Voorruit ontdooien? Deze 5 dingen moet je NOOIT doen
Winter-ochtend-frustratie nummer één: bevroren autoruiten. Om de ruiten zo snel mogelijk weer ijsvrij te krijgen, is het heel verleidelijk om naar middeltjes te grijpen die je juist beter níet kunt gebruiken. Zoals de vijf in dit artikel. Snel lezen, want dan voorkom je echt schade aan je auto!
✋ In het kort: 5 x nee!
1: Voorruit ontdooien met heet water
Het lijkt misschien verleidelijk om even snel kokend heet water over de ruiten te gieten. Je ziet het ijs voor je ogen wegsmelten, dus het werkt. Toch? Dat wel, maar door de plotselinge temperatuurverandering kunnen er barstjes ontstaan in het glas. En zit er eenmaal een barst, dan moet je helemaal oppassen. Hoe groter het temperatuurverschil, des te groter namelijk de kans dat een barst verder scheurt. Dus als jij in de auto de verwarming lekker hoog zet omdat het buiten vriest … enfin, we hoeven het niet uit te leggen. Niet aan de slag met heet water dus!
2: Krabben met verkeerd gereedschap
Nog zo’n no-go: krassen met het eerste de beste harde voorwerp in je buurt. Oké, met een muntstuk, creditcard of sleutel lukt het misschien om een klein plekje ijsvrij te maken. Maar die krassen die je achterlaat op de ruit zijn wel onherroepelijk. En op termijn verzwak je zo het glas alleen maar méér. Gebruik dus altijd een plastic ijskrabber, in elke autozaak voor een paar euro te krijgen. Beschermt je ruit én je portemonnee.
©Weyo
3: Géén ontdooisprays gebruiken
Veel autogebruikers denken ten onrechte dat ontdooisprays niet zo goed helpen. Fout! Het is net een supersnelle én veilige manier om een laagje ijs van je ramen te krijgen. Bovendien voorkomen de chemicaliën erin dat het vocht opnieuw vastvriest. Houd altijd een busje bij de hand, het bespaart je ’s ochtends veel ergernis. Leg het trouwens niet ín de auto. Want kans bestaat dat je dan eerst je sloten moet ontdooien voordat je met je ramen aan de slag kunt.
Altijd handig om in huis te hebben:
Ruitontdooispray!Wis(t) je dit al? Ook belangrijk: probeer nooit met geweld je vastgeplakte ruitenwisser los te trekken! Doe je het wel, dan loop je kans het motortje én het mechanisme zelf te beschadigen. Verwijder dus eerst al het ijs voor je de wissers aanzet.
4: De auto onbeheerd laten draaien
Je motor even laten draaien, het lijkt handig om de auto alvast op te warmen terwijl jij binnen nog snel je laatste boterham opeet. Dan kun je daarna in een voorverwarmde auto stappen waarvan de ruiten voor een groot deel al ijsvrij zijn. We snappen dat dit aanlokkelijk is, maar toch kun je het beter niet doen. Behalve dat het ontzettend slecht is voor het milieu, laat je zo letterlijk je auto met draaiende motor voor de deur staan. Dat kan onveilige situaties veroorzaken en in het ergste geval zou je auto zelfs gestolen kunnen worden!
©Tricky Shark
5: Alcohol of andere huismiddeltjes gebruiken
Op internet wemelt het van de huismiddeltjes die je zou kunnen gebruiken voor het ijsvrij maken van je ramen: denk aan mengsels van water met alcohol, met azijn of met zout. Maar niet alleen kunnen zulke middelen het de lak en verf op je auto aantasten, ze zorgen vaak ook voor lelijke strepen en vlekken op de ruit zelf waardoor je nog minder zichtbaarheid hebt. Alleen water met een beetje afwasmiddel zou relatief onschuldig zijn. Maar vuistregel blijft: ga niet zelf aan de slag om een ruitontdooier te brouwen!
Voorkomen is ... Wil je je auto beschermen tijdens de wintermaanden? Houd het dan simpel met een paar basisregels. Gebruik een hoes, die vermindert ijsvorming al serieus. Parkeer je wagen als dat kan ‘s nachts in een garage of onder een carport. En check regelmatig je ruitenwissers – die hebben het hard te verduren met dat gekraak in de vrieskou. Zo kom je heelhuids de donkere dagen door. En ja hoor, ook met ijsvrije autoruiten!