Wat moet ik doen met mijn laadpaal als ik mijn huis verkoop?
Als je van plan bent je huis te verkopen, vraag je je misschien af wat je met je laadpaal moet doen. Meenemen, los verkopen of wellicht als onderdeel van het huis? In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijke opties.
In dit artikel vertellen we je:
-
Hoe je je laadpaal meeverhuist
-
Wat je kunt doen als je je laadpaal niet meeneemt naar je nieuwe huis
-
Ook lezen: Is elke laadpaal voor elke elektrische auto geschikt?
Laadpaal meeverhuizen
Als je je laadpaal zelf hebt aangeschaft, is het vrijwel altijd mogelijk om je laadpaal gewoon mee te nemen naar je nieuwe huis. Waarschijnlijk heb je de laadpaal in eerste instantie door een specialist laten installeren, dus tenzij je er zelf verstand van hebt, raden we aan om ook de demontage aan een professionele monteur over te laten. Veel leveranciers bieden deze optie aan en kunnen de laadpaal vervolgens ook meteen vervoeren en opnieuw installeren op de nieuwe locatie. De kosten verschillen op basis van hoeveel werk hiervoor nodig is – en of er bijvoorbeeld graafwerkzaamheden moeten worden verricht om de paal te kunnen installeren – maar over het algemeen kost de verplaatsing van een laadpaal een paar honderd euro.
Je moet van tevoren natuurlijk wel nagaan of het nieuwe huis überhaupt geschikt is voor een laadpaal. Is er plek voor de paal op eigen terrein, bijvoorbeeld een garage of oprit? Als er alleen plek is op de parkeerplaats, moet je eerst uitzoeken wie daarvan de eigenaar is. Vaak is een openbare parkeerplaats eigendom van de Vereniging van Eigenaren (VvE), dus dan moet die organisatie toestemming verlenen. Indien de thuislader aan de muur bevestigd zit, raden we aan om voor de zekerheid alvast te controleren of dat ook op de nieuwe locatie kan, of dat er misschien een losse sokkel dient te worden aangeschaft.
Daarnaast is het handig om de elektriciteitsaansluiting van het nieuwe huis te bekijken. Als je in de huidige woning een 3-fasen-aansluiting hebt, maar in het nieuwe huis slechts een 1-fase-aansluiting, dan gaat het laden trager dan je gewend bent. Kijk ook in de meterkast of er überhaupt wel ruimte is voor een extra groep/automaat voor de laadpaal. Zie voor meer van dit soort tips dit artikel.
Als je een abonnement voor je laadpaal hebt, moet je ook kijken of je daar nog bepaalde zaken aan moet veranderen. Als je dat abonnement bijvoorbeeld gebruikt om de stroomkosten te verrekenen, moet je waarschijnlijk wel tijdig doorgeven dat je naar een ander adres verhuist.
Als je je laadpaal niet zelf hebt aangeschaft, maar bijvoorbeeld least, dan is het niet zomaar toegestaan om de laadpaal mee te verhuizen. Je moet dan eerst toestemming vragen aan de maatschappij waarvan je de paal in bruikleen hebt. Zij zullen dan vermoedelijk een nieuw intakegesprek voeren voordat er een akkoord gegeven wordt voor het verhuizen van de laadpaal.
Laadpaal verkopen
Wil of kun je je laadpaal niet meenemen naar je nieuwe huis? Dan kun je deze mogelijk los verkopen. Hiervoor moet je de laadpaal zelf (laten) demonteren, dus zorg dat je de kosten daarvan als onderdeel van de verkoopprijs rekent. In Nederland zijn er vooralsnog geen gespecialiseerde websites waarop je laadpalen kunt aanbieden, maar op algemene tweedehandssites, zoals Marktplaats, 2ehands.be of Facebook Marketplace, kun je ze vaak ook prima verkopen.
Zoals bij de verkoop van alle dure, technische apparaten geldt: hoe meer informatie je erbij zet (zoals het model, merk, type aansluiting, vermogen en eventuele garantie), hoe groter de kans dat je potentiële kopers zult aantrekken.
Je laadpaal als onderdeel van het huis verkopen is ook een mogelijkheid – mits de nieuwe eigenaar toevallig een laadpaal wil natuurlijk. Je kunt de waarde van de laadpaal en de kosten van de installatie verrekenen met de verkoopprijs van het huis, zodat de waarde van het huis enigszins wordt verhoogd. Het scheelt jou de moeite van het demonteren, en de koper de moeite van het (laten) installeren. Als je je laadpaal niet meer gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je het eventuele abonnement voor de laadpaal tijdig opzegt.
Lease je je laadpaal? Als je je laadpaal least, vallen deze twee opties natuurlijk weg. Je kunt de laadpaal dan wel teruggeven aan de leverancier, maar als je dat doet vóór het einde van je leasecontract gaat dat wellicht wel gepaard met extra kosten. Bekijk dus goed de voorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan.
Niet meenemen, maar ook niet verkopen?
Maar wat als je je laadpaal niet wilt meenemen, maar ook niet wilt – of kunt – verkopen op de tweedehandsmarkt? Helaas zijn er vrijwel geen websites die er openlijk mee adverteren dat je je privélaadpalen tegen een vergoeding kunt inleveren, maar je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met websites die tweedehands laadpalen verkopen.
Ook gemeentes hebben soms nog weleens interesse in gebruikte laadpalen, en wellicht kun je je lader kwijt bij de leverancier waar je deze in eerste instantie hebt gekocht. Als je je laadpaal écht nergens kwijt kunt, zou je hem voor recycling naar een e-waste-inleverpunt of milieustraat kunnen brengen, maar dat is natuurlijk wel zonde als het apparaat nog prima functioneert.
©Gabriel Cassan