ID.nl logo
Review Engwe P275 ST – Betaalbare e-bike voor in de stad
© Rens Blom
Mobiliteit

Review Engwe P275 ST – Betaalbare e-bike voor in de stad

Zoek je een e-bike die geen duizenden euro's kost? Dan kan de Engwe P275 ST het overwegen waard zijn. Deze stadsfiets met stoer uiterlijk kost zo'n 1400 euro en heeft op papier heel wat te bieden. Maar hoe goed is deze e-bike van een onbekend merk in de praktijk? Wij hebben de afgelopen weken een paar honderd kilometer afgelegd op de Engwe P275 ST en delen onze bevindingen in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De Engwe P275 ST is een e-bike voor mannen en vrouwen en moet het vooral van zijn scherpe prijs hebben. De fiets rijdt prettig en biedt een prima accuradius, maar voelt op sommige punten minder gepolijst aan dan premium e-bikes. Gelet op de straatprijs van circa 1400 euro kunnen we echter goed leven met die compromissen. Na een onlogische montage en het zelf plaatsen van een beter achterlicht heb je fijne e-bike voor een eveneens fijne prijs.

Plus- en minpunten
  • Stoer ontwerp komt degelijk over
  • Krachtige, betrouwbare trapondersteuning
  • Verwijderbare accu
  • Prettige fietservaring voor mannen en vrouwen
  • Lastige montage door matige handleiding
  • Wel erg simpel achterlichtje
  • Loshalen accu komt met aandachtspunt

Engwe P275 ST kopen?

Check de laagste prijs op Bol.com!

Engwe is een Chinees bedrijf dat zijn fietsen naar eigen zeggen deels laat ontwerpen in de Verenigde Staten en vervolgens in China produceert. Het merk verkoopt fatbikes en meer reguliere e-bikes sinds kort ook in Nederland, onder andere via Bol.com en een fietsenzaak in Almere. Achter de schermen werkt Engwe aan het openen van meer winkels en een lokaal magazijn in Nederland, vertelt een woordvoerder desgevraagd. Het merk wil Nederlandse fietsers overtuigen met knappe e-bikes voor lagere prijzen dan de bekende concurrenten. Om te ervaren hoe een e-bike van Engwe fietst, hebben wij de P275 ST van circa 1400 euro getest.  

Lastige montage

Engwe levert de P275 ST in een grote doos en verpakt de fiets goed om schade te voorkomen. Na het uitpakken van het frame en de losse onderdelen is het tijd om de fiets in elkaar te zetten. Dat blijkt iets lastiger dan verwacht, want de Engelstalige handleiding is wel erg summier en slaat de montage van sommige onderdelen volledig over. De meegeleverde inbussleutels zijn het bovendien nét niet, waardoor we al snel onze eigen gereedschap erbij hebben gepakt.

©Rens Blom

De fiets is goed verpakt.

Het monteren was bovendien wat uitproberen en zoeken, maar het is na een goed uur toch gelukt. We hebben de fiets om praktische redenen met twee personen in elkaar gezet, zodat de een de fiets stevig kon vasthouden en de ander twee handen vrij had om het onderdeel te monteren.

©Rens Blom

Eenmaal gemonteerd kijk je tegen een fraaie fiets aan, al zeggen we het zelf.

Prettige fietservaring

Goed, de montage viel wat tegen. Maar als de fiets af is, kijken we wel naar een stoere e-bike die vanwege zijn lage instap en eenvoudig verstelbare zadel geschikt is voor mannen en vrouwen. De fiets komt degelijk over en heeft relatief dikke banden met veel grip en een antipunctielaag onder het rubber om lekkage tegen te gaan.

©Rens Blom

De banden zijn lekker dik, wat vertrouwen geeft tijdens het fietsen.

Het Selle Royal-zadel bevalt ons qua pasvorm goed. De bagagedrager kan maximaal 25 kilo dragen, meldt Engwe. Een jonger kind kan eventueel dus achterop, een volwassene niet. Fietstassen monteren lijkt goed te doen en een handiger iemand kan bijvoorbeeld ook een krat of mand op de bagagedrager plaatsen. De handvatten bieden erg veel grip en de handremmen zijn daadkrachtig.

©Rens Blom

Met de hendels aan het stuur bedien je de krachtige schijfremmen.

We hebben tijdens onze testritten heel wat positieve reacties gekregen op de Engwe P275 ST. Mensen vonden de door ons geteste zwarte uitvoering stoer ogen, en niet als 'een Chinese fiets'. Engwe verkoopt de fiets ook in het wit en wit met oranje.

©Rens Blom

We kregen veel positieve reacties op het ontwerp van de Engwe P275 ST.

Trappen maar!

Bij het fietsen valt het ons op dat de Engwe P275 ST precies doet wat hij belooft: trapondersteuning geven tot 25 kilometer per uur en lekker doorfietsen. De fiets is uiteraard begrensd op 25 kilometer per uur en voldoet zo aan de Nederlandse wetgeving.

Wij hebben vooral gefietst in de Sport-modus, die boven Eco en Tour en onder Turbo zit. De middenmotor is een Ananda Torque Sensor. De trapondersteuning werkt tijdens het fietsen betrouwbaar, maar heeft na het wisselen van versnelling of opstarten bij een stoplicht vaak net een seconde nodig om weer op gang te komen. Sommige duurdere e-bikes bieden direct weer trapondersteuning, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker van je plek komt nadat je bent gestopt.

©Rens Blom

De elektrische fiets rijdt prettig en voelt betrouwbaar aan.

Het wisselen van de Shimano-versnellingen gaat prima, al fietsen wij – met 25 kilometer per uur – vaak in zeven of negen om rustig te trappen. Lagere versnellingen gebruiken we minder. Houd bij het schakelen even in met trappen om de versnelling te laten wisselen. Op het moment dat we stilstonden voor een stoplicht en na het schakelen tussen de negende naar de zevende versnelling weer op de fiets sprongen, viel de ketting er namelijk af. Gelukkig konden we die zonder gereedschap weer terughangen, want de ketting zit open en bloot.

©Rens Blom

De versnellingen: het zijn er negen in totaal, en daar heb je ruim voldoende aan.

Met een klein schermpje voorzien van knoppen links op het stuur schakel je de fiets en het voorlicht in en uit en wissel je tussen de ondersteuningsmodi. Het schermpje is prima afleesbaar en te bedienen tijdens het fietsen.

©Rens Blom

Het schermpje is klein maar prima afleesbaar.

Actieradius

Engwe belooft dat de Samsung-accu in de fiets een bereik tot 260 kilometer biedt, maar dat is gemeten met de Eco-modus. Die modus biedt weinig trapondersteuning en hebben we daarom weinig gebruikt. Met afwisselend de Tour- en Sport-modus kunnen we zo'n 70 kilometer achter elkaar fietsen op de P725 ST. Een aardige score, maar niet bovengemiddeld voor een betaalbare e-bike. De accu weer opladen neemt ongeveer zes uur in beslag. Met een lege accu kun je trouwens best goed doorfietsen; sommige e-bikes trappen dan erg zwaar.

©Rens Blom

Door de lage instap is de fiets interessant voor mannen en vrouwen.

Aandachtspunten

Hoewel we enthousiast zijn over de fietservaring van de P275 ST, is de fiets niet zonder aandachtspunten. Zo vinden we het raar dat Engwe een simpel, draadloos achterlichtje meelevert dat je onder de achterkant van je zadel kunt klikken. Het lampje is klein, geeft weinig licht en gaat niet automatisch aan en uit bij het fietsen. Een groot contrast met het prachtige en krachtige voorlicht dat in de fiets is geïntegreerd. Helemaal vreemd is dat de achterkant van de fiets wel ruimte biedt voor een achterlicht of reflector.

©Rens Blom

Over het voorlicht is goed nagedacht, maar een serieus achterlicht ontbreekt gek genoeg.

Houd er ook rekening mee dat de P275 ST geen geïntegreerd slot heeft. Je kunt de fiets zelf dus niet op slot zetten en dient daar een apart kettingslot voor te gebruiken.

Je kunt de accu in de fiets wél op slot te zetten. Door het sleuteltje in het slot te steken, kun je de accu loshalen. Zo kun je 'm meenemen als je in een koffietentje gaat zitten werken of de accu thuis aan de oplader wilt hangen. Fijn dat het kan – het maakt de fiets minder aantrekkelijk voor dieven – maar wij doen het niet.

De accu bevat namelijk ook het klepje dat de oplaadsleuf afdicht. Zonder accu in de fiets is de bovenkant van die sleuf open en valt regenwater zo in de sleuf, waar het niet meer uit kan. Onhandig, want op de bodem van de sleuf zitten de connectors die de energie van de accu omzetten in elektriciteit voor de fiets. Bij die connectors wil je geen water. Wij laten de accu daarom – op slot – lekker in de fiets zitten, want in Nederland is een buitje nooit ver weg.

©Rens Blom

De accu is uit het frame te trekken; handig als je de accu thuis wilt opladen.

©Rens Blom

Zonder accu loopt regenwater echter zo de oplaadsleuf van de fiets in, wat je niet wilt.

Onderhoud

Een fiets dien je goed te onderhouden, wil je er jaren op blijven rijden. In het geval van de Engwe P275 ST is het daarom raadzaam om bijvoorbeeld de ketting af en toe in te smeren. En stel dat er om welke reden dan ook een onderdeel van de fiets stukgaat, dan wil je makkelijk en snel een vervangend onderdeel in huis halen (om de reparatie zelf uit te voeren) of de fiets opsturen om hem te laten repareren. Prettig is dat Engwe via zijn eigen webwinkel wat vervangende onderdelen verkoopt, waaronder een standaard en banden. Dat is belangrijk, zeker omdat we vermoeden dat maar weinig Nederlandse fietsenmakers Engwe-onderdelen op voorraad hebben.

©Rens Blom

De Engwe P275 ST is online en bij enkele winkels te koop.

De fiets is bij een serieuzer mankement ook op te sturen voor een reparatie. Even bellen met de fietsenzaak in Almere – door Engwe de brand store genoemd – kan wellicht ook uitkomst bieden. Engwe geeft twee jaar garantie op de fiets, al kunnen we ons voorstellen dat je de garantieafhandeling bij een onbekend fietsmerk wat spannender vindt dan bij een Gazelle, bijvoorbeeld.

Conclusie: Engwe P275 ST kopen?

De Engwe P275 ST is een e-bike voor mannen en vrouwen en moet het vooral van zijn scherpe prijs hebben. De fiets rijdt prettig en biedt een prima actieradius, maar voelt op sommige punten minder gepolijst aan dan premium e-bikes. Gelet op de straatprijs van zo'n 1400 euro kunnen we echter goed leven met die compromissen. Na een wat onlogische montage en het zelf plaatsen van een beter achterlicht heb je fijne e-bike voor een eveneens fijne prijs.

Engwe P275 ST kopen?

Check de laagste prijs op Bol.com!
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