Xiaomi Mi 9T - Compleet én betaalbaar
Langzaam maar zeker wint het Chinese merk Xiaomi aan populariteit in Nederland. Dat is niet onterecht, want de Chinese fabrikant laat weten dat je voor een scherpe prijs nergens voor in hoeft te leveren. Met deze Xiaomi Mi 9T laat Xiaomi dat meer dan ooit weten.
De Xiaomi Mi 9T laat zich makkelijk verwarren met een andere smartphone: de Xiaomi Mi 9. Laatstgenoemde is al een tijdje verkrijgbaar en kreeg van ons een uitstekende beoordeling. Het toestel beschikt namelijk over de krachtigste specificaties in een luxe behuizing, terwijl de prijs vanaf 449 euro scherp is. Toch had de smartphone enkele nadelen. Allereerst de MIUI-software, die geen vooruitgang is ten opzichte van de gewone Android-basis. Ten tweede is er geen 3,5 mm aansluiting voor je headset. De Xiaomi Mi 9T is nog een slagje betaalbaarder: zo’n 350 euro. Bovendien beschikt dit toestel wél gewoon over een koptelefoonaansluiting en alle luxe die de reguliere 9 ook biedt. De kleine verschillen zitten in de iets minder krachtigere chipset en het feit dat de Mi 9T smartphone over een pop-upcamera frontcamera beschikt in plaats van een camera in een inkeping aan de voorzijde van de smartphone.
©PXimport
Opvallend is verder dat je voor die 350 euro een opvallend complete smartphone terugkrijgt, die van alle luxe onderdelen is voorzien die de duurste smartphones ook hebben: een driedubbele camera aan de achterzijde, pop-up frontcamera en zelfs een (redelijk presterende) vingerafdrukscanner onder het scherm. Deze vingerafdrukscanner is helaas nog niet zo accuraat en snel als een traditionele fysieke scanner.
Behuizing
De Xiaomi Mi 9T heeft een luxe uitstraling door zijn glazen behuizing. Dat maakt het toestel echter wel kwetsbaar en draadloos opladen (wat een glazen behuizing, in tegenstelling tot een metalen behuizing mogelijk maakt) is niet mogelijk. Gelukkig zorgt de zwarte kleur dat vingerafdrukken niet extreem opvallen en is er een plastic covertje in de doos aanwezig. De smartphone is niet bovengemiddeld groot, ondanks dat er een scherm geplaatst is dat 6,4 inch in diameter groot is. Dankzij dunne schermranden, de pop-upcamera en een schermverhouding van 19,5 bij 9 bestaat een groot deel van de voorzijde uit beeldscherm en is de smartphone niet té groot.
Het scherm is ook van uitstekende kwaliteit voor zijn prijsklasse. Het is helder, de kleuren zijn diep en met zijn full-HD resolutie oogt alles scherp genoeg.
Chipset
Intern is alles ook dik in orde: een accucapaciteit van 4.000 mAh is ruim voldoende. Genoeg voor zo’n anderhalve dag - hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van je gebruik. Gelukkig heb je de smartphone dankzij de meegeleverde snellader vlot klaar voor gebruik. De smartphone reageert vlot, dankzij de Snapdragon 720-processor. Voor deze prijsklasse is dat een uitstekende chipset, maar voor wie krachtigere apps of games wilt draaien is de Xiaomi Mi 9T Pro wellicht een betere keuze. Dit is grofweg dezelfde smartphone, die een paar tientjes duurder en onder meer beschikt over een iets snellere Snapdragon 855-chipset.
©PXimport
Camera’s
Laat je niet afleiden door het aantal camera’s op een smartphone. Meer camera’s staat niet garant voor betere foto’s. Dat bewijst Google met zijn Pixel 3A-smartphone, die een vergelijkbare vraagprijs hanteert, maar met zijn enkele cameralens aan de achterzijde betere foto’s schiet dan deze Xiaomi Mi 9T.
