ID.nl logo
Fiets ombouwen naar een e-bike: zo bouw je je eigen elektrische fiets
© Sebastian Rothe Photography
Mobiliteit

Fiets ombouwen naar een e-bike: zo bouw je je eigen elektrische fiets

E-bikes zijn ongekend populair in Nederland, maar dat betekent niet dat ze goedkoop zijn. Je kunt veel geld besparen door je gewone fiets om te bouwen naar een elektrische. Alle onderdelen kun je daarvoor eenvoudig aanschaffen. Wij vertellen je hoe je jouw fiets ombouwt naar een e-bike.

In dit artikel lees je:

  • Waarom een fiets naar e-bike ombouwen goedkoper is
  • Hoeveel een e-bike ombouwpakket gemiddeld kost
  • Het verschil tussen een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor
  • Welk gereedschap je nodig hebt
  • Hoe je jouw fiets stap voor stap naar een e-bike ombouwt
  • Waarom je altijd een legale ombouwset moet gebruiken

Ook interessant: Fietsendrager monteren op je auto? Dit is de beste manier

Een gemiddelde e-bike kost vaak meer dan 1000 euro. Als je voor een premium elektrische fiets kiest of een snelle speedpedelec, kan de prijs snel van 2000 naar 4000 euro of meer oplopen! Dat heeft niet iedereen op zijn bankrekening staan en dus wordt de zelfgebouwde elektrische fiets ook populairder. Niet alleen heb je dan een goedkope e-bike, het blijft je vertrouwde fiets die je misschien stiekem het lekkerst vindt rijden.

Je kunt zelfs kant-en-klare bouwpakketten kopen om van jouw geliefde fiets een e-bike te maken. Er zijn pakketten van verschillende merken en ze variëren in prijs tussen de 500 en 900 euro. Je kunt ze via verschillende webshops kopen of via een fietsspeciaalzaak. Een gemiddelde technische kennis is voldoende voor het ombouwen. Bovendien krijg je meestal het benodigde gereedschap meegeleverd, samen met een goede handleiding.

Verschillende e-bike ombouwpakketten

Er zijn in de basis drie verschillende varianten pakketten waarmee je jouw fiets kan ombouwen tot een e-bike.

Voorwielmotor

De voorwielmotor is ook bij de goedkopere kant-en-klare elektrische fietsen de populairste aandrijving. De motor zit dan op het voorwiel en dat is de makkelijkste plaats om hem te bouwen. De aandrijving is zwak vergeleken met de twee andere typen motoren, maar in het vlakke Nederland ruim voldoende. Bovendien verbruikt een voorwielmotor minder stroom waardoor je meer kilometers kunt maken zonder op te laden.

Middenmotor

De middenmotor zit gebouwd bij de pedalen. Deze aandrijving is iets krachtiger dan een voorwielmotor, maar wel wat lastiger om te bouwen. Het voordeel is dat de motor in het midden de meeste balans geeft tijdens het fietsen. De extra aandrijvingskracht helpt ook mee als je veel hellingen op fietst.

Achterwielmotor

De achterwielmotor komt minder voor, maar kun je eveneens als een ombouwpakket bestellen. Dit zijn meestal de krachtigste elektrische fietsmotoren en met name populair onder fietsers die veel in de bergen rijden. De achterwielaandrijving geeft je fiets daarbij een meer sportieve rijervaring.

Welk type e-bikemotor bij jou past, is aan jou. In Nederland is een voorwielmotor voldoende om prettig rond te fietsen. De sportievere rijder of bergfietser kan juist meer plezier halen uit de andere motoren.

©Aerogondo

Fiets naar een e-bike ombouwen: de montage uitgelegd

We leggen stapsgewijs uit hoe jij jouw fiets naar een e-bike met voorwielmotor ombouwt. Hierbij gaan we ervan uit dat je alle onderdelen bij de hand hebt of een kant-en-klaar bouwpakket gebruikt. In grote lijnen is het inbouwen van een elektrische motor bij iedere fiets ongeveer hetzelfde. Je hebt een gemiddelde technische ervaring nodig voor het ombouwen van de fiets.

 Benodigd gereedschap

- Ringsteeksleutel (meestal 15 mm)
- Cranktrekker
- Inbussleutel
- Kabelbinders
- Schroevendraaier

Werkwijze
  1. Demonteer het voorwiel. Met een snelspanner heb je hier geen gereedschap voor nodig. Anders moet je een sleutel gebruiken; in de meeste gevallen is dat een ringsteeksleutel van 15 mm voor de dopmoer.

  2. Monteer eerst de band op het nieuwe wiel. Dat kun je uiteraard niet meer zodra het wiel vastzit.

  3. Plaats het nieuwe wiel op je fiets en draai de dop stevig vast. Gebruik hiervoor ook zeker de ringsteeksleutel.

  4. Nu plaats je de magneetschijf bij de trapas. Lees goed de handleiding, soms hoef je hiervoor niets te verwijderen.

  5. Als je niet gelijk de magneetschijf kunt plaatsen, verwijder de crank bij de trapas. Hier heb je een cranktrekker voor nodig, soms ook in combinatie met een inbussleutel.

  6. Nu kun je de magneetschijf plaatsen. Hij bestaat meestal uit twee of meer delen en klikt in elkaar. Soms heb je ook een verbindingsstuk erbij.

  7. Plaats de sensor met kabelbinders op het frame. Zorg dat hij niet in contact komt met de magneetschijf.

  8. De crank kan weer op de trapas gemonteerd worden.

  9. Meestal wordt de controller buiten de controllerbox geleverd. Schroef deze eerst in elkaar. De grootte van de schroeven kan per merk verschillen.

  10. De controllerbox kan nu op het frame geplaatst worden. Er zijn beugels en schroeven bijgeleverd. De beste plaatsen zijn onder je zadel of op de tussenstang. Houd wel ruimte over voor de accuhouder.

  11. Monteer de accuhouder met dezelfde soort beugels en schroeven. De tussenstang is vaak de beste plaats.

  12. Nu moeten de kabels worden aangesloten. Sluit de motorkabel aan met de trapsensoren. Doe hetzelfde met de voedingskabel van de accu naar de motor. De kabels geven met kleurtjes of symbolen aan waar ze naartoe moeten, dus wijk daar niet van af. Trek alles goed strak met kabelbinders.

  13. Plaats het lcd-scherm op je stuur, eventueel met meegeleverde knoppen. Vaak kun je ze vastklikken omdat de diktes van sturen verschilt, maar je kunt voor de zekerheid extra kabelbinders gebruiken.

  14. Verbind de stekkers met de motor. Dubbelcheck opnieuw of de juiste kleurtjes met elkaar verbonden zijn.

  15. Je bent klaar!

©Aerogondo

Belangrijk: koop een legale e-bike ombouwset

Als je een fiets naar een e-bike ombouwt, moet je rekening houden met een paar regels over elektrische fietsen. Je mag met een zelfgebouwde e-bike het fietspad op zolang hij niet harder dan 25 km/u kan. Gaat hij harder (tot 45 km/u), dan wordt het een speedpedelec en moet je de rijweg op. Daarbij moet je ook een officiële fietshelm dragen, anders riskeer je nog steeds een boete. Er zijn ook e-bike ombouwsets in omloop die je fiets nog harder laten rijden dan 45 km/u. In deze gevallen riskeer je een nog hogere boete en kan je fiets van de weg worden gehaald.

Wij raden daarom altijd aan om een legale e-bike ombouwset te kopen. Populaire merken zijn de Bafang, Tongsheng, CYC en Pendix. Controleer alsnog de garantie op je fiets voordat je hem ombouwt. Het is mogelijk dat je garantie verloopt na de montage.

Ook interessant: Hoe kies je de juiste fietshelm? 

Technische problemen? Raadpleeg een fietsspeciaalzaak

Heb je toch moeite met het ombouwen van je fiets naar een e-bike? Dat kan, we hebben het hier tenslotte niet over een band plakken. Bij problemen kun je een fietsspeciaalzaak raadplegen. De meeste fietsenwinkels beschikken over een ervaren monteur die jouw e-bike-ombouwpakket zo geïnstalleerd heeft. Dit betekent wel dat je iets moet bijbetalen voor montagekosten, maar je bent per saldo alsnog goedkoper uit dan een volledig nieuwe e-bike kopen.

Neem je de e-bike mee op vakantie? Hier zijn 8 tips voor een geslaagde trip!

Toch liever een kant-en-klare e-bike?

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: