Waar moet ik op letten als ik mijn e-mountainbike wil verzekeren?
Lekker off-road fietsen met trapondersteuning is een populaire sport aan het worden. Maar de e-mountainbike die je daarvoor nodig hebt is niet goedkoop. Prijzen variëren van 2500 euro tot meer dan 10.000 euro. Wil je je elektrische tweewieler verzekeren, dan komt daar nog een aanzienlijk bedrag bovenop, terwijl de dekking vaak beperkt is.
🚵 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • Waarin verschilt het verzekeren van een e-mountainbike met het verzekeren van een gewone fiets? • Welke dekkingen kan ik kiezen bij een e-mountainbikeverzekering? • Welke redenen zijn er om mijn e-mountainbike niet te verzekeren?
Ook interessant voor jou: E-mountainbike vs gewone mountainbike: wat is het verschil?
Eigen risico
Diefstalrisico kan een belangrijke reden zijn om je e-mountainbike te verzekeren. Maar anders dan bij diefstal van een gewone fiets, krijg je bij diefstal van je e-mountainbike in de eerste drie tot vijf jaar soms niet de volledige nieuwprijs terug. Verzekeraars kunnen bij diefstal van mountainbikes een ander eigen risico hanteren, bijvoorbeeld 20 procent van het door de verzekeraar vastgestelde schadebedrag. Bij diefstal van een gewone fiets geldt meestal geen eigen risico.
Veel mensen willen ook graag het risico op schade afdekken, om na bijvoorbeeld een total loss niet met lege handen achter te blijven. Ook bij schade aan een mountainbike kan een eigen risico van 20 procent gelden. Bij gewone fietsen is er meestal geen of een laag eigen risico bij schade, bijvoorbeeld 25 euro.
LET OP Soms is niet helemaal duidelijk of een verzekeraar een e-mountainbike indeelt bij de mountainbikes of bij de e-bikes. De categorie-indeling kan verschil maken in dekking en voorwaarden. Vraag dit voor de zekerheid vooraf na bij de verzekeraar.
Voorwaarden voor vergoeding
Met je e-mountainbike moet je nog voorzichtiger zijn dan met je gewone fiets om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Mountainbikes zonder beugelslot moet je altijd vastzetten aan een paal, hek of boom. Een gewoon kabelslot is hiervoor niet goed genoeg. Je hebt een ART-goedgekeurd kabelslot nodig. De verzekeraar kan je ook verplichten om je fiets met twee sloten vast te zetten of zelfs in een afgesloten ruimte te stallen. Je mag de fiets meestal ook niet zichtbaar achterlaten in een auto of op een fiets- of dakdrager.
Schade verzekerd?
Misschien zet je je e-mountainbike nooit onbeheerd ergens neer en vind je het veel belangrijker dat je schade vergoed krijgt. Je kunt een cascoverzekering afsluiten als aanvulling op de diefstalverzekering. Je krijgt dan een vergoeding als je fiets beschadigd raakt door een ongeluk, door een val of door een andere oorzaak buiten je schuld. Schade aan banden en fietscomputers is gewoonlijk niet gedekt. Ook schade aan spatborden, snelbinders, bel en verlichting (als je e-mountainbike die al heeft) kan uitgesloten zijn. Krassen, deuken, lakschade en andere schades die de fiets minder mooi maar niet onbruikbaar maken, zijn meestal uitgesloten. Een verzekeraar kan weigeren schade te vergoeden die ontstaat als je je fiets hebt uitgeleend. En ook schade die ontstaat tijdens een wedstrijd is meestal uitgesloten, tenzij je hiervoor een speciale module afsluit.
EN DE ACCU? Verzekeraars gaan verschillend om met de vergoeding van de accu. Vaak krijg je niet de nieuwwaarde terug. De ene verzekeraar schrijft maandelijks 0,75 procent van de waarde af, de andere 1,5 procent. Soms is diefstal van alleen de accu helemaal niet verzekerd.
Kosten
Hoe duurder je e-mountainbike, hoe duurder je verzekering. Het is verstandig om hier al voor de aankoop bij stil te staan, want de verzekering neemt een behoorlijke hap uit je budget. Als je in een postcodegebied woont dat door de verzekeraar is aangemerkt als hoog-risicogebied, ben je nog meer kwijt. Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar, bijvoorbeeld met de fietsverzekering-vergelijker van Kieskeurig. De indeling in postcodegebieden kan per verzekeraar verschillen.
Verder maakt het veel uit of je kiest voor een kortlopende of een doorlopende fietsverzekering. Bij een kortlopende fietsverzekering betaal je in één keer de premie voor de hele looptijd van één, drie of vijf jaar. Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je premie per maand zo lang als je wilt, meestal wel voor minimaal een jaar. Lees er meer over in het artikel In 7 stappen naar de juiste e-bike-verzekering.
Extra dekkingen
Naast diefstal en cascoschade kun je bij verschillende verzekeraars nog aanvullende dekkingen kiezen. Deze dekkingen kunnen ook standaard deel uitmaken van een pakket.
Pechhulp
Als je met je e-mountainbike niet verder kunt rijden, heb je een probleem. Hoe kom je nu weer thuis? Als je bent verzekerd tegen pechhulp, kun je in Nederland en in het grensgebied hulp krijgen. Soms wordt je fiets ter plekke gerepareerd. Lukt dat niet of zit reparatie niet in het verzekerde pakket, dan brengt de pechhulpservice je met je fiets naar een fietsenmaker of naar huis.
Rechtsbijstand
Krijg je een ongeluk met de fiets of is je fiets beschadigd door de schuld van een ander, dan kun je veel hebben aan de dekking voor rechtsbijstand. Je krijgt dan juridische hulp om een ander aansprakelijk te stellen voor de schade en een vergoeding af te dwingen.
Ongevallen
Raak je invalide door een ongeval met je e-mountainbike, dan geeft een ongevallendekking recht op een eenmalig vast bedrag. Bij overlijden kunnen je nabestaanden een vergoeding krijgen.
©Angela Buzzi
Waarom niet verzekeren?
Je kunt ook overwegen om je e-mountainbike niet te verzekeren. Je bespaart daarmee een hoop geld, maar je neemt wel een risico. Dit kunnen redenen zijn waarom je dat risico bewust zou kunnen nemen.
• Je laat de e-mountainbike nooit onbeheerd ergens achter, maar je zet de fiets altijd in een afgesloten ruimte. Thuis valt je fiets in dat geval onder je inboedelverzekering. Kijk wel goed naar de voorwaarden van je inboedelverzekering, om teleurstelling te voorkomen.
• Je kunt eventuele schade aan je fiets zelf betalen.
• Je e-mountainbike is al wat ouder, bijvoorbeeld meer dan drie of vijf jaar oud. In dat geval is een verzekering minder waardevol, omdat je minder geld terugkrijgt bij diefstal of total loss.
• Je vindt de verzekering te duur voor wat je ervoor terugkrijgt, bijvoorbeeld omdat je geen behoefte hebt aan diefstaldekking, maar er wel voor moet betalen.
• Je denkt dat je het geld voor de verzekering beter zelf opzij kunt zetten om eventuele schade mee te betalen.