ID.nl logo
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©yalcinsonat - stock.adobe.com

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro
© Google
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbare Chromebook voor thuis, onderweg of school? We hebben een aantal mooie modellen voor je gevonden.

Disclaimer Op het moment van schrijven waren de besproken Chromebooks bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

Acer Chromebook Plus 515 CB515-2H-32UH - 15,6 inch

Deze Acer Chromebook Plus is een krachtige en moderne machine voor wie graag efficiënt werkt in de cloud. Dankzij de Intel Core i3-processor en 8 GB RAM draait ChromeOS soepel, zelfs bij multitasking. Het 15,6-inch Full HD-scherm zorgt voor prettig werken en heldere beeldkwaliteit – ideaal voor zowel werk als ontspanning. De opslagcapaciteit van 128 GB eMMC biedt voldoende ruimte voor offline documenten en apps. Met 2 usb-c-poorten, een usb-a-poort en een HDMI-aansluiting is hij bovendien erg flexibel in gebruik. De batterij gaat moeiteloos een hele dag mee.

ASUS Chromebook Flip CX1500FKA-E80049 - 15,6 inch

Deze ASUS Chromebook Flip is een veelzijdig 2-in-1 apparaat met een 15,6-inch touchscreen dat volledig omklapt kan worden. Ideaal voor wie graag afwisselt tussen laptop- en tabletmodus. Uitgerust met een Intel Celeron N4500-processor en 4 GB RAM is dit toestel geschikt voor standaard werkzaamheden zoals tekstverwerking, browsen en videobellen. De 64 GB eMMC-opslag is beperkt, maar volstaat voor lichte gebruikers dankzij cloudintegratie met Google Drive. De behuizing voelt degelijk aan en het scherm is verrassend helder voor deze prijsklasse.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA-PQ0054 - 14 inch

De ASUS Chromebook Plus CX34 is een compact, krachtig werkpaardje voor studenten en professionals die veel onderweg zijn. Hij is uitgerust met een Intel Core i3-processor, 8 GB RAM en 128 GB ssd-opslag, waardoor hij razendsnel opstart en soepel werkt. Het 14-inch Full HD-scherm is helder en geschikt voor videobellen of documentbewerking. De accuduur ligt rond de 10 uur.

HP Chromebook 14a-nf0050nd - 14 inch

Deze Chromebook van HP is betaalbaar maar verrassend compleet. Met een 14-inch scherm, een degelijke Celeron N4120-processor en 4 GB werkgeheugen is hij geschikt voor dagelijkse taken zoals e-mail, YouTube of schoolwerk. De opslag van 128 GB is ruim genoeg voor lokaal gebruik, en natuurlijk integreert hij naadloos met Google Drive. De Chromebook is licht, stil en start in enkele seconden op. De batterij houdt het een werkdag vol.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook - 15,6 inch

De Lenovo IdeaPad 3 Chromebook combineert goede specificaties met een lage prijs. Met een 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB RAM en 128 GB opslag biedt hij veel waar voor zijn geld. Hij is perfect voor multitasking en videostreaming. ChromeOS draait soepel, mede dankzij de krachtige Intel Pentium Silver-processor. De stevige kunststof behuizing voelt robuust aan, en het toetsenbord is prettig in gebruik. De accuduur is meer dan voldoende voor een dag werken.

▼ Volgende artikel
OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan
© OPPO
Huis

OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan

OPPO voegt vanaf 11 april een nieuw model toe aan de A-serie: de A5 Pro 5G. Voor 279 euro krijg je een toestel dat zich onderscheidt door zijn stevige ontwerp, betrouwbare verbinding en verrassend complete functieset. Daarmee richt OPPO zich op mensen die vaak onderweg zijn, buiten werken of gewoon behoefte hebben aan een robuuste smartphone die tegen een stootje kan.

Water- en stofbestendigheid op drie niveaus

Wat meteen opvalt, is de uitgebreide bescherming tegen invloeden van buitenaf. De A5 Pro 5G is IP69-gecertificeerd (bestand tegen krachtige waterstralen onder hoge druk en temperatuur), maar ook IP68 (waterdicht bij onderdompeling) en IP66 (bestand tegen krachtige waterstralen) zijn van toepassing. Deze combinatie is zeldzaam in deze prijsklasse en maakt het toestel geschikt voor situaties waarin vocht, vuil of stof een rol spelen. Dankzij OPPO's Splash Touch werkt het scherm bovendien ook als het nat of vettig is.

Stevig maar slank

De A5 Pro 5G heeft een metalen frame, dubbel gehard glas en interne bescherming tegen schokken. Toch is het toestel compact gebleven: 7,76 mm dun en 194 gram licht. Er zijn twee afwerkingen: een matte variant in Black Brown en een versie met veganistisch leer in Olive Green. Deze laatste uitvoering is iets groter en zwaarder, maar dan hebben we het nog over niet meer dan 7,86 mm en 196 gram.

©OPPO

Altijd bereik

Met AI LinkBoost 2.0 en BeaconLink zorgt OPPO voor een stabiele verbinding, zelfs op plekken waar het signaal van het mobiele netwerk zwak is, bijvoorbeeld in liften of drukke winkelcentra. BeaconLink maakt één-op-één gesprekken via bluetooth mogelijk, tot 205 meter in open terrein. Outdoor Mode past het netwerk- en energiebeheer aan op buitengebruik en verlengt bijvoorbeeld de schermtijd.

Klaar voor multitasking en gaming

De smartphone draait op de MediaTek Dimensity 6300-chipset, met 8 GB RAM en 256 GB opslag. Via OPPO's RAM Expansion kan het werkgeheugen virtueel worden verdubbeld. Voor gamers is er AI GameBoost en een koelsysteem met grafiet en thermische gel. Het scherm heeft een piekhelderheid van 1000 nits en het geluid kan via Ultra Volume Mode tot 300% worden versterkt.

©OPPO

Camera's en slimme fotofuncties

De hoofdcamera heeft 50 MP, aangevuld met een portret- en een selfiecamera. Nieuw in deze prijsklasse is de AI Livephoto-functie, die ook momenten vlak voor en na de klik vastlegt. Met onder meer AI Reflectieverwijdering en AI Eraser 2.0 zijn foto's eenvoudig bij te werken. Zelfs onderwaterfoto's zijn mogelijk.

Accu die meekan

De 5.800 mAh batterij gaat lang mee en ondersteunt 45W snelladen. In 19 minuten zit je alweer op 30%, wat handig is bij intensief gebruik onderweg.

Beschikbaarheid

De A5 Pro 5G is vanaf 11 april beschikbaar via de OPPO e-store en andere kanalen. Het toestel kost 279 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Black Brown en Olive Green. De A5 Pro 5G komt met 8 GB RAM en 256 GB ROM.

Bekijk OPPO-smartphones op Kieskeurig.nl ⮯