4 tips om beslagen autoramen te verhelpen

© smartape - stock.adobe.com

4 tips om beslagen autoramen te verhelpen

Geplaatst: 15 december 2022 - 12:58

Aangepast: 26 december 2022 - 21:49

Maikel Dijkhuizen

Zodra de ‘R’ in de maand zit, komen beslagen autoramen veelvuldig voor. Dat is met name vervelend wanneer je ’s ochtends op tijd naar je werk wilt of de kinderen naar school wilt brengen. Bij slecht of matig zicht kun je tenslotte niet wegrijden. Hoe verwijder je condens op de autoruit?

Is het buiten koud of nat, dan heb je waarschijnlijk weleens last van een beslagen autoruit. De oorzaak hiervan is simpel. Zodra je in het voertuig plaatsneemt, stoot je warme vochtige lucht uit. Dat gebeurt onder meer via kleding, schoenen, (natte) haren en je ademhaling. Deze warme vochtige lucht komt in aanraking met het koude glas, waarna er kleine druppeltjes aan de ruiten hechten. Oftewel condensvorming. Ga met een beslagen voorruit en/of zijramen nooit de weg op. Je ziet dan namelijk al gauw andere verkeersdeelnemers en obstakels over het hoofd. Bovendien riskeer je een boete tot wel 250 euro. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Vier antwoorden op de vraag: Beslagen autoruiten, wat te doen?

Beslagen raam in auto

© diesirae - stock.adobe.com

Met beslagen ramen vermindert je zicht behoorlijk. Niet echt veilig dus!

Tip 1: Zet de airco aan

Heb je last van condensvorming in de auto en wil je een oplossing voor de korte termijn? Start dan de airco! Het ligt misschien niet voor de hand om deze functie in de herfst of winter te gebruiken, maar airconditioning is een zeer effectieve methode om vocht rap uit de auto weg te voeren. Je merkt na het aanzetten van de airco al snel dat de beslagen ruiten drogen. Kortom, start regelmatig de airco voor een droger interieur.

Airco in de auto

© Youril - stock.adobe.com

De airco verdrijft binnen mum van tijd vochtige lucht uit de auto.

Tip 2: Schakel de verwarming in

Schakel naast de airco óók de verwarming in en zet hierbij de ventilatiekanalen vol open. Warme lucht houdt namelijk meer vocht vast, zodat de aanwezige condens efficiënt wordt afgevoerd. Gebruik hierbij de juiste knoppen om de luchtstroom op de voor- en achterruit te richten. Zet overigens niet de recirculatiestand aan. Hiermee circuleert de al aanwezige lucht in de auto, terwijl je juist verse droge lucht wilt aanvoeren. Het vocht raakt hierdoor als het ware ingesloten. Verdwijnt de condens niet snel genoeg? Open dan kortstondig de ramen om de lucht in de auto snel te verversen.

ventilatierooster in de auto

© Monika Wisniewska - stock.adobe.com

Zodra er warme lucht uit de ventilatiegaten komt, trekt het vocht van een beslagen raam snel weg.

Tip 3: Plaats een nieuw interieurfilter

Heb je wel erg vaak last van beslagen ruiten? Misschien is een verstopt interieurfilter hiervan de reden. Als dit onderdeel namelijk vol zit met vuil, blokkeert dat de luchtcirculatie. Hierdoor blijft er mogelijk onnodig vocht in de auto hangen. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe sneller het interieurfilter vervuild raakt. De kans is groot dat je met een nieuw exemplaar in het vervolg beslagen ruiten voorkomt.

Bij een onderhoudsbeurt controleert het garagebedrijf doorgaans de conditie van de aanwezige filters. Handige personen kunnen een interieurfilter in principe ook zelf vervangen, al moet dat wel correct gebeuren. Verder zit dit onderdeel bij veel auto’s op een moeilijk bereikbare plek. De prijs van een nieuw interieurfilter varieert van zo’n 10 tot ongeveer 150 euro. Een koolstof- of antiallergeen-filter haalt veel fijnstof uit de lucht, zodat je ook nog eens profiteert van een gezonder binnenklimaat. Bosch, Febi, Mann, Valeo en Purflux zijn bekende producenten van interieurfilters.

Autofilter vies en schoon

© Mihajlo Maricic

Voor een goede luchtcirculatie vervang je een vuil interieurfilter tijdig door een nieuw exemplaar.

Tip 4: Gebruik een autovochtvreter

Bieden de eerdere tips geen (volledige) oplossing, dan plaats je eventueel een ontvochtiger in de auto. Zoals de naam al doet vermoeden, onttrekt dit ‘kussentje’ vocht uit de lucht. Er zijn allerlei autovochtvreters van merken als Bison, Pingi en ThoMar te koop. De meeste producten kun je overigens hergebruiken. Plaats een natte ontvochtiger op de verwarming of in de magnetron en leg hem vervolgens opnieuw in de auto.

Autovochtvreter van Bison om beslagen autoramen te voorkomen

Leg deze breed verkrijgbare autovochtvreter van Bison op het dashboard en voorkom beslagen autoramen.

👇 Ook handig om in de auto te hebben liggen: een wisser annex ijskrabber!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000