Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier

Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 december 2022 - 09:00

Gertjan Groen

Vul je het ene na het andere notitieboekje met je aantekeningen, schetsjes, plannen of berekeningen? Dan kan een uitwisbaar notitieboekje een handig en duurzaam alternatief zijn. De pagina’s kun je met je pennestrepen uitvegen en hergebruiken, net als bij een whiteboard. Als je de notities digitaliseert en opneemt in een ‘digitale’ workflow, is het ook nog een stuk overzichtelijker dan al die losse pagina’s. En het is nog duurzaam ook!

Per jaar gebruiken we in Nederland zo’n tachtig kilo papier per persoon. Ondanks alle technologische gadgets moeten er dus nog steeds veel bomen worden gekapt voor papierproductie. Je kunt zelf best wat doen om dit te verminderen ... bijvoorbeeld door te kiezen voor een uitwisbaar notitieboekje. Net als een whiteboard kun je het beschrijven en ook weer leeg maken. Je pennestrepen kun je uitvegen met een gum of een doekje met water. De pagina’s kun je honderden keren opnieuw beschrijven. Op termijn zul je alleen wat gebruikssporen zien. Uitwisbare notitieboekjes zijn in verschillende formaten leverbaar, waaronder A4, A5 en A6. Het is net wat je handig vindt. De meeste tellen enkele tientallen pagina’s.

Soms kun je verschillende paginasjablonen kiezen; een pagina heeft dan een bepaald patroon. Een puntraster is vrij standaard, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld regels kiezen, vakken met de dagen van de week, of een soort tabel waar je taken in kunt vullen. Een combinatie kan ook: dan heb je verschillende soorten pagina’s in je boek. Daarnaast kun je ook met verschillende kleuren markers werken.

Een uitwisbaar notitieboek kan ook diverse paginastijlen bieden.

Digitaliseren

Je notities kun je digitaliseren door ze te scannen met je smartphonecamera. Veel fabrikanten bieden daar een app voor. Hierdoor kun je aantekeningen in de cloud bewaren of naar je e-mailadres sturen. Ook een combinatie met OneNote of Evernote kan erg handig zijn. Cloudopslag zorgt dat je ook op andere apparaten toegang tot je notities hebt.

Eventueel kun je op gezette tijden je aantekeningen overnemen in een agenda of takenlijst. Handig om je productiviteit te verbeteren (zie kader ‘Optimaliseer je workflow’). Je hebt dan niet alleen goed zicht op al je bezigheden, maar ook een opgeruimd bureau.

Met een uitwisbaar notitieboekje kun je veel papier besparen.

Optimaliseer je ‘workflow’

Een uitwisbaar notitieboekje kan een goede hulp zijn als je productiever wilt werken. Het feit dat je informatie actief verwerkt door het in je eigen woorden op te schrijven, is al een belangrijke eerste stap. Het is daarnaast raadzaam notities regelmatig te verwerken door ze op één plek te verzamelen, bijvoorbeeld in je mailbox. Verwerk ze dan dagelijks. Zet acties bijvoorbeeld in je takenlijst of maak een agendapunt voor wat grotere klussen; dan heb je overzicht en dat geeft rust.

Het boek ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ van Björn Deusings, overigens een vervend Rocketbook-gebruiker, geeft je veel praktische tips om efficiënter te werken.

 

Breed aanbod

Meerdere fabrikanten brachten al uitwisbare notitieboekjes op de markt. Bekende voorbeelden zijn Rocketbook, Bambook, Moyu en Correctbook. Je vindt ze bij winkels als Amazon en Bol.com. Sommige fabrikanten leveren ze ook zelf en meestal zonder verzendkosten.

Uitwisbare notitieboekjes zijn niet duur: over het algemeen betaal je er twee tot vier tientjes voor. Ze doen het ook goed als relatiegeschenk, al dan niet bedrukt met een bedrijfslogo. Het wordt als een duurzaam geschenk gezien en dat klopt waarschijnlijk ook. Sommige fabrikanten maken ze zelfs van steenafval of olifantenpoep.

Een van de grootste spelers is Rocketbook. Het bedrijf biedt opmerkelijk veel notitieboekjes. Een bestseller is de Fusion, beschikbaar in A4 of A5, met verschillende paginasjablonen. De Core kun je in dezelfde formaten bestellen met naar voorkeur een puntraster of regels.

Rocketbook biedt verschillende varianten aan in een eigen shop.

Inkt en pennen

Rocketbook, opgericht in 2014, werd ongeveer twee jaar geleden overgenomen door het Franse Bic, bekend van de blauwe balpennen. Die balpennen zijn niet geschikt voor uitwisbare notitieboekjes. Die fout maak je maar één keer.

Je beschrijft met een speciale pen met uitwisbare inkt. Meestal krijg je zo’n pen erbij, maar je kunt ze ook apart bestellen. We hebben naast de bijgeleverde pen een setje Pilot FriXion Fineliners gebruikt in de kleuren zwart, rood, blauw en groen. Deze hebben een puntgrootte van 1,3 mm en schrijven heel fijn. De inkt kan uiteraard op raken, dus je zult af en toe nieuwe moeten kopen. Het bij de Rocketbook geleverde doekje volstaat om de pagina’s met eventueel een druppel water te wissen. Eventueel zijn er ook schoonmaaksetjes te bestellen.

De Pilot FriXion Fineliner schrijft prettig dankzij de wat kleinere punt.

 

Kleine verschillen

We hebben naast de Rocketbook ook een Bambook gebruikt, en de verschillen qua schrijfbeleving zijn gering. Het voelt bij beide als schrijven op papier. Waar je wel op moet letten, is dat je de inkt even kort de tijd moet geven om te drogen; dat duurt ongeveer vijf seconden. Als je linkshandig bent loop je het risico dat je de geschreven tekst weer wegveegt met je schrijfhand.

Wat wel verschilt is de app. Die van Rocketbook is duidelijk beter en krijgt ook veel betere beoordelingen dan de apps van concurrenten. De instructies helpen je snel op weg bij het instellen van een bestemming en het maken van je eerste scan. Op elke pagina zie je ook symbolen die corresponderen met een bepaalde bestemming. Je kunt ze gewoon aanvinken op je pagina zelf. Op die manier beslis je dus al voor het scannen of die pagina naar bijvoorbeeld je e-mailadres moet worden gestuurd of juist opslagen in de cloud. Je kunt verder ook pagina’s bundelen in een pdf’je of tekstherkenning gebruiken.

Met de Rocketbook-app kun je eenvoudig verschillende bestemmingen kiezen.

 

Digitale notities maken?

Wil je dat notities direct digitaal zijn, dan is een tablet zoals de iPad Pro met een Apple Pencil een bekende maar prijzige optie. Een alternatief dat het gevoel van papier veel beter benadert, is de ReMarkable 2. Dit product, dat begon als crowdfunding-campagne, kun je zien als kruising tussen een tablet en een e-reader. Kenmerkend is het e-inkscherm waarop je bijvoorbeeld pdf-bestanden kunt bekijken maar ook notities en schetsen kunt maken met een pen (al moet je je daarbij wel beperken tot zwart-wit). De ReMarkable kost 399 euro, maar je zult er nog wat prijzige accessoires bij moeten kopen, zoals de speciale markerpen. Voor een iPad Pro met Apple Pencil moet je nog iets dieper in de buidel tasten.

De ReMarkable is een kruising tussen een tablet en e-reader.

 

9,0

ONS OORDEEL

Rocketbook

Pluspunten

Vrijwel onbeperkt beschrijven

Relatief voordelig

Sterke app

Minpunten

Penneninkt raakt wel op

Lastiger voor linkshandigen

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Relatief voordelig digitale notities maken was nog nooit zo makkelijk. Door het praktische design en goede app is Rocketbook een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van digitale notities. ...
Lees meer
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000