ID.nl logo
Huis

Zo houd je alle info van Apple, Google en Microsoft synchroon

Je bent een Apple-gebruiker, maar je nieuwe werkomgeving zweert bij Microsoft of Google, of omgekeerd natuurlijk. Daar zit je dan met twee (of meer) mailprogramma's, agenda's en contactlijsten. Niet zo handig, maar gelukkig zijn er uitwegen om je informatie synchroon en beheer(s)baar te houden.

Apple - Microsoft

Tip 01: iCloud

Bezit je een iOS-apparaat of een Mac, dan ben je vast en zeker bekend met iCloud. Dit is de cloudoplossing van Apple die ervoor zorgt dat je altijd de meest recente versie van je belangrijke informatie hebt, zoals je agenda, berichten en contactpersonen. Ongeacht het toestel waarop je werkt. Gebruik je iOS of OS X maar nog geen iCloud? Dan wordt hier verteld hoe je alsnog aan de slag kunt met iCloud. Apple heeft gelukkig over de grenzen van het eigen bedrijf heen gekeken en iCloud ook voor Windows-gebruikers beschikbaar gesteld. Daar gaan we dan ook van profiteren om allerlei informatie van Apple met Outlook te synchroniseren, en omgekeerd. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

Tip 02: iCloud voor Windows

Heb je iCloud op orde aan de Apple-kant, dan komt iCloud voor Windows aan de beurt. Deze tool download je gratis. De installatie is erg eenvoudig: zorg dat Outlook niet actief is, ga je akkoord met de licentieovereenkomst en bevestig met Installeren. Na afloop herstart je je pc. In het systeemvak van Windows zie je nu een pictogram van iCloud. Klik dit aan en kies Inloggen. Meld je met hetzelfde Apple ID aan als op je iOS-apparaat of Mac. Even later verschijnt een paneel waarop je kunt aanduiden wat je precies wilt synchroniseren. Naast iCloud Drive, Foto's en Bladwijzers zit daar ook de optie Mail, contacten, agenda's en taken Met Outlook bij. Voor dit artikel zijn we vooral in dit laatste geïnteresseerd: zorg dus dat je hier zeker een vinkje plaatst en klik op Toepassen. Je kunt dit trouwens altijd nog wijzigen door het pictogram aan te klikken en te kiezen voor iCloud-instellingen openen.

©PXimport

Tip 02 Geef aan wat je precies wilt synchroniseren met iCloud.

Tip 03: iCloud in Outlook

Er duikt nu een venstertje op waarin je Outlook voor iCloud kunt configureren. Je hebt twee mogelijkheden: je kunt zieken voor Alle agenda's, contacten en taken als je een 'volledige' synchronisatie wilt, of je gaat selectief te werk en kiest voor Bepaalde agenda's, contacten en taken. In dit laatste geval krijg je de gelegenheid aan te geven welke informatie je precies wilt uploaden en samenvoegen met iCloud. Vink de gewenste opties aan en druk op de knop Doorgaan, waarna de eerste synchronisatie meteen plaatsvindt. Na afloop druk je op Gereed en kun je Outlook openen. Je zult merken dat de synchronisatie van deze gegevens verder geheel automatisch gebeurt.

Tip 04: Meer synchroniseren

Een minpunt van de synchronisatie via iCloud is dat de plug-in een extra map met de naam iCloud creëert in Outlook, zowel bij je mail, agenda, contactpersonen als je taken. Alleen gegevens die je in deze mappen plaatst, worden via iCloud gesynchroniseerd. Wil je ook informatie uit andere mappen synchroniseren, dan zit er weinig anders op dan die naar de iCloud-map te verplaatsen of die zelf daarin te creëren of te bewerken. Of je installeert een plug-in als CodeTwo Sync for iCloud. Deze integreert zich in de - in stap 2 geïnstalleerde - iCloud-plug-in. Deze tool kun je dertig dagen gratis uitproberen, daarna betaal je eenmalig 16 euro. Let wel, wij ondervonden dat deze plug-in nog niet vlekkeloos functioneert in Outlook 2016 (ook al beweert de producent op onze vraag dat het probleemloos zou moeten werken).

©PXimport

Tip 04 CodeTwo Sync for iCloud gaat een stap verder dan iCloud zelf.

Tip 05: Sync for iCloud

De installatie vergt nauwelijks meer dan enkele keren op Next te drukken en tot slot op Finish. Ook de configuratie van de tool is eenvoudig genoeg. Wanneer je Outlook opstart, merk je in de rubriek CodeTwo Sync for iCloud rechts de knop Settings op. Druk op deze knop en kies Add. Via de knop Browse kun je nu de gewenste Outlook-mappen toevoegen, zowel wat agenda's, contactpersonen als taken betreft, dus niet voor e-mailberichten. Verder stel je hier ook de iCloud-map in waarmee je de gekozen Outlook-map wilt synchroniseren en geef je aan hoe de synchronisatie precies moet verlopen: in één richting (van Outlook naar iCloud of omgekeerd) of in beide richtingen. Bevestig met tweemaal OK.

Microsoft - Google

Tip 06: E-mail

Het moet gezegd: de synchronisatie tussen Google (Android) en Microsoft (Windows) loopt minder gestroomlijnd dan via iCloud, maar er zijn gelukkig nog uitwegen. We beginnen met e-mail. Hoe zorg je ervoor dat je Gmail-berichten automatisch ook in Outlook belanden? Allereerst meld je je aan bij Gmail. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Instellingen.

Ga naar het tabblad Doorsturen en POP/IMAP. Stip hier de optie IMAP inschakelen aan en bevestig met Wijzigingen opslaan. Over naar Outlook op je pc. Ga naar het menu Bestand en kies Accountinstellingen. Open het tabblad E-mail en kies Nieuw. Stip E-mailaccount aan en druk op Volgende. Vul de gevraagde gegevens in (naam, e-mailadres @gmail.com en wachtwoord) en druk nogmaals op Volgende. Outlook zorgt voor de verdere configuratie, waarna je afrondt met Voltooien / Sluiten. Een nieuwe mailmap met de naam van je Gmail-account duikt op en Outlook haalt automatisch alle Gmail-berichten op. Je kunt nu ook gewoon vanuit Outlook bericht verzenden met je Gmail-adres. Je Gmail-map in Outlook wordt automatisch gesynchroniseerd met je Gmail-account (ook op je mobiele Android-apparaat bijvoorbeeld). Overigens kun je op gelijkaardige manier ook je Gmail-berichten synchroniseren met je Thunderbird-installatie. De nodige instructies hiervoor vind je hier.

©PXimport

Tip 06 Via IMAP ook je Gmailberichten in Outlook.

Tip 07: Agenda

De makkelijkste manier om je Google-agenda met die van Outlook te synchroniseren is via Google Sync, een tool die werkt met het Microsoft Exchange ActiveSync-protocol. Jammer genoeg heeft Google deze tool intussen voorbehouden aan gebruikers van Google Apps for Work. Er zijn gelukkig andere oplossingen, maar de meeste software is niet (blijvend) gratis, zoals Companionlink, of je loopt met de gratis versie tegen beperkingen aan. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval voor Calendar Sync (for Outlook and Google Calendar). Deze tool synchroniseert alleen afspraken en gebeurtenissen binnen dertig dagen van de synchronisatiedatum, maar misschien heb je daar voldoende aan. De betaalde Pro-versie (10 dollar, ca. 9,20 euro) heft die beperking wel op. De werking is in elk geval eenvoudig: start de tool op, vul de gegevens van je Google-account in, kies de gewenste Google Calendar en Outlook Calendar en bepaal de synchronisatiemodus (één richting of beide richtingen). Op het tabblad Auto Sync stel je de verversingsfrequentie in.

Overigens is er nog wel een gratis tool (GO Contact Sync Mod) waarmee je (ook) beide agenda's synchroon kunt houden, hoewel die meer is gericht op het synchroniseren van contactpersonen. Zie hiervoor de volgende twee tips. In het kader 'Agenda-abonnement' tonen we hoe je zonder extra tools je Google Agenda netjes up-to-date in Outlook krijgt.

Agenda-abonnement

Een alternatieve manier om een Google agenda up-to-date in Outlook te zien verschijnen, is via een abonnement op die agenda. Meld je alvast aan bij je Google Agenda. Klik in het linkerpaneel op Mijn agenda's en klik vervolgens op het pijltje naast de gewenste agenda. In het uitklapmenu selecteer je Agenda-instellingen, waarna je op het knopje ICAL drukt bij Privé-adres. Klik het getoonde adres met de rechtermuisknop aan en kies Linkadres kopiëren (of Koppeling kopiëren). Over naar de agendamodule van Outlook, waar je het menu Bestand opent en Accountinstellingen selecteert. Ga naar het tabblad Internetagenda's, klik op Nieuw en plak het gekopieerde adres met Ctrl+V in het veld. Google zal nu regelmatig de agenda in Outlook up-to-date brengen. Let wel, mocht Outlook (2016) je ingevoerde Google-ID niet aanvaarden, dan zit er blijkbaar weinig anders op dan tweefactor-authenticatie in te schakelen voor je Google-account.

©PXimport

Agenda van Google naar Outlook? Dat kan via een simpel 'abonnement'.

Tip 08: Contactpersonen

In Gmail of Outlook zelf zijn er geen voorzieningen om contactpersonen tussen beide diensten uit te wisselen. Je zult dus bij een externe tool moeten aankloppen. Daar bestaan diverse betaalde producten voor, waaronder Akrutosync (zeven dagen gratis, daarna 34,95 dollar (ca. 32 euro)) en Sync2 (veertien dagen gratis proef, daarna 39,95 dollar (ca. 36,50 euro)). Beide producten kunnen zowel je contacten als je agenda's en taken synchroniseren. Er bestaat ook een gratis tool: GO Contact Sync Mod. De installatie is rechttoe, rechtaan. Bij de eerste start van het programma vul je bij User je Gmail-adres in en geef je via de knop Toestaan te kennen dat je de tool aan je Gmail-account wilt koppelen. Deze toestemming kun je nog altijd weer intrekken via Revoke Authentication. Plaats een vinkje bij Sync Contacts aangezien je contactpersonen wilt synchroniseren en geef je aan welke Outlook-map met contactpersonen je precies wilt synchroniseren. Je kunt nu eventueel de synchronisatie al starten met de knop Sync.

©PXimport

Tip 08 Na je autorisatie nog even de gewenste map aanduiden.

Tip 09: Automatisch syncen

Je kunt ook eerst de manier waarop de synchronisatie gebeurt aanpassen. Plaats je een vinkje bij Sync Deletion, dan haalt de tool contacten weg uit Outlook wanneer je die ook in Google verwijdert en omgekeerd. In dat geval raden we je wel ook aan een vinkje bij Prompt Deletion te plaatsen: dan wordt telkens eerst even om toestemming gevraagd. Handig is nog dat je het programma automatisch mee met Windows kunt laten opstarten (Run program at startup) en dat je de synchronisatie kunt automatiseren: plaats een vinkje bij Auto Sync en vul Sync Interval (in minuten) in. Zoals we al vermeldden in tip 7 kan GO Contact Sync Mod ook agenda's synchroniseren. In dit geval zet je een vinkje bij Sync Appointments en geef je aan welke twee agenda's (in Outlook en Google) je precies op elkaar wilt afgestemd zien. Bij conflicterende items duikt automatisch een venster op waarin gevraagd wordt wat je wilt behouden: de gegevens van Outlook, Google of beide.

©PXimport

Tip 09 GO Contact Sync Mod kan ook twee agenda's synchroon houden.

Google - Apple

Tip 10: Extra apps

Om berichten van Gmail direct te ontvangen op je iOS-apparaat hoef je weinig meer te doen dan de Gmail-app te downloaden en te installeren. Vervolgens voeg je een of meerdere Google-accounts toe, waarna alle mail netjes binnenrolt en wordt gesynchroniseerd. Je moet wel even de schuifknop op Aan zetten naast het gewenste account. Je kunt maximaal tussen vijf accounts schakelen.

Ook voor het ophalen van agenda-afspraken naar je iOS-apparaat kun je met een officiële Google-app (Google Agenda) werken, die is beschikbaar in de App Store. Ook hier log je in met je Google-account, waarna al je afspraken met het toestel worden gesynchroniseerd.

Tip 11: Standaard-apps

Installeer je liever geen extra app dan kan het ook anders, zowel voor je berichten, als je agenda als je contactpersonen. Ga naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda. Selecteer Nieuwe Account / Google. Vul de gevraagde gegevens in, waaronder je e-mailadres en wachtwoord. Bevestig met Volgende en zet de gewenste schuifknoppen aan. Je kunt je account nog verder configureren. Ga opnieuw naar Mail, Contacten, Agenda, kies Gmail en selecteer het zojuist toegevoegde account. Open de rubriek Geavanceerd: je kunt onder ander instellen waar concepten, verwijderde en gearchiveerde berichten moeten worden bewaard.

Zijn er meerdere accounts toegevoegd op je apparaat en wil je het Google-account als standaardaccount instellen, open dan nogmaals Instellingen / Mail, Contacten, Agenda, scrol naar beneden en selecteer Standaardaccount / Gmail. Het is ook nog mogelijk je 'push-instellingen' aan te passen, dit doet je via Mail, Contacten, Agenda / Nieuwe gegevens. Wil je dat de gegevens automatisch worden opgehaald van Gmail, laat de schuifknop bij Push dan ingeschakeld. Heb je dat liever niet, bijvoorbeeld om de batterij wat te ontzien, zet Push dan op uit en stel zelf de gewenste frequentie in. Lukt de verbinding met je Gmail-account niet vanuit je iOS-apparaat: lees er even het kader 'Gmail nukkig?' op na.

Ook nuttig om weten: heb je nog contactpersonen op andere Apple-apparaten opgeslagen, dan zet je die met behulp van vCard-bestanden over naar je Google-account, waarna ook die worden gesynchroniseerd (zie het kader 'Export/import contacten').

Gmail nukkig?

Treden er connectiefouten op wanneer je via je computer of iOS-apparaat wilt verbinden met Gmail, kijk dan de IMAP-instellingen in Gmail na. Die bereik je via het tandwielpictogram, waar je Instellingen kiest en het tabblad Doorsturen en POP/IMAP aanklikt. Zorg dat je hier de optie IMAP inschakelen hebt aangestipt. Heb je tweefactor-authenticatie bij Google ingeschakeld en vraagt Google je op je computer of iOS-apparaat voortdurend om een ander wachtwoord, surf dan hiernaartoe en klik in de rubriek Inloggen bij Google op App-wachtwoorden. Kies de gewenste app en het apparaat (zoals E-mail op mijn iPad) en bevestig met Genereren. Je krijgt nu een nieuw wachtwoord evenals de bijhorende instructies om op het betreffende toestel het oude te vervangen. Google zal je op dat apparaat niet langer om een nieuw wachtwoord vragen.

©PXimport

Voorkom dat je telkens een toevallig gegenereerd wachtwoord moet invullen.

Export/import contacten

Contactpersonen op een Apple-apparaat (en overigens ook vanuit diverse andere e-mailproviders, zoals Outlook(.com) en Yahoo!) kun je ook handmatig exporteren en importeren in Gmail. Vanuit Adresboek op je Mac kan dat via Bestand/ Exporteren / vCard exporteren, waarna je je aanmeldt bij Gmail en de verdere instructies volgt. Op een iOS-apparaat kan het met behulp van iCloud (zie ook tip 1). Ga naar Instellingen en kies iCloud. Meld je desgevraagd aan met je iCloud-account en zorg dat de schuifknop bij Contacten is ingeschakeld. Surf vervolgens naar www.icloud.com op je computer en kies Contacten. Selecteer een of meer contacten, klik linksonder op het tandwielpictogram en kies Exporteer vCard. De geselecteerde contacten worden nu in een vcf-bestand opgeslagen.

Schakel nu over naar Google Contactpersonen, waar je Meer aanklikt en Importeren selecteert. Kies CSV- of vCard-bestand. Wellicht word je nu tijdelijk omgeleid naar de oudere versie van Google Contactpersonen. Hier klik je dan op Meer / Bestand kiezen en verwijs je naar het gewenste contacts.vcf-bestand, waarna je bevestigt met Importeren.

©PXimport

Google Contactpersonen ondersteunt import via csv en vCard.

▼ Volgende artikel
Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?
© RasaBasa
Huis

Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Een barbecue kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zodra je gaat zoeken, ontdek je dat er een enorme variatie is aan soorten, maten en merken. De drie hoofdtypen – houtskool, gas en elektrisch – hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. En dan is er natuurlijk ook nog de kamado. Wij helpen je kiezen.

Dit artikel in het kort We kijken naar de voor- en nadelen van respectievelijk • Houtskoolbarbecues • Gasbarbecues • Elektrische barbecues • Kamado's

Lees ook: BBQ'en zonder burenruzie: tips om rookoverlast te beperken

Houtskoolbarbecue: voor de liefhebber van traditie en smaak

De houtskoolbarbecue is de klassieke keuze en wordt vaak gezien als de enige echte manier van barbecueën. Het vergt wat meer geduld om de kolen op temperatuur te krijgen, maar de beloning is een intense, rokerige smaak die bij andere barbecues moeilijk te evenaren is. De bereiding is een proces op zich: eerst moet je de kolen aansteken en wachten tot ze heet genoeg zijn. Dit kan dertig tot veertig minuten duren, afhankelijk van het type houtskool of briketten dat je gebruikt. Vervolgens moet je de temperatuur regelen door de luchttoevoer aan te passen, iets wat oefening vergt maar barbecueën ook een ambacht maakt.

Houtskoolbarbecues zijn er in alle soorten en maten, van kleine, draagbare modellen tot grote grillstations. Bekende merken zijn Weber, bekend om hun klassieke kogelbarbecues, en Napoleon, dat zich onderscheidt met robuuste modellen en slimme temperatuurregeling. Big Green Egg is een bekende naam binnen het segment van kamado-barbecues, een speciale variant van de houtskoolbarbecue waar we later dieper op ingaan.

Hoewel houtskoolbarbecues geliefd zijn om hun smaak en veelzijdigheid, hebben ze ook nadelen. Het schoonmaken is een stuk arbeidsintensiever dan bij een gas- of elektrische barbecue. De as moet na iedere sessie worden verwijderd, en de roosters hebben een grondige schoonmaakbeurt nodig. Bovendien zijn ze minder geschikt voor snelle maaltijden, omdat het even duurt voordat je aan de slag kunt. Maar wie barbecueën als een ritueel ziet en geniet van het experimenteren met houtskoolsoorten en rookhout, zal deze nadelen voor lief nemen.

©Lars

Houtskoolbarbecues

Bekijk en vergelijk

Gasbarbecue: gemak en controle

Voor wie snelheid en controle belangrijker vindt dan de authentieke beleving van een houtskoolvuur, is de gasbarbecue een uitstekende keuze. Met een druk op de knop ontsteek je de branders, en binnen tien minuten is de barbecue op temperatuur. Dit maakt gasbarbecues ideaal voor doordeweeks gebruik, wanneer je zonder gedoe een stuk vlees, vis of groenten op de grill wilt leggen. De temperatuur is eenvoudig te regelen met draaiknoppen, net als bij een gasfornuis. Hierdoor kun je heel precies grillen en bakken, zonder het risico dat je eten verbrandt of te gaar wordt.

Een gasbarbecue heeft minder rookontwikkeling dan een houtskoolbarbecue, wat prettig is voor je buren. Wel mis je de typische rokerige smaak die houtskool geeft, al kun je dit deels compenseren met rookboxen of houtsnippers. Het schoonmaken is relatief eenvoudig: vetresten en etensresten brand je weg op hoge temperatuur, en daarna hoef je alleen het rooster en de vetopvangbak schoon te maken.

Binnen de gasbarbecues zijn Weber en Napoleon de meest bekende merken, maar ook Boretti heeft een aantal luxere modellen die een stijlvolle uitstraling combineren met krachtige branders. Veel gasbarbecues hebben extra functies zoals een zijbrander voor sauzen of een ingebouwde thermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Gasbarbecues

Bekijk en vergelijk

Elektrische barbecue: praktisch en handzaam

Voor wie geen zin heeft in gedoe met gasflessen of houtskool, maar toch wil genieten van een barbecue, is een elektrische barbecue een uitkomst. Je steekt de stekker in het stopcontact, wacht even tot het verwarmingselement heet is en kunt direct beginnen met grillen. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komt er nauwelijks rook vrij, wat dit type barbecue ideaal maakt voor op balkons of in tuinen waar buren dicht op elkaar wonen.

Elektrische barbecues zijn vaak compacter en makkelijker op te bergen dan gas- of houtskoolbarbecues. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere gezelschappen, omdat ze over het algemeen een kleiner grilloppervlak hebben en minder hoge temperaturen bereiken. Hierdoor duurt het garen van sommige gerechten langer dan op een gas- of houtskoolbarbecue. Ook mist de karakteristieke grillsmaak, hoewel sommige modellen een speciale grillplaat hebben die een grillpatroon in het eten brandt waardoor het er in ieder geval uitziet alsof het van een traditionele barbecue komt.

Bekende merken binnen deze categorie zijn Weber, dat een aantal elektrische modellen heeft ontwikkeld met geavanceerde temperatuurregeling, en Severin, dat zich richt op compacte en betaalbare elektrische barbecues.

©stockcreations

Elektrische barbecues

Bekijk en vergelijk

Kamado-barbecues: een categorie op zich

Naast de traditionele houtskool-, gas- en elektrische barbecues is er nog een vierde type dat steeds populairder wordt: de kamado-barbecue. Dit is geen merk, maar een specifiek type houtskoolbarbecue die is gemaakt van keramiek. Het ontwerp is gebaseerd op Japanse kleiovens en zorgt voor een uitstekende warmte-isolatie en -verdeling. Dit maakt kamado's bijzonder geschikt voor slow-cooking, roken en grillen op hoge temperaturen.

Door de dikke keramische wanden blijft de warmte lang behouden en is de temperatuur heel precies te regelen. Dit maakt het mogelijk om urenlang op lage temperatuur te garen zonder steeds kolen te moeten bijvullen. Kamado's zijn veelzijdiger dan gewone houtskoolbarbecues en kunnen zelfs worden gebruikt om pizza's te bakken of brood te maken.

Big Green Egg is de bekendste naam in deze categorie, maar er zijn ook andere merken zoals Kamado Joe, die innovatieve ontwerpen combineert met praktische extra's zoals een scharnierend deksel en geïntegreerde roostersystemen. Primo en The Bastard zijn ook populaire keuzes, vooral in Europa.

Het grootste nadeel van een kamado is de prijs. Een goed model is vaak duurder dan een gewone houtskoolbarbecue, en ook de accessoires zoals gietijzeren roosters en pizzastenen kunnen flink oplopen in kosten. Daarnaast zijn kamado’s zwaar en minder makkelijk verplaatsbaar. Maar voor wie graag experimenteert met barbecueën en het maximale uit grilltechnieken wil halen, is een kamado een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Welke barbecue past bij jou?

De keuze voor een barbecue hangt af van je wensen en levensstijl. Als je op zoek bent naar de authentieke barbecuebeleving en bereid bent wat tijd te investeren, dan is een houtskoolbarbecue of een kamado ideaal. Wil je vooral gemak en snel kunnen grillen, dan is een gasbarbecue de beste optie. En als je een compacte en praktische oplossing zoekt, is een elektrische barbecue een slimme keuze.

Kies wat bij je past en nodig vrienden of familie uit voor een heerlijke barbecue. Want of je nu kiest voor houtskool, gas of elektrisch, het draait uiteindelijk om genieten van goed eten en goed gezelschap.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.