ID.nl logo
Auto opladen in het buitenland? Dit zijn de valkuilen
Mobiliteit

Auto opladen in het buitenland? Dit zijn de valkuilen

Je elektrische auto opladen in Nederland levert over het algemeen geen problemen op. Je weet meestal wel welke aanbieders er zijn en wat je bij de verschillende laadpalen moet betalen. Maar in het buitenland is dat niet altijd duidelijk en kun je soms achteraf voor hoge kosten komen te staan. Waar moet je op letten als je in het buitenland je auto oplaadt?

In Nederland word je bij de openbare laadpalen langs de (snel)weg doorgaans afgerekend per Kilowattuur en weet je min of meer wat je daarvoor betaalt. Maar rij je elektrisch en ga je naar het buitenland op vakantie? Dan moet je nog even extra goed opletten waar je je auto oplaadt, en voor hoe lang.

Extreem duur laden

Ook de ANWB waarschuwt vakantiegangers alert te zijn op het opladen van de auto in het buitenland. Want anders dan gewoon benzine of diesel tanken aan de pomp waar de prijs direct zichtbaar is, geldt dit zeker niet voor het elektrisch opladen van je EV. Elektrisch laden is doorgaans sowieso al duurder dan in Nederland, maar door extra trucjes toe te passen betalen vakantiegangers al snel een veelvoud van het bedrag dat lokale mensen betalen.

Uit cijfers van de ANWB Laadpas blijft dat er de afgelopen maanden al tientallen klanten een rekening hebben gekregen van 100 euro en hoger. Maar wat gaat er dan precies mis en hoe kan het dat nietsvermoedende vakantiegangers een hogere prijs betalen voor het opladen van een elektrische auto?

Blokkeertarief

In Nederland komt dit ook steeds vaker voor, maar in het buitenland nog meer: het blokkeertarief. Dit is een bedrag dat per minuut wordt berekend voor de tijd dat jouw auto aan de laadpaal staat. Dit bedrag verschilt per aanbieder, maar kan zomaar oplopen tot 30 cent per minuut. Dat bedrag komt dus boven op de prijs voor iedere kilowattuur dat je afneemt.

Laat je je auto de hele nacht geparkeerd staan terwijl je zelf een overnachting hebt in een hotel of op de camping, dan loopt dat blokkeertarief gewoon door, ook al is de auto volledig geladen. Je blokkeert immers de laadplek en daarvoor moet je dus betalen.

In sommige apps van tankpassen kun je terugvinden wat de blokkeertarieven zijn, maar dat is niet altijd het geval. In Duitsland wordt bijvoorbeeld vaak een maximum tarief aangehouden, aldus Autoweek. Daar gaat deze zogeheten Standzeitzuschlag in na 240 minuten aan een laadpaal te hebben gestaan en kost dat vaak 0,10 eurocent per minuut, maar zit er wel een maximum aan van 12 euro, afhankelijk bij welke afnemer je de auto oplaadt.

Locaties

Als toerist kun je vaak niet direct zien wat de kosten zijn, of ze zijn uitgelegd in de lokale taal en als je die niet machtig bent, weet je dus niet wat de bijkomende kosten kunnen zijn. Volgens de ANWB staan laadpalen waar extra geld mee wordt binnengehaald vaak in de buurt van hotels en (op) campings en zien ze die vooral terug in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Lees ook: Op vakantie met je elektrische auto: dit kost opladen in Europa

Pas dus extra goed op als je in de buurt van je verblijfslocatie een laadpaal ziet van een minder bekende partij. Laadpalen kunnen ook staan op de camping zelf, maar voordat je daar je auto oplaadt, kun je het beste even bij de receptie vragen wat de tarieven zijn, want ook die kunnen bijzonder hoog uitvallen.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Vermelden tarieven verplicht Volgens EU-regels moe de informatie over de prijzen van de laadpalen duidelijk worden vermeld in de app van de laadpas. Consumenten doen er dus goed aan om de tarieven eerst te controleren in de desbetreffende app alvorens te beginnen met laden. Zo voorkom je verrassingen achteraf als je de maandelijke factuur thuisgestuurd krijgt.

Download een laadpaal-app

Je doet er dus verstandig aan altijd gebruik te maken van je eigen laadpas-app voor het opzoeken van de tarieven. Daarnaast kun je via de betreffende app stores ook nog algemene laadpaal-apps vinden die informatie over de tarieven kunnen weergeven, soms met meer en completere informatie:

Google Play
Apple App Store