Xiaomi 11T Pro – Betaalbaar vlaggenschip niet zonder gebreken

© PXimport

Xiaomi 11T Pro – Betaalbaar vlaggenschip niet zonder gebreken

Geplaatst: 16 oktober 2021 - 05:16

Aangepast: 25 november 2022 - 11:12

Wesley Akkerman

Met een vanafprijs van 649 euro haal je voor een midrange bedrag toch een high-end smartphone in huis. Qua prestaties heb je weinig te klagen, maar toch stelt de Xiaomi 11T Pro op een aantal vlakken teleur. Het lukt het bedrijf daardoor niet helemaal de concurrentie te ondermijnen.

High-end smartphones kom je zelden tegen voor een betaalbare prijs en dat is met reden. Dergelijke smartphones hebben de rekenkracht van de duurdere modellen, maar nemen ook net even teveel aspecten van midrange toestellen over om de prijs te drukken. Het resultaat: een smartphone die tussen wal en schip valt, die de illusie wekt dat je een échte high-end telefoon in huis haalt voor een relatief laag bedrag. Terwijl de algemene ervaring niet op hetzelfde niveau ligt.

 

© PXimport

 

© PXimport

Specificaties en design

De Xiaomi 11T Pro is een telefoon die in die categorie valt. Die telefoon heeft een supersnelle Qualcomm Snapdragon 888-processor (die het toestel helaas behoorlijk en waarneembaar opwarmt), 8 tot 12 GB aan werkgeheugen en 128 tot 256 GB aan opslagruimte. Op papier op hetzelfde niveau als menig ander vlaggenschip. Daarnaast laad je de telefoon binnen twintig minuten op van nul naar honderd procent dankzij een laadsnelheid van 120 watt en is er ondersteuning voor 5G. De accu gaat met gemak een dag mee. Dat is best kort, maar omdat het opladen weinig tijd in beslag neemt, is het niet zo erg. Over het algemeen dus dingen om enthousiast van te worden.

Maar je komt daarna al gauw uit op elementen die overduidelijk ingezet zijn in het kader van kostenbesparing. Zo beschikt dit toestel over een gedateerd en saai design met redelijk dikke randen om het scherm. Ook is de Xiaomi 11T Pro vrij fors en dik en voelt die niet heel premium aan. Zo’n polycarbonaten achterkant is net even anders dan een glazen afwerking. Het ip53-certificaat vraagt eveneens om weinig enthousiasme, omdat de telefoon minder goed beschermd is tegen water. Nu kan die slechts besprenkeling hebben, terwijl oudere Xiaomi-toestellen onderdompeling overleven. High-end smartphones hebben vaak een in-display vingerafdrukscanner en dat is nu niet het geval.

 

© PXimport

 

© PXimport

Op het gebied van audio en video stelt de Xiaomi 11T Pro minder teleur. Het scherm toont levendige en warme kleuren, heeft een brede kijkhoek en ondersteunt zowel content in Dolby Vision als HDR10+. Door de resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels kom je uit op een pixeldichtheid van 395 pixels per inch (ppi) en dat is verder prima. Rond de 400 ppi levert voor het oog scherpe beelden op. Die verversingssnelheid tilt de ervaring ook naar een hoger niveau. Harman Kardon hielp bij het instellen van de audio-ervaring voor de stereospeakers op het toestel en dat levert een duidelijk, luid en helder geluid op. Daarnaast is het goed om te zien dat de telefoon Dolby Atmos ondersteunt.

Android 11 en MIUI 12.5

De Xiaomi 11T Pro draait op Android 11, met daaroverheen de softwareschil MIUI 12.5. Die softwareschil is door Xiaomi ontwikkeld, die behoorlijk wat elementen overneemt van iOS. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot een soort Bedieningspaneel, met daarin enkele functies die je snel wil gebruiken. Maar als je wil overschakelen naar een meer traditionele Androidervaring, dan kan dat gelukkig ook. De software is mettertijd goed geëvolueerd en loopt inmiddels best soepel, waar het 120Hz-scherm ook aan bijdraagt. Desondanks komen we best wat bugs tegen. Zo verschijnen niet altijd de notificatiebadges in beeld, terwijl een app wel degelijk een melding afgeeft.

 

© PXimport

 

© PXimport

Xiaomi is een interessante partij voor mensen die lang met hun smartphone willen doen, aangezien je mag rekenen op drie grote Android-upgrades. Dat houdt in dat je vanaf Android 11 tot en met Android 14 gegarandeerd updates ontvangt en je dus ruim vier jaar met je smartphone kunt doen voordat de software verouderd is. Helaas is het wel zo dat de fabrikant flink wat apps vooraf installeert, wat niet bijdraagt aan het idee van een high-end smartphone. Om kosten te kunnen drukken, worden er deals gesloten met appmakers die dan standaard hun app op een smartphone laten installeren. Veel apps kun je wel verwijderd, maar we zien ze liever helemaal niet.

Camerasysteem

Achterop zit een camerasysteem bestaande uit een 108 megapixellens, een ultragroothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Over het algemeen maakt dit systeem fijne foto’s, maar verwacht er niet superveel van. Je moet op z’n minst voor een goed verlichte omgeving zorgen, anders komt er al snel ruis in beeld. Desondanks is er een goed balans tussen donkere en lichte delen op foto’s, maar kunnen bepaalde details – in de verte – nog wel eens ontbreken.

 

© PXimport

 

© PXimport

De macrolens overtuigt helaas niet, voornamelijk om het toestel moeite heeft met details vastleggen. Wanneer je gewoon lekker de stad bezoekt of de natuur intrekt, dan schiet je prima plaatjes van gebouwen en een natuurlijke omgeving, maar voor macrofotografie hoef je dit toestel niet in huis te halen. Video’s schiet je in resoluties tot 8k en dat is best uniek op dit prijspunt. De video’s ogen mooi en komen netjes uit de verf, maar door het gebrek aan een optische beeldstabilisator kunnen ze ook te bewegelijk zijn. En dat is toch een beetje jammer als je een toffe video geschoten hebt.

Xiaomi 11T Pro – conclusie

Zo op het eerste gezicht levert Xiaomi een betaalbaar vlaggenschip af, maar tijdens dagelijks gebruik loop je al beperkingen aan. Het toestel is log en onaantrekkelijk, heeft een ietwat tegenvallend camerasysteem en de software heeft een aantal bugs. Daarnaast worden er flink wat apps vooraf geïnstalleerd en gaat de accu snel leeg (maar dat is ook afhankelijk van gebruik en instellingen). Opladen gaat razendsnel en het scherm vertoont weinig kuren. En de specificaties en de software-ondersteuning zorgen ervoor dat je nog lang met dit toestel kan doen wanneer je hem koopt.

 

© PXimport

 

© PXimport

Voor ongeveer hetzelfde bedrag kun je ook een OnePlus 9 in huis halen. Dat toestel heeft ook niet de beste camera’s en heeft zelfs helemaal geen ip-certificaat, maar de bouwkwaliteit, het design en software(-ondersteuning) zijn wel heel fijn. Daarnaast kun je ook gewoon nog de Xiaomi Mi 11 overwegen, wanneer je per se een Xiaomi wil hebben. Dat camerasysteem werkt beter en de schermverversingssnelheid is gelukkig even hoog. Ook het design stelt niet teleur, maar qua oplaadsnelheid blijf je hangen op 55 watt. En dan is er natuurlijk nog de goedkopere Xiaomi 11T.

7,0

Ons oordeel

Xiaomi 11T Pro

Pluspunten

Display

Processor en geheugen

5g

Snel opladen

Minpunten

Camerasysteem

Design

Accuduur

Bugs

Conclusie

**Adviesprijs** € 649,- **Kleuren** Grijs, wit en blauw **OS** Android 11 (MIUI) **Scherm** 6,7 inch oled (2.400 x 1.080, 120 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 8 tot 12 GB **Opslag** 128 tot 256 GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 108, 8 en 5 megapixel (achter), 18 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 164,1 x 76,9 x 8,8 mm **Gewicht** 204 gram **Overig** IP53-certificering **Website** [www.mi.com](https://www.mi.com/global/product/xiaomi-11t-pro/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten