Zo houd je je elektrische auto in topconditie

© Peugeot

Zo houd je je elektrische auto in topconditie

Geplaatst: 18 april 2024 - 08:33

Harry Verolme

Kostenbesparing en minder frequent onderhoud worden vaak aangehaald als aantrekkelijke voordelen van elektrische auto's. Hoewel dat natuurlijk enigszins klopt, is het geen vrijbrief om je elektrische auto vervolgens totaal te verwaarlozen. Om de levensduur te maximaliseren, blijft goede verzorging belangrijk. In dit artikel wijzen we je waar je precies op moet letten om je elektrische auto in topconditie te houden.

Meld je nu vast aan voor het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consument getest. Alle resultaten vind je terug in dit online rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

1 - Zelf checks en klein onderhoud uitvoeren 

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je elektrische auto in topconditie te houden. Hiervoor heb je niet per se vakkennis nodig. Neem het wassen van je auto. Dat gaat precies hetzelfde als bij een auto met een verbrandingsmotor. De elektronica wordt immers goed beschermd tegen vocht; daarover hoef je je geen zorgen te maken. Laat je vuil zitten, dan kan dat inwerken op de lak en voor verkleuringen zorgen.  

Lees ook: EV schoonmaken met een hogedrukreiniger, kan dat?

Een elektrische auto gebruikt minder vloeistoffen om de aandrijflijn draaiende te houden. Van motorolie is bijvoorbeeld al geen sprake. Wel kun je de ruitensproeiervloeistof bijvullen. Neem indien nodig direct ook de ruitenwissers mee, zodat je ruiten mooi schoon blijven en er geen vieze strepen op het glas achterblijven. Heel soms kun je lampen en bepaalde filters ook zelf vervangen – dat scheelt weer een extra werkplaatsbezoekje.  

Ook belangrijk om in de gaten te houden, zijn de verschillende onderdelen die te maken hebben met het batterijpakket. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laadkabels en beschermkapjes voor aansluitingen. Tot slot is het noodzakelijk om regelmatig de bandenspanning te controleren, maar daarover later meer. 

Auto wassen hogedrukreiniger

© SashaMagic

2 - Verzorg de techniek met liefde 

Een elektrische auto heeft aanzienlijk minder draaiende en dus slijtagegevoelige onderdelen dan een auto met een verbrandingsmotor. Zaken als een koppeling, versnellingsbak en uitlaat ontbreken bijvoorbeeld. Des te meer aandacht kun je besteden aan de slijtagegevoelige onderdelen die je auto wél heeft. De elektrische motor, aandrijvingsdelen en wielophanging kun je laten controleren en onderhouden bij de garage; dat is te complex om zelf te doen. Afhankelijk van het soort beurt dat je laat uitvoeren, zullen de werkzaamheden aan je auto variëren. Bij de meeste elektrische auto’s is een simpele inspectiebeurt vaak voldoende.   

Naast de aandrijflijn moet ook het koelsysteem van je elektrische auto met enige regelmaat worden gecontroleerd. Dit systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van de temperatuur van de elektromotor(en) en het accupakket. Door het koelsysteem te inspecteren op defecten of toekomstige problemen, kun je een hoop narigheid voorkomen. Moet de koelvloeistof worden vervangen? Dat gaat vaak om heel veel meer liters dan in een verbrandingsmotor, dus dat is een specialistische klus voor de garage.  

Afgezien van het controleren van de techniek speelt de manier waarop je met de auto rijdt ook een rol in de potentiële levensduur ervan. Een keertje hard optrekken kan geen kwaad, maar als je een zware rechtervoet hebt en geregeld snel uit de startblokken schiet, vraagt dat ook meer van de aandrijving en accu. Niet alleen vanwege de energie die je in rap tempo verbruikt en de warmte die hierbij vrijkomt, maar ook omdat de batterij hierdoor sneller leeg raakt en je de remmen intensiever gebruikt om de (zware) elektrische auto tot stilstand te krijgen. Bovendien slijten je banden harder als je sneller accelereert en heviger remt. 

Consumenten testen Volvo EX30 (2024)

© Volvo Cars

3 - Aandacht voor de banden en remmen 

Nu we het toch over banden en remmen hebben: deze onderdelen verdienen bij elektrische auto’s wat meer aandacht dan bij reguliere vierwielers. Ongeacht wat voor auto je rijdt, wordt aangeraden om regelmatig je bandenspanning te controleren. Bij een elektrische auto is dat extra van belang, omdat je hiermee de maximale actieradius kunt bereiken. Is de bandenspanning niet op peil, dan kan dit de actieradius met wel 10 procent beperken én je hebt eerder kans op een klapband. Daarnaast wordt de wegligging bij de verkeerde bandenspanning minder goed, dus het kan ook nog eens een veiligheidsrisico zijn.  

Ook het type banden kan de prestaties van je elektrische auto beïnvloeden. Verschillende bandenfabrikanten hebben speciaal rubber ontwikkeld dat overweg kan met de speciale eigenschappen van EV’s. Deze banden hebben bijvoorbeeld een extra lage rolweerstand, produceren minder geluid en kunnen beter omgaan met het gewicht wat bij een elektrische auto veel hoger is.  

Elektrische auto’s hebben grote remmen om de boel tot stilstand te brengen. Als je een beetje verstandig rijdt, hoef je daar echter niet zo vaak gebruik van te maken. De meeste EV’s beschikken namelijk over een regeneratief remsysteem. Net als een dynamo wint de elektromotor energie terug en tegelijkertijd remt deze de auto af. Een win-winsituatie dus! Bij bepaalde auto’s kun je ook kiezen met welke kracht er energie wordt teruggewonnen. De zwaarste gradaties kunnen een elektrische auto behoorlijk laten afremmen, zeker in de stad, zonder dat je ook maar in de buurt van het rempedaal hoeft te komen. Hoe vaker je regeneratief remt, hoe minder je remmen slijten. 

Wiel en remschijf van Lucid Air

© Torian - stock.adobe.com

4 - Slim omgaan met het batterijpakket 

Het batterijpakket is het hart van de elektrische auto. Zaak dus om daar zuinig mee om te springen. Je krijgt er garantie op (soms tot wel 8 jaar), maar met een beetje inzet kun je heel lang met een accu doen. Buiten je rijgedrag om is vooral je laadgedrag een grote factor in dit verhaal. Bij veel auto’s wordt het afgeraden om het batterijpakket steeds volledig op te laden en de auto dan een tijdje (langer dan een dag) op 100 procent te laten staan. Het best is dan om het percentage (uitzonderingen daargelaten) tussen de 20 en 80 procent te houden. Veelvuldig snelladen kan bij auto’s zonder warmtepomp (accuconditionering) de levensduur van je accu aantasten. Meer tips om je batterij in topconditie te houden, vind je hier

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten