ID.nl logo
Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier
Huis

Zo kun je schrijven en tekenen op digitaal papier

Vul je het ene na het andere notitieboekje met je aantekeningen, schetsjes, plannen of berekeningen? Dan kan een uitwisbaar notitieboekje een handig en duurzaam alternatief zijn. De pagina’s kun je met je pennestrepen uitvegen en hergebruiken, net als bij een whiteboard. Als je de notities digitaliseert en opneemt in een ‘digitale’ workflow, is het ook nog een stuk overzichtelijker dan al die losse pagina’s. En het is nog duurzaam ook!

Stapels schriften, lege pennen en onoverzichtelijke losse pagina's, het zijn problemen die bij de meeste van ons wel bekend zijn. Een uitwisbaar notitieboekje kan een uitweg bieden. De pagina’s kun je met je pennestrepen uitvegen en hergebruiken, erg handig (en natuurlijk duurzaam). In dit artikel bespreken we de volgende punten

  • het digitaliseren van notities
  • Het aanbod
  • Review Rocketman

Benieuwd naar andere digitale notitieblokken? Lees dan ook: reMarkable 2 review - Tablet met gevoel van papier

Per jaar gebruiken we in Nederland zo’n tachtig kilo papier per persoon. Ondanks alle technologische gadgets moeten er dus nog steeds veel bomen worden gekapt voor papierproductie. Je kunt zelf best wat doen om dit te verminderen ... bijvoorbeeld door te kiezen voor een uitwisbaar notitieboekje. Net als een whiteboard kun je het beschrijven en ook weer leeg maken. Je pennestrepen kun je uitvegen met een gum of een doekje met water. De pagina’s kun je honderden keren opnieuw beschrijven. Op termijn zul je alleen wat gebruikssporen zien. Uitwisbare notitieboekjes zijn in verschillende formaten leverbaar, waaronder A4, A5 en A6. Het is net wat je handig vindt. De meeste tellen enkele tientallen pagina’s.

Soms kun je verschillende paginasjablonen kiezen; een pagina heeft dan een bepaald patroon. Een puntraster is vrij standaard, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld regels kiezen, vakken met de dagen van de week, of een soort tabel waar je taken in kunt vullen. Een combinatie kan ook: dan heb je verschillende soorten pagina’s in je boek. Daarnaast kun je ook met verschillende kleuren markers werken.

Een uitwisbaar notitieboek kan ook diverse paginastijlen bieden.

Digitaliseren

Je notities kun je digitaliseren door ze te scannen met je smartphonecamera. Veel fabrikanten bieden daar een app voor. Hierdoor kun je aantekeningen in de cloud bewaren of naar je e-mailadres sturen. Ook een combinatie met OneNote of Evernote kan erg handig zijn. Cloudopslag zorgt dat je ook op andere apparaten toegang tot je notities hebt.

Eventueel kun je op gezette tijden je aantekeningen overnemen in een agenda of takenlijst. Handig om je productiviteit te verbeteren (zie kader ‘Optimaliseer je workflow’). Je hebt dan niet alleen goed zicht op al je bezigheden, maar ook een opgeruimd bureau.

Met een uitwisbaar notitieboekje kun je veel papier besparen.

Optimaliseer je ‘workflow’

Een uitwisbaar notitieboekje kan een goede hulp zijn als je productiever wilt werken. Het feit dat je informatie actief verwerkt door het in je eigen woorden op te schrijven, is al een belangrijke eerste stap. Het is daarnaast raadzaam notities regelmatig te verwerken door ze op één plek te verzamelen, bijvoorbeeld in je mailbox. Verwerk ze dan dagelijks. Zet acties bijvoorbeeld in je takenlijst of maak een agendapunt voor wat grotere klussen; dan heb je overzicht en dat geeft rust.

Het boek ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ van Björn Deusings, overigens een vervend Rocketbook-gebruiker, geeft je veel praktische tips om efficiënter te werken.

 

Breed aanbod

Meerdere fabrikanten brachten al uitwisbare notitieboekjes op de markt. Bekende voorbeelden zijn Rocketbook, Bambook, Moyu en Correctbook. Je vindt ze bij winkels als Amazon en Bol.com. Sommige fabrikanten leveren ze ook zelf en meestal zonder verzendkosten.

Uitwisbare notitieboekjes zijn niet duur: over het algemeen betaal je er twee tot vier tientjes voor. Ze doen het ook goed als relatiegeschenk, al dan niet bedrukt met een bedrijfslogo. Het wordt als een duurzaam geschenk gezien en dat klopt waarschijnlijk ook. Sommige fabrikanten maken ze zelfs van steenafval of olifantenpoep.

Een van de grootste spelers is Rocketbook. Het bedrijf biedt opmerkelijk veel notitieboekjes. Een bestseller is de Fusion, beschikbaar in A4 of A5, met verschillende paginasjablonen. De Core kun je in dezelfde formaten bestellen met naar voorkeur een puntraster of regels.

Rocketbook biedt verschillende varianten aan in een eigen shop.

Inkt en pennen

Rocketbook, opgericht in 2014, werd ongeveer twee jaar geleden overgenomen door het Franse Bic, bekend van de blauwe balpennen. Die balpennen zijn niet geschikt voor uitwisbare notitieboekjes. Die fout maak je maar één keer.

Je beschrijft met een speciale pen met uitwisbare inkt. Meestal krijg je zo’n pen erbij, maar je kunt ze ook apart bestellen. We hebben naast de bijgeleverde pen een setje Pilot FriXion Fineliners gebruikt in de kleuren zwart, rood, blauw en groen. Deze hebben een puntgrootte van 1,3 mm en schrijven heel fijn. De inkt kan uiteraard op raken, dus je zult af en toe nieuwe moeten kopen. Het bij de Rocketbook geleverde doekje volstaat om de pagina’s met eventueel een druppel water te wissen. Eventueel zijn er ook schoonmaaksetjes te bestellen.

De Pilot FriXion Fineliner schrijft prettig dankzij de wat kleinere punt.

 

Kleine verschillen

We hebben naast de Rocketbook ook een Bambook gebruikt, en de verschillen qua schrijfbeleving zijn gering. Het voelt bij beide als schrijven op papier. Waar je wel op moet letten, is dat je de inkt even kort de tijd moet geven om te drogen; dat duurt ongeveer vijf seconden. Als je linkshandig bent loop je het risico dat je de geschreven tekst weer wegveegt met je schrijfhand.

Wat wel verschilt is de app. Die van Rocketbook is duidelijk beter en krijgt ook veel betere beoordelingen dan de apps van concurrenten. De instructies helpen je snel op weg bij het instellen van een bestemming en het maken van je eerste scan. Op elke pagina zie je ook symbolen die corresponderen met een bepaalde bestemming. Je kunt ze gewoon aanvinken op je pagina zelf. Op die manier beslis je dus al voor het scannen of die pagina naar bijvoorbeeld je e-mailadres moet worden gestuurd of juist opslagen in de cloud. Je kunt verder ook pagina’s bundelen in een pdf’je of tekstherkenning gebruiken.

Met de Rocketbook-app kun je eenvoudig verschillende bestemmingen kiezen.

 

Digitale notities maken?

Wil je dat notities direct digitaal zijn, dan is een tablet zoals de iPad Pro met een Apple Pencil een bekende maar prijzige optie. Een alternatief dat het gevoel van papier veel beter benadert, is de ReMarkable 2. Dit product, dat begon als crowdfunding-campagne, kun je zien als kruising tussen een tablet en een e-reader. Kenmerkend is het e-inkscherm waarop je bijvoorbeeld pdf-bestanden kunt bekijken maar ook notities en schetsen kunt maken met een pen (al moet je je daarbij wel beperken tot zwart-wit). De ReMarkable kost 399 euro, maar je zult er nog wat prijzige accessoires bij moeten kopen, zoals de speciale markerpen. Voor een iPad Pro met Apple Pencil moet je nog iets dieper in de buidel tasten.

De ReMarkable is een kruising tussen een tablet en e-reader.

 

Fantastisch
Conclusie

Relatief voordelig digitale notities maken was nog nooit zo makkelijk. Door het praktische design en goede app is Rocketbook een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van digitale notities.

Plus- en minpunten
  • Vrijwel onbeperkt beschrijven
  • Relatief voordelig
  • Sterke app
  • Penneninkt raakt wel op
  • Lastiger voor linkshandigen
▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.