De camera van de Xiaomi smartphone is echter wel veelzijdiger. Er zijn drie lenzen aan de achterzijde, bestaande uit een groothoeklens, zoomlens en een 48 megapixel hoofdlens. Vooral de hoofdlens schiet absoluut geen verkeerde plaatjes en kan redelijk overweg met moeilijke lichtomstandigheden. Switchen tussen de zoomlens en groothoeksensor is een welkome aanvulling, maar je merkt wel dat deze lenzen sneller ruis tonen bij moeilijke lichtomstandigheden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Android 9 met MIUI 10
Software is bij de meeste Chinese smartphonemakers een zorgenkindje en helaas is Xiaomi hierop geen uitzondering. Waarom ook Xiaomi zoveel tijd en energie steekt in het afbreken van een prima Android-basis ontgaat me volkomen. Maar helaas is dat wel het geval. Zo is bijvoorbeeld de ‘Always On’-functionaliteit voor VPN-verbindingen uit het systeem gesloopt. Ook Huawei doet dit bijvoorbeeld, waarschijnlijk om de accuduur te verbeteren. Maar het gaat wel ten koste van de veiligheid voor wie graag zijn smartphone beschermt met een VPN-verbinding. Ironisch genoeg geeft de overbodige en onverwijderbare virusscanner je een vals gevoel van veiligheid. Ook zijn er veel overbodige apps aanwezig, zoals twee browsers, Xiaomi-apps en reclame-apps van Facebook en AliExpress. Ook moet je als gebruiker bij het installeren van de smartphone niet vergeten het vinkje uit te zetten om reclame op je smartphone te ontvangen. Wat dat betreft kan Xiaomi nog wat leren van de andere Chinese fabrikant OnePlus, dat zorgvuldig werkt om Android juist te verbeteren. Helaas liggen de dagen dat OnePlus ook vergelijkbare scherpe prijzen biedt achter ons.
De Xiaomi Mi 9T draait op Android 9, de meest recente versie van Android. Met op het moment van schrijven (eind augustus) de veiligheidspatch van juli. Dat is acceptabel. Hoe Xiaomi scoort op het gebied van update-ondersteuning, daar valt helaas nog weinig over te zeggen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Xiaomi Mi 9T
Voor 349 euro krijg je ongelofelijk veel terug met de Xiaomi Mi 9T. Er zijn slechts twee goede alternatieven voor te noemen in vergelijkbare prijsklasses. Allereerst de Xiaomi Mi 9T Pro, wat wellicht een betere keuze is dan de reguliere 9T. Voor een paar tientjes meer heb je een veel betere camera’s en krachtigere chipset. Wie terechte zorgen heeft over de MIUI softwareschil en update-ondersteuning kan terecht bij de Google Pixel 3A. Hoewel deze smartphone minder krachtig en luxe is, zit het met de software en ondersteuning een stuk beter en is de camera beduidend beter, vooral bij weinig licht.
©PXimport
Conclusie: Xiaomi Mi 9T kopen?
Wie qua functies niets wil missen, maar niet teveel wilt betalen, heeft met de Xiaomi Mi 9T een uitstekende smartphone. Dankzij een moderne behuizing, pop-upcamera, vingerafdrukscanner onder het scherm, snellader, 3 cameralenzen, grote accu én 3,5 mm-aansluiting heb je een bijzonder complete smartphone, die ook qua prestaties en schermkwaliteit goed scoort. Voor het prijskaartje van 350 euro heb je daarmee een uitstekende keuze, hoewel je wel genoegen moet nemen met een ondermaatse softwareschil over Android heen.
Met dank aan Belsimpel.nl voor het beschikbaar stellen van een review-exemplaar.
**Prijs** € 349,- **Kleuren** Zwart, blauw, rood **OS** Android 9.0 (MIUI 10) **Scherm** 6,4 inch amoled (2340 x 1080) **Processor** 2,2 Ghz octacore (Snapdragon 730) **RAM** 6GB **Opslag** 64 of 128GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 48, 8, 13 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,7 x 7,4 x 0,9 cm **Gewicht** 191 gram **Overig** vingerafdrukscanner achter scherm, usb-c, dualsim **Website** [https://www.mi.com/nl](https://www.mi.com/nl/)
- Prijs-kwaliteit
- Compleet
- Scherm
- Geen draadloos opladen
- MIUI