ID.nl logo
Zo zet je Siri naar je hand
© PXimport
Huis

Zo zet je Siri naar je hand

Siri, Apples mobiele persoonlijke assistent is de Nederlandse taal niet machtig. Dat wil echter niet zeggen dat je helemaal niets aan haar hebt. Je kunt haar namelijk niet alleen opdrachten geven, maar ook corrigeren, zodat ze je beter begrijpt en minder last heeft van je Nederlandse accent.

In deze cursus laten we je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat de taalbarrière tussen jou en Siri zo min mogelijk problemen veroorzaakt. Deze cursus laat dus niet zien wat je allemaal met Siri kunt (zoals het openen van apps, het sturen van berichten enzovoort), maar wel hoe je ervoor kunt zorgen dat Siri daadwerkelijk doet wat je zegt, zonder dat je gefrustreerd raakt.

Siri versus spraakbediening

Hoewel Siri pas werd geïntroduceerd met de komst van de iPhone 4S, kennen de mobiele apparaten van Apple al langer spraakbediening. Zo was het voor de komst van Siri al mogelijk om mensen te bellen met een stemcommando of om muziek af te laten spelen. Net als Siri nu, werd spraakbediening toen ingeschakeld door de Thuisknop ingedrukt te houden.

Spraakbediening is dus eigenlijk de eenvoudige voorganger van Siri. De basisfunctionaliteit is hetzelfde, maar spraakbediening is minder interactief en kan minder handelingen uitvoeren. In tegenstelling tot de iPhone, heeft de iPad echter geen spraakbediening. Waarom we er dan toch een cursus over maken? Siri is standaard uitgeschakeld, en aangezien je iPad geen spraakbediening ondersteunt, zou je wellicht denken dat Siri ook niet wordt ondersteund, maar dit is lang niet altijd het geval.

Alleen de iPad 1 en 2 ondersteunen geen Siri, alle iPads na de iPad 3 en Mini kunnen wel gebruikmaken van de spraakassistent van Apple.

©PXimport

Het feit dat je iPad geen spraakbediening ondersteunt, betekent niet dat de tablet ook geen Siri ondersteunt.

Siri inschakelen en instellen

Wanneer je een iPad koopt en voor het eerst inschakelt, zal er niets gebeuren wanneer je de Thuisknop ingedrukt houdt. Zoals eerder genoemd, komt dat doordat Siri standaard uitgeschakeld is. Dat geldt niet voor alle iPads, uitsluitend voor degene die zijn ingesteld in een taal die Siri nog niet ondersteunt, waaronder dus Nederlands. Om Siri te kunnen gebruiken, zul je haar eerst moeten inschakelen.

Je doet dit door te navigeren naar Instellingen / Algemeen / Siri. Zodra je de spraakassistent hebt ingeschakeld, kun je in aangeven in welke taal je Siri wilt gebruiken (Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans of Spaans), of Siri een mannen- of vrouwenstem moet hebben en of Siri altijd stemfeedback moet geven wanneer je iets vraagt. Een interessante extra optie in dit menu is Mijn info.

Wanneer je hierop drukt, kun je een persoon uit je lijst met contactpersonen selecteren (de bedoeling is dat je jezelf hier selecteert, maar daarvoor moet je jezelf wel hebben toegevoegd aan je eigen adresboek). Zo weet Siri wie jij bent, iets waar we later in deze cursus iets mee zullen doen.

©PXimport

Voordat je Siri kunt gebruiken, dien je de spraakassistent in te schakelen.

Commando's inspreken

Nu Siri is ingeschakeld, activeer je haar (hem als je een mannenstem hebt gekozen), door de Thuisknop een seconde ingedrukt te houden. Het scherm wordt zwart en je ziet de vraag "What can I help you with". Je kunt nu je vraag of een commando inspreken, maar je kunt ook wachten en niets zeggen, zodat Siri je een lijst geeft met commando's of vragen die je kunt inspreken.

Siri detecteert als het goed is wanneer je stopt met praten, waarna ze je vraag beantwoord of je commando uitvoert. Merkt ze de stilte niet op, druk dan op het pictogram met de microfoon om het commando of de vraag door te voeren. Diezelfde knop stelt je ook in staat om een nieuwe spraakopdracht te starten.

©PXimport

Door de thuisknop ingedrukt te houden, geef je Siri spraakopdrachten.

Siri corrigeren

Hoewel Siri bijzonder nauwkeurig is als het gaat om het interpreteren van gesproken tekst, blijft het natuurlijk lastig dat we met een behoorlijk accent Engels spreken. Bij directe commando's (zoals Open Pinterest of Send iMessage to...) gaat dat meestal wel goed, maar wanneer je bijvoorbeeld een mail dicteert, duiken er geheid fouten op. Gelukkig kun je Siri heel eenvoudig corrigeren.

Stel je zegt "iMessage *naam ontvanger*" met daarachter het bericht en Siri interpreteert het bericht niet helemaal goed, dan kun je daarna zeggen: "Change the message to..." met direct daarna het nieuwe bericht. Siri vervangt het bericht aan de hand van je nieuwe instructies.

Op dezelfde wijze kun je bijvoorbeeld zeggen: "Change to 10 AM" of "Change to October 10th", of "Change title", wanneer je een afspraak inplant in je Agenda, maar Siri je niet goed verstaat.

©PXimport

Gedicteerde teksten kun je met je stem corrigeren als Siri het niet goed heeft verstaan.

Siri corrigeren met toetsenbord

Afhankelijk van hoe vloeiend je Engels is, begrijpt Siri doorgaans prima wat je zegt. Af en toe kan het echter zo zijn dat ze woorden verkeerd verstaat, en dat ze zelfs na vier keer inspreken nog niet correct zijn. In zo'n geval kun je Siri corrigeren met behulp van het toetsenbord. Om gebruik te maken van deze mogelijkheid spreek je iets in en wacht je tot Siri reageert.

Vervolgens typ je Tap to edit waarna het toetsenbord verschijnt. Typ nu wat je daadwerkelijk bedoelde en druk daarna op Gereed. Siri zal de opdracht nu verwerken alsof je hem hebt uitgesproken, maar ditmaal met de goede inhoud. Zie je een woord rood onderstreept in een Siri-opdracht, dan heeft Siri suggesties voor dat woord wanneer je je vinger erop houdt.

©PXimport

Lukt het corrigeren met je stem niet, dan kun je altijd nog met het toetsenbord corrigeren.

Uitspraak corrigeren

Nieuw in iOS 7 is de mogelijkheid om de uitspraak van Siri te corrigeren, iets waar we vooral in Nederland profijt van hebben. Neem bijvoorbeeld de naam Jan (zorg er dan wel voor dat je een Jan in je contacten hebt). Wanneer je tegen Siri zegt: iMessage Jan, dan vraagt ze wie GEN is (zelfs wanneer Amerikanen het uitspreken). Op die manier is Siri dus nutteloos. Zeg dan: "That's not how you pronounce Jan". Siri begrijpt dat niet, want ze hoort nog steeds GEN.

Druk op Tap to edit en verander met het toetsenbord GEN in Jan, en druk op Gereed. Siri begrijpt de vraag nu wel en vraagt je hoe ze het dan moet uitspreken. Spreek het nu op z'n oer-Hollands uit: Jan. Siri geeft je nu drie mogelijkheden, kies de uitspraak die het dichtst bij de jouwe komt.

Daarna zal Siri voortaan begrijpen wie je bedoelt als je zegt "iMessage Jan" of "Call Jan", waarmee je de spraakassistent dus daadwerkelijk iets hebt geleerd.

©PXimport

Sinds iOS 7 kun je Siri vertellen hoe je een naam uitspreekt, dat is zeer nuttig.

Leestekens

Siri lijkt op het eerste gezicht geen ideale assistent voor het dicteren van (Engelstalige) tekst, ze gebruikt immers geen leestekens. Toch kun je wel degelijk tekst dicteren met leestekens. Als Nederlander is dit juist heel handig, omdat je zo woorden kunt scheiden die Siri door je accent als één geheel zou hebben gezien. Om iets te dicteren, zeg je bijvoorbeeld: "write a note", "send an iMessage", "send an e-mail".

Siri is dan klaar om je boodschap te ontvangen. Vervolgens dicteer je je tekst, waarbij je de leestekens opzegt (wel in het Engels uiteraard), bijvoorbeeld: "I went to the doctor today, comma, everything was fine exclamation mark". Siri voegt de leestekens die je uitspreekt, toe. Het voelt in het begin een beetje vreemd om te doen, maar het zorgt voor veel minder fouten in je gedicteerde tekst, ook omdat je er ongemerkt duidelijker van gaat spreken.

©PXimport

Als je dicteert, doe dat dan met leestekens, dat zorgt voor minder fouten.

Snelkoppelingen maken

In deze cursus hebben we je geleerd hoe je de uitspraak van Siri kunt aanpassen. Er is echter nog een manier om lastige namen te omzeilen, namelijk door snelkoppelingen toe te kennen aan namen. Je kunt Siri namelijk vertellen wat voor rol iemand speelt in je leven door te zeggen (we nemen Jan weer even als voorbeeld), "Jan is my dad". Je zult, afhankelijk van de stappen die je eerder in deze cursus hebt uitgevoerd, misschien nog handmatig moeten aanpassen dat Jan niet GEN is, maar daarna zal Siri weten dat Jan je vader is.

Wanneer je nu zegt: "Call dad", koppelt Siri dat automatisch aan de contactpersoon waarvan jij hebt aangegeven dat dat jouw vader is. Naast 'Dad', heb je ook opties als 'Mom', 'Friend' en 'Pet' (en ook dingen die je zelf verzint, zoals Zombie Pet). Aan het begin van deze cursus lieten we je zien dat je Siri ook kunt laten weten wie jij bent. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je jezelf een nickname geven. Zeg in dat geval "Call me..." en vervolgens een bijnaam.

Nuttig is het totaal niet, maar als je hier een grappige naam kiest, kan het voor hilariteit zorgen wanneer Siri je bijnaam noemt als ze antwoord geeft.

©PXimport

Door relaties te koppelen aan een contactpersoon, omzeil je de taalbarrière.

Wees kortaf

Opmerkelijk is dat veel mensen veranderen in hyperbeleefde wezens wanneer ze iets tegen Siri zeggen. Zinnen als: "Siri, please send an iMessage to Jan telling him that i'll be late". In het dagelijks leven is beleefd zijn alleen maar goed, maar bij de spraakassistent van Apple leidt dit alleen maar tot verwarring.

Er staan immers allemaal extra woorden in die Siri verkeerd zou kunnen verstaan. Je hoeft Siri niet aan te spreken en 'please' is al helemaal niet nodig. Op de knop drukken en zeggen: "iMessage Jan that I'll be late" is genoeg. Het is niet beleefd, het is niet vriendelijk, maar het werkt, en daar gaat het om.

©PXimport

Wees niet te beleefd tegen Siri, dat zorgt alleen maar voor verwarring.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro
© Monkey Business Images
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede combimagnetron met veel kookopties? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken combimagnetrons bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 450 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Panasonic NN-DF38PB

Voor kleine huishoudens is de Panasonic NN-DF38PB zeer geschikt. Het is namelijk een oven, grill en magnetron ineen. Vanwege het compacte formaat kun je hem vast wel ergens in een hoekje van de keuken kwijt. Houd rekening met een bescheiden inhoud van 23 liter. Met deze keukenhulp maak je gerechten voor enkele personen klaar. Een pluspunt is het maximale magnetronvermogen van duizend watt. Het kost dan ook weinig tijd om maaltijden op te warmen.

Vrijwel elke combimagnetron heeft een bedieningspaneel met pictogrammen, maar dit model bevat daarnaast ook tekstaanduidingen. Handig, want het is zo direct duidelijk welke functie bij welke aanraaktoets hoort. Een interessante optie is de zogenoemde Eco Combi-modus. Het apparaat gebruikt hierbij tegelijk grill- en magnetronvermogen, waardoor je volgens Panasonic tijd en energie bespaart. Je kunt in totaal uit zestien automatische programma's kiezen. Na afloop start je de geïntegreerde schoonmaakcyclus om de boel te reinigen. De fabrikant levert een draadrek en geëmailleerde plaat mee.

Sharp R-971INW

Zoek je een grote vrijstaande combimagnetron? Dit model van Sharp is beslist een goede keuze. Niet voor niks kreeg dit product al eens het Beste Uit De Test-predicaat van de Consumentenbond. Een groot voordeel is de riante inhoud van veertig liter. Kortom, maak gerust een grote pastaschotel, flinke pizza of hele kip klaar. Met de zogenoemde invertertechniek wordt het vermogen geleidelijk op- en afgebouwd. Zeker tijdens het verwarmen en ontdooien voorkom je zo dat het voedsel uitdroogt. Het maximale magnetronvermogen bedraagt 1050 watt, terwijl de oven tot hoogstens 250 graden kan verwarmen.

Het kiezen van de juiste kookinstellingen is een fluitje van een cent. Tik gewoon op de afbeelding van het gerecht dat je wilt klaarmaken. Nadat je het juiste gewicht hebt ingevoerd, kiest de Sharp R-971INW een optimale bereidingstijd. Je kunt in totaal uit 24 programma's kiezen. Vanzelfsprekend staat het je ook vrij om de kookinstellingen handmatig te selecteren. De R-971INW leent zich goed voor het bereiden van eten voor een groot gezelschap. De twee bijgesloten bakplaten en ovenrekken plaats je in deze combimagnetron namelijk op verschillende niveaus.

Samsung MC35R8058CG/EN

Heb je een fraaie (design)keuken, dan zal de stijlvol vormgegeven Samsung MC35R8058CG zeker niet misstaan. Veel modellen hebben alleen een afgewerkte voorkant, maar dit model heeft ook nette zijkanten. Je bedient diverse magnetronfuncties via het gelikte aanraakpaneel. Behalve de hendel is de voorzijde helemaal vlak. Hierdoor kun je deze combimagnetron makkelijk afnemen. De keramische binnenwanden zijn glad en laten zich eveneens eenvoudig reinigen. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen krassen. Met een inhoud van 35 liter is de MC35R8058CG/EN geschikt voor meerpersoonshuishoudens.

Via het bedieningspaneel kies je tussen diverse automatische programma's. Met name de zogeheten AirFry-modus is het vermelden waard. Door de magnetronfunctie, grill en oven te combineren, ontstaat er een soort 'frituurfunctie'. Op deze manier maak je gerechten extra knapperig. Samsung levert hiervoor een speciale crusty-plaat mee. Verder kun je onder andere ook grillen, bakken, ontdooien en stomen. De magnetronfunctie ondersteunt een maximaal vermogen van 900 watt. Gebruik je de oven, dan kies je een temperatuur van hoogstens van 230 graden.

Lees ook: Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!

Whirlpool MWSC 833 SX

Deze uitgebreide combimagnetron van Whirlpool heeft een handige crisp- én CrispFry-functie. Maak daarmee bijvoorbeeld ovenfriet, een pizza en bittergarnituur extra knapperig. In combinatie met de bijgesloten crispplaat krijgen de hapjes een krokant laagje. Als je maaltijden graag in de vriezer bewaart, komt de zogenoemde Jet Defrost-functie goed van pas. Daarmee kun je voedsel snel en gelijkmatig ontdooien zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Je kiest op het duidelijke bedieningspaneel tussen maar liefst veertig(!) voorgeprogrammeerde recepten.

De Whirlpool MWSC 833 SX heeft een binnenruimte van 33 liter. Met een magnetronvermogen van maximaal 900 watt kun je alle kanten op. Is na uitgebreid kokerellen de binnenkant nogal vies? Zet dan een glas water in de combimagnetron en activeer het reinigingsprogramma. Dankzij de ontstane stoom laten de vet- en voedingsresten vanzelf los. Je hoeft de wanden daarna alleen maar even af te nemen. Kortom, laat die schoonmaakmiddelen voortaan in de kast staan!

LG MJ3965BIB

De betaalbare LG MJ3965BIB heeft een ruime inhoud van 39 liter. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een grote lasagneschotel of flink wat warme kaiserbroodjes wil klaarmaken. Dankzij een gevoelige temperatuurregeling kan deze combimagnetron gelijkmatig verwarmen en ontdooien. Dat komt de smaak van het gerecht ten goede! Een opvallende eigenschap is het houtskool-verwarmingselement. Volgens de fabrikant optimaliseert dit onderdeel de hitteopname, zodat de oorspronkelijke smaak behouden blijft.

Ten opzichte van de meeste andere modellen in deze prijsklasse is het riante maximale magnetronvermogen van 1100 watt een pluspunt. Het eenvoudige bedieningspaneel telt weliswaar slechts enkele toetsen, maar toch kun je tussen allerlei automatische programma's kiezen. Gebruik daarvoor de draaiknop. Nuttig is de felle ledlamp, want hierdoor houd je de voortgang van het gerecht goed in de gaten. De binnenzijde heeft een speciale coating waarop etens- en vetresten zich niet goed kunnen hechten. Het afnemen van de wanden is dan ook voldoende om de volgende kooksessie weer schoon te beginnen.

▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.