ID.nl logo
Waarom zijn Tesla's ruitenwissers zo slecht?
© Thorsten Nilson
Mobiliteit

Waarom zijn Tesla's ruitenwissers zo slecht?

Het is een van de meest gehoorde klachten van Tesla-rijders: de ruitenwissers. Of ze vegen razendsnel terwijl het helder weer is, of ze vegen traag terwijl het uit de hemel stort. Waarom krijgt Tesla de regensensor maar niet goed in de innovatieve elektrische auto’s?

Sinds juni 2024 hebben onder andere de Tesla Model 3 en Model Y een systeemupdate gekregen waardoor de ruitenwissersensoren iets beter werken. Het gaat om de 2024.14 Software Update, die verbeteringen toebrengt aan het onderliggende neural net voor de ruitenwissers. Deze belangrijke functie moet je via het touchscreen instellen op auto, net als de meeste modellen met automatische ruitenwissers.

De update regelt ook dat de sensoren de eerste seconden extra gevoelig zijn, zodat zelfs een typisch Nederlands motregentje opgemerkt wordt. Het systeem is alleen nog lang niet perfect en het blijft een zorgenkindje voor Tesla. Dat is best ironisch voor een bedrijf dat meer dan eens de grenzen van de auto-industrie heeft verlegd met zijn uitvindingen en ontwerpen.

Tesla is niet het enige bedrijf dat innoveert met elektrische auto’s. Lees meer over de revolutionaire solid state battery.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Zo werken regensensoren bij andere auto’s

De gemiddelde auto heeft tegenwoordig regensensoren, zelfs als de vierwieler wat betaalbaarder is dan een Tesla. Deze modellen gebruiken negen van de tien keer speciale sensoren om de voor- en achterruit schoon te houden, wanneer je de wissers op standje auto zet. Het gaat dan om een lichtsensor (vaak boven in het midden van de ruit verwerkt) die registreert hoeveel licht door de ruit wordt weerkaatst. Met meer regen op de sensor ziet het steeds minder licht, waardoor het de ruitenwissers harder laat vegen.

©Tricky Shark - stock.adobe.com

Hoe jouw Tesla regen detecteert

Tesla gebruikt dit systeem niet in zijn auto’s. In plaats daarvan detecteert een Tesla regen op de ruit via de camera’s van de AutoPilot. De informatie wordt doorgegeven aan het neural net en dat bepaalt wanneer de ruitenwissers aangaan en hoe snel ze vegen. Oftewel, het is AI en die maakt nog weleens een inschattingsfout bij een regenbui (of gebrek daaraan).

Eigenaar Elon Musk belooft al jaren beterschap. Zo schreef hij op X in 2019 dat er een ‘Deep Rain’ neural net wordt ontwikkeld, dat specifiek de AI beter gaat trainen om de ruitenwissers goed in te zetten. Die belofte kwam Musk niet na, waardoor het een grap onder Tesla-haters én fans is geworden, maar het klopt wel dat de fabrikant de afgelopen jaren updates heeft uitgevoerd om de ruitenwissers te verbeteren.

Tesla voerde ook een update uit bij hun Superchargers, waardoor andere EV’s ze nu ook kunnen gebruiken. Lees hoe je dat precies doet.

Tesla’s verbeteringen voor de ruitenwissers en sensoren

Aanvankelijk kon je in de Tesla-modellen alleen de ruitenwissers activeren via het touchscreen. Dat vonden veel rijders ongemakkelijk, omdat je dan best lang je ogen van de weg moet halen. In 2020 raakte een Duitse Teslarijder van de weg toen hij zijn ruitenwissersnelheid wilde instellen via het scherm. Hij schepte alleen wat bomen maar kreeg ook een bon van 200 euro en een rijontzegging van een maand. De ruitenwisserfunctie zit dan ook een beetje begraven in het touchscreenmenu, met de kanttekening dat je heel simpel een shortcut op het startmenu kunt maken voor de ruitenwissers.

©Sergey Kohl - stock.adobe.com

Tegenwoordig zijn er meer opties, want de ruitenwissers werken nu ook met een stemcommando. Verder zit er een multifunctionele knop op het stuurwiel en de ruitenwissers zijn een van de acties die je daarop kunt instellen.

Lasers als oplossing?

Tesla is niet van plan om zijn auto’s met standaard regensensoren uit te rusten in de nabije toekomst, wat betekent dat het probleem met de ruitenwissers voorlopig blijft bestaan. Ambitieus is het concern zeker om de ruiten schoon te krijgen. In 2021 werd een patent goedgekeurd om lasers in de motorkap van een Tesla te plaatsen. Het blijft voor nu een idee, maar Musks bedrijf zou daarmee ruitenwissers willen vervangen. Via een nieuw detectiesysteem zou vuil op het glas dan gespot worden, zodat de lasers het kunnen wegbranden. In theorie zijn de laserpulsen zo verfijnd dat ze niet het glas beschadigen, laat staan de inzittenden.

Tesla heeft nog geen plannen om deze lasers in een productiemodel te stoppen, maar er wordt door auto-experts wel gespeculeerd dat de techniek voor bijvoorbeeld de cameralenzen van de Autopilot-sensor gebruikt kan worden. Dan kan Tesla alsnog een stap richting perfect werkende ruitenwissers zetten.

©Burak Fatsa

Conclusie

Samengevat werken de ruitenwissers van Tesla’s slechter dan de gemiddelde auto, omdat het bedrijf altijd wil innoveren. Daardoor activeer je de wissers op een aparte manier en werkt de automatische detectie soms slecht. Dat laatste komt omdat de camera’s niet altijd genoeg druppels zien, waardoor het neural net verkeerde beslissingen neemt. Tesla wil die techniek blijven verbeteren, kijkend naar de systeemupdate afgelopen zomer, wat betekent dat het ruitenwisserprobleem voorlopig nog blijft bestaan.

🛣️Lees ook: Zo houd je je elektrische auto in topconditie


▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: