ID.nl logo
Fiets ombouwen naar een e-bike: zo bouw je je eigen elektrische fiets
© Sebastian Rothe Photography
Mobiliteit

Fiets ombouwen naar een e-bike: zo bouw je je eigen elektrische fiets

E-bikes zijn ongekend populair in Nederland, maar dat betekent niet dat ze goedkoop zijn. Je kunt veel geld besparen door je gewone fiets om te bouwen naar een elektrische. Alle onderdelen kun je daarvoor eenvoudig aanschaffen. Wij vertellen je hoe je jouw fiets ombouwt naar een e-bike.

In dit artikel lees je:

  • Waarom een fiets naar e-bike ombouwen goedkoper is
  • Hoeveel een e-bike ombouwpakket gemiddeld kost
  • Het verschil tussen een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor
  • Welk gereedschap je nodig hebt
  • Hoe je jouw fiets stap voor stap naar een e-bike ombouwt
  • Waarom je altijd een legale ombouwset moet gebruiken

Ook interessant: Fietsendrager monteren op je auto? Dit is de beste manier

Een gemiddelde e-bike kost vaak meer dan 1000 euro. Als je voor een premium elektrische fiets kiest of een snelle speedpedelec, kan de prijs snel van 2000 naar 4000 euro of meer oplopen! Dat heeft niet iedereen op zijn bankrekening staan en dus wordt de zelfgebouwde elektrische fiets ook populairder. Niet alleen heb je dan een goedkope e-bike, het blijft je vertrouwde fiets die je misschien stiekem het lekkerst vindt rijden.

Je kunt zelfs kant-en-klare bouwpakketten kopen om van jouw geliefde fiets een e-bike te maken. Er zijn pakketten van verschillende merken en ze variëren in prijs tussen de 500 en 900 euro. Je kunt ze via verschillende webshops kopen of via een fietsspeciaalzaak. Een gemiddelde technische kennis is voldoende voor het ombouwen. Bovendien krijg je meestal het benodigde gereedschap meegeleverd, samen met een goede handleiding.

Verschillende e-bike ombouwpakketten

Er zijn in de basis drie verschillende varianten pakketten waarmee je jouw fiets kan ombouwen tot een e-bike.

Voorwielmotor

De voorwielmotor is ook bij de goedkopere kant-en-klare elektrische fietsen de populairste aandrijving. De motor zit dan op het voorwiel en dat is de makkelijkste plaats om hem te bouwen. De aandrijving is zwak vergeleken met de twee andere typen motoren, maar in het vlakke Nederland ruim voldoende. Bovendien verbruikt een voorwielmotor minder stroom waardoor je meer kilometers kunt maken zonder op te laden.

Middenmotor

De middenmotor zit gebouwd bij de pedalen. Deze aandrijving is iets krachtiger dan een voorwielmotor, maar wel wat lastiger om te bouwen. Het voordeel is dat de motor in het midden de meeste balans geeft tijdens het fietsen. De extra aandrijvingskracht helpt ook mee als je veel hellingen op fietst.

Achterwielmotor

De achterwielmotor komt minder voor, maar kun je eveneens als een ombouwpakket bestellen. Dit zijn meestal de krachtigste elektrische fietsmotoren en met name populair onder fietsers die veel in de bergen rijden. De achterwielaandrijving geeft je fiets daarbij een meer sportieve rijervaring.

Welk type e-bikemotor bij jou past, is aan jou. In Nederland is een voorwielmotor voldoende om prettig rond te fietsen. De sportievere rijder of bergfietser kan juist meer plezier halen uit de andere motoren.

©Aerogondo

Fiets naar een e-bike ombouwen: de montage uitgelegd

We leggen stapsgewijs uit hoe jij jouw fiets naar een e-bike met voorwielmotor ombouwt. Hierbij gaan we ervan uit dat je alle onderdelen bij de hand hebt of een kant-en-klaar bouwpakket gebruikt. In grote lijnen is het inbouwen van een elektrische motor bij iedere fiets ongeveer hetzelfde. Je hebt een gemiddelde technische ervaring nodig voor het ombouwen van de fiets.

 Benodigd gereedschap

- Ringsteeksleutel (meestal 15 mm)
- Cranktrekker
- Inbussleutel
- Kabelbinders
- Schroevendraaier

Werkwijze
  1. Demonteer het voorwiel. Met een snelspanner heb je hier geen gereedschap voor nodig. Anders moet je een sleutel gebruiken; in de meeste gevallen is dat een ringsteeksleutel van 15 mm voor de dopmoer.

  2. Monteer eerst de band op het nieuwe wiel. Dat kun je uiteraard niet meer zodra het wiel vastzit.

  3. Plaats het nieuwe wiel op je fiets en draai de dop stevig vast. Gebruik hiervoor ook zeker de ringsteeksleutel.

  4. Nu plaats je de magneetschijf bij de trapas. Lees goed de handleiding, soms hoef je hiervoor niets te verwijderen.

  5. Als je niet gelijk de magneetschijf kunt plaatsen, verwijder de crank bij de trapas. Hier heb je een cranktrekker voor nodig, soms ook in combinatie met een inbussleutel.

  6. Nu kun je de magneetschijf plaatsen. Hij bestaat meestal uit twee of meer delen en klikt in elkaar. Soms heb je ook een verbindingsstuk erbij.

  7. Plaats de sensor met kabelbinders op het frame. Zorg dat hij niet in contact komt met de magneetschijf.

  8. De crank kan weer op de trapas gemonteerd worden.

  9. Meestal wordt de controller buiten de controllerbox geleverd. Schroef deze eerst in elkaar. De grootte van de schroeven kan per merk verschillen.

  10. De controllerbox kan nu op het frame geplaatst worden. Er zijn beugels en schroeven bijgeleverd. De beste plaatsen zijn onder je zadel of op de tussenstang. Houd wel ruimte over voor de accuhouder.

  11. Monteer de accuhouder met dezelfde soort beugels en schroeven. De tussenstang is vaak de beste plaats.

  12. Nu moeten de kabels worden aangesloten. Sluit de motorkabel aan met de trapsensoren. Doe hetzelfde met de voedingskabel van de accu naar de motor. De kabels geven met kleurtjes of symbolen aan waar ze naartoe moeten, dus wijk daar niet van af. Trek alles goed strak met kabelbinders.

  13. Plaats het lcd-scherm op je stuur, eventueel met meegeleverde knoppen. Vaak kun je ze vastklikken omdat de diktes van sturen verschilt, maar je kunt voor de zekerheid extra kabelbinders gebruiken.

  14. Verbind de stekkers met de motor. Dubbelcheck opnieuw of de juiste kleurtjes met elkaar verbonden zijn.

  15. Je bent klaar!

©Aerogondo

Belangrijk: koop een legale e-bike ombouwset

Als je een fiets naar een e-bike ombouwt, moet je rekening houden met een paar regels over elektrische fietsen. Je mag met een zelfgebouwde e-bike het fietspad op zolang hij niet harder dan 25 km/u kan. Gaat hij harder (tot 45 km/u), dan wordt het een speedpedelec en moet je de rijweg op. Daarbij moet je ook een officiële fietshelm dragen, anders riskeer je nog steeds een boete. Er zijn ook e-bike ombouwsets in omloop die je fiets nog harder laten rijden dan 45 km/u. In deze gevallen riskeer je een nog hogere boete en kan je fiets van de weg worden gehaald.

Wij raden daarom altijd aan om een legale e-bike ombouwset te kopen. Populaire merken zijn de Bafang, Tongsheng, CYC en Pendix. Controleer alsnog de garantie op je fiets voordat je hem ombouwt. Het is mogelijk dat je garantie verloopt na de montage.

Ook interessant: Hoe kies je de juiste fietshelm? 

Technische problemen? Raadpleeg een fietsspeciaalzaak

Heb je toch moeite met het ombouwen van je fiets naar een e-bike? Dat kan, we hebben het hier tenslotte niet over een band plakken. Bij problemen kun je een fietsspeciaalzaak raadplegen. De meeste fietsenwinkels beschikken over een ervaren monteur die jouw e-bike-ombouwpakket zo geïnstalleerd heeft. Dit betekent wel dat je iets moet bijbetalen voor montagekosten, maar je bent per saldo alsnog goedkoper uit dan een volledig nieuwe e-bike kopen.

Neem je de e-bike mee op vakantie? Hier zijn 8 tips voor een geslaagde trip!

Toch liever een kant-en-klare e-bike?

▼ Volgende artikel
Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?
© Talita
Huis

Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?

Zet 29 november in je agenda, want dan is het Black Friday! Voor techliefhebbers is dit een absolute topdag. Met elk jaar nóg spectaculairdere aanbiedingen scoor je geweldige deals op het gebied van laptops, telefoons, tablets en computerspulletjes. Spontaan shoppen kan, maar wie zich vooraf voorbereidt, loopt geen enkele mooie aanbieding mis!

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday

Je weet vast dat Black Friday bekend staat om zijn scherpe aanbiedingen, maar ken je de oorsprong van deze wereldwijde koopjesdag? Black Friday is over komen waaien vanuit Amerika, waar de dag direct volgt op Thanksgiving. Aangezien Thanksgiving altijd op een donderdag valt en veel Amerikanen er een lang weekend van maken, bleek deze vrijdag ideaal voor winkeliers om forse kortingen aan te bieden.

Hele weekend

Niet alleen deze vrijdag is het feest voor de consument, het hele weekend heb je kans op grote kortingen. De maandag na Black Friday heet Cyber Monday en dit is de dag waarop internetwinkels de laatste jaren hun grootste koopjes aanboden. Het is wel zo dat de verschillen tussen Black Friday en Cyber Monday beginnen te vervagen, je ziet tegenwoordig dat eigenlijk het hele weekend – van vrijdag tot en met maandag – de aanbiedingen je om de oren vliegen.

🚨 Meteen bookmarken: https://www.kieskeurig.nl/prijsdalers
Watch on YouTube

Focus op elektronica

Black Friday is hét moment om elektronica en computerapparatuur in te slaan. Alle grote (web)winkels doen mee en bieden stevige kortingen. In het verleden kon je al flink besparen op laptops, tv's en smartphones – en dat waren niet alleen oude modellen. Elke winkel heeft wel een speciale deal die tot de grote dag geheim wordt gehouden.

Ook audiofanaten komen aan hun trekken. Verwacht flinke kortingen op soundbars, koptelefoons en speakers. Daarnaast zijn er meestal mooie aanbiedingen voor computeraccessoires zoals muizen, headsets en toetsenborden. En niet te vergeten: externe harde schijven en smarthome-apparaten zoals camera's, lampen en deurbellen gaan ook vaak met korting de deur uit.

Op = op

Het is daarom belangrijk om snel te handelen. Zie je een aantrekkelijke aanbieding, aarzel dan niet en plaats het product direct in je winkelmandje. Het is niet verstandig om lang te wachten in de hoop dat een ander hetzelfde product net iets goedkoper aanbiedt, want dan loop je het risico mis te grijpen. Als een bekende winkel zoals Coolblue, MediaMarkt of Bol een laptop, smartphone of gameconsole met een aanzienlijke korting aanbiedt, wees er dan van bewust dat deze binnen enkele uren uitverkocht kunnen zijn. Tijdens deze periode is twijfelen dus geen goede strategie!

Voorbereiden

Wie slim wil shoppen, bereidt zich goed voor. Bekijk alvast de websites waar je normaal bestelt en schrijf je in voor hun nieuwsbrieven om geen deals te missen. Sommige grote winkels zoals MediaMarkt en Bol.com starten al geruime tijd vóór Black Friday met hun aanbiedingen.

Let op: sommige deals gelden de hele week, andere wisselen dagelijks. En kijk verder dan de bekende winkels – ook bij Kruidvat, Otto, Amazon.de en Wehkamp kun je verrassend goede aanbiedingen vinden, net als vorig jaar.

©Wesley Akkerman

Cashback en andere acties

Let tijdens dit weekend niet alleen op de prijs, maar ook op andere acties die naar boven komen drijven. Cashback-acties of kortingen op je volgende aankoop waren vorig jaar veelvoorkomende aanbiedingen. Ook is het mogelijk dat bepaalde producten deze week gratis worden aangeboden. Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan is het slim om te controleren of je er dit weekend gratis software bij krijgt, of misschien ontvang je bij een tablet wel een gratis toetsenbord of hoes.

Vals spelen

Pas op met 'nepkortingen'! Sommige winkels verhogen hun prijzen vlak voor Black Friday om de kortingen beter te laten lijken. Houd daarom nu al de prijzen bij van producten die je wilt kopen. Kieskeurig.nl is hierbij een handig hulpmiddel. Als je daar een product opzoekt, laat een groene pijl omlaag zien dat de prijs echt gedaald is. Hoe hoger het getal bij de pijl, hoe meer échte korting je krijgt vergeleken met de afgelopen dagen!

Kieskeurig

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de website van Kieskeurig zoeken komend weekend. Prijsdatabases van alle bekende webshops worden constant automatisch geüpdatet en zo kun je meteen zien in welke winkel een moederbord, nieuwe pc of je volgende smartphone het goedkoopste is. Je vindt er 10 onmisbare tips voor het shoppen tijdens Black Friday, en op de Prijsdalers-pagina krijg je meteen de allerbeste deals te zien. Wil je de beste Black Friday-deals in je inbox, meld je dan op de site van Kieskeurig even aan voor de nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou: