Gazelle Eclipse C380 HMB: alles over de E-bike van het Jaar 2024
De Eclipse C380 HMB van fietsfabrikant Gazelle mag zich sinds begin van dit jaar tooien met de prestigieuze titel E-bike van het Jaar 2024. Uit een veld van ruim twintig deelnemers wees een vakjury de Eclipse aan als winnaar. ID.nl ging op zoek naar de feiten achter deze fiets en onderwierp de Eclipse aan een rij-impressie.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
De Eclipse is een totaal nieuw ontworpen e-bike waarbij Gazelle vooral heeft gekeken naar het succesverhaal van het model Ultimate, dat vijf jaar geleden werd geïntroduceerd. “Bij de Ultimate kregen wij vanuit de reviews door dat de berijders erg enthousiast waren over de zitpositie. Dit hebben we meegenomen bij het ontwerp van de Eclipse”, zegt Gazelle Product Manager Jeroen Zeinstra. “Hierbij is de zit op de fiets ietwat voorover en neem je dus een actieve houding aan. Dit moet je echter niet overdrijven, daarom is het frame iets korter dan bij veel Duitse concurrenten. Bij het ontwerp van de Eclipse stond Gazelle ook voor de uitdaging om de zeer lange 750 Wh accu in het frame onder te brengen. De designafdeling kwam toen met de optie om de framebuis te splitsen met een dikkere buis boven en een smallere daaronder. De bovenbuis is in het ontwerp iets hoger doorgetrokken waardoor er ruimte voor de accu ontstaat”, zegt Zeinstra. Qua doelgroep wil Gazelle met de Eclipse de leeftijdscategorie 40-55 jaar aanboren: daarin zitten veel mensen die geïnteresseerd zijn in een breed inzetbare e-bike met een hoogwaardige uitstraling.
Designoplossingen
Bij Gazelle speelt design altijd een belangrijke rol. Ook bij het ontwerp van de Eclipse is veel aandacht besteed aan de afwerking en vormgeving. Vooral de gedeelde framebuis (die we hierboven al kort aanstipten) van het damesmodel springt in het oog. Normaliter is een buis met geïntegreerde accu erg fors en lomp om framestabiliteit te garanderen, maar een dergelijke buis doet vrijwel altijd afbreuk aan het ontwerp van de fiets. Door voor een designoplossing met gesplitste framebuizen te kiezen is het ontwerp van de Eclipse mooi in balans. Ook heeft Gazelle extra veel aandacht besteed aan het ontwerp van de stuurpen. De Bosch Kiox-display en de kabels zijn hierin fraai geïntegreerd.
©Hans de Looij
Gazelle Eclipse C380 HMB
Bekijk en configureer de E-bike van het Jaar 2024Motor, versnelling en display
Voor de ondersteuning heeft Gazelle gekozen voor de Bosch Performance Line CX middenmotor, een krachtpatser met een koppel van 85 Nm. Eén ding is zeker, met deze motor kun je de steilste hellingen overwinnen. Keerzijde van dit machtsvertoon is wel dat je het motorgeluid, dat duidelijk aanwezig is, voor lief moet nemen. Zeker als je een mooie tocht in de natuur maakt, zal menigeen zich snel ergeren aan het gezoem van de motor. De motor is gekoppeld aan een traploze versnellingsnaaf van Enviolo. Door het handvat te draaien, schakel je zonder haperingen naar een klein of groter verzet. Verder heeft Gazelle gekozen voor riemaandrijving. Dat geeft de fiets niet alleen een clean uiterlijk, ook blijf je verschoond van een rammelende ketting en vieze smeerhanden.
©Hans de Looij
Lees ook: Aandrijfdilemma: ketting of riem op je e-bike?
Op het goed afleesbare Bosch Kiox 300-display kun je eenvoudig de rijgegevens aanpassen. Ook kun je het kleurendisplay via bluetooth verbinden met je mobiele telefoon. Via het Bosch Smart-systeem zijn alle componenten van de Eclipse in één app met elkaar verbonden.
©Hans de Looij
Hoe rijdt de Gazelle Eclipse C380 HMB?
Wat betreft de rijeigenschappen maakt de Gazelle Eclipse wellicht niet ieders verwachtingen waar. Hoewel er over de rechtuit-stabiliteit weinig te klagen valt, stuurt de fiets in bochten minder direct en voelt hij een beetje lomp aan. Je verwacht toch wat meer lichtvoetigheid bij dit sportieve model. Het totaalgewicht en de relatief zware accu (gewicht 4,4 kilo) in de voorbuis spelen hierbij een duidelijke rol. Met 32,7 kilogram schoon aan de haak is de Eclipse ook bepaalt geen lichtgewicht. Wil je de fiets meenemen op een fietsendrager? Je kunt de accu er makkelijk uit halen. Dat scheelt weer gewicht!
©Hans de Looij
Remmen, accu en achterdrager
De afmontage van de Eclipse is verder van een zeer hoog niveau. Zo zijn de schijfremmen natuurlijk hydraulisch uitgevoerd en bieden de brede Schwalbe Marathon Efficiency banden (60 mm) in combinatie met de Suntour Mobie25 geveerde voorvork extra veel comfort. Dankzij de krachtige Bosch Powertube accu (750 Wh) zul je onderweg niet snel naar een laadpunt hoeven uitkijken. Ritten boven de 100 kilometer zijn eenvoudig haalbaar en dat maakt de Eclipse ook zeer geschikt voor langere trektochten. Je kunt de oplader handig aansluiten op een stekkeraansluiting achter de zadelpen. Bagage kan mee op de robuuste MIK-achterdrager met fraai geïntegreerd achterlicht.
©Hans de Looij
Ingebouwde tracker
Standaard is de Eclipse voorzien van een ingebouwde gps-tracker. Zo is de e-bike altijd te traceren en zal er bij diefstal automatisch een melding binnenkomen via de Gazelle App. Vervolgens meld je de diefstal via de app en gaat er een opsporingsteam direct op pad om je fiets te achterhalen. Bij aanschaf is een verzekering met een looptijd van één jaar inbegrepen.
©Hans de Looij
Prijzen en uitvoeringen
Ja, deze Gazelle Eclipse is voorzien van veel technische en moderne hoogstandjes. Maar dat neemt niet weg dat het toch voor menigeen even slikken zal zijn bij het horen van de prijs: 5999 euro. Jammer dat de ‘E-bike van het Jaar’ wat dat betreft slechts haalbaar is voor een relatief kleine doelgroep.
©Hans de Looij
De Gazelle Eclipse C380 HMB is verkrijgbaar in een dames- of herenversie in de framematen 45, 50, 55, 60. Daarnaast is de Eclipse T11 HMB (5499 euro) er als derailleurversie en de Eclipse Speed (6699 euro) als hogesnelheidsvariant.