8 wintertips voor je elektrische fiets

© martin bergsma / dutchscenery / mediagram

8 wintertips voor je elektrische fiets

Geplaatst: 20 november 2022 - 09:33

Aangepast: 3 maart 2023 - 00:34

Redactie

Hoe houd je in de winter een elektrische fiets in goede conditie, hoe ga je veilig de weg op en hoe zorg je ervoor dat de accu het goed blijft doen? ID.nl geeft je acht tips waarmee je e-bike moeiteloos de winter doorkomt!

Frame regelmatig reinigen

Wie in de wintermaanden regelmatig fietst, zal merken dat zijn e-bike snel vuil wordt. Naast alle onderdelen op een e-bike is het ook verstandig om het frame af en toe goed schoon te maken. Hierdoor blijft de lak in goede conditie en blijft je fiets mooi glimmen. Ook zal er op kritische punten geen roest ontstaan. Met een sopje van afwasmiddel of een speciale bike-cleaner oogt de e-bike snel weer als nieuw. Gebruik hiervoor een afwasborstel of een niet al te grote spons. Voor de hoekjes en moeilijk bereikbare plekken biedt een oude tandenborstel uitkomst. Verchroomde en andere glimmende onderdelen kun je behandelen met een speciale chroomreiniger.

Banden controleren en aanpassen

Veel profiel op een fietsband biedt extra grip tijdens de wintermaanden. Controleer voor de winter de band op onregelmatigheden, verwijder steentjes en kijk of er geen droogtescheuren in de zijkant van de band zijn ontstaan. Een goede fietsband vertaalt zich direct terug in een prima wegligging op een gladde ondergrond.

Wanneer de omstandigheden echt winters zijn, laat dan wat lucht uit de band ontsnappen. Zachtere banden zorgen voor meer contact met de weg en bieden tijdens sneeuw en ijs meer grip.

Wat je ook kunt doen, is je e-bike uitrusten met bredere banden. Kijk wel of dit qua frameruimte en spatborden mogelijk is.

Mountainbiker in de sneeuw

© Angela Buzzi

Ketting en tandwielen extra aandacht geven

De fietsketting, maar ook de tandwielen krijgen het tijdens de wintermaanden zwaar te verduren. Wanneer je e-bike een kettingkast heeft zal de impact van vocht en pekel relatief klein zijn, maar e-bikes met een deels open aandrijfsysteem hebben in de winter echt te lijden. Reinig dan om de twee weken de ketting met een speciale kettingreiniger. Pak vervolgens een doek en veeg de ketting helemaal schoon. Spray of druppel de ketting vervolgens in met kettingolie. Leg onder de fiets een oude doek of stuk karton om de overtollige olie op te vangen. De olie even laten inwerken en daarna de ketting lichtjes schoonwrijven om eventuele oliespetters te voorkomen.

Remwerking controleren

In de winter is een goede remwerking een must. Controleer of de remhendel niet te veel speling heeft. Moet je de hendel tot aan het handvat inknijpen, dan moet de remkabel aangespannen worden. Controleer de remblokjes en vervang ze als dat nodig is. Schakel de fietsenmaker in wanneer je de klus zelf niet kan klaren.

Werkt de rem helemaal niet meer, dan kan dit op een vastgevroren remkabel duiden. Vocht in de kabel is de boosdoener. Om dit te verhelpen, zal de remkabel gesmeerd moeten worden. Echt een klusje voor de vakman!

Zadelhoogte aanpassen

Tijdens winterse omstandigheden is het verstandig om extra om je veiligheid te denken. Wat je zadel daarmee te maken heeft? Als je je zadel in de wintermaanden een tikje lager zet, wordt afstappen eenvoudiger. Mocht je onverhoopt wegslippen, dan kun je sneller met je voeten bij de grond en kun je een eventuele val ook makkelijker opvangen.

Elektrische fiets in de sneeuw.

© Angela Buzzi

Fietsverlichting controleren

Controleer voordat de donkere dagen invallen de verlichting van je e-bike. Stel de koplamp schuin naar beneden af; zo voorkom je verblinding van tegemoetkomend verkeer en is de weg goed zichtbaar. Laat een defect lampje door een fietsenmaker vervangen. Werkt de verlichting op batterijen? Controleer dan of de opbrengst van de verlichting nog voldoende is. Bij twijfel de batterijen vervangen. Goede verlichting redt levens!

Accu extra aandacht geven

De accu van een elektrische fiets vergt geen onderhoud, maar extreme situaties moet je altijd zien te voorkomen. Eén verhaal kunnen we gelukkig direct naar het land der fabelen verwijzen: dat een lithium-ion accu na een paar nachten vorst al onbruikbaar zou zijn. Dat is niet zo: lithium-ion cellen kunnen nachtvorst makkelijk verdragen!

Wat je echter niet moet doen, is een accu weken of zelf maanden ongebruikt laten liggen in een extreem koude schuur of garage. Blijf dus ook in de winter af en toe fietsen en zorg er bij strenge vorst voor dat de accu op een plek ligt die niet kouder is dan 10 graden onder nul. De winter is overigens wel een goed moment om er achter te komen of de accu nog voldoende capaciteit heeft. Kou geeft al snel een antwoord op de vraag of er nog voldoende ‘rek’ in de accu zit. Zo niet dan is het voorjaar het goede moment om naar een andere accu uit te kijken.

Onderhoudsbeurt inplannen

Doen: direct na de winter je e-bike bij de fietsenmaker langsbrengen voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Mankementen kunnen verholpen worden en wellicht zijn er onderdelen aan vervanging toe. Bij de fietsenmaker is je e-bike in goede handen en na een totale controle is de fiets weer helemaal klaar voor een nieuw fietsseizoen. Goed onderhoud zorgt voor jarenlang fietsplezier!

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000