Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?
De Apple Pencil is een stylus speciaal voor de iPad. Je kunt er nauwkeurig mee tekenen, schetsen, notities maken en wat al niet meer. We leggen je uit wat die Pencil nou precies is en met welke apps hij volledig tot z’n recht komt.
In dit artikel leer je:
- Wat is een Apple Pencil?
- Welke versie je moet kiezen?
- Hoe en met welke apps werkt de Pencil?
- Welke apps passen heel goed bij deze creatieve pen?
Wat is de Pencil van Apple?
De Apple Pencil (of Pencils, want eigenlijk zijn er twee modellen, waarover later meer) is een geavanceerde pen die compatibel is met een aantal iPads. Vrijwel alle moderne modellen kunnen ermee overweg, maar tot een jaar of drie terug was dat alleen de iPad Pro-serie. Verderop in dit artikel vind je een compleet overzicht van compatibele modellen.
De hardware in de iPad werkt feilloos samen met de hardware in de pen en dat zorgt voor een extreem nauwkeurige positiebepaling. In de Pencil – ook al heeft deze de dikte van een reguliere pen – is een oplaadbare batterij verwerkt, alsmede een kleine maar krachtige computer. Behalve voor positiebepaling wordt computertje ook gebruikt voor de druksensor. Net als bij een echte pen (of stift) geldt dat hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt. Een app moet die drukgevoeligheid trouwens wel ook ondersteunen. Maar ook de hoek waaronder je de pen gebruikt is bepalend voor wat je precies in een app tekent.
Kortom: de combinatie van Pencil, iPad en een app die alle features van de Pencil ondersteunt zorgt voor een indrukwekkend digitaal tekengereedschap. Daarbij kan die Pencil zich bijvoorbeeld als potlood, pen, kwast of welke tekentool dan ook gedragen.
🍎 Tip: Slimme pen De Pencil is een slimme pen met complexe hardware en is op geen enkele manier te vergelijken met de simpele en goedkope generieke stylussen die op elk aanraakscherm werken. De nauwkeurigheid is vele malen hoger, om het over zaken als drukgevoeligheid maar helemaal niet te hebben.
Versies: de eerste Pencil
Er zijn zoals gezegd twee Pencils in omloop: de oorspronkelijke versie en de Pencil 2. De eerste versie kan niet draadloos worden opgeladen, maar alleen via een achter een dopje verstopte Lightning-connector. Die kun je direct in de Lightning-poort van je iPad steken om op te laden (in tien minuten is-ie volgeladen) of je koopt een verloopstukje, dat je aansluit op elke standaard Lightning-kabel en daarmee op een laadadapter. Nadeel van deze Pencil 1 is dat je het dopje erg gemakkelijk kwijtraakt, en dat geldt ook wel voor het kleine verloopstukje.
Apple Pencil 1
Compatibel met wat oudere modellen van de iPad🍎 Tip: Etui Koop voor de oorspronkelijke uitvoering van de Pencil beslist een etuitje. Er zijn er genoeg te vinden die speciaal voor het pennetje zijn ontworpen. Daarin is plek voor de Pencil zelf en vaak ook nog een extra gewone huis-tuin-en-keukenpen, het verloopstukje én een Lightning-kabel.
Pencil 2: draadloos laden!
De Pencil 2 verschilt in functionaliteit niet heel veel van de Pencil 1, behalve dat deze net wat sneller reageert en dus soepeler tekent. Maar het échte verschil zit 'm in de laadmogelijkheid: dat doe je namelijk door 'm magnetisch aan de zijkant van je iPad te klikken. De iPad laadt de pen vervolgens inductief op, wat heel snel gaat. Verder zijn er geen dopjes, kabels of andere losse onderdeeltjes nodig.
Zoals gezegd geldt wel dat de verschillende uitvoeringen van de Pencil alleen bij bepaalde modellen iPads werken. Zie daarvoor de genoemde tabel. En als je helemaal op safe wilt spelen, vraag dan voor aankoop nog even goed na of de beoogde Pencil daadwerkelijk met jouw iPad werkt.
Apple Pencil 2
Compatibel met de nieuwste modellen van de iPad🍎 Tip: geen iPhone De Pencil werkt niet met welke momenteel beschikbare iPhone dan ook; hij is echt en alléén bedoeld voor de iPad.
Apps
De Pencil werkt in een scala aan apps. Bijvoorbeeld gewoon als pen in iets als Notities, of de tekenmodule van de Microsoft Office-app(s), maar ook in Apples eigen Office-app en in elke andere app die normaliter tekenen met de vinger accepteert. Dat kan bijvoorbeeld ook een PDF-reader met annotatiemogelijkheden zijn. Kijk maar eens naar PDF Expert, een ideale tool voor mensen die veel met het controleren van teksten (denk aan proeflezen) bezig zijn en daar graag snel aantekeningen bij maken of zaken markeren en omcirkelen. Daar leent de nauwkeurige pen zich natuurlijk perfect voor. Het voelt al snel alsof je op gewoon papier bezig bent, maar dan zonder daadwerkelijk papier te verspillen. Ook komt de Pencil in een app als deze goed van pas om documenten te ondertekenen: een handtekening zet je immers net als met een normale pen.
🍎 Tip: Geschreven mail Ook de Apple Mail-app in iPadOS beschikt over een teken/schrijf-module die de Pencil ondersteunt. Kwestie van in een nieuw berichtvenster rechtsonder op de pen tikken en schrijven maar! Weer eens wat anders dan een (volledig) getikte mail.
Tekenen en schilderen maar!
Voor serieus schilder- en tekenwerk zijn diverse bijzonder uitgebreide apps beschikbaar. Een heel bekende en zéér uitgebreide is Procreate, een app die inmiddels door tekenaars, kunstenaars en illustratoren wereldwijd wordt omarmd. De app kost eenmalig 12,99 euro, maar is dat dubbel en dwars waard, al is het maar vanwege de geweldige tutorials die her en der op het web verkrijgbaar zijn en de bijzonder uitgebreide ondersteuning door het enthousiaste ontwikkelteam achter de app. Bij elke grote update wordt de app getrakteerd op indrukwekkende nieuwe features, zoals bijvoorbeeld de optie om eenvoudige animaties aan je kunstwerken toe te voegen.
Een andere interessante app is Affinity Designer, die inmiddels bij de tweede versie is aanbeland. Je krijgt hiermee een desktop-waardige versie van het reguliere Designer op de iPad. Voor een bedrag van 14,99 euro ontsluit je alle mogelijkheden. Nadeel is wel dat de leercurve van deze app door de wat complexe interface met enorm veel mogelijkheden nogal steil is. Wil je een wat eenvoudiger gebruikersinterface en toch een berg aan tekenmogelijkheden, dan kun je Sketchbook of Tayasui Sketches (beide apps al dan niet in de betaalde en daarmee uitgebreidere Pro-uitvoering) proberen. Deze apps draaien al heel lang mee en en hebben een wat lagere instapdrempel.
🍎 Tip: zoeken De App Store heeft nog veel meer tekenprogramma’s in de aanbieding, en van veel van die apps is ook een gelimiteerde versie aanwezig die niets kost. Zo kun je ze zonder zorgen uitproberen en iets zoeken wat perfect bij jouw behoeften past.
Fotobewerken en retoucheren
Ook bij fotobewerkings-apps komt de Pencil voor nauwkeurig retoucheerwerk prima van pas. Art Studio Pro is een zeer uitgebreide maar mede dankzij een traditionele menubalk overzichtelijke combinatie van fotobewerker en tekenprogramma. Sinds een tijdje is er ook de voor de iPad qua gebruikersinterface aangepaste versie van Adobe Photoshop. Volgens Adobe is het de bedoeling dat de iPad-versie uiteindelijk exact dezelfde mogelijkheden krijgt als de desktopversie.
Dat stadium is nog niet bereikt, maar veel werkt al wel. Om gebruik te kunnen maken van de Photoshop-app, moet je wel een abonnement afsluiten. Het meest economisch is dan een variant waarbij je ook de beschikking krijgt over Photoshop en Lightroom voor desktop (Windows en macOS), want daarmee mag je ook Photoshop en de volledige versie van Lightroom op de iPad gebruiken. Let wel, gezien de maandelijkse abo-prijs is dit hele Photoshop-gebeuren meer iets voor professionele gebruikers of erg serieuze hobbyisten.
🍎 Tip: Fotobewerken met de pen Voordeel van puur fotobewerken is dat je met de Pencil bijvoorbeeld heel precies delen kunt selecteren, of bijvoorbeeld de kleinste stofjes op een gescande foto weg kunt retoucheren.
Kleurboeken
Aardig om te noemen tot slot zijn de kleurboeken-apps waarvan er diversen in de App Store te vinden zijn. Daar zitten ook exemplaren bij voor volwassen met complexe kleurplaten als Mandala’s en dergelijke. Voor een ieder die houdt van de rustgevende kleuractiviteiten, maar minder gecharmeerd is om in de trein met een complete tekendoos en potloden te zitten.
🍎 Tip: kinderen De Pencil is natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor kinderen, zeker onderweg op de achterbank of desnoods in het vliegtuig. Let wel op of ze de Pencil weer samen met de iPad in de tas doen; de Apple-pen is net wat te duur om met regelmaat te verliezen!