Zo werkt diefstalbeveiliging op Android-telefoons
Als je smartphone of tablet gestolen wordt, is dat al erg genoeg. Niet alleen ben je dan je toestel kwijt, ook loop je het risico dat al je gegevens op straat komen te liggen. Android 15 biedt sinds oktober 2024 diefstalbeveiliging aan, waarmee gegevensverlies kunt voorkomen.
Dit artikel in het kort:
- Diefstalbeveiliging in Android 15: Nieuwe functies zoals Vergrendeling voor diefstaldetectie en Offline apparaatvergrendeling maken smartphones veiliger.
- Slimme sensoren: Sensoren detecteren verdachte bewegingen en vergrendelen het toestel automatisch.
- Offline beveiliging: Telefoons worden vergrendeld bij foutieve pogingen of uitschakeling van internet.
- Compatibiliteit: Beschikbaar voor Android 15 en via updates ook voor versies vanaf Android 10.
- Eenvoudige activering: Vind de opties via Instellingen of zoekfunctie, en activeer met een paar tikken.
🤳🏻Leestip: Zo schakel je je smartphone op afstand uit
Voor de release van Android 15 bood Google niet echt robuuste opties aan als het om een gestolen smartphone gaat. Je kunt wel handmatig een toestel op afstand uitschakelen of terugbrengen naar de fabrieksinstellingen, maar daar bleef het heel lang bij. Met de lancering van Android 15 (oktober 2024) is daar verandering in gekomen. Die versie van het besturingssysteem bouwt namelijk een aantal opties voor diefstalbeveiliging in, waardoor dat hopelijk minder kopzorgen oplevert. Dit is wat je van die functies kunt verwachten.
Diefstalbeveiliging op Android
De eerste optie die je binnen de instellingen van je Android-smartphone aantreft, onder het kopje Diefstalbeveiliging, is Vergrendeling voor diefstaldetectie. Op het moment dat je Android-apparaat spontane en onverwachte bewegingen registreert, vergrendelt die het systeem direct. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op het moment dat iemand je smartphone uit je handen trekt en er direct een sprintje mee trekt. Volgens Google activeert dit mechanisme alleen wanneer er 'bewegingen in relatie tot diefstal' gemeten worden, via allerlei sensoren.
De volgende functie is Offline apparaatvergrendeling. Deze functionaliteit kan ervoor zorgen dat je telefoon op slot gaat wanneer hij geen verbinding heeft met het internet. Dit kan in een specifieke situatie handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand je telefoon steelt en die uitschakelt om locatietracking te voorkomen. De gestolen smartphone vergrendelt zichzelf ook op het moment dat iemand herhaaldelijk een verkeerde pincode of wachtwoord invoert op het vergrendelde scherm. Maar goed – je smartphone moet dus wel gebruikt worden.
Tot slot treffen we nog twee andere opties aan die we herkennen vanuit eerdere versies van Android. De mogelijkheden Apparaatvergrendeling op afstand en Je apparaat vinden en wissen laten weinig aan de verbeelding over. Dit zijn twee handmatige mogelijkheden waar Android al jaren over beschikt. Met de eerste functionaliteit kun je een apparaat op afstand uitschakelen, terwijl je met de tweede optie de locatie van je apparaat kunt achterhalen en eventueel op afstand kunt leegmaken. Zo komen je data dus niet in de verkeerde handen.
©Wesley Akkerman
Hoewel deze functies niet geheel onfeilbaar zijn, kunnen ze eventuele schade wel flink beperken. Maar alleen als je er op tijd bij bent en ze geactiveerd hebt. Met deze voorzorgsmaatregelen hoopt Google bovendien dieven te ontmoedigen, zodat smartphonediefstal afneemt.
Houd je smartphone veilig met een elektronisch kluisje
Compact en betrouwbaar voor thuis of onderweg!
Hoe krijg je toegang tot deze opties?
In een blogbericht laat Google weten dat de functies beschikbaar zijn voor alle smartphones die draaien op Android 15. Aangezien de mogelijkheden via het Google Play Services-onderdeel uitgerold worden, krijgen ook eerdere Android-versies hier de beschikking over. In principe moet elk toestel dat minimaal op Android 10 draait toegang krijgen tot de beveiligingsopties. Het uitrollen gebeurt echter gefaseerd. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten tot jouw smartphone aan de beurt is; maar je kunt erop rekenen dat de nieuwe opties vanzelf arriveren.
De nieuwe mogelijkheden activeren gaat gelukkig heel simpel. Tegenwoordig bieden Android-versies binnen de instellingen een zoekbalk aan. Als je op die balk tikt en zoekt op ‘diefstal’, dan is de kans groot dat dit het eerste resultaat is dat je tegenkomt.
Mocht je geen zoekbalk hebben, of ga je liever handmatig te werk, zodat je precies weet waar de functies staan, dan kun je de volgende stappen volgen. Ga naar Instellingen / Google / Alle services / Diefstalbeveiliging. Je treft Diefstalbeveiliging bijna helemaal onderaan de pagina aan, dus je moet even scrollen.
Zodra je op de juiste pagina geland bent is het een kwestie van de schuifregelaars omzetten. Naast Vergrendeling voor diefstaldetectie en Offline apparaatvergrendeling zie je nu een grijze knop staan. Zodra je daarop tikt, krijg je een melding te zien waarin de functies uitgelegd worden. Je bevestigt je keuze door op Aanzetten te tikken. Als je ze daarna toch weer wil uitschakelen, tik je wederom op de regelaar. Vervolgens moet je je identiteit bevestigen, bijvoorbeeld met een pincode of vingerafdruk. Laten we hopen dat het er nooit van komt.