ID.nl logo
Review Engwe Mapfour N1 Air – Deze e-bike til je zo op
© Rens Blom
Mobiliteit

Review Engwe Mapfour N1 Air – Deze e-bike til je zo op

De Engwe Mapfour N1 Air is een e-bike van 17 kilo, wat opvallend licht is voor een elektrische fiets. De Chinese fabrikant hanteert bovendien geen zware prijs: je koopt de Mapfour N1 Air voor circa 1400 euro. In deze review delen we onze ervaringen na twee maanden fietsen op de e-bike.

Uitstekend
Conclusie

De Engwe Mapfour N1 Air is een stoer ogende e-bike die opvallend licht is, zonder afbreuk te doen aan de bouwkwaliteit of fietservaring. De e-bike rijdt prettig, biedt een prima accuduur voor woon-werkverkeer of pleziertochtjes en heeft veel functies. Houd er wel rekening mee dat de accuduur niet uitzonderlijk lang is en dat de fiets geen geïntegreerd slot heeft. Gelet op de adviesprijs van 1500 euro – maar al een tijd te koop voor 1400 euro – vinden we dat de Engwe Mapfour N1 Air een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

Plus- en minpunten
  • Stoer, lichtgewicht ontwerp
  • Comfortabele fietservaring
  • Scherpe prijs
  • Onhandig achterlichtje
  • Geen geïntegreerd slot
  • Geen bagagedrager

Engwe is nog geen bekend merk in Nederland, maar doet flink zijn best om daar verandering in te brengen. Een interessante strategie, als je weet dat er het afgelopen jaar best wat bekendere e-bikemerken failliet verklaard zijn. Is de markt verzadigd of boden de gestopte merken niet waar de consument op zit te wachten? Engwe denkt in ieder geval dat de (Nederlandse) fietser op zoek is naar een lichtgewicht e-bike die oogt als een normale fiets. Het merk stuurde zo'n Mapfour N1 Air naar ons op voor een grondige test.

Montage is snel gepiept

De Engwe Mapfour N1 Air komt in een grote doos, is zorgvuldig verpakt en grotendeels in elkaar gezet. De montage afronden kun je het beste met twee personen doen, zodat de een de fiets goed kan vasthouden en de ander twee handen vrij heeft om het stuur of het wiel aan de fiets te bevestigen. De handleiding is aan de beknopte kant, maar als we het vergelijken met de eerder geteste Engwe P275 ST, dan verloopt de montage van de Mapfour N1 soepeler.

©Rens Blom

Eenmaal gemonteerd staat er een fiets voor ons die vanwege zijn stang in het midden meer bedoeld is voor mannen dan voor vrouwen. Voor vrouwen is er de Mapfour N1 Air ST – even duur en met een lagere instap.

De zadelpen van de fiets is in hoogte verstelbaar en het stuur is indien gewenst wat meer naar voren of achteren te kantelen, zodat je je armen minder of juist meer kunt strekken. De banden zijn van gemiddelde dikte en hebben het de afgelopen maanden goed volgehouden. Deze Mapfour N1 Air is nadrukkelijk géén fatbike met dikke banden.

©Rens Blom

E-bike van 17 kilo

Sterker nog, de Mapfour N1 Air lijkt meer een normale fiets dan op een e-bike. De accu (uit de fabriek van Samsung) is onzichtbaar weggewerkt in de onderkant van het frame, en springt netjes los als je het sleuteltje in het gat draait. Een fraaie methode. Een andere reden dat deze e-bike wel een normale fiets lijkt, is zijn gewicht. Compleet gemonteerd – zoals je erop fietst – weegt de Engwe Mapfour N1 Air circa 17 kilo. Dat is tot tien kilo lichter dan een gemiddelde e-bike, en dat verschil merk je duidelijk. Bij het draaien van de fiets voordat we opstappen tot de fiets een duwtje geven als we hem een helling naar het treinstation op rijden; deze fiets is echt licht.

We kunnen de Mapfour N1 Air prima optillen en voor onze borst houden, iets dat we liever niet doen met de meeste andere e-bikes. Engwe heeft zijn fiets voorzien van een koolstofvezelframe, dat naast licht ook stevig is. Na twee maanden toeren door dorpen en weilanden oogt de fiets nog als nieuw. We hebben ook niets te klagen over de bouwkwaliteit. Aardig wat mensen in onze directe omgeving vroegen ons de afgelopen tijd welke fiets we aan het testen waren, en gaven complimenten over het sportieve uiterlijk.

©Rens Blom

Functies

Dat de lichtgewicht Mapfour N1 Air er fraai uitziet is mooi, maar natuurlijk slechts een deel van het verhaal. De fietservaring wordt bepaald door een combinatie van factoren. En net als bij de P275 ST scoort Engwe ook hier wisselend. Positief zijn we over de kwaliteit van het (vrij smalle) zadel, de trappers en het krachtige losse voorlicht, dat je aan- en uitzet via een knop op het stuur. Die knop hoort bij het relatief grote en goed afleesbare schermpje, waarop je ook je snelheid, mate van trapondersteuning en andere relevante informatie ziet. Het schermpje laat zich eenvoudig bedienen. Er zit ook netjes een bel op het stuur.

©Rens Blom

Minder blij worden we van het achterlicht op de Mapfour N1 Air. Dat gemonteerde rode lichtje werkt op basis van een klein zonnepaneeltje, en laadt enkel op via licht van de zon. Een onhandig concept voor de vele Nederlanders die hun e-bike in een doorgaans donkere berging stallen. Toen wij op een donkere avond naar een restaurant fietsten, bleek de accu van het achterlicht leeg  en was er geen mogelijkheid om het licht alsnog aan te zetten of op te laden. Om ons zichtbaar te maken in het verkeer en een boete te voorkomen, hingen we daarom maar een spotgoedkoop oplaadbaar lampje aan ons zadel. Het gemonteerde achterlicht opladen lukte pas dagen later, toen de zon scheen en we de fiets buiten konden neerzetten. Ons advies aan wie deze fiets koopt: hang er een eigen, oplaadbaar, achterlicht bij zodat je te allen tijde verlicht op pad kunt.

©Rens Blom

En hoewel het een kwestie van smaak is, zijn we ook minder gecharmeerd van de afwerking boven het achterwiel. De Mapfour N1 Air ziet er speels uit, maar biedt geen ruimte voor een fietstas, krat boodschappen of klein kind achterop. Bij de Engwe P275 ST waren we juist blij met de brede bagagedrager met een draaggewicht van 25 kilo.

Bij de Mapfour N1 Air heeft de Chinese fabrikant meer gefocust op slimme functies. Je kunt een gratis app op je smartphone installeren, waaraan je je fiets kunt koppelen via bluetooth. Vanuit de app kun je bijvoorbeeld het voorlicht aan- en uitzetten (niet heel nuttig) en de fiets softwarematig op slot zetten. Probeert iemand je fiets te stelen, dan krijg je een melding op je telefoon én klinkt er een sirenegeluid uit de luidspreker van de fiets. Dat werkt prima en is zo een mooie aanvulling op je fiets op slot zetten via een kettingslot.

Over op slot zetten gesproken: de Mapfour N1 Air heeft geen geïntegreerd slot. Ook geen simpel slot. Je doet er dus goed aan om een hangslot te regelen.

De fietservaring

Als gezegd hebben we twee – koudere – maanden gefietst op de Engwe Mapfour N1 Air. Dat is ons overwegend goed bevallen. De fiets ligt prettig op de weg, slipt niet zomaar weg en rijdt voor ons – als man van 185 centimeter lang – comfortabel. We hebben wel gemerkt dat de remmen prima werken, maar niet de meest geavanceerde zijn. Het kan dus lonen om zelf betere remmen te monteren. De e-bike heeft zeven Shimano-versnellingen, waartussen je handmatig kunt wisselen. Wij hebben vooral in de zevende versnelling gefietst, zodat we rustig kunnen trappen als de e-bike ondersteuning geeft.

©Rens Blom

Die trapondersteuning is dik in orde en gaat netjes tot 25 kilometer per uur. Met een windje tegen helpt een wat hogere trapondersteuning om alsnog soepel vooruit te komen – een typische situatie waarin je blij bent dat je op een elektrische fiets rijdt. Bij onze kortere fietstochtjes in dorpen en aangrenzende weilanden houdt de Mapfour N1 Air het circa 70 tot 80 kilometer vol op zijn 360Wh-accu. Let op: dat is dus in januari en februari geweest. In lente- en zomermaanden kan de accuduur wat beter zijn, omdat een accu meer houdt van die temperaturen. Engwe belooft zelf een accuduur van 100 kilometer. Die belofte zou dus waar kunnen zijn. De accu opladen duurt een paar uur en kan gewoon in je woonkamer aan het stopcontact – een voordeel van de uitneembare accu.  

©Rens Blom

De accu is netjes weggewerkt in het onderste frame.

Tijdens onze testperiode zijn we niet tegen problemen aangelopen. Als de fiets wel een mankement vertoont, kun je contact opnemen met Engwe. Het bedrijf biedt twee jaar garantie. Reserve-onderdelen zien we op moment van schrijven nog niet te koop staan. Houd er ook rekening mee dat je lokale fietsenmaker misschien moeite heeft met het repareren van een e-bike van een minder bekend merk dat geen samenwerkingen heeft met dealers in Nederland.

Conclusie: Engwe Mapfour N1 Air kopen?

De Engwe Mapfour N1 Air is een stoer ogende e-bike die opvallend licht is, zonder afbreuk te doen aan de bouwkwaliteit of fietservaring. De e-bike rijdt prettig, biedt een prima accuduur voor woon-werkverkeer of pleziertochtjes en heeft veel functies. Houd er wel rekening mee dat de accuduur niet uitzonderlijk lang is en dat de fiets geen geïntegreerd slot heeft. Gelet op de adviesprijs van 1500 euro – maar al een tijd te koop voor 1400 euro – vinden we dat de Engwe Mapfour N1 Air een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vana 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series, ook als je een betaald abonnement hebt.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook is deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Niets doen? Dan verandert er niets

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krigjen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.

▼ Volgende artikel
Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af
© Chalermphol
Huis

Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af

Wie een tuin heeft, heeft er gegarandeerd last van: slakken. Ze zijn vooral actief in de avonduren en als het heeft geregend. En dat doet het nogal eens in Nederland... Wil je voorkomen dat ze je bloemen en planten kapotvreten? In dit artikel vind je 8 tips die je daarbij kunnen helpen.


Na het lezen van dit artikel weet je: 🐌 Wanneer je het meest last hebt van slakken in je tuin 🐌 Wat je kunt doen om slakken te voorkomen 🐌 Wat je kunt doen om slakken (milieuvriendelijk) te bestrijden 🐌 Wat je níet moet doen tegen slakken in de tuin

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Niet elke slak in je tuin is direct een plaag. Sterker nog, veel soorten laten je planten volledig met rust. Huisjesslakken voeden zich bijvoorbeeld met dode bladeren, algen en schimmels, en helpen zo mee aan het opruimen van tuinafval. De meeste schade aan je planten wordt veroorzaakt door naaktslakken. Die eten levende bladeren en kunnen, zeker bij vochtig weer, flink huishouden. Sommige grote soorten eten per dag zelfs de helft van hun eigen gewicht.

Wanneer zie je vooral slakken in je tuin?

Slakken worden actief zodra de temperatuur oploopt. Vaak is dat al in februari of maart, vooral na een zachte winter. Dan komen ze uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel. Hun aantal piekt in het voorjaar, zakt in de zomer iets terug en neemt in het najaar opnieuw toe voordat ze weer in winterslaap gaan. Slakken zijn vooral 's avonds actief en mijden koude omstandigheden. Ook vocht speelt een grote rol: hoe natter het seizoen, hoe aantrekkelijker de tuin voor slakken wordt.

©Dieter Hawlan

Wat kun je doen om slakken te voorkomen?

Voorkomen is beter dan bestrijden. Met een paar eenvoudige maatregelen kun je de kans op slakkenoverlast flink verkleinen.

Bewerk de bodem in het voorjaar

Door in de lente de grond om te woelen met een schoffel maak je overwinterende slakken kapot en breng je slakkeneitjes naar de oppervlakte. Die drogen uit of worden opgegeten door vogels. Zo houd je de nieuwe generatie slakken kleiner.

Kies voor planten die slakken links laten liggen

Niet alle planten staan op het menu van slakken. Op inheemse soorten zoals bosanemoon, wilde akelei, vingerhoedskruid, ooievaarsbek, varens en viooltjes zijn ze niet dol. Ook houden ze niet van sterk geurende kruiden zoals tijm en bieslook.

Zorg voor een open en zonnige tuin

Slakken mijden warme en droge plekken. Hoe meer zon je tuin vangt en hoe droger de bodem, hoe kleiner de kans dat slakken zich er thuis voelen.

Sproei bij voorkeur in de ochtend

Slakken houden van vocht. Sproei je in de avond, dan blijft de tuin de hele nacht vochtig. Door 's ochtends water te geven, droogt de bodem overdag op en wordt de tuin minder aantrekkelijk voor slakken.

Slakken op een diervriendelijke manier bestrijden

Toch overlast? Dan zijn er manieren om slakken te weren zonder dat je daarvoor direct hoeft te grijpen naar chemische middelen.

Zet kwetsbare planten niet naast de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop, maar ook tuinafval of stapels tegels. Zet daar dus geen kwetsbare planten bij in de buurt. Maak er verder een gewoonte van om tuinafval zo snel mogelijk op te ruimen.

Gebruik natuurlijke barrières

Bescherm planten door er materialen omheen te strooien waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals fijngestampte eierschalen, koffiedik, sparrennaalden, cacaodoppen of schelpen. Heb je een hond? Dan liever geen cacaodoppen; die zijn namelijk giftig voor honden.

©Aygul Bulté

Gebruik kippengaas met fijne mazen als barrière rond grotere planten. Vouw dit tot ongeveer 25 centimeter hoog en wikkel het om de stam. Voor jonge planten kun je een stuk plastic fles gebruiken: snijd de boven- en onderkant eraf, steek de fles een centimeter of vijf in de grond en vouw de bovenste rand om. Met dat laatste creëer je een extra hindernis.

Lok natuurlijke slakkenvijanden je tuin in

Egels, vogels, spitsmuizen en kikkers eten graag slakken. Zorg voor schuilplekken met struiken, takken of een natuurlijke vijver. Je kunt ook aaltjes inzetten (die kun je gewoon online bestellen): kleine wormpjes die naaktslakken ondergronds aanpakken. Wel belangrijk: de bodem moet dan voldoende vochtig zijn.

Alle slakken verzamelen!

Controleer planten regelmatig en verwijder slakken handmatig. Je kunt ze ook lokken met een halve sinaasappel, rabarberbladeren of vochtig karton. Haal ze 's ochtends weg en zet ze minstens een kilometer verderop weer uit.

©epiximages

Wat kun je beter niet doen tegen slakken?

Op alle slakken zout leggen – je kent de uitdrukking vast wel. Maar in de tuin is dat beslist geen goed idee. Slakken kunnen namelijk niet tegen zout; het is zelfs dodelijk voor ze. Het strooien van zout is niet alleen extreem dieronvriendelijk, maar ook wettelijk verboden. Bovendien tast zout de bodem aan en kan het leiden tot verzilting van het grondwater, wat schadelijk is voor planten en het milieu.

Een andere vaak genoemde methode is het ingraven van een bakje bier. De geur trekt slakken aan, waarna ze in het bakje kruipen en verdrinken. Hoewel dit effectief is, is ook deze manier van bestrijden allesbehalve diervriendelijk.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken

Er bestaan chemische bestrijdingsmiddelen tegen slakken, maar die zijn vaak schadelijk voor andere dieren en het milieu. Wil je toch een bestrijdingsmiddel omdat je met bovenstaande tips nog steeds veel slakkenoverlast hebt? Gebruik dan alleen een middel met een Ctgb-toelating. Je herkent die aan een registratiecode die begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'.

Dat een middel is toegestaan, betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren dan waar het tegen wordt gebruikt. Gif is gif, zelfs als er termen als 'plantaardig', 'natuurlijk' of 'milieuvriendelijk' op het etiket staan. Laat je daarom niet misleiden door dit soort claims, maar lees altijd de kleine lettertjes op het etiket van een bestrijdingsmiddel