ID.nl logo
Huis

Zo houd je alle info van Apple, Google en Microsoft synchroon

Je bent een Apple-gebruiker, maar je nieuwe werkomgeving zweert bij Microsoft of Google, of omgekeerd natuurlijk. Daar zit je dan met twee (of meer) mailprogramma's, agenda's en contactlijsten. Niet zo handig, maar gelukkig zijn er uitwegen om je informatie synchroon en beheer(s)baar te houden.

Apple - Microsoft

Tip 01: iCloud

Bezit je een iOS-apparaat of een Mac, dan ben je vast en zeker bekend met iCloud. Dit is de cloudoplossing van Apple die ervoor zorgt dat je altijd de meest recente versie van je belangrijke informatie hebt, zoals je agenda, berichten en contactpersonen. Ongeacht het toestel waarop je werkt. Gebruik je iOS of OS X maar nog geen iCloud? Dan wordt hier verteld hoe je alsnog aan de slag kunt met iCloud. Apple heeft gelukkig over de grenzen van het eigen bedrijf heen gekeken en iCloud ook voor Windows-gebruikers beschikbaar gesteld. Daar gaan we dan ook van profiteren om allerlei informatie van Apple met Outlook te synchroniseren, en omgekeerd. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

Tip 02: iCloud voor Windows

Heb je iCloud op orde aan de Apple-kant, dan komt iCloud voor Windows aan de beurt. Deze tool download je gratis. De installatie is erg eenvoudig: zorg dat Outlook niet actief is, ga je akkoord met de licentieovereenkomst en bevestig met Installeren. Na afloop herstart je je pc. In het systeemvak van Windows zie je nu een pictogram van iCloud. Klik dit aan en kies Inloggen. Meld je met hetzelfde Apple ID aan als op je iOS-apparaat of Mac. Even later verschijnt een paneel waarop je kunt aanduiden wat je precies wilt synchroniseren. Naast iCloud Drive, Foto's en Bladwijzers zit daar ook de optie Mail, contacten, agenda's en taken Met Outlook bij. Voor dit artikel zijn we vooral in dit laatste geïnteresseerd: zorg dus dat je hier zeker een vinkje plaatst en klik op Toepassen. Je kunt dit trouwens altijd nog wijzigen door het pictogram aan te klikken en te kiezen voor iCloud-instellingen openen.

©PXimport

Tip 02 Geef aan wat je precies wilt synchroniseren met iCloud.

Tip 03: iCloud in Outlook

Er duikt nu een venstertje op waarin je Outlook voor iCloud kunt configureren. Je hebt twee mogelijkheden: je kunt zieken voor Alle agenda's, contacten en taken als je een 'volledige' synchronisatie wilt, of je gaat selectief te werk en kiest voor Bepaalde agenda's, contacten en taken. In dit laatste geval krijg je de gelegenheid aan te geven welke informatie je precies wilt uploaden en samenvoegen met iCloud. Vink de gewenste opties aan en druk op de knop Doorgaan, waarna de eerste synchronisatie meteen plaatsvindt. Na afloop druk je op Gereed en kun je Outlook openen. Je zult merken dat de synchronisatie van deze gegevens verder geheel automatisch gebeurt.

Tip 04: Meer synchroniseren

Een minpunt van de synchronisatie via iCloud is dat de plug-in een extra map met de naam iCloud creëert in Outlook, zowel bij je mail, agenda, contactpersonen als je taken. Alleen gegevens die je in deze mappen plaatst, worden via iCloud gesynchroniseerd. Wil je ook informatie uit andere mappen synchroniseren, dan zit er weinig anders op dan die naar de iCloud-map te verplaatsen of die zelf daarin te creëren of te bewerken. Of je installeert een plug-in als CodeTwo Sync for iCloud. Deze integreert zich in de - in stap 2 geïnstalleerde - iCloud-plug-in. Deze tool kun je dertig dagen gratis uitproberen, daarna betaal je eenmalig 16 euro. Let wel, wij ondervonden dat deze plug-in nog niet vlekkeloos functioneert in Outlook 2016 (ook al beweert de producent op onze vraag dat het probleemloos zou moeten werken).

©PXimport

Tip 04 CodeTwo Sync for iCloud gaat een stap verder dan iCloud zelf.

Tip 05: Sync for iCloud

De installatie vergt nauwelijks meer dan enkele keren op Next te drukken en tot slot op Finish. Ook de configuratie van de tool is eenvoudig genoeg. Wanneer je Outlook opstart, merk je in de rubriek CodeTwo Sync for iCloud rechts de knop Settings op. Druk op deze knop en kies Add. Via de knop Browse kun je nu de gewenste Outlook-mappen toevoegen, zowel wat agenda's, contactpersonen als taken betreft, dus niet voor e-mailberichten. Verder stel je hier ook de iCloud-map in waarmee je de gekozen Outlook-map wilt synchroniseren en geef je aan hoe de synchronisatie precies moet verlopen: in één richting (van Outlook naar iCloud of omgekeerd) of in beide richtingen. Bevestig met tweemaal OK.

Microsoft - Google

Tip 06: E-mail

Het moet gezegd: de synchronisatie tussen Google (Android) en Microsoft (Windows) loopt minder gestroomlijnd dan via iCloud, maar er zijn gelukkig nog uitwegen. We beginnen met e-mail. Hoe zorg je ervoor dat je Gmail-berichten automatisch ook in Outlook belanden? Allereerst meld je je aan bij Gmail. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Instellingen.

Ga naar het tabblad Doorsturen en POP/IMAP. Stip hier de optie IMAP inschakelen aan en bevestig met Wijzigingen opslaan. Over naar Outlook op je pc. Ga naar het menu Bestand en kies Accountinstellingen. Open het tabblad E-mail en kies Nieuw. Stip E-mailaccount aan en druk op Volgende. Vul de gevraagde gegevens in (naam, e-mailadres @gmail.com en wachtwoord) en druk nogmaals op Volgende. Outlook zorgt voor de verdere configuratie, waarna je afrondt met Voltooien / Sluiten. Een nieuwe mailmap met de naam van je Gmail-account duikt op en Outlook haalt automatisch alle Gmail-berichten op. Je kunt nu ook gewoon vanuit Outlook bericht verzenden met je Gmail-adres. Je Gmail-map in Outlook wordt automatisch gesynchroniseerd met je Gmail-account (ook op je mobiele Android-apparaat bijvoorbeeld). Overigens kun je op gelijkaardige manier ook je Gmail-berichten synchroniseren met je Thunderbird-installatie. De nodige instructies hiervoor vind je hier.

©PXimport

Tip 06 Via IMAP ook je Gmailberichten in Outlook.

Tip 07: Agenda

De makkelijkste manier om je Google-agenda met die van Outlook te synchroniseren is via Google Sync, een tool die werkt met het Microsoft Exchange ActiveSync-protocol. Jammer genoeg heeft Google deze tool intussen voorbehouden aan gebruikers van Google Apps for Work. Er zijn gelukkig andere oplossingen, maar de meeste software is niet (blijvend) gratis, zoals Companionlink, of je loopt met de gratis versie tegen beperkingen aan. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval voor Calendar Sync (for Outlook and Google Calendar). Deze tool synchroniseert alleen afspraken en gebeurtenissen binnen dertig dagen van de synchronisatiedatum, maar misschien heb je daar voldoende aan. De betaalde Pro-versie (10 dollar, ca. 9,20 euro) heft die beperking wel op. De werking is in elk geval eenvoudig: start de tool op, vul de gegevens van je Google-account in, kies de gewenste Google Calendar en Outlook Calendar en bepaal de synchronisatiemodus (één richting of beide richtingen). Op het tabblad Auto Sync stel je de verversingsfrequentie in.

Overigens is er nog wel een gratis tool (GO Contact Sync Mod) waarmee je (ook) beide agenda's synchroon kunt houden, hoewel die meer is gericht op het synchroniseren van contactpersonen. Zie hiervoor de volgende twee tips. In het kader 'Agenda-abonnement' tonen we hoe je zonder extra tools je Google Agenda netjes up-to-date in Outlook krijgt.

Agenda-abonnement

Een alternatieve manier om een Google agenda up-to-date in Outlook te zien verschijnen, is via een abonnement op die agenda. Meld je alvast aan bij je Google Agenda. Klik in het linkerpaneel op Mijn agenda's en klik vervolgens op het pijltje naast de gewenste agenda. In het uitklapmenu selecteer je Agenda-instellingen, waarna je op het knopje ICAL drukt bij Privé-adres. Klik het getoonde adres met de rechtermuisknop aan en kies Linkadres kopiëren (of Koppeling kopiëren). Over naar de agendamodule van Outlook, waar je het menu Bestand opent en Accountinstellingen selecteert. Ga naar het tabblad Internetagenda's, klik op Nieuw en plak het gekopieerde adres met Ctrl+V in het veld. Google zal nu regelmatig de agenda in Outlook up-to-date brengen. Let wel, mocht Outlook (2016) je ingevoerde Google-ID niet aanvaarden, dan zit er blijkbaar weinig anders op dan tweefactor-authenticatie in te schakelen voor je Google-account.

©PXimport

Agenda van Google naar Outlook? Dat kan via een simpel 'abonnement'.

Tip 08: Contactpersonen

In Gmail of Outlook zelf zijn er geen voorzieningen om contactpersonen tussen beide diensten uit te wisselen. Je zult dus bij een externe tool moeten aankloppen. Daar bestaan diverse betaalde producten voor, waaronder Akrutosync (zeven dagen gratis, daarna 34,95 dollar (ca. 32 euro)) en Sync2 (veertien dagen gratis proef, daarna 39,95 dollar (ca. 36,50 euro)). Beide producten kunnen zowel je contacten als je agenda's en taken synchroniseren. Er bestaat ook een gratis tool: GO Contact Sync Mod. De installatie is rechttoe, rechtaan. Bij de eerste start van het programma vul je bij User je Gmail-adres in en geef je via de knop Toestaan te kennen dat je de tool aan je Gmail-account wilt koppelen. Deze toestemming kun je nog altijd weer intrekken via Revoke Authentication. Plaats een vinkje bij Sync Contacts aangezien je contactpersonen wilt synchroniseren en geef je aan welke Outlook-map met contactpersonen je precies wilt synchroniseren. Je kunt nu eventueel de synchronisatie al starten met de knop Sync.

©PXimport

Tip 08 Na je autorisatie nog even de gewenste map aanduiden.

Tip 09: Automatisch syncen

Je kunt ook eerst de manier waarop de synchronisatie gebeurt aanpassen. Plaats je een vinkje bij Sync Deletion, dan haalt de tool contacten weg uit Outlook wanneer je die ook in Google verwijdert en omgekeerd. In dat geval raden we je wel ook aan een vinkje bij Prompt Deletion te plaatsen: dan wordt telkens eerst even om toestemming gevraagd. Handig is nog dat je het programma automatisch mee met Windows kunt laten opstarten (Run program at startup) en dat je de synchronisatie kunt automatiseren: plaats een vinkje bij Auto Sync en vul Sync Interval (in minuten) in. Zoals we al vermeldden in tip 7 kan GO Contact Sync Mod ook agenda's synchroniseren. In dit geval zet je een vinkje bij Sync Appointments en geef je aan welke twee agenda's (in Outlook en Google) je precies op elkaar wilt afgestemd zien. Bij conflicterende items duikt automatisch een venster op waarin gevraagd wordt wat je wilt behouden: de gegevens van Outlook, Google of beide.

©PXimport

Tip 09 GO Contact Sync Mod kan ook twee agenda's synchroon houden.

Google - Apple

Tip 10: Extra apps

Om berichten van Gmail direct te ontvangen op je iOS-apparaat hoef je weinig meer te doen dan de Gmail-app te downloaden en te installeren. Vervolgens voeg je een of meerdere Google-accounts toe, waarna alle mail netjes binnenrolt en wordt gesynchroniseerd. Je moet wel even de schuifknop op Aan zetten naast het gewenste account. Je kunt maximaal tussen vijf accounts schakelen.

Ook voor het ophalen van agenda-afspraken naar je iOS-apparaat kun je met een officiële Google-app (Google Agenda) werken, die is beschikbaar in de App Store. Ook hier log je in met je Google-account, waarna al je afspraken met het toestel worden gesynchroniseerd.

Tip 11: Standaard-apps

Installeer je liever geen extra app dan kan het ook anders, zowel voor je berichten, als je agenda als je contactpersonen. Ga naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda. Selecteer Nieuwe Account / Google. Vul de gevraagde gegevens in, waaronder je e-mailadres en wachtwoord. Bevestig met Volgende en zet de gewenste schuifknoppen aan. Je kunt je account nog verder configureren. Ga opnieuw naar Mail, Contacten, Agenda, kies Gmail en selecteer het zojuist toegevoegde account. Open de rubriek Geavanceerd: je kunt onder ander instellen waar concepten, verwijderde en gearchiveerde berichten moeten worden bewaard.

Zijn er meerdere accounts toegevoegd op je apparaat en wil je het Google-account als standaardaccount instellen, open dan nogmaals Instellingen / Mail, Contacten, Agenda, scrol naar beneden en selecteer Standaardaccount / Gmail. Het is ook nog mogelijk je 'push-instellingen' aan te passen, dit doet je via Mail, Contacten, Agenda / Nieuwe gegevens. Wil je dat de gegevens automatisch worden opgehaald van Gmail, laat de schuifknop bij Push dan ingeschakeld. Heb je dat liever niet, bijvoorbeeld om de batterij wat te ontzien, zet Push dan op uit en stel zelf de gewenste frequentie in. Lukt de verbinding met je Gmail-account niet vanuit je iOS-apparaat: lees er even het kader 'Gmail nukkig?' op na.

Ook nuttig om weten: heb je nog contactpersonen op andere Apple-apparaten opgeslagen, dan zet je die met behulp van vCard-bestanden over naar je Google-account, waarna ook die worden gesynchroniseerd (zie het kader 'Export/import contacten').

Gmail nukkig?

Treden er connectiefouten op wanneer je via je computer of iOS-apparaat wilt verbinden met Gmail, kijk dan de IMAP-instellingen in Gmail na. Die bereik je via het tandwielpictogram, waar je Instellingen kiest en het tabblad Doorsturen en POP/IMAP aanklikt. Zorg dat je hier de optie IMAP inschakelen hebt aangestipt. Heb je tweefactor-authenticatie bij Google ingeschakeld en vraagt Google je op je computer of iOS-apparaat voortdurend om een ander wachtwoord, surf dan hiernaartoe en klik in de rubriek Inloggen bij Google op App-wachtwoorden. Kies de gewenste app en het apparaat (zoals E-mail op mijn iPad) en bevestig met Genereren. Je krijgt nu een nieuw wachtwoord evenals de bijhorende instructies om op het betreffende toestel het oude te vervangen. Google zal je op dat apparaat niet langer om een nieuw wachtwoord vragen.

©PXimport

Voorkom dat je telkens een toevallig gegenereerd wachtwoord moet invullen.

Export/import contacten

Contactpersonen op een Apple-apparaat (en overigens ook vanuit diverse andere e-mailproviders, zoals Outlook(.com) en Yahoo!) kun je ook handmatig exporteren en importeren in Gmail. Vanuit Adresboek op je Mac kan dat via Bestand/ Exporteren / vCard exporteren, waarna je je aanmeldt bij Gmail en de verdere instructies volgt. Op een iOS-apparaat kan het met behulp van iCloud (zie ook tip 1). Ga naar Instellingen en kies iCloud. Meld je desgevraagd aan met je iCloud-account en zorg dat de schuifknop bij Contacten is ingeschakeld. Surf vervolgens naar www.icloud.com op je computer en kies Contacten. Selecteer een of meer contacten, klik linksonder op het tandwielpictogram en kies Exporteer vCard. De geselecteerde contacten worden nu in een vcf-bestand opgeslagen.

Schakel nu over naar Google Contactpersonen, waar je Meer aanklikt en Importeren selecteert. Kies CSV- of vCard-bestand. Wellicht word je nu tijdelijk omgeleid naar de oudere versie van Google Contactpersonen. Hier klik je dan op Meer / Bestand kiezen en verwijs je naar het gewenste contacts.vcf-bestand, waarna je bevestigt met Importeren.

©PXimport

Google Contactpersonen ondersteunt import via csv en vCard.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.