ID.nl logo
Is het kopen van een tweedehands e-bike een verstandige keuze?
Mobiliteit

Is het kopen van een tweedehands e-bike een verstandige keuze?

Sta je op het punt een e-bike te kopen, maar twijfel je of je voor een nieuwe of tweedehandsje moet gaan? Een tweedehandsauto kopen is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld; van een occasion of youngtimer kijkt niemand meer op. Een tweedehands e-bike wordt echter nog niet door iedereen als vanzelfsprekend gezien. En dat is zonde, want er zijn volop voordelen!

We hebben een aantal interessante voordelen van het kopen van een tweedehands e-bike voor je op een rijtje gezet. Sommige voordelen zijn misschien voor de hand liggend, maar andere had je wellicht nog niet overwogen! In dit artikel lees je:

  • Voordelen van het kopen en van een tweehands e-bike
  • Meer informatie over het leasen van een (tweedehands) e-bike
  • Het antwoord op de vraag of je een tweedehands elektrische fiets kunt verzekeren
  • Over eventuele garantie op je pre-loved e-bike

Ook lezen: Checklist: tweedehands e-bike kopen - 6 belangrijke aandachtspunten 

1. Kostenbesparing: meer voor minder 

Een tweedehands e-bike is een slimme keuze als je je portemonnee wilt ontzien. De prijs ligt immers aanzienlijk lager dan die van een nieuwe e-bike, simpelweg omdat de fiets al een eigenaar heeft gehad. Toch kun je op deze manier een fiets van topkwaliteit op de kop tikken, en dat voor een fractie van de oorspronkelijke prijs. En laten we eerlijk zijn: wie houdt er nou niet van een goeie deal? 

©Hans de Looij

2. Duurzaamheid: een bewuste keuze 

Met de aanschaf van een tweedehands e-bike maak je een statement voor het milieu. Je helpt de levenscyclus van producten te verlengen en draagt je steentje bij aan de circulaire economie. Dat betekent dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn en dat de afvalberg niet verder groeit. En zo'n tweedehands accu? Geen zorgen: de betere fietshandelaar kan voor je checken hoe het met de accu is gesteld en vervangt deze indien nodig (in overleg, uiteraard). 

Garantie op tweedehands e-bikes Koop je een tweedehands e-bike via een erkende dealer, dan krijg je vaak garantie op je aankoop. Dat betekent dat je fiets goed is nagekeken en eventuele mankementen zijn verholpen. Zo ben je verzekerd van een goed werkende e-bike, zonder de zorgen van verborgen gebreken. Deze garanties variëren per winkel, maar kunnen oplopen tot wel zes of zelfs twaalf maanden. Dat geeft je net dat beetje extra zekerheid bij je aankoop.

3. Direct leverbaar: geen geduld vereist

Een groot voordeel van tweedehands e-bikes is de directe beschikbaarheid. Geen lange levertijden van weken of zelfs maanden, zoals vaak bij nieuwe modellen het geval is. Als je de fiets vandaag koopt, kun je er vandaag of morgen al op rijden. Misschien moet de fietsenmaker er nog even je nieuwe zadel opschroeven en wil je graag nieuwe handvatten, maar verder staat niets je in de weg. 

©Hans de Looij

4. Hoge kwaliteit voor een lagere prijs 

Hoewel de prijs van een gebruikte e-bike lager ligt, betekent dat niet per se dat je inboet aan kwaliteit. Sterker nog, veel gebruikte e-bikes zijn van betere kwaliteit dan gloednieuwe instapmodellen. Dat komt doordat tweedehands fietsen vaak afkomstig zijn van gerenommeerde merken die bekendstaan om hun duurzaamheid. Zo krijg je dus het beste van twee werelden: topkwaliteit voor een voordeliger prijs. 

Financierings- en leaseopties Niet alleen kopers van nieuwe e-bikes profiteren van handige betalingsopties. Steeds meer dealers bieden ook voor tweedehands modellen financiering of zelfs een leaseconstructie aan. Dat betekent dat je de kosten kunt spreiden en niet meteen een groot bedrag hoeft neer te tellen. Of je nu liever in termijnen betaalt of een leaseconstructie overweegt, ook met een tweedehands e-bike kun je flexibel omgaan met je budget.

5. Minder risico op diefstal 

Een tweedehands e-bike trekt minder de aandacht van dieven dan een gloednieuw model. Dat komt niet alleen omdat ze er vaak iets minder glanzend uitzien, maar ook omdat tweedehandsfietsen minder in het vizier liggen van georganiseerde bendes. En als er al een krasje op zit? Dan hoef je je niet schuldig te voelen als je er zelf eentje extra aan toevoegt. 

Ook lezen: Hier moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike 

6. Lagere verzekeringskosten

Kun je een tweedehands elektrische fiets verzekeren? Jazeker! In veel gevallen valt diefstal uit een afgesloten garage onder je inboedelverzekering. Toch is het verstandig om je tweedehands e-bike apart te verzekeren. Verzekeraars baseren hun dekking meestal op de aanschafprijs, dus bewaar je aankoopbon goed. Geen bon? Laat dan de waarde van je fiets bepalen door een fietsenwinkel. De premies voor een tweedehands e-bike zijn vaak lager, omdat de vervangingswaarde ook lager ligt. Toch blijft het slim om je e-bike te verzekeren, ook tweedehands. 

Hoe verkoop je je huidige elektrische fiets?  Heb je besloten om een nieuwe (tweedehands) e-bike aan te schaffen en wil je je oude fiets verkopen? Lees dan dit artikel voor tips over de restwaarde en waar je je fiets het best kunt verkopen.