Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?

Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 januari 2023 - 09:01

Ronald Smit

De Apple Pencil is een stylus speciaal voor de iPad. Je kunt er nauwkeurig mee tekenen, schetsen, notities maken en wat al niet meer. We leggen je uit wat die Pencil nou precies is en met welke apps hij volledig tot z’n recht komt.

 

Wat is de Pencil van Apple?

De Apple Pencil (of Pencils, want eigenlijk zijn er twee modellen, waarover later meer) is een geavanceerde pen die compatibel is met een aantal iPads. Vrijwel alle moderne modellen kunnen ermee overweg, maar tot een jaar of drie terug was dat alleen de iPad Pro-serie. Verderop in dit artikel vind je een compleet overzicht van compatibele modellen.

De hardware in de iPad werkt feilloos samen met de hardware in de pen en dat zorgt voor een extreem nauwkeurige positiebepaling. In de Pencil – ook al heeft deze de dikte van een reguliere pen – is een oplaadbare batterij verwerkt, alsmede een kleine maar krachtige computer. Behalve voor positiebepaling wordt computertje ook gebruikt voor de druksensor. Net als bij een echte pen (of stift) geldt dat hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt. Een app moet die drukgevoeligheid trouwens wel ook ondersteunen. Maar ook de hoek waaronder je de pen gebruikt is bepalend voor wat je precies in een app tekent.

Kortom: de combinatie van Pencil, iPad en een app die alle features van de Pencil ondersteunt zorgt voor een indrukwekkend digitaal tekengereedschap. Daarbij kan die Pencil zich bijvoorbeeld als potlood, pen, kwast of welke tekentool dan ook gedragen.

Versies: de eerste Pencil

Er zijn zoals gezegd twee Pencils in omloop: de oorspronkelijke versie en de Pencil 2. De eerste versie kan niet draadloos worden opgeladen, maar alleen via een achter een dopje verstopte Lightning-connector. Die kun je direct in de Lightning-poort van je iPad steken om op te laden (in tien minuten is-ie volgeladen) of je koopt een verloopstukje, dat je aansluit op elke standaard Lightning-kabel en daarmee op een laadadapter. Nadeel van deze Pencil 1 is dat je het dopje erg gemakkelijk kwijtraakt, en dat geldt ook wel voor het kleine verloopstukje.

Apple Pencil 1

Compatibel met wat oudere modellen van de iPad

Er zijn allerlei handige opbergetuitjes voor de Apple Pencil verkrijgbaar, waar je vaak ook nog andere spulletjes in kwijt kunt.

Pencil 2: draadloos laden!

De Pencil 2 verschilt in functionaliteit niet heel veel van de Pencil 1, behalve dat deze net wat sneller reageert en dus soepeler tekent. Maar het échte verschil zit 'm in de laadmogelijkheid: dat doe je namelijk door 'm magnetisch aan de zijkant van je iPad te klikken. De iPad laadt de pen vervolgens inductief op, wat heel snel gaat. Verder zijn er geen dopjes, kabels of andere losse onderdeeltjes nodig.

Zoals gezegd geldt wel dat de verschillende uitvoeringen van de Pencil alleen bij bepaalde modellen iPads werken. Zie daarvoor de genoemde tabel. En als je helemaal op safe wilt spelen, vraag dan voor aankoop nog even goed na of de beoogde Pencil daadwerkelijk met jouw iPad werkt.

Apple Pencil 2

Compatibel met de nieuwste modellen van de iPad

Je klikt de Pencil 2 magnetisch vast aan de iPad om hem op te kunnen laden.

 

Apple Pencil 1Apple Pencil 2
* iPad mini (5de generatie)* iPad mini (6de generatie)
* iPad (6de, 7de, 8ste en 9de generatie)* iPad Air (4de generatie en later)
* iPad (10de generatie) LET OP: je hebt ook de ‘USB-C to Apple Pencil Adapter’ nodig voor laden én koppelen van de pen!* iPad Pro 12.9-inch (3de generatie en later)
* iPad Air (3de generatie)* iPad Pro 11-inch (1ste generatie en later)
* iPad Pro 12.9-inch (1ste and 2de generatie)
* iPad Pro 10.5-inch
* iPad Pro 9.7-inch

Apps

De Pencil werkt in een scala aan apps. Bijvoorbeeld gewoon als pen in iets als Notities, of de tekenmodule van de Microsoft Office-app(s), maar ook in Apples eigen Office-app en in elke andere app die normaliter tekenen met de vinger accepteert. Dat kan bijvoorbeeld ook een PDF-reader met annotatiemogelijkheden zijn. Kijk maar eens naar PDF Expert, een ideale tool voor mensen die veel met het controleren van teksten (denk aan proeflezen) bezig zijn en daar graag snel aantekeningen bij maken of zaken markeren en omcirkelen. Daar leent de nauwkeurige pen zich natuurlijk perfect voor. Het voelt al snel alsof je op gewoon papier bezig bent, maar dan zonder daadwerkelijk papier te verspillen. Ook komt de Pencil in een app als deze goed van pas om documenten te ondertekenen: een handtekening zet je immers net als met een normale pen.

Een handgeschreven e-mail versturen? Geen probleem met de Apple Pencil!

 

Tekenen en schilderen maar!

Voor serieus schilder- en tekenwerk zijn diverse bijzonder uitgebreide apps beschikbaar. Een heel bekende en zéér uitgebreide is Procreate, een app die inmiddels door tekenaars, kunstenaars en illustratoren wereldwijd wordt omarmd. De app kost eenmalig 12,99 euro, maar is dat dubbel en dwars waard, al is het maar vanwege de geweldige tutorials die her en der op het web verkrijgbaar zijn en de bijzonder uitgebreide ondersteuning door het enthousiaste ontwikkelteam achter de app. Bij elke grote update wordt de app getrakteerd op indrukwekkende nieuwe features, zoals bijvoorbeeld de optie om eenvoudige animaties aan je kunstwerken toe te voegen.

Een andere interessante app is Affinity Designer, die inmiddels bij de tweede versie is aanbeland. Je krijgt hiermee een desktop-waardige versie van het reguliere Designer op de iPad. Voor een bedrag van 14,99 euro ontsluit je alle mogelijkheden. Nadeel is wel dat de leercurve van deze app door de wat complexe interface met enorm veel mogelijkheden nogal steil is. Wil je een wat eenvoudiger gebruikersinterface en toch een berg aan tekenmogelijkheden, dan kun je Sketchbook of Tayasui Sketches (beide apps al dan niet in de betaalde en daarmee uitgebreidere Pro-uitvoering) proberen. Deze apps draaien al heel lang mee en en hebben een wat lagere instapdrempel.

Affinity Designer in actie met een van de meegeleverde voorbeeld-tekeningen.

Fotobewerken en retoucheren 

Ook bij fotobewerkings-apps komt de Pencil voor nauwkeurig retoucheerwerk prima van pas. Art Studio Pro is een zeer uitgebreide maar mede dankzij een traditionele menubalk overzichtelijke combinatie van fotobewerker en tekenprogramma. Sinds een tijdje is er ook de voor de iPad qua gebruikersinterface aangepaste versie van Adobe Photoshop. Volgens Adobe is het de bedoeling dat de iPad-versie uiteindelijk exact dezelfde mogelijkheden krijgt als de desktopversie.

Dat stadium is nog niet bereikt, maar veel werkt al wel. Om gebruik te kunnen maken van de Photoshop-app, moet je wel een abonnement afsluiten. Het meest economisch is dan een variant waarbij je ook de beschikking krijgt over Photoshop en Lightroom voor desktop (Windows en macOS), want daarmee mag je ook Photoshop en de volledige versie van Lightroom op de iPad gebruiken. Let wel, gezien de maandelijkse abo-prijs is dit hele Photoshop-gebeuren meer iets voor professionele gebruikers of erg serieuze hobbyisten.

Photoshop in de iPadOS-versie met het penselenpaneel geopend.

Kleurboeken

Aardig om te noemen tot slot zijn de kleurboeken-apps waarvan er diversen in de App Store te vinden zijn. Daar zitten ook exemplaren bij voor volwassen met complexe kleurplaten als Mandala’s en dergelijke. Voor een ieder die houdt van de rustgevende kleuractiviteiten, maar minder gecharmeerd is om in de trein met een complete tekendoos en potloden te zitten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000