4 tips om beslagen autoramen te verhelpen
Zodra de ‘R’ in de maand zit, komen beslagen autoramen veelvuldig voor. Dat is met name vervelend wanneer je ’s ochtends op tijd naar je werk wilt of de kinderen naar school wilt brengen. Bij slecht of matig zicht kun je tenslotte niet wegrijden. Hoe verwijder je condens op de autoruit?
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Hoe beslagen autoruiten ontstaan.
- Hoe je beslagen autoruiten verhelpt.
- Hoe je beslagen autoruiten voorkomt.
- Misschien is het artikel Benzine besparen met Google Maps-navigatie ook interessant voor jou.
Is het buiten koud of nat, dan heb je waarschijnlijk weleens last van een beslagen autoruit. De oorzaak hiervan is simpel. Zodra je in het voertuig plaatsneemt, stoot je warme vochtige lucht uit. Dat gebeurt onder meer via kleding, schoenen, (natte) haren en je ademhaling. Deze warme vochtige lucht komt in aanraking met het koude glas, waarna er kleine druppeltjes aan de ruiten hechten. Oftewel condensvorming. Ga met een beslagen voorruit en/of zijramen nooit de weg op. Je ziet dan namelijk al gauw andere verkeersdeelnemers en obstakels over het hoofd. Bovendien riskeer je een boete tot wel 250 euro. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Vier antwoorden op de vraag: Beslagen autoruiten, wat te doen?
©diesirae - stock.adobe.com
Tip 1: Zet de airco aan
Heb je last van condensvorming in de auto en wil je een oplossing voor de korte termijn? Start dan de airco! Het ligt misschien niet voor de hand om deze functie in de herfst of winter te gebruiken, maar airconditioning is een zeer effectieve methode om vocht rap uit de auto weg te voeren. Je merkt na het aanzetten van de airco al snel dat de beslagen ruiten drogen. Kortom, start regelmatig de airco voor een droger interieur.
Airco tijdens koude maanden Het is verstandig om de airco in de auto ook in de koudste maanden van het jaar regelmatig te gebruiken. Dat is voor het onderhoud zelfs noodzakelijk. Voorkom hiermee dat er onderdelen vroegtijdig uitdrogen of lekken. Zet de airco daarom eens per twee weken minimaal een halfuur aan.
©Youril - stock.adobe.com
Tip 2: Schakel de verwarming in
Schakel naast de airco óók de verwarming in en zet hierbij de ventilatiekanalen vol open. Warme lucht houdt namelijk meer vocht vast, zodat de aanwezige condens efficiënt wordt afgevoerd. Gebruik hierbij de juiste knoppen om de luchtstroom op de voor- en achterruit te richten. Zet overigens niet de recirculatiestand aan. Hiermee circuleert de al aanwezige lucht in de auto, terwijl je juist verse droge lucht wilt aanvoeren. Het vocht raakt hierdoor als het ware ingesloten. Verdwijnt de condens niet snel genoeg? Open dan kortstondig de ramen om de lucht in de auto snel te verversen.
Recirculatieknop De meeste auto’s hebben ergens op het dashboard een recirculatieknop. Je voorkomt hiermee dat nare geuren van buiten in de auto terechtkomen, bijvoorbeeld als je door een gebied rijdt met veel industrie. Je herkent deze knop aan een pictogram met drie pijltjes in een cirkel of een auto met daarin een gebogen pijltje.
©Monika Wisniewska - stock.adobe.com
Tip 3: Plaats een nieuw interieurfilter
Heb je wel erg vaak last van beslagen ruiten? Misschien is een verstopt interieurfilter hiervan de reden. Als dit onderdeel namelijk vol zit met vuil, blokkeert dat de luchtcirculatie. Hierdoor blijft er mogelijk onnodig vocht in de auto hangen. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe sneller het interieurfilter vervuild raakt. De kans is groot dat je met een nieuw exemplaar in het vervolg beslagen ruiten voorkomt.
Bij een onderhoudsbeurt controleert het garagebedrijf doorgaans de conditie van de aanwezige filters. Handige personen kunnen een interieurfilter in principe ook zelf vervangen, al moet dat wel correct gebeuren. Verder zit dit onderdeel bij veel auto’s op een moeilijk bereikbare plek. De prijs van een nieuw interieurfilter varieert van zo’n 10 tot ongeveer 150 euro. Een koolstof- of antiallergeen-filter haalt veel fijnstof uit de lucht, zodat je ook nog eens profiteert van een gezonder binnenklimaat. Bosch, Febi, Mann, Valeo en Purflux zijn bekende producenten van interieurfilters.
Wat doet een interieurfilter? Een interieurfilter noemt men ook wel een binnen- of pollenfilter. Dit onderdeel vervult een belangrijke functie. Het zuivert namelijk de buitenlucht die via het ventilatiesysteem de auto binnenkomt. Belangrijk, want op autowegen circuleert er veel fijnstof. Dat wil je logischerwijs liever niet in de auto hebben.
©Mihajlo Maricic
Tip 4: Gebruik een autovochtvreter
Bieden de eerdere tips geen (volledige) oplossing, dan plaats je eventueel een ontvochtiger in de auto. Zoals de naam al doet vermoeden, onttrekt dit ‘kussentje’ vocht uit de lucht. Er zijn allerlei autovochtvreters van merken als Bison, Pingi en ThoMar te koop. De meeste producten kun je overigens hergebruiken. Plaats een natte ontvochtiger op de verwarming of in de magnetron en leg hem vervolgens opnieuw in de auto.
Vochtvreter zelf maken Je kunt een vochtvreter ook zelf maken. Op internet staan hiervoor allerlei ‘recepten’. Stop bijvoorbeeld kattenbakkorrels of rijst in een oude sok en leg dit in een bakje bovenop het dashboardkastje.
👇 Ook handig om in de auto te hebben liggen: een wisser annex ijskrabber!