© comzeal - stock.adobe.com
Parkeren met EasyPark (voorheen Parkmobile): zo werkt het
Elektrisch rijden
Geplaatst: 25 februari 2023 - 08:58
Aangepast: 25 februari 2023 - 15:51
Maikel Dijkhuizen
Wie regelmatig in een betaalde zone van een stad of dorp parkeert, profiteert volop van de nieuwe EasyPark-app (voorheen Parkmobile). Je rekent daarmee namelijk eenvoudig het reguliere parkeertarief af. Dat is in veel gevallen ook nog eens voordeliger. In plaats van dat je vooraf een ruim genomen eindtijd op de parkeermeter selecteert, betaal je naderhand de werkelijke parkeerkosten. Laat die ongebruiksvriendelijke parkeerautomaat dus in het vervolg links liggen!
Gaat er bij het noemen van de parkeerapp EasyPark geen belletje rinkelen? Begrijpelijk, want de Nederlandse app Parkmobile was met miljoenen gebruikers jarenlang marktleider in ons land. Krap twee jaar geleden nam de zogeheten EasyPark Group Parkmobile over. Daarmee was het dus slechts een kwestie van tijd dat laatstgenoemde app zou verdwijnen.
Gelukkig biedt EasyPark dezelfde mogelijkheden als Parkmobile. Je betaalt nooit te veel, omdat je de werkelijke parkeertijd per minuut afrekent. Je loopt bovendien geen risico op parkeerboetes, want je hoeft niet voor een bepaalde tijd terug te zijn. Dat is bij vooruit betalen wel anders. Verder sta je voortaan niet meer in de rij bij een parkeerautomaat. Vooralsnog werkt de app in Nederland en België, al worden er naar verwachting op korte termijn meer Europese landen geïntegreerd.
Aanmelden bij EasyPark
Als je EasyPark formerly Parkmobile (Android/iOS) voor de eerste keer gebruikt, maak je een account aan. Je vult hiervoor een naam, e-mailadres, wachtwoord en telefoonnummer in. Voeg verder het juiste kenteken toe. Daarnaast selecteer je de gewenste betaalmethode, namelijk automatische incasso of een creditcard.
Bepaal tijdens de registratie hoe je transactiekosten aan EasyPark afdraagt. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden. Normaliter betaal je per parkeeractie 39 cent. Dit bedrag komt bovenop de reguliere parkeerkosten. Je kunt als alternatief ook maandelijks 2,50 euro per voertuig voor het zogenoemde Premium-account afdragen. Naast het gewone parkeertarief komen er dan geen kosten meer bij. Wanneer je elke maand minimaal zeven keer in een betaalde zone parkeert, kies je het beste voor de Premium-variant.
Parkeeractie starten
Je gebruikt EasyPark voor parkeerplaatsen op straat en geschikte garages. Controleer nauwkeurig of je voor de beoogde locatie de app kunt gebruiken. Een parkeeractie op straat werkt altijd op dezelfde manier. Sta je ergens veilig stil, dan open je de EasyPark-app.
Waarschijnlijk is dankzij positiebepaling via gps de juiste parkeerzone al geselecteerd. Wil je volledige zekerheid? In de parkeerapp staat altijd een zonecode. Deze cijfers corresponderen als het goed is met de zonecode bij de parkeermeter. Controleer in de app ook nog even of het getoonde nummerbord klopt en start vervolgens de parkeeractie. Je stelt optioneel pushnotificaties (of betaalde sms’jes) met herinneringen van de huidige parkeeractie in, bijvoorbeeld na iedere twee uur.
Check of de zonecode van de gevonden parkeerplek klopt en start de parkeeractie. Voor alle afbeeldingen geldt: klik erop voor een grotere weergave.
© MD | ID.nl
Ben je na een middagje winkelen weer terug bij de auto, dan is het belangrijk om de parkeeractie meteen te stoppen. Een valkuil is dat je vergeet ‘uit te checken’ en dus te veel parkeerkosten betaalt. Om die reden is het verstandig om herinneringen te activeren, zodat je op de smartphone periodiek een seintje van een lopende parkeeractie ontvangt. Na afloop verschijnt er een duidelijk overzicht met de tijdsduur en kosten.
Nadat je de parkeeractie hebt gestaakt, toont de app een overzicht met parkeer- en transactiekosten.
© MD | ID.nl
Maandelijkse factuur
Fijn is dat EasyPark al die kleine parkeerkosten niet allemaal apart int. In plaats daarvan ontvang je aan het eind van de maand per e-mail een totaaloverzicht. Het verschuldigde bedrag schrijft het bedrijf af van je rekening. Bestuurders van een zakelijke auto gebruiken het maandoverzicht bijvoorbeeld om de parkeerkosten bij hun werkgever te declareren. Overigens vraag je in de instellingen van de EasyPark-app eenvoudig facturen op.
De instellingen bevatten verder verrassend veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere accounts toevoegen. Nuttig voor het geval je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt. Verder voeg je optioneel een extra kenteken toe, bijvoorbeeld bij gebruik van een tweede auto of leenvoertuig. Stel in dat laatste geval een vervaldatum in. Tot slot kun je bepaalde zones als favoriet markeren en een parkeerplek reserveren. Kortom, met EasyPark kun je alle kanten op!
Voor het toevoegen van een extra voertuig vraagt EasyPark één euro.
© MD | ID.nl
P.S. Parkeren in een blauwe zone? Zorg dan dat je een parkeerschijf in je auto hebt!
Powered by
