Wat is de volgende grote revolutie voor de gsm?
Elk jaar strijken de grote fabrikanten neer in Barcelona om tijdens het Mobile World Congress de nieuwste smartphones aan de wereld te tonen. Elke keer weer worden toestellen krachtiger, platter en uitgerust met meer functies. Evolutie dus. Maar wat gaat de volgende revolutie worden? Een kijkje in de toekomst.
De mobiele telefoon is inmiddels al ruim 40 jaar oud. Destijds was het Motorola die met zijn DynaTAC prototype het eerste mobiele telefoongesprek ooit voerde. Sindsdien heeft de gsm meerdere revoluties meegemaakt. Digitaal bellen via het 2G-netwerk werd in 1991 beschikbaar voor het grote publiek en in de loop van de jaren negentig werden, naast bellen en sms’en, ook internet en e-mail beschikbaar op een mobiele telefoon. Begin 2000 werd de eerste gsm met een ingebouwde camera gelanceerd en de laatste grote revolutie was die van de full touch smartphone.
Tijd voor iets nieuws
Natuurlijk is de smartphone sinds de eerste full touch toestellen flink verbeterd. Kijk maar eens naar het verschil tussen de iPhone 2G uit 2007 en de huidige iPhone 5S op bijvoorbeeld Typhone.nl. Maar het concept achter de 5S is nog steeds hetzelfde als dat van het origineel. Gelukkig is een groot aantal fabrikanten op dit moment druk met een interessante ontwikkeling, namelijk de volledige flexibele touchscreen. En de mogelijkheden lijken eindeloos.
Tablet én smartphone
Het display van een smartphone is altijd een compromis. Een groter display werkt comfortabeler. Maar hoe kleiner het scherm, hoe hoger het draagcomfort en des te langer gaat de accu mee. In de nabije toekomst hoeven we deze keuze wellicht niet meer te maken. Dankzij flexibele displays wordt het mogelijk om een tablet als het ware op te vouwen tot een smartphone. Zo tover je een 5”smartphone eenvoudig om tot een 10” tablet.
©CIDimport
Ultracompact
Naast de opvouwbare tablet/smartphone, kunnen fabrikanten dankzij de flexibele displays kiezen om een groot toestel met bijvoorbeeld een 6” display supercompact te maken door het toestel inklapbaar te maken zoals de oude bekende ‘clamshell’ toestellen. Tablets kunnen ook zeer compact worden door het display op te rollen.
©CIDimport
Watch out
Een derde toepassing die wel eens een hoge vlucht kan nemen, is de combinatie van een smartwatch en smartphone. Op dit moment is de smartwatch een verlengstuk van je gsm maar wat als je smartwatch je smartphone is. Door een flexibel display is het, in theorie, mogelijk om een toestel om je pols te dragen als een smartwatch. Naast de voorgaande voorbeelden, is het aantal toepassingen van een flexibel display voor een smartphone natuurlijk nog vele malen groter. En het mooiste van alles is dat de techniek al bestaat en grote fabrikanten als Samsung en LG er flink in investeren. Of dat betekent dat de opvolger van de Samsung Galaxy S5 al een flexibel display krijgt, lijkt onwaarschijnlijk. Maar de eerste buig- en vouwbare toestellen zouden zomaar eens in 2016 kunnen verschijnen. En wie weet wat de volgende revolutie dan wordt. Als we de wet van Moore mogen geloven, duurt het namelijk ook niet lang meer voordat ons brein ingehaald wordt door een microchip in een smartphone.
De redactie van Computer Idee is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.