Dit is waarom een dashcam voor elke automobilist nut heeft

© ZETHA_WORK - stock.adobe.com

Dit is waarom een dashcam voor elke automobilist nut heeft

Geplaatst: 22 december 2022 - 11:30

Maikel Dijkhuizen

Ontdek je op een dag schade aan je auto? Bewijs dan maar eens aan de verzekeraar dat een deuk of kras buiten jouw schuld is ontstaan. Een dashcam kan hierbij helpen. Dit apparaat filmt namelijk gebeurtenissen door de voorruit van je auto. Hiermee houd je onderweg en op de parkeerplaats altijd een oogje in het zeil.

De term dashcam is ontstaan uit de woorden dashboard en camera. Je bevestigt deze kleine videocamera op de voorruit of op het dashboard van de auto. Vanwege de ruime kijkhoek van de lens legt zo’n apparaat een groot deel van de omgeving vast. Gebeurt er iets onderweg, dan kijk je de bijbehorende opname achteraf terug op het geïntegreerde scherm. Een dashcam bewaart de beelden vrijwel altijd op een geheugenkaart, namelijk een SD-kaart of microSD-kaart. Voor de stroomvoorziening verbind je het toestel met de 12V-aansluiting van de auto. Daarnaast hebben veel modellen een accu.

Een dashcam als extra ooggetuige op de weg

Het is natuurlijk niet te hopen, maar als automobilist kun je een aanrijding nooit helemaal uitsluiten. Een kleine of grote botsing resulteert altijd in verzekeringswerk. Mogelijk is er zelfs sprake van een juridische procedure waarbij de schuldvraag aan bod komt. Een dashcam levert vaak (sluitend) bewijs, zodat er minder of zelfs helemaal geen discussie tussen de betrokken partijen ontstaat. Het apparaat legt bijvoorbeeld voorafgaand aan een ongeval een verkeersovertreding vast. Verzekeringen kunnen hierdoor sneller schadeclaims afhandelen, omdat ze minder tijd nodig hebben voor onderzoek.

Ook wanneer een automobilist zelf niet betrokken is bij een ongeval, is een dashcam in bepaalde situaties nuttig. Zo kun je als omstander bijvoorbeeld videobewijs aanleveren. Verder is een dashcam ook een handig hulpmiddel om een mooie autorit vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie route in het buitenland. Je kunt de rit dan later nog eens terugkijken.

Auto-ongeluk vastgelegd door een dashcam

© Piman Khrutmuang

Zie je op de weg een ongeluk gebeuren, dan legt een dashcam dit voorval vast.

Een dashcam als spion op de parkeerplaats

Veel autoschades ontstaan op parkeerplaatsen. De meeste dashcams hebben hiervoor een speciale parkeermodus. Dankzij de aanwezige accu maakt het apparaat ook zonder inzittende(n) opnames. De aanwezige sensor registreert trillingen en/of beweging, waarna het toestel op eigen houtje gaat filmen. Raakt een voertuig bijvoorbeeld jouw auto of is er sprake van vandalisme? Bekijk de bijbehorende opnames terug. Voorkom hiermee dat je mogelijk schadevrije jaren verliest en dus meer gaat betalen voor de autoverzekering.

Bedenk wel dat een reguliere dashcam alleen de voorzijde van de auto filmt. Het apparaat registreert dus niet alles wat er rondom de auto gebeurt. Overigens bestaan er ook zogeheten dual-dashcams. De fabrikant levert in dat geval twee camera’s mee, zodat je zowel voor als achter de auto kunt filmen.

Mio MiVue 866 dashcam met zuignap op voorruit van auto

© Maikel Dijkhuizen

Een geschikte dashcam fungeert op een parkeerplaats als videowaakhond.

Veelzijdige assistent voor automobilisten

De betere dashcams hebben allerlei nevenfuncties. Ontvang bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer je te hard rijdt of een flitspaal passeert. Uitgebreide modellen laten je zelfs weten wanneer je een verkeerde positie op de weg inneemt of te dicht op je voorganger rijdt. Besluit je om zo’n uitgebreide dashboardcamera te kopen? Overweeg dan een exemplaar met een groot scherm. Zo kun je de getoonde informatie onderweg gemakkelijker aflezen. Positioneer de dashcam overigens altijd op een plek waarbij de behuizing het zicht op de weg niet belemmert.

Mio MiVue 866 dashcam voor een stoplicht

© Maikel Dijkhuizen

Een moderne webcam doet onderweg veel meer dan alleen opnames maken, zoals het weergeven van de actuele snelheid en het waarschuwen voor flitspalen.

Welke dashcam kopen?

Er zijn flink wat dashcams verkrijgbaar. De goedkoopste modellen beginnen ongeveer bij vijftig euro. Bekende merken als Mio, Kenwood, Garmin en Nextbase hebben meerdere geschikte producten in hun gamma. De Mio MiVue 866 hebben we zelf onlangs getest. Uiteraard speelt de beeldkwaliteit een cruciale rol. Hoe scherper de opname, hoe meer details je van een gebeurtenis kunt zien. Goed nieuws, want tegenwoordig filmen ook de wat goedkopere dashboardcamera’s in Full HD. Deze beelden zijn in de regel goed bruikbaar, waarbij je kentekens meestal duidelijk kunt aflezen. Wens je een nog scherper beeld, dan kun je een exemplaar met een hogere resolutie van 2560 x 1440 of zelfs 3840 x 2160 pixels overwegen.

Naast de videoresolutie is de beeldhoek erg belangrijk. Fabrikanten drukken deze waarde uit in een aantal graden. Een dashcam met een groothoeklens van bijvoorbeeld 170 graden legt een groter gebied vast dan een exemplaar met een beeldhoek van pakweg 130 graden. Je vergroot daarmee de kans op bruikbare opnames. Verder hebben niet alle dashcams een microfoon. Let op deze specificatie wanneer je naast beeld ook geluid wilt vastleggen. Tot slot ondersteunen vrijwel alle dashcams nachtzicht, al zijn er op dit gebied wel grote verschillen in beeldkwaliteit.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten