ID.nl logo
4 tips om beslagen autoramen te verhelpen
© smartape - stock.adobe.com
Mobiliteit

4 tips om beslagen autoramen te verhelpen

Zodra de ‘R’ in de maand zit, komen beslagen autoramen veelvuldig voor. Dat is met name vervelend wanneer je ’s ochtends op tijd naar je werk wilt of de kinderen naar school wilt brengen. Bij slecht of matig zicht kun je tenslotte niet wegrijden. Hoe verwijder je condens op de autoruit?

Na het lezen van dit artikel weet je:

Is het buiten koud of nat, dan heb je waarschijnlijk weleens last van een beslagen autoruit. De oorzaak hiervan is simpel. Zodra je in het voertuig plaatsneemt, stoot je warme vochtige lucht uit. Dat gebeurt onder meer via kleding, schoenen, (natte) haren en je ademhaling. Deze warme vochtige lucht komt in aanraking met het koude glas, waarna er kleine druppeltjes aan de ruiten hechten. Oftewel condensvorming. Ga met een beslagen voorruit en/of zijramen nooit de weg op. Je ziet dan namelijk al gauw andere verkeersdeelnemers en obstakels over het hoofd. Bovendien riskeer je een boete tot wel 250 euro. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Vier antwoorden op de vraag: Beslagen autoruiten, wat te doen?

©diesirae - stock.adobe.com

Met beslagen ramen vermindert je zicht behoorlijk. Niet echt veilig dus!

Tip 1: Zet de airco aan

Heb je last van condensvorming in de auto en wil je een oplossing voor de korte termijn? Start dan de airco! Het ligt misschien niet voor de hand om deze functie in de herfst of winter te gebruiken, maar airconditioning is een zeer effectieve methode om vocht rap uit de auto weg te voeren. Je merkt na het aanzetten van de airco al snel dat de beslagen ruiten drogen. Kortom, start regelmatig de airco voor een droger interieur.

Airco tijdens koude maanden Het is verstandig om de airco in de auto ook in de koudste maanden van het jaar regelmatig te gebruiken. Dat is voor het onderhoud zelfs noodzakelijk. Voorkom hiermee dat er onderdelen vroegtijdig uitdrogen of lekken. Zet de airco daarom eens per twee weken minimaal een halfuur aan.

©Youril - stock.adobe.com

De airco verdrijft binnen mum van tijd vochtige lucht uit de auto.

Tip 2: Schakel de verwarming in

Schakel naast de airco óók de verwarming in en zet hierbij de ventilatiekanalen vol open. Warme lucht houdt namelijk meer vocht vast, zodat de aanwezige condens efficiënt wordt afgevoerd. Gebruik hierbij de juiste knoppen om de luchtstroom op de voor- en achterruit te richten. Zet overigens niet de recirculatiestand aan. Hiermee circuleert de al aanwezige lucht in de auto, terwijl je juist verse droge lucht wilt aanvoeren. Het vocht raakt hierdoor als het ware ingesloten. Verdwijnt de condens niet snel genoeg? Open dan kortstondig de ramen om de lucht in de auto snel te verversen.

Recirculatieknop De meeste auto’s hebben ergens op het dashboard een recirculatieknop. Je voorkomt hiermee dat nare geuren van buiten in de auto terechtkomen, bijvoorbeeld als je door een gebied rijdt met veel industrie. Je herkent deze knop aan een pictogram met drie pijltjes in een cirkel of een auto met daarin een gebogen pijltje.

©Monika Wisniewska - stock.adobe.com

Zodra er warme lucht uit de ventilatiegaten komt, trekt het vocht van een beslagen raam snel weg.

Tip 3: Plaats een nieuw interieurfilter

Heb je wel erg vaak last van beslagen ruiten? Misschien is een verstopt interieurfilter hiervan de reden. Als dit onderdeel namelijk vol zit met vuil, blokkeert dat de luchtcirculatie. Hierdoor blijft er mogelijk onnodig vocht in de auto hangen. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe sneller het interieurfilter vervuild raakt. De kans is groot dat je met een nieuw exemplaar in het vervolg beslagen ruiten voorkomt.

Bij een onderhoudsbeurt controleert het garagebedrijf doorgaans de conditie van de aanwezige filters. Handige personen kunnen een interieurfilter in principe ook zelf vervangen, al moet dat wel correct gebeuren. Verder zit dit onderdeel bij veel auto’s op een moeilijk bereikbare plek. De prijs van een nieuw interieurfilter varieert van zo’n 10 tot ongeveer 150 euro. Een koolstof- of antiallergeen-filter haalt veel fijnstof uit de lucht, zodat je ook nog eens profiteert van een gezonder binnenklimaat. Bosch, Febi, Mann, Valeo en Purflux zijn bekende producenten van interieurfilters.

Wat doet een interieurfilter? Een interieurfilter noemt men ook wel een binnen- of pollenfilter. Dit onderdeel vervult een belangrijke functie. Het zuivert namelijk de buitenlucht die via het ventilatiesysteem de auto binnenkomt. Belangrijk, want op autowegen circuleert er veel fijnstof. Dat wil je logischerwijs liever niet in de auto hebben.

©Mihajlo Maricic

Voor een goede luchtcirculatie vervang je een vuil interieurfilter tijdig door een nieuw exemplaar.

Tip 4: Gebruik een autovochtvreter

Bieden de eerdere tips geen (volledige) oplossing, dan plaats je eventueel een ontvochtiger in de auto. Zoals de naam al doet vermoeden, onttrekt dit ‘kussentje’ vocht uit de lucht. Er zijn allerlei autovochtvreters van merken als Bison, Pingi en ThoMar te koop. De meeste producten kun je overigens hergebruiken. Plaats een natte ontvochtiger op de verwarming of in de magnetron en leg hem vervolgens opnieuw in de auto.

Vochtvreter zelf maken Je kunt een vochtvreter ook zelf maken. Op internet staan hiervoor allerlei ‘recepten’. Stop bijvoorbeeld kattenbakkorrels of rijst in een oude sok en leg dit in een bakje bovenop het dashboardkastje.

Leg deze breed verkrijgbare autovochtvreter van Bison op het dashboard en voorkom beslagen autoramen.

👇 Ook handig om in de auto te hebben liggen: een wisser annex ijskrabber!

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.