Slim laden en flexibel rijden: dit is hoe je het aanpakt!
Rijd je veel elektrisch? Dan is het vaak de moeite waard een thuislader aan te schaffen. Met keuze uit Plug & Charge-laders, die aan één stuk door opladen, en zogeheten slimme laders. Deze passen het laden aan op de omstandigheden. Door slim te laden kun je onder meer besparen op je laadkosten en zo veel mogelijk duurzaam laden met zonne-energie.
In samenwerking met Greenchoice.
Dynamisch laden om geld te besparen
Om slim te laden heb je natuurlijk een slimme laadpaal nodig. Dat is een autolader die door middel van een internetverbinding gebruik kan maken van een aantal ‘slimme’ extra functies. Verderop gaan we dieper in op het vinden van een geschikte slimme lader (want er zijn veel varianten), maar eerst bespreken we een aantal van de belangrijkste functies.
Wat misschien wel het handigst is van een slimme lader, is dat deze dynamisch kan laden. In plaats van dat je de stekker in de auto stopt en deze aan een stuk door gelijkmatig oplaadt tot de accu vol is, kan een slimme lader op basis van de omstandigheden en jouw wensen gedurende bepaalde periodes sneller en langzamer laden.
Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de auto automatisch op te laden wanneer dat voor jou het voordeligst is. Dat zijn de momenten waarop het rustig is op het stroomnet. Voorheen was dat vooral ’s nachts, toen er relatief weinig stroomvraag was. Tegenwoordig is dat steeds meer overdag als de zon schijnt en de wind waait. Het laadproces duurt zo wel wat langer, maar als je de auto pas de volgende dag weer nodig hebt, merk je daar niks van. Zo heb je ‘s ochtends én gewoon een volle accu, én minder betaald. Bovendien belast je het stroomnet op deze manier een stuk minder.
©graja
Laden met zonne-energie en dynamic load balancing
Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, kun je de slimme laadpalen ook zo veel mogelijk laten laden met zonne-energie. De laadpalen proberen je auto dan met de op dat moment beschikbare zonne-energie op te laden en zo min mogelijk stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Dat laatste kost geld, terwijl je voor de opgewekte eigen zonne-energie niks extra’s hoeft te betalen. Zeker als straks de salderingsregeling wordt afgebouwd, kun je daarmee geld besparen, nu al duurzaam laden op zonne-energie en tegelijkertijd het elektriciteitsnetwerk ontlasten. De eventuele meerprijs van zo'n slimme lader verdien je vanzelf weer terug.
Daarnaast is er nog een andere handige functie: dynamic load balancing. Hiermee houdt de laadpaal rekening met je overige stroomverbruik in huis. Als andere apparaten veel energie verbruiken, kan de lader ervoor kiezen om gedurende dat soort momenten even minder stroom voor het opladen van de auto te gebruiken. Dat voorkomt overbelasting van je huisaansluiting en een eventuele stroomstoring.
Wil jij echt groen elektrisch rijden?
Ontdek hier alle mogelijkheden!
Het vinden van een geschikte slimme laadpaal
De ene slimme laadpaal is de andere niet, en hoewel we zojuist de belangrijkste functies hebben benoemd, die (vrijwel) iedere slimme laadpaal wel heeft, zijn er ook nog een hoop mogelijkheden die niet per se alomtegenwoordig zijn. Zo kunnen sommige laadpalen laadsessies zakelijk verrekenen en zijn ze voorzien van een laadpasscanner, zodat je ze kunt delen met andere gebruikers en daar een vergoeding voor kunt ontvangen. Ook kan een (vooralsnog klein) aantal 'bidirectioneel laden', waarmee ze stroom van de auto-accu kunnen terugleveren naar het elektriciteitsnet om zo de algehele elektriciteitsvraag beter in balans te houden.
Mocht de keuze tussen al die verschillende slimme laadpalen je wat te veel worden, dan is het misschien handig om te weten dat energieleverancier Greenchoice al een mooie selectie heeft gemaakt in het overweldigende laadpalenaanbod. Greenchoice kan jou middels persoonlijk advies helpen om daartussen een exemplaar te vinden die precies past bij jouw wensen.
Daarnaast kan de energieleverancier ook de installatie van de laadpaal voor zijn rekening nemen. Zo blijven je een hoop tijd en kopzorgen bespaard. Door stroom af te nemen van Greenchoice, heb je bovendien de garantie dat alle elektriciteit die je wél nog van het stroomnetwerk koopt 100 procent duurzaam is. Alle stroom van Greenchoice wordt namelijk duurzaam opgewekt met wind, zon en biomassa. Er wordt geen gebruik gemaakt van steenkool, aardolie of nucleaire energie.
Voor lange ritten: gebruik een laadpas voor tussentijds bijladen
Ook bij lange ritten waarbij je alsnog tussentijds moet bijladen, kun je dat ‘slim’ doen. Gebruik daarvoor de laadpas van Greenchoice. Hiermee kun je namelijk bij maar liefst 270.000 Europese publieke laadpunten in 22 landen laden terecht. Je kunt dus vrijwel elke openbare laadpaal gebruiken. In tegenstelling tot veel andere laadpassen zit je ook niet vast aan een maandelijks abonnement; je betaalt alleen per laadsessie.
Het gaat dan om een starttarief van 0,36 euro (inclusief btw), met een maximum van 10,29 euro per maand. Als je dat bedrag aantikt, hoef je dus geen starttarief meer te betalen. Wel betaal je uiteraard nog de stroomtarieven van de exploitant van de laadpaal. Dat bedrag verschilt per lader, maar dankzij dit handige overzicht kun je zien waar de openbare laadpalen zich bij jou in de buurt bevinden én welk tarief deze laadpalen hanteren. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.
Wil jij echt groen elektrisch rijden?
Ontdek hier alle mogelijkheden.