ID.nl logo
Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?
Huis

Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?

De Apple Pencil is een stylus speciaal voor de iPad. Je kunt er nauwkeurig mee tekenen, schetsen, notities maken en wat al niet meer. We leggen je uit wat die Pencil nou precies is en met welke apps hij volledig tot z’n recht komt.

 

In dit artikel leer je:

  • Wat is een Apple Pencil?
  • Welke versie je moet kiezen?
  • Hoe en met welke apps werkt de Pencil?
  • Welke apps passen heel goed bij deze creatieve pen?

Wat is de Pencil van Apple?

De Apple Pencil (of Pencils, want eigenlijk zijn er twee modellen, waarover later meer) is een geavanceerde pen die compatibel is met een aantal iPads. Vrijwel alle moderne modellen kunnen ermee overweg, maar tot een jaar of drie terug was dat alleen de iPad Pro-serie. Verderop in dit artikel vind je een compleet overzicht van compatibele modellen.

De hardware in de iPad werkt feilloos samen met de hardware in de pen en dat zorgt voor een extreem nauwkeurige positiebepaling. In de Pencil – ook al heeft deze de dikte van een reguliere pen – is een oplaadbare batterij verwerkt, alsmede een kleine maar krachtige computer. Behalve voor positiebepaling wordt computertje ook gebruikt voor de druksensor. Net als bij een echte pen (of stift) geldt dat hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt. Een app moet die drukgevoeligheid trouwens wel ook ondersteunen. Maar ook de hoek waaronder je de pen gebruikt is bepalend voor wat je precies in een app tekent.

Kortom: de combinatie van Pencil, iPad en een app die alle features van de Pencil ondersteunt zorgt voor een indrukwekkend digitaal tekengereedschap. Daarbij kan die Pencil zich bijvoorbeeld als potlood, pen, kwast of welke tekentool dan ook gedragen.

🍎 Tip: Slimme pen De Pencil is een slimme pen met complexe hardware en is op geen enkele manier te vergelijken met de simpele en goedkope generieke stylussen die op elk aanraakscherm werken. De nauwkeurigheid is vele malen hoger, om het over zaken als drukgevoeligheid maar helemaal niet te hebben.

Versies: de eerste Pencil

Er zijn zoals gezegd twee Pencils in omloop: de oorspronkelijke versie en de Pencil 2. De eerste versie kan niet draadloos worden opgeladen, maar alleen via een achter een dopje verstopte Lightning-connector. Die kun je direct in de Lightning-poort van je iPad steken om op te laden (in tien minuten is-ie volgeladen) of je koopt een verloopstukje, dat je aansluit op elke standaard Lightning-kabel en daarmee op een laadadapter. Nadeel van deze Pencil 1 is dat je het dopje erg gemakkelijk kwijtraakt, en dat geldt ook wel voor het kleine verloopstukje.

Apple Pencil 1

Compatibel met wat oudere modellen van de iPad

Er zijn allerlei handige opbergetuitjes voor de Apple Pencil verkrijgbaar, waar je vaak ook nog andere spulletjes in kwijt kunt.

🍎 Tip: Etui Koop voor de oorspronkelijke uitvoering van de Pencil beslist een etuitje. Er zijn er genoeg te vinden die speciaal voor het pennetje zijn ontworpen. Daarin is plek voor de Pencil zelf en vaak ook nog een extra gewone huis-tuin-en-keukenpen, het verloopstukje én een Lightning-kabel.

Pencil 2: draadloos laden!

De Pencil 2 verschilt in functionaliteit niet heel veel van de Pencil 1, behalve dat deze net wat sneller reageert en dus soepeler tekent. Maar het échte verschil zit 'm in de laadmogelijkheid: dat doe je namelijk door 'm magnetisch aan de zijkant van je iPad te klikken. De iPad laadt de pen vervolgens inductief op, wat heel snel gaat. Verder zijn er geen dopjes, kabels of andere losse onderdeeltjes nodig.

Zoals gezegd geldt wel dat de verschillende uitvoeringen van de Pencil alleen bij bepaalde modellen iPads werken. Zie daarvoor de genoemde tabel. En als je helemaal op safe wilt spelen, vraag dan voor aankoop nog even goed na of de beoogde Pencil daadwerkelijk met jouw iPad werkt.

Apple Pencil 2

Compatibel met de nieuwste modellen van de iPad

Je klikt de Pencil 2 magnetisch vast aan de iPad om hem op te kunnen laden.

🍎 Tip: geen iPhone De Pencil werkt niet met welke momenteel beschikbare iPhone dan ook; hij is echt en alléén bedoeld voor de iPad.

 

Apple Pencil 1Apple Pencil 2
* iPad mini (5de generatie)* iPad mini (6de generatie)
* iPad (6de, 7de, 8ste en 9de generatie)* iPad Air (4de generatie en later)
* iPad (10de generatie) LET OP: je hebt ook de ‘USB-C to Apple Pencil Adapter’ nodig voor laden én koppelen van de pen!* iPad Pro 12.9-inch (3de generatie en later)
* iPad Air (3de generatie)* iPad Pro 11-inch (1ste generatie en later)
* iPad Pro 12.9-inch (1ste and 2de generatie)
* iPad Pro 10.5-inch
* iPad Pro 9.7-inch

Apps

De Pencil werkt in een scala aan apps. Bijvoorbeeld gewoon als pen in iets als Notities, of de tekenmodule van de Microsoft Office-app(s), maar ook in Apples eigen Office-app en in elke andere app die normaliter tekenen met de vinger accepteert. Dat kan bijvoorbeeld ook een PDF-reader met annotatiemogelijkheden zijn. Kijk maar eens naar PDF Expert, een ideale tool voor mensen die veel met het controleren van teksten (denk aan proeflezen) bezig zijn en daar graag snel aantekeningen bij maken of zaken markeren en omcirkelen. Daar leent de nauwkeurige pen zich natuurlijk perfect voor. Het voelt al snel alsof je op gewoon papier bezig bent, maar dan zonder daadwerkelijk papier te verspillen. Ook komt de Pencil in een app als deze goed van pas om documenten te ondertekenen: een handtekening zet je immers net als met een normale pen.

Een handgeschreven e-mail versturen? Geen probleem met de Apple Pencil!

 

🍎 Tip: Geschreven mail Ook de Apple Mail-app in iPadOS beschikt over een teken/schrijf-module die de Pencil ondersteunt. Kwestie van in een nieuw berichtvenster rechtsonder op de pen tikken en schrijven maar! Weer eens wat anders dan een (volledig) getikte mail.

Tekenen en schilderen maar!

Voor serieus schilder- en tekenwerk zijn diverse bijzonder uitgebreide apps beschikbaar. Een heel bekende en zéér uitgebreide is Procreate, een app die inmiddels door tekenaars, kunstenaars en illustratoren wereldwijd wordt omarmd. De app kost eenmalig 12,99 euro, maar is dat dubbel en dwars waard, al is het maar vanwege de geweldige tutorials die her en der op het web verkrijgbaar zijn en de bijzonder uitgebreide ondersteuning door het enthousiaste ontwikkelteam achter de app. Bij elke grote update wordt de app getrakteerd op indrukwekkende nieuwe features, zoals bijvoorbeeld de optie om eenvoudige animaties aan je kunstwerken toe te voegen.

Een andere interessante app is Affinity Designer, die inmiddels bij de tweede versie is aanbeland. Je krijgt hiermee een desktop-waardige versie van het reguliere Designer op de iPad. Voor een bedrag van 14,99 euro ontsluit je alle mogelijkheden. Nadeel is wel dat de leercurve van deze app door de wat complexe interface met enorm veel mogelijkheden nogal steil is. Wil je een wat eenvoudiger gebruikersinterface en toch een berg aan tekenmogelijkheden, dan kun je Sketchbook of Tayasui Sketches (beide apps al dan niet in de betaalde en daarmee uitgebreidere Pro-uitvoering) proberen. Deze apps draaien al heel lang mee en en hebben een wat lagere instapdrempel.

Affinity Designer in actie met een van de meegeleverde voorbeeld-tekeningen.

🍎 Tip: zoeken De App Store heeft nog veel meer tekenprogramma’s in de aanbieding, en van veel van die apps is ook een gelimiteerde versie aanwezig die niets kost. Zo kun je ze zonder zorgen uitproberen en iets zoeken wat perfect bij jouw behoeften past.

Fotobewerken en retoucheren 

Ook bij fotobewerkings-apps komt de Pencil voor nauwkeurig retoucheerwerk prima van pas. Art Studio Pro is een zeer uitgebreide maar mede dankzij een traditionele menubalk overzichtelijke combinatie van fotobewerker en tekenprogramma. Sinds een tijdje is er ook de voor de iPad qua gebruikersinterface aangepaste versie van Adobe Photoshop. Volgens Adobe is het de bedoeling dat de iPad-versie uiteindelijk exact dezelfde mogelijkheden krijgt als de desktopversie.

Dat stadium is nog niet bereikt, maar veel werkt al wel. Om gebruik te kunnen maken van de Photoshop-app, moet je wel een abonnement afsluiten. Het meest economisch is dan een variant waarbij je ook de beschikking krijgt over Photoshop en Lightroom voor desktop (Windows en macOS), want daarmee mag je ook Photoshop en de volledige versie van Lightroom op de iPad gebruiken. Let wel, gezien de maandelijkse abo-prijs is dit hele Photoshop-gebeuren meer iets voor professionele gebruikers of erg serieuze hobbyisten.

Photoshop in de iPadOS-versie met het penselenpaneel geopend.

🍎 Tip: Fotobewerken met de pen Voordeel van puur fotobewerken is dat je met de Pencil bijvoorbeeld heel precies delen kunt selecteren, of bijvoorbeeld de kleinste stofjes op een gescande foto weg kunt retoucheren.

Kleurboeken

Aardig om te noemen tot slot zijn de kleurboeken-apps waarvan er diversen in de App Store te vinden zijn. Daar zitten ook exemplaren bij voor volwassen met complexe kleurplaten als Mandala’s en dergelijke. Voor een ieder die houdt van de rustgevende kleuractiviteiten, maar minder gecharmeerd is om in de trein met een complete tekendoos en potloden te zitten.

🍎 Tip: kinderen De Pencil is natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor kinderen, zeker onderweg op de achterbank of desnoods in het vliegtuig. Let wel op of ze de Pencil weer samen met de iPad in de tas doen; de Apple-pen is net wat te duur om met regelmaat te verliezen!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors