ID.nl logo
Dit is waarom een dashcam voor elke automobilist nut heeft
© ZETHA_WORK - stock.adobe.com
Mobiliteit

Dit is waarom een dashcam voor elke automobilist nut heeft

Ontdek je op een dag schade aan je auto? Bewijs dan maar eens aan de verzekeraar dat een deuk of kras buiten jouw schuld is ontstaan. Een dashcam kan hierbij helpen. Dit apparaat filmt namelijk gebeurtenissen door de voorruit van je auto. Hiermee houd je onderweg en op de parkeerplaats altijd een oogje in het zeil.

Na het lezen van dit artikel weet je: 🚗 Wat een dashcam precies is; 🚗 Waarom een dashcam zowel onderweg als op de parkeerplaats nuttig is; 🚗 Welke verschillende dashcams er allemaal verkrijgbaar zijn. Misschien is het artikel Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips ook interessant voor jou.

De term dashcam is ontstaan uit de woorden dashboard en camera. Je bevestigt deze kleine videocamera op de voorruit of op het dashboard van de auto. Vanwege de ruime kijkhoek van de lens legt zo’n apparaat een groot deel van de omgeving vast. Gebeurt er iets onderweg, dan kijk je de bijbehorende opname achteraf terug op het geïntegreerde scherm. Een dashcam bewaart de beelden vrijwel altijd op een geheugenkaart, namelijk een SD-kaart of microSD-kaart. Voor de stroomvoorziening verbind je het toestel met de 12V-aansluiting van de auto. Daarnaast hebben veel modellen een accu.

Een dashcam als extra ooggetuige op de weg

Het is natuurlijk niet te hopen, maar als automobilist kun je een aanrijding nooit helemaal uitsluiten. Een kleine of grote botsing resulteert altijd in verzekeringswerk. Mogelijk is er zelfs sprake van een juridische procedure waarbij de schuldvraag aan bod komt. Een dashcam levert vaak (sluitend) bewijs, zodat er minder of zelfs helemaal geen discussie tussen de betrokken partijen ontstaat. Het apparaat legt bijvoorbeeld voorafgaand aan een ongeval een verkeersovertreding vast. Verzekeringen kunnen hierdoor sneller schadeclaims afhandelen, omdat ze minder tijd nodig hebben voor onderzoek.

Ook wanneer een automobilist zelf niet betrokken is bij een ongeval, is een dashcam in bepaalde situaties nuttig. Zo kun je als omstander bijvoorbeeld videobewijs aanleveren. Verder is een dashcam ook een handig hulpmiddel om een mooie autorit vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie route in het buitenland. Je kunt de rit dan later nog eens terugkijken.

G-sensor Dashcams hebben een zogeheten G-sensor om onverwachte gebeurtenissen te registreren. Normaliter is looprecording ingeschakeld, waarbij het toestel automatisch de oudste bestanden overschrijft met nieuwere opnames. Wanneer de G-sensor trillingen boven een bepaalde waarde meet, maakt de dashcam een beveiligde opname. Dit videobestand is beschermd tegen wissen. De G-sensor wordt bijvoorbeeld geactiveerd bij stevig remmen, een abrupte stuurbeweging en een aanrijding. Pas de gevoeligheid van de trillingensensor eventueel in de instellingen aan.

©Piman Khrutmuang

Zie je op de weg een ongeluk gebeuren, dan legt een dashcam dit voorval vast.

Een dashcam als spion op de parkeerplaats

Veel autoschades ontstaan op parkeerplaatsen. De meeste dashcams hebben hiervoor een speciale parkeermodus. Dankzij de aanwezige accu maakt het apparaat ook zonder inzittende(n) opnames. De aanwezige sensor registreert trillingen en/of beweging, waarna het toestel op eigen houtje gaat filmen. Raakt een voertuig bijvoorbeeld jouw auto of is er sprake van vandalisme? Bekijk de bijbehorende opnames terug. Voorkom hiermee dat je mogelijk schadevrije jaren verliest en dus meer gaat betalen voor de autoverzekering.

Bedenk wel dat een reguliere dashcam alleen de voorzijde van de auto filmt. Het apparaat registreert dus niet alles wat er rondom de auto gebeurt. Overigens bestaan er ook zogeheten dual-dashcams. De fabrikant levert in dat geval twee camera’s mee, zodat je zowel voor als achter de auto kunt filmen.

©Maikel Dijkhuizen

Een geschikte dashcam fungeert op een parkeerplaats als videowaakhond.

Veelzijdige assistent voor automobilisten

De betere dashcams hebben allerlei nevenfuncties. Ontvang bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer je te hard rijdt of een flitspaal passeert. Uitgebreide modellen laten je zelfs weten wanneer je een verkeerde positie op de weg inneemt of te dicht op je voorganger rijdt. Besluit je om zo’n uitgebreide dashboardcamera te kopen? Overweeg dan een exemplaar met een groot scherm. Zo kun je de getoonde informatie onderweg gemakkelijker aflezen. Positioneer de dashcam overigens altijd op een plek waarbij de behuizing het zicht op de weg niet belemmert.

Gps-sensor De meeste dashcams hebben een gps-sensor. Nuttig, want aan de hand van de opgeslagen gps-coördinaten weet je achteraf precies bij welke geografische locatie een opname hoort. Verder toont het display aan de hand van deze sensor de actuele snelheid.

©Maikel Dijkhuizen

Een moderne webcam doet onderweg veel meer dan alleen opnames maken, zoals het weergeven van de actuele snelheid en het waarschuwen voor flitspalen.

Wifi en bluetooth Sommige dashcams bevatten een wifi- en/of bluetooth-adapter. Dat is met name handig om video’s draadloos naar een computer, tablet of smartphone over te zetten. Op die manier kun je een opname bijvoorbeeld met de verzekeringsinstantie of politie delen. Heeft jouw dashcam geen wifi of bluetooth? Kopieer een videobestand dan via usb naar een pc of laptop. De productdoos bevat hiervoor een usb-kabel.

Welke dashcam kopen?

Er zijn flink wat dashcams verkrijgbaar. De goedkoopste modellen beginnen ongeveer bij vijftig euro. Bekende merken als Mio, Kenwood, Garmin en Nextbase hebben meerdere geschikte producten in hun gamma. De Mio MiVue 866 hebben we zelf onlangs getest. Uiteraard speelt de beeldkwaliteit een cruciale rol. Hoe scherper de opname, hoe meer details je van een gebeurtenis kunt zien. Goed nieuws, want tegenwoordig filmen ook de wat goedkopere dashboardcamera’s in Full HD. Deze beelden zijn in de regel goed bruikbaar, waarbij je kentekens meestal duidelijk kunt aflezen. Wens je een nog scherper beeld, dan kun je een exemplaar met een hogere resolutie van 2560 x 1440 of zelfs 3840 x 2160 pixels overwegen.

Naast de videoresolutie is de beeldhoek erg belangrijk. Fabrikanten drukken deze waarde uit in een aantal graden. Een dashcam met een groothoeklens van bijvoorbeeld 170 graden legt een groter gebied vast dan een exemplaar met een beeldhoek van pakweg 130 graden. Je vergroot daarmee de kans op bruikbare opnames. Verder hebben niet alle dashcams een microfoon. Let op deze specificatie wanneer je naast beeld ook geluid wilt vastleggen. Tot slot ondersteunen vrijwel alle dashcams nachtzicht, al zijn er op dit gebied wel grote verschillen in beeldkwaliteit.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.