Hoeveel kost rijden in een elektrische auto?

© Audi

Hoeveel kost rijden in een elektrische auto?

Geplaatst: 12 augustus 2024 - 17:32

Aangepast: 14 augustus 2024 - 09:28

Harry Verolme

Als je overweegt een elektrische auto te kopen, is het handig om te weten waar je aan toe bent. Ook – en misschien wel vooral – op financieel gebied. Gemiddeld heeft een elektrische auto een hogere aanschafprijs dan een benzineauto, maar in gebruik kun je profiteren van lagere gebruikskosten. Hier vind je een overzicht van de kosten voor elektrisch rijden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Afschrijving

De afschrijving is een van de grootste kostenposten van een elektrische auto. De afschrijving van een elektrische auto is namelijk relatief hoog in vergelijking met andere soorten auto's, inclusief mild- of plug-in hybride auto's, zo meldt BOVAG. Dat heeft onder meer te maken met de snelle technologische ontwikkelingen en onzekerheid over het financiële plaatje.

Een analyse van het Center Automotive Research (CAR) uit Duitsland wijst echter uit dat EV's de laatste jaren aanzienlijk waardevaster zijn geworden. De restwaarde is verbeterd van 69 procent tot 79 procent of in sommige gevallen zelfs 83 procent. Dat is mede te danken aan de lange levensduur van accupakketten en de goede fabrieksgarantie van 8 jaar of soms nog langer. 

Stel dat je een elektrische auto koopt voor 30.000 euro en deze na twee jaar weer verkoopt voor 24.000 euro. De afschrijving bedraagt dan 6000 euro, oftewel 250 euro per maand. Koop je een elektrische auto voor 45.000 euro en is deze na drie jaar nog 35.000 euro waard, dan bedraagt de afschrijving 10.000 euro, ofwel 277,77 euro per maand.

Alle prijzen van de nieuwe elektrische Ford Explorer (2024)

© Ford NL

Energiekosten

De energiekosten (of brandstofkosten) voor je elektrische auto zijn afhankelijk van jouw laadgedrag. Er zijn namelijk meerdere manieren om je EV op te laden: thuis, aan een openbare laadpaal of met een snellader. De prijs van laag naar hoog is in diezelfde volgorde. Wat het thuis kost om je elektrische auto op te laden, ligt aan het energiecontract dat je hebt afgesloten. In juli 2024 is de prijs van een kilowattuur (kWh) volgens het CBS gemiddeld 0,28 euro. Openbare laadpalen en snelladers zijn een stuk duurder. De stroomprijs bedraagt hier respectievelijk gemiddeld 0,50 en 0,70 euro. Let wel: er zijn uitschieters van meer dan een euro per kWh.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Wat ook meespeelt in de energiekosten, is het verbruik van de elektrische auto. Net als bij een benzine- of dieselauto kan dat ook bij een EV variëren, afhankelijk van je rijgedrag, maar ook het merk/model speelt mee. Gewicht is een belangrijke factor in dit verhaal: compacte EV's als de Dacia Spring en Mini Electric verbruiken bijvoorbeeld minder dan 15 kWh per 100 kilometer, terwijl een grote zware EV als de Audi e-tron over diezelfde afstand meer dan 20 kWh verbruikt.

Stel dat je 65 kWh 'tankt' tegen een prijs van 0,30 euro, dan betaal je daarvoor 19,50 euro. Diezelfde laadbeurt kost bij een openbare laadpaal 35,75 euro als de stroomprijs 0,55 euro bedraagt. Bij een snellader met een stroomprijs van 0,80 euro moet je zelfs 52 euro aftikken.

Opel Corsa e

© Opel Automobile GmbH

Motorrijtuigenbelasting

Voor een elektrische auto hoef je momenteel geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) te betalen. De Rijksoverheid heeft dat zo bedacht om elektrisch rijden te stimuleren. Toch is 2024 het laatste jaar dat je van het nultarief profiteert. Vanaf 2025 betaal je namelijk een kwarttarief, ofwel 25 procent wegenbelasting. De korting neemt de komende jaren geleidelijk af. Na 2030 moet je voor een elektrische auto de volledige wegenbelasting betalen. In de Voorjaarsnota van 2024 deed het kabinet het volgende voorstel betreffende de korting voor elektrische auto's:

  • 2025: 75 procent korting (25 procent betalen)

  • 2026-2028: 40 procent korting (60 procent betalen)

  • 2029: 35 procent korting (65 procent betalen)

  • 2030: 30 procent korting (70 procent betalen)

  • Vanaf 2031: geen korting meer

Stel dat de wegenbelasting van een elektrische auto per kwartaal 200 euro bedraagt. Dan betaal je in 2025 50 euro per kwartaal, of 200 euro per jaar. Voor een personenauto met verbrandingsmotor betaal je jaarlijks al snel 320-720 euro per jaar. Vanwege het stijgende belastingtarief zullen de kosten tussen 2026 en 2031 in deze situatie toenemen tot 120-140 euro per kwartaal.

Naast korting op wegenbelasting zijn er ook andere belastingvoordelen. Je betaalt vooralsnog 16 procent bijtelling in plaats van het reguliere tarief van 21 procent. Vanaf 2025 wordt dat in twee jaar afgebouwd tot het reguliere tarief.

Nio versus Tesla, snelladen of swappen? Wat is sneller

© Irwin Versteegh

Onderhoud

Een kostenpost die bij elektrische auto's een stuk lager ligt dan bij auto's met een verbrandingsmotor, is het onderhoud. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een benzine- of dieselauto veel meer bewegende en daardoor slijtagegevoelige onderdelen heeft dan een elektrische auto. Een ander voordeel is dat de elektromotoren en het accupakket niet heel onderhoudsgevoelig zijn. Onderhoud bestaat dus vooral uit relatief voordelige ingrepen zoals het vervangen van de banden en de remmen. Overigens worden die remmen ook nog eens veel minder belast, omdat je bij een elektrische auto op de elektromotor kunt afremmen, waarmee je weer extra energie genereert.

Afhankelijk van wat er precies gedaan moet worden, zal een onderhoudsbeurt bij een elektrische auto veelal tussen de 100 en 600 euro kosten.

Schade aan autoruit

© Daisy Daisy

Verzekering

De verzekering van een elektrische auto is gemiddeld iets duurder dan bij een auto op benzine of diesel – denk aan een procent of 10. Het tarief wordt namelijk berekend aan de hand van verschillende factoren, waaronder gewicht en aanschafprijs. Een elektrische auto is gemiddeld zwaarder en duurder dan een auto met een verbrandingsmotor. Natuurlijk zijn de exacte verzekeringskosten afhankelijk van jouw situatie. Zaken als je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, kunnen zorgen voor een lagere premie.

Hoeveel kost rijden in een elektrische auto?-VYgK6kDSR7mrv-GZQqKquA

© Tibo//The Good Click

Voorbeelden maandelijkse kosten

Hieronder vind je twee voorbeelden van de maandelijkse kosten van een elektrische auto.

Kosten elektrische auto (2024)Bedrag
Afschrijving275 euro
Energiekosten110 euro
Motorrijtuigenbelasting (0%)0 euro
Onderhoud45 euro
Verzekering95 euro
Gemiddelde kosten per maand525 euro
Kosten van een elektrische auto (2026)Bedrag
Afschrijving215 euro
Energiekosten135 euro
Motorrijtuigenbelasting (60%)90 euro
Onderhoud35 euro
Verzekering75 euro
Gemiddelde kosten per maand550 euro
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem