E-bike leasen: hoe lease ik een elektrische fiets?
De aanschaf van een nieuwe e-bike kost behoorlijk wat geld. Naast de forse aanschafprijs krijgen kopers op termijn ook nog te maken met extra kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. Zie je daar tegenop, dan is een ebike leasen misschien wel iets voor jou. Vanaf 1 januari 2020 is het mogelijk tegen een vast maandbedrag een splinternieuwe e-bike te gebruiken zonder dat je te maken krijgt met onverwachte uitgaven.
Elektrische fiets leasen particulier
Steeds meer bedrijven bieden een private lease elektrische fiets-abonnement aan. Particulieren kunnen hiervoor terecht bij de grotere fietsenwinkels, (online) leasebedrijven of rechtstreeks bij fietsfabrikanten. Er is dus volop keuze! De kosten voor de fiets, onderhoudsbeurten en verzekeringen zijn allemaal gebundeld in een overzichtelijke maandprijs.
Het afsluiten van een leasecontract regel je gemakkelijk online. Bij de beoogde e-bike selecteer je het gewenste framemaat en het servicepakket. Soms kun je tegen een hoger maandbedrag bij het afsluiten van het leasecontract voor een zwaardere accu en insteekslot kiezen. Belangrijk is dat je de voorwaarden van het servicepakket (garantie en verzekeringen) grondig doorneemt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wat de garantieperiode voor de accu is. Bij voorkeur is de garantie op de batterij net zo lang als de looptijd van het leasecontract (meestal drie jaar), zodat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Veel aanbieders geven op de batterij drie jaar garantie, maar er bestaan ook leaseverstrekkers die niet verder gaan dan twee jaar. Gaat de accu na twee jaar kapot, dan draai je in het laatste geval alsnog op voor de kosten van een nieuw exemplaar.
Controleer bij het afsluiten van een leasecontract ook de dekking van de verzekering. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk bij diefstal van de leasefiets? Hoe hoog is het eigen risico? En heb je recht op pechhulp? Bij een goedkopere verzekeringspolis zijn vervanging van onderdelen vaak voor rekening van de klant. Je kunt tegen hogere maandlasten een duurdere verzekering afsluiten waarbij ook de uitgaven voor eventuele reparaties zijn gedekt. Maak een weloverwogen keuze!
E-bike leasen: kosten
Logischerwijs ga je op zoek naar een betaalbaar lease elektrische fiets-abonnement. De aanbieders van leasefietsen vermelden verschillende prijzen. Houd grofweg rekening met een maandbedrag van ergens tussen de dertig en negentig euro. De winkelwaarde van de fiets en het gekozen servicepakket bepalen grotendeels de maandelijkse kosten. Het tarief hangt sterk af van je eigen voorkeuren. Selecteer je in het servicepakket bijvoorbeeld een verzekering met een hoger eigen risico en minder dekking, dan betaal je een lager bedrag dan wanneer je het uitgebreidste verzekeringspakket neemt.
Wil je het leasecontract definitief aangaan? Meestal volstaat het om op de website van de aanbieder een formulier in te vullen. Na het doorgeven van persoonlijke gegevens neemt de leasemaatschappij de aanvraag in behandeling. Als je eerst een proefrit wilt maken, neem je contact op met de leaseverstrekker. Meestal kan dat bij een fietsdealer in de buurt. Zodra je eenmaal een leasecontract hebt afgesloten, levert de fietsenwinkel, het leasebedrijf of de fietsfabrikant de e-bike binnen pakweg twee à drie weken op. Je kunt de fiets vervolgens bij een nabijgelegen dealer ophalen, waarbij de e-bike op jouw lichaamslengte wordt afgesteld.
De meeste leasebedrijven bieden een looptijd van drie jaar, waarna je de fiets weer inlevert of tegen betaling definitief overneemt. Vermenigvuldig het maandbedrag maal 36 en reken de totale kosten uit. De meeste leaseverstrekkers brengen daarnaast ook nog eenmalig administratiekosten in rekening. Wil je tussentijds van het contract af? Over het algemeen bevat het leasecontract hiervoor een boeteclausule, waarbij je bijvoorbeeld de helft van het restbedrag dient te betalen.
©PXimport
Elektrische fiets leasen zakelijk
Ook voor het dagelijkse woon- en werkverkeer is een e-bike interessant. Een afstand van pakweg tussen de tien en twintig kilometer is wellicht nét iets te ver voor een reguliere tweewieler. Dankzij trapondersteuning van een elektrische fiets overbrug je moeiteloos het dagelijkse tripje naar je werk. Het is bovenal ook nog eens milieuvriendelijk en goed voor de gezondheid. Misschien is een elektrische fiets van de zaak wel iets voor jou?
Werkgevers kunnen voor hun medewerkers fiscaal aantrekkelijke e-bike-leasecontracten afsluiten. Hierbij zoeken werknemers zelf een elektrische fiets uit en betaalt de werkgever het maandelijkse leasebedrag. Afhankelijk van de gemaakte afspraken houdt de werkgever (een deel van) de leasekosten vervolgens in op het salaris van de werknemer of wordt het bedrag met de reiskostenvergoeding verrekend. Lijkt zo’n leasefiets van de zaak je wel wat? Vraag bij een leaseaanbieder een offerte aan en leg die voor aan je werkgever.
Vanaf 1 januari 2020 geldt voor het privégebruik van de leasefiets een bijtelling van zeven procent over de winkelwaarde. Zo’n bijtellingsregeling ken je misschien al van een leaseauto. Kost de e-bike van de zaak bijvoorbeeld tweeduizend euro, dan dien je jaarlijks 140 euro bij het belastbaar inkomen op te tellen. Binnen welke belastingschijf je inkomen ook valt, de bijtelling komt in de praktijk neer op een paar tientjes per jaar. Kortom, een financieel aantrekkelijke regeling.
Ook ondernemers en zzp’ers kunnen voor zichzelf een e-bike zakelijk leasen, waarbij er vanwege het privégebruik eveneens een bijtelling geldt van zeven procent. Het bijhouden van een tijdrovende kilometeradministratie is met de nieuwe regels vanaf 1 januari 2020 niet langer nodig.
Meer artikelen over fietslease
Welke e-bike leasenVoordelen leasenLeasebedrag berekenen
De E-bike Winkelzoeker
Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!
©PXimport