ID.nl logo
In Nederland én in Europa: zo werkt de ANWB Onderweg-app
Huis

In Nederland én in Europa: zo werkt de ANWB Onderweg-app

Je eigen routeplanner, een parkeer-app, het telefoonnummer van de ANWB ergens op een papiertje gekrast: je hebt nogal wat nodig als je de auto pakt. Zou het niet handiger zijn om dat allemaal in één enkele app te hebben? En voilà, daar is ANWB Onderweg, waarin je alles vindt wat je nodig hebt. Zo werkt 'ie.

In dit artikel vertellen we je: 🌎 Wat de ANWB Onderweg-app is. 🌍 Waar je de vindt. 🌏 Hoe je hem gebruikt voor het plannen van je route, parkeren of de Wegenwacht.

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen

De ANWB Onderweg-app is een routeplanner, een parkeer-app en een pechhulp ineen. Je kunt de app prima gebruiken als je geen lid bent van de ANWB, al heeft een lidmaatschap wel wat voordelen. De app zelf vind je in de 📱 App Store of 📱 Google Play. Na het installeren moet je even door een aantal schermen heen klikken en aangeven of je auto op brandstof of elektriciteit rijdt. Daarna kun je aan de slag. 

Routeplanner en rijmodus

ANWB Onderweg beschikt over een uitgebreide routeplanner. De basis is eenvoudig: je voert je bestemming in, en de app vertelt je hoe je daar het snelst komt. Via de knoppen aan de zijkant krijg je wat audio-instellingen te zien, en krijg je de mogelijkheid om de hoek waarin je de kaart ziet aan te passen. Helaas werkt de routeplanner alleen in de portretmodus, dus je kunt je telefoon niet kantelen. 

Als je voor je op Start drukt nog even omlaag scrolt, zie je nog wat handige opties. Zo kun je op zoek gaan naar een tank- of laadstation op je bestemming, krijg je een overzicht van parkeerplaatsen in de buurt en kun je zelfs een lijst met hotels te zien krijgen. 

Als je niet per se een routeplanner nodig hebt, kun je via de tabbladen aan de onderkant de Rijmodus gebruiken. Die biedt ongeveer dezelfde opties als de routeplanner, maar dan zonder route. De locatie van parkeerplaatsen wordt aangegeven, net als die van tankstations of laadpalen, afhankelijk van je type auto. Je krijgt ook meldingen van werkzaamheden, files, ambulances en trajectcontroles. 

Ik ga op reis en ik neem mee ...

🧳 Een koffer!

In het buitenland Je kunt de ANWB Onderweg app ook gebruiken wanneer je op vakantie bent in Europa. Navigeren, inzicht in brandstofprijzen, tolkosten en het vinden van parkeerplaatsen en laadpalen is allemaal mogelijk, net zoals het melden van pech bij de Wegenwacht. Het is niet mogelijk om in het buitenland een parkeertransactie te doen; dat kan alleen in Nederland.

Parkeren

Ook voor het zoeken naar een parkeerplek zit je goed bij ANWB Onderweg. In het Parkeren-tabje vind je een handig overzicht van alle parkeerplaatsen en garages in de buurt, op basis van je locatie of een specifieke zoekopdracht. 

Als je lid bent van de ANWB heb je zelfs helemaal geen parkeer-app meer nodig. Via Mijn Parkeren bovenaan kun je een account aanmaken bij Yellowbrick, een bekende parkeerdienst, zodat je niet meer naar de automaat hoeft te lopen. Met je lidmaatschap krijg je zelfs een kleine korting op de servicekosten bij het parkeren. 

Wegenwacht en lidmaatschap

Leden van de ANWB krijgen nog een extra functie: een hotline met de Wegenwacht. Mocht je onverhoopt met pech langs de kant van de weg komen te staan, dan kun je via de app meteen contact opnemen met de Wegenwacht. Je locatie is meteen bekend, dus dat scheelt ook weer extra gedoe. 

Via het laatste tabje kun je inloggen bij Mijn ANWB. Daar zie je meteen je digitale ANWB-pas staan, dus die hoeft niet meer per se in je portemonnee te zitten. Je vindt er ook een overzicht van het abonnement dat je hebt, eventuele verzekeringen die je hebt afgesloten en ANWB-creditcards die je aan kunt vragen. 

Via de button voor de Instellingen rechtsboven krijg je nog wat extra opties te zien, zoals je favoriete routes, je parkeergeschiedenis en berichten die je van de ANWB hebt gekregen. 

Tot slot

Het kan een heel gedoe zijn om een simpel autoritje te maken, door alle verschillende apps die je voor verschillende zaken nodig hebt. Met de ANWB Onderweg-app krijg je alle functies in één handige app. Er is een routeplanner met filemeldingen en waarschuwingen, een rijmodus voor bekende ritjes en een uitgebreide parkeerdienst. 

Ook neem je in een handomdraai contact op met de Wegenwacht als je met pech langs de weg staat. Daarmee is de ANWB Onderweg-app zowel voor leden als voor niet-leden een handige hulp voor onderweg.

Smartphones waar je iets aan hebt

Populair én minder dan 600 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube