ID.nl logo
Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier
Huis

Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier

Vul je het ene na het andere notitieboekje met je aantekeningen, schetsjes, plannen of berekeningen? Dan kan een uitwisbaar notitieboekje een handig en duurzaam alternatief zijn. De pagina’s kun je met je pennestrepen uitvegen en hergebruiken, net als bij een whiteboard. Als je de notities digitaliseert en opneemt in een ‘digitale’ workflow, is het ook nog een stuk overzichtelijker dan al die losse pagina’s. En het is nog duurzaam ook!

Stapels schriften, lege pennen en onoverzichtelijke losse pagina's, het zijn problemen die bij de meeste van ons wel bekend zijn. Een uitwisbaar notitieboekje kan een uitweg bieden. De pagina’s kun je met je pennestrepen uitvegen en hergebruiken, erg handig (en natuurlijk duurzaam). In dit artikel bespreken we de volgende punten

  • het digitaliseren van notities
  • Het aanbod
  • Review Rocketman

Benieuwd naar andere digitale notitieblokken? Lees dan ook: reMarkable 2 review - Tablet met gevoel van papier

Per jaar gebruiken we in Nederland zo’n tachtig kilo papier per persoon. Ondanks alle technologische gadgets moeten er dus nog steeds veel bomen worden gekapt voor papierproductie. Je kunt zelf best wat doen om dit te verminderen ... bijvoorbeeld door te kiezen voor een uitwisbaar notitieboekje. Net als een whiteboard kun je het beschrijven en ook weer leeg maken. Je pennestrepen kun je uitvegen met een gum of een doekje met water. De pagina’s kun je honderden keren opnieuw beschrijven. Op termijn zul je alleen wat gebruikssporen zien. Uitwisbare notitieboekjes zijn in verschillende formaten leverbaar, waaronder A4, A5 en A6. Het is net wat je handig vindt. De meeste tellen enkele tientallen pagina’s.

Soms kun je verschillende paginasjablonen kiezen; een pagina heeft dan een bepaald patroon. Een puntraster is vrij standaard, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld regels kiezen, vakken met de dagen van de week, of een soort tabel waar je taken in kunt vullen. Een combinatie kan ook: dan heb je verschillende soorten pagina’s in je boek. Daarnaast kun je ook met verschillende kleuren markers werken.

Een uitwisbaar notitieboek kan ook diverse paginastijlen bieden.

Digitaliseren

Je notities kun je digitaliseren door ze te scannen met je smartphonecamera. Veel fabrikanten bieden daar een app voor. Hierdoor kun je aantekeningen in de cloud bewaren of naar je e-mailadres sturen. Ook een combinatie met OneNote of Evernote kan erg handig zijn. Cloudopslag zorgt dat je ook op andere apparaten toegang tot je notities hebt.

Eventueel kun je op gezette tijden je aantekeningen overnemen in een agenda of takenlijst. Handig om je productiviteit te verbeteren (zie kader ‘Optimaliseer je workflow’). Je hebt dan niet alleen goed zicht op al je bezigheden, maar ook een opgeruimd bureau.

Met een uitwisbaar notitieboekje kun je veel papier besparen.

Optimaliseer je ‘workflow’

Een uitwisbaar notitieboekje kan een goede hulp zijn als je productiever wilt werken. Het feit dat je informatie actief verwerkt door het in je eigen woorden op te schrijven, is al een belangrijke eerste stap. Het is daarnaast raadzaam notities regelmatig te verwerken door ze op één plek te verzamelen, bijvoorbeeld in je mailbox. Verwerk ze dan dagelijks. Zet acties bijvoorbeeld in je takenlijst of maak een agendapunt voor wat grotere klussen; dan heb je overzicht en dat geeft rust.

Het boek ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ van Björn Deusings, overigens een vervend Rocketbook-gebruiker, geeft je veel praktische tips om efficiënter te werken.

 

Breed aanbod

Meerdere fabrikanten brachten al uitwisbare notitieboekjes op de markt. Bekende voorbeelden zijn Rocketbook, Bambook, Moyu en Correctbook. Je vindt ze bij winkels als Amazon en Bol.com. Sommige fabrikanten leveren ze ook zelf en meestal zonder verzendkosten.

Uitwisbare notitieboekjes zijn niet duur: over het algemeen betaal je er twee tot vier tientjes voor. Ze doen het ook goed als relatiegeschenk, al dan niet bedrukt met een bedrijfslogo. Het wordt als een duurzaam geschenk gezien en dat klopt waarschijnlijk ook. Sommige fabrikanten maken ze zelfs van steenafval of olifantenpoep.

Een van de grootste spelers is Rocketbook. Het bedrijf biedt opmerkelijk veel notitieboekjes. Een bestseller is de Fusion, beschikbaar in A4 of A5, met verschillende paginasjablonen. De Core kun je in dezelfde formaten bestellen met naar voorkeur een puntraster of regels.

Rocketbook biedt verschillende varianten aan in een eigen shop.

Inkt en pennen

Rocketbook, opgericht in 2014, werd ongeveer twee jaar geleden overgenomen door het Franse Bic, bekend van de blauwe balpennen. Die balpennen zijn niet geschikt voor uitwisbare notitieboekjes. Die fout maak je maar één keer.

Je beschrijft met een speciale pen met uitwisbare inkt. Meestal krijg je zo’n pen erbij, maar je kunt ze ook apart bestellen. We hebben naast de bijgeleverde pen een setje Pilot FriXion Fineliners gebruikt in de kleuren zwart, rood, blauw en groen. Deze hebben een puntgrootte van 1,3 mm en schrijven heel fijn. De inkt kan uiteraard op raken, dus je zult af en toe nieuwe moeten kopen. Het bij de Rocketbook geleverde doekje volstaat om de pagina’s met eventueel een druppel water te wissen. Eventueel zijn er ook schoonmaaksetjes te bestellen.

De Pilot FriXion Fineliner schrijft prettig dankzij de wat kleinere punt.

 

Kleine verschillen

We hebben naast de Rocketbook ook een Bambook gebruikt, en de verschillen qua schrijfbeleving zijn gering. Het voelt bij beide als schrijven op papier. Waar je wel op moet letten, is dat je de inkt even kort de tijd moet geven om te drogen; dat duurt ongeveer vijf seconden. Als je linkshandig bent loop je het risico dat je de geschreven tekst weer wegveegt met je schrijfhand.

Wat wel verschilt is de app. Die van Rocketbook is duidelijk beter en krijgt ook veel betere beoordelingen dan de apps van concurrenten. De instructies helpen je snel op weg bij het instellen van een bestemming en het maken van je eerste scan. Op elke pagina zie je ook symbolen die corresponderen met een bepaalde bestemming. Je kunt ze gewoon aanvinken op je pagina zelf. Op die manier beslis je dus al voor het scannen of die pagina naar bijvoorbeeld je e-mailadres moet worden gestuurd of juist opslagen in de cloud. Je kunt verder ook pagina’s bundelen in een pdf’je of tekstherkenning gebruiken.

Met de Rocketbook-app kun je eenvoudig verschillende bestemmingen kiezen.

 

Digitale notities maken?

Wil je dat notities direct digitaal zijn, dan is een tablet zoals de iPad Pro met een Apple Pencil een bekende maar prijzige optie. Een alternatief dat het gevoel van papier veel beter benadert, is de ReMarkable 2. Dit product, dat begon als crowdfunding-campagne, kun je zien als kruising tussen een tablet en een e-reader. Kenmerkend is het e-inkscherm waarop je bijvoorbeeld pdf-bestanden kunt bekijken maar ook notities en schetsen kunt maken met een pen (al moet je je daarbij wel beperken tot zwart-wit). De ReMarkable kost 399 euro, maar je zult er nog wat prijzige accessoires bij moeten kopen, zoals de speciale markerpen. Voor een iPad Pro met Apple Pencil moet je nog iets dieper in de buidel tasten.

De ReMarkable is een kruising tussen een tablet en e-reader.

 

Fantastisch
Conclusie

Relatief voordelig digitale notities maken was nog nooit zo makkelijk. Door het praktische design en goede app is Rocketbook een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van digitale notities.

Plus- en minpunten
  • Vrijwel onbeperkt beschrijven
  • Relatief voordelig
  • Sterke app
  • Penneninkt raakt wel op
  • Lastiger voor linkshandigen
▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop