ID.nl logo
Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?
Huis

Wat is een Apple Pencil en waarom zou je er een willen?

De Apple Pencil is een stylus speciaal voor de iPad. Je kunt er nauwkeurig mee tekenen, schetsen, notities maken en wat al niet meer. We leggen je uit wat die Pencil nou precies is en met welke apps hij volledig tot z’n recht komt.

 

In dit artikel leer je:

  • Wat is een Apple Pencil?
  • Welke versie je moet kiezen?
  • Hoe en met welke apps werkt de Pencil?
  • Welke apps passen heel goed bij deze creatieve pen?

Wat is de Pencil van Apple?

De Apple Pencil (of Pencils, want eigenlijk zijn er twee modellen, waarover later meer) is een geavanceerde pen die compatibel is met een aantal iPads. Vrijwel alle moderne modellen kunnen ermee overweg, maar tot een jaar of drie terug was dat alleen de iPad Pro-serie. Verderop in dit artikel vind je een compleet overzicht van compatibele modellen.

De hardware in de iPad werkt feilloos samen met de hardware in de pen en dat zorgt voor een extreem nauwkeurige positiebepaling. In de Pencil – ook al heeft deze de dikte van een reguliere pen – is een oplaadbare batterij verwerkt, alsmede een kleine maar krachtige computer. Behalve voor positiebepaling wordt computertje ook gebruikt voor de druksensor. Net als bij een echte pen (of stift) geldt dat hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt. Een app moet die drukgevoeligheid trouwens wel ook ondersteunen. Maar ook de hoek waaronder je de pen gebruikt is bepalend voor wat je precies in een app tekent.

Kortom: de combinatie van Pencil, iPad en een app die alle features van de Pencil ondersteunt zorgt voor een indrukwekkend digitaal tekengereedschap. Daarbij kan die Pencil zich bijvoorbeeld als potlood, pen, kwast of welke tekentool dan ook gedragen.

🍎 Tip: Slimme pen De Pencil is een slimme pen met complexe hardware en is op geen enkele manier te vergelijken met de simpele en goedkope generieke stylussen die op elk aanraakscherm werken. De nauwkeurigheid is vele malen hoger, om het over zaken als drukgevoeligheid maar helemaal niet te hebben.

Versies: de eerste Pencil

Er zijn zoals gezegd twee Pencils in omloop: de oorspronkelijke versie en de Pencil 2. De eerste versie kan niet draadloos worden opgeladen, maar alleen via een achter een dopje verstopte Lightning-connector. Die kun je direct in de Lightning-poort van je iPad steken om op te laden (in tien minuten is-ie volgeladen) of je koopt een verloopstukje, dat je aansluit op elke standaard Lightning-kabel en daarmee op een laadadapter. Nadeel van deze Pencil 1 is dat je het dopje erg gemakkelijk kwijtraakt, en dat geldt ook wel voor het kleine verloopstukje.

Apple Pencil 1

Compatibel met wat oudere modellen van de iPad

Er zijn allerlei handige opbergetuitjes voor de Apple Pencil verkrijgbaar, waar je vaak ook nog andere spulletjes in kwijt kunt.

🍎 Tip: Etui Koop voor de oorspronkelijke uitvoering van de Pencil beslist een etuitje. Er zijn er genoeg te vinden die speciaal voor het pennetje zijn ontworpen. Daarin is plek voor de Pencil zelf en vaak ook nog een extra gewone huis-tuin-en-keukenpen, het verloopstukje én een Lightning-kabel.

Pencil 2: draadloos laden!

De Pencil 2 verschilt in functionaliteit niet heel veel van de Pencil 1, behalve dat deze net wat sneller reageert en dus soepeler tekent. Maar het échte verschil zit 'm in de laadmogelijkheid: dat doe je namelijk door 'm magnetisch aan de zijkant van je iPad te klikken. De iPad laadt de pen vervolgens inductief op, wat heel snel gaat. Verder zijn er geen dopjes, kabels of andere losse onderdeeltjes nodig.

Zoals gezegd geldt wel dat de verschillende uitvoeringen van de Pencil alleen bij bepaalde modellen iPads werken. Zie daarvoor de genoemde tabel. En als je helemaal op safe wilt spelen, vraag dan voor aankoop nog even goed na of de beoogde Pencil daadwerkelijk met jouw iPad werkt.

Apple Pencil 2

Compatibel met de nieuwste modellen van de iPad

Je klikt de Pencil 2 magnetisch vast aan de iPad om hem op te kunnen laden.

🍎 Tip: geen iPhone De Pencil werkt niet met welke momenteel beschikbare iPhone dan ook; hij is echt en alléén bedoeld voor de iPad.

 

Apple Pencil 1Apple Pencil 2
* iPad mini (5de generatie)* iPad mini (6de generatie)
* iPad (6de, 7de, 8ste en 9de generatie)* iPad Air (4de generatie en later)
* iPad (10de generatie) LET OP: je hebt ook de ‘USB-C to Apple Pencil Adapter’ nodig voor laden én koppelen van de pen!* iPad Pro 12.9-inch (3de generatie en later)
* iPad Air (3de generatie)* iPad Pro 11-inch (1ste generatie en later)
* iPad Pro 12.9-inch (1ste and 2de generatie)
* iPad Pro 10.5-inch
* iPad Pro 9.7-inch

Apps

De Pencil werkt in een scala aan apps. Bijvoorbeeld gewoon als pen in iets als Notities, of de tekenmodule van de Microsoft Office-app(s), maar ook in Apples eigen Office-app en in elke andere app die normaliter tekenen met de vinger accepteert. Dat kan bijvoorbeeld ook een PDF-reader met annotatiemogelijkheden zijn. Kijk maar eens naar PDF Expert, een ideale tool voor mensen die veel met het controleren van teksten (denk aan proeflezen) bezig zijn en daar graag snel aantekeningen bij maken of zaken markeren en omcirkelen. Daar leent de nauwkeurige pen zich natuurlijk perfect voor. Het voelt al snel alsof je op gewoon papier bezig bent, maar dan zonder daadwerkelijk papier te verspillen. Ook komt de Pencil in een app als deze goed van pas om documenten te ondertekenen: een handtekening zet je immers net als met een normale pen.

Een handgeschreven e-mail versturen? Geen probleem met de Apple Pencil!

 

🍎 Tip: Geschreven mail Ook de Apple Mail-app in iPadOS beschikt over een teken/schrijf-module die de Pencil ondersteunt. Kwestie van in een nieuw berichtvenster rechtsonder op de pen tikken en schrijven maar! Weer eens wat anders dan een (volledig) getikte mail.

Tekenen en schilderen maar!

Voor serieus schilder- en tekenwerk zijn diverse bijzonder uitgebreide apps beschikbaar. Een heel bekende en zéér uitgebreide is Procreate, een app die inmiddels door tekenaars, kunstenaars en illustratoren wereldwijd wordt omarmd. De app kost eenmalig 12,99 euro, maar is dat dubbel en dwars waard, al is het maar vanwege de geweldige tutorials die her en der op het web verkrijgbaar zijn en de bijzonder uitgebreide ondersteuning door het enthousiaste ontwikkelteam achter de app. Bij elke grote update wordt de app getrakteerd op indrukwekkende nieuwe features, zoals bijvoorbeeld de optie om eenvoudige animaties aan je kunstwerken toe te voegen.

Een andere interessante app is Affinity Designer, die inmiddels bij de tweede versie is aanbeland. Je krijgt hiermee een desktop-waardige versie van het reguliere Designer op de iPad. Voor een bedrag van 14,99 euro ontsluit je alle mogelijkheden. Nadeel is wel dat de leercurve van deze app door de wat complexe interface met enorm veel mogelijkheden nogal steil is. Wil je een wat eenvoudiger gebruikersinterface en toch een berg aan tekenmogelijkheden, dan kun je Sketchbook of Tayasui Sketches (beide apps al dan niet in de betaalde en daarmee uitgebreidere Pro-uitvoering) proberen. Deze apps draaien al heel lang mee en en hebben een wat lagere instapdrempel.

Affinity Designer in actie met een van de meegeleverde voorbeeld-tekeningen.

🍎 Tip: zoeken De App Store heeft nog veel meer tekenprogramma’s in de aanbieding, en van veel van die apps is ook een gelimiteerde versie aanwezig die niets kost. Zo kun je ze zonder zorgen uitproberen en iets zoeken wat perfect bij jouw behoeften past.

Fotobewerken en retoucheren 

Ook bij fotobewerkings-apps komt de Pencil voor nauwkeurig retoucheerwerk prima van pas. Art Studio Pro is een zeer uitgebreide maar mede dankzij een traditionele menubalk overzichtelijke combinatie van fotobewerker en tekenprogramma. Sinds een tijdje is er ook de voor de iPad qua gebruikersinterface aangepaste versie van Adobe Photoshop. Volgens Adobe is het de bedoeling dat de iPad-versie uiteindelijk exact dezelfde mogelijkheden krijgt als de desktopversie.

Dat stadium is nog niet bereikt, maar veel werkt al wel. Om gebruik te kunnen maken van de Photoshop-app, moet je wel een abonnement afsluiten. Het meest economisch is dan een variant waarbij je ook de beschikking krijgt over Photoshop en Lightroom voor desktop (Windows en macOS), want daarmee mag je ook Photoshop en de volledige versie van Lightroom op de iPad gebruiken. Let wel, gezien de maandelijkse abo-prijs is dit hele Photoshop-gebeuren meer iets voor professionele gebruikers of erg serieuze hobbyisten.

Photoshop in de iPadOS-versie met het penselenpaneel geopend.

🍎 Tip: Fotobewerken met de pen Voordeel van puur fotobewerken is dat je met de Pencil bijvoorbeeld heel precies delen kunt selecteren, of bijvoorbeeld de kleinste stofjes op een gescande foto weg kunt retoucheren.

Kleurboeken

Aardig om te noemen tot slot zijn de kleurboeken-apps waarvan er diversen in de App Store te vinden zijn. Daar zitten ook exemplaren bij voor volwassen met complexe kleurplaten als Mandala’s en dergelijke. Voor een ieder die houdt van de rustgevende kleuractiviteiten, maar minder gecharmeerd is om in de trein met een complete tekendoos en potloden te zitten.

🍎 Tip: kinderen De Pencil is natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor kinderen, zeker onderweg op de achterbank of desnoods in het vliegtuig. Let wel op of ze de Pencil weer samen met de iPad in de tas doen; de Apple-pen is net wat te duur om met regelmaat te verliezen!

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING