Zo laat Google Play zien wanneer een app problemen kan geven
De Google Play-winkel laat bij sommige gebruikers een melding zien wanneer een app na het downloaden mogelijk voor problemen kan zorgen. Zo wil de platformhouder voorkomen dat mensen tegen allerlei complicaties aanlopen binnen het Android-besturingssysteem.
Sommige Android-gebruikers die een app uit Google Play willen downloaden, laten weten dat ze soms een nieuwe waarschuwing in beeld zien verschijnen. Die waarschuwing maakt melding van het feit dat mensen met dezelfde smartphone of tablet als jij problemen hebben gerapporteerd. Google verzamelt vervolgens allerlei technische gegevens om te kunnen bepalen of het euvel daar te vinden is. Als dat het geval is, en uit onderzoek blijkt dat de crashratio voorbij de 8 procent gaat, dan toont de Android-downloadwinkel dus de nieuwe melding.
De nieuwste Android-telefoons!
Er zit er vast wel eentje voor je tussen...
Google Play toont waarschuwing over problemen
Dat percentage kunnen we terugvinden op het Android Developers Blog. De blogpost in kwestie stamt alweer uit november 2022 en is her en der onder de radar beland. Met het nieuwe systeem wil Google een soort kwaliteitslat introduceren waar apps aan moeten voldoen. De reden daarvoor is dat sommige apps perfect werken op de ene smartphone of tablet, maar problemen veroorzaken op andere modellen. En als blijkt dat model X niet lekker werkt met app Y, dan zal iedereen met model X de waarschuwing zien staan voordat ze app Y uit Google Play downloaden.
Het is nooit fijn om apps te gebruiken die kunnen frustreren, maar met dit nieuwe systeem kan Google problemen mogelijk tackelen vóórdat ze ontstaan. Je bent natuurlijk vrij om de apps in kwestie te downloaden, maar dan ben je op z’n minst gewaarschuwd. Als apps veel technische problemen ondervinden die niet door de betreffende ontwikkelaar worden opgelost, dan kan dat gevolgen hebben voor de vindbaarheid. Als iemand een zoekopdracht uitvoert, kan het zomaar zijn dat app Y niet langer tussen de resultaten te vinden is. Zodoende kan Google wederom ongemakken voorkomen.
Ontwikkelaars krijgen tegelijkertijd een melding waaruit blijkt dat hun app prestatieproblemen op bepaalde smartphones of tablets veroorzaakt. Daar hebben ze de nodige tools voor binnen de ontwikkelaarsopties. Daarmee kunnen ze apps monitoren en indien nodig repareren. Met deze stappen wil Google ervoor zorgen dat ontwikkelaars verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen apps. Ondertussen wil het bedrijf zien dat Android een zorgeloze ervaring biedt, want dat is belangrijk om gebruikers vast te houden. Nu maar hopen dat dit betere apps voor iedereen oplevert.
Powered by
