ID.nl logo
Speel je favoriete retro-games op je smartphone
© PXimport
Huis

Speel je favoriete retro-games op je smartphone

De Commodore 64, Super Nintendo, PlayStation of N64: grote kans dat een of meer van deze spelcomputers je doen terugdenken aan lang vervlogen tijden. Je zult ze waarschijnlijk niet meer zo snel aansluiten en opstarten, maar tegenwoordig speel je je favoriete klassiekers gewoon op je telefoon met een smartphone-emulator.

Dankzij emulators kun je je oude tijden herbeleven. En dat kan zelfs onderweg op je smartphone, zodat je geen rugzak met games en randapparatuur hoeft mee te slepen. Liever een emulator op je pc? Zie dan dit artikel.

Emulators op iOS

In dit artikel focussen we voornamelijk op emulators op Android, maar dat betekent niet dat er niets voor iOS beschikbaar is. Het probleem is dat Apple geen emulators toelaat in de App Store. Het bedrijf accepteert geen apps die externe roms kunnen downloaden en uitvoeren, ook met het oog op copyrightschending. Emulators zijn daardoor alleen met een omweg te installeren en dat brengt risico’s met zich mee. Sommige apps vereisen een gejailbreakte iPhone of iPad, andere apps maken gebruik van trucs om een installatie zonder jailbreak mogelijk te maken. GBA4iOS is een voorbeeld van die laatste: alleen door tijdens de installatie de tijd terug te zetten, kun je de emulator installeren. Bovendien moet je het app-certificaat accepteren en je toestel niet updaten als er een nieuwe iOS-versie beschikbaar is, anders werkt de emulator niet meer. Dat is allesbehalve ideaal. Wel kun je via de ingebouwde browser van GBA4iOS aan roms komen.

©PXimport

Het startpunt voor nostalgie: C64.emu

Gamers geboren vóór of in de jaren 80 zullen met weemoed terugdenken aan de Commodore 64. Het eerste model van deze legendarische 8bit-homecomputer werd in 1982 geïntroduceerd. Pas in 1994 werd de productie officieel gestaakt na het faillissement van Commodore. De populariteit van de computer is vooral te danken aan het grote spelaanbod. Alle pixelige klassiekers van toen kun je nu op je smartphone spelen met C64.emu, een erg stabiele emulator voor Android die regelmatig van updates wordt voorzien. De app werd ontwikkeld door Robert Broglia, ook verantwoordelijk voor emulators voor onder meer de Atari 2600, MSX, Neogeo en (S)NES.

C64.emu draait op praktisch elke Android-smartphone en -tablet jonger dan vier jaar. Na het installeren van de app uit de Play Store (3,49 euro) moet je nog even de juiste firmwarebestanden downloaden. Die vind je inclusief instructies op de site van de ontwikkelaar. Ook de games, zogenoemde roms, moet je handmatig downloaden en in de juiste map op je Android-toestel plaatsen. Het gemakkelijkst is om je smartphone of tablet met een computer te verbinden, zodat je snel de benodigde bestanden kunt downloaden en overzetten. Een extern geheugenkaartje is handig, maar niet noodzakelijk.

©PXimport

Commodore 64-roms

Een goed adres om vervolgens Commodore 64-roms te vinden is Emuparadise, waar je ook terecht kunt voor andere spelcomputers als de Atari 2600, Sega Mega Drive en PlayStation 2. Een zoekactie op Google leert dat er ook andere sites roms aanbieden, maar Emuparadise is in onze ervaring betrouwbaar en het aanbod is groot. Sommige spellen zijn zelfs speelbaar in de browser, waardoor je geen aparte emulator nodig hebt. Ook zijn er compleet ingescande gametijdschriften te vinden als Commodore Power Play, Nintendo Power en RetroGamer. Kortom, dit is hét startpunt voor je nostalgische reis.

©PXimport

Zijn emulators en roms legaal?

Tegenwoordig kun je eenvoudig aan roms komen, ook voor relatief nieuwe spelcomputers als de PlayStation 2 en Nintendo GameCube. Dat betekent echter niet dat het downloaden van roms legaal is, zelfs niet als je de originele games in bezit hebt. Bedrijven als Nintendo zien de opkomst van roms als een bedreiging voor de auteursrechten van game-ontwikkelaars en geven aan dat je met het downloaden, kopiëren en distribueren van games aan copyrightschending doet. Wanneer je voorzorgsmaatregelen neemt en op kleine schaal oudere roms downloadt, achten we de kans dat je hiervoor beboet wordt niet groot. Garanties dat je veilig bent zijn er echter niet. Het veiligst ben je als je zelf roms maakt van je games, daarvoor zijn veel handige manieren te vinden op internet. Of je maakt gebruik van homebrew-games. Dit zijn niet-commerciële spellen gemaakt door thuisontwikkelaars, die je legaal en gratis kunt spelen.

Game Boy-spellen

De oorspronkelijke Game Boy uit 1989 heeft talloze klassiekers voortgebracht, waaronder Tetris, Super Mario World en Pokémon. Op Marktplaats en eBay kun je de antieke handheld voor een paar tientjes op de kop tikken, maar het vinden van specifieke games kan een uitdaging zijn. Een emulator biedt in dat geval uitkomst, en voor de Game Boy zijn er genoeg. De beste optie uit de Play Store is John GBC (1,99 euro), die ook overweg kan met Game Boy Color-spellen. Er is een gratis versie met advertenties, ideaal om de emulator eerst even uit te proberen. Het besturen van games met de virtuele knoppen is namelijk even wennen, zeker als je een smartphone met een kleiner scherm gebruikt. De app vereist Android 2.3 of hoger en werkt ook op tablets. Even de juiste roms op je toestel zetten en je kunt aan de slag. Spellen worden waarheidsgetrouw weergegeven en korte speelsessies zijn geen probleem dankzij de optie om tussentijds je progressie op te slaan.

Game Boy Advance

Wil je met wat recenter materiaal aan de slag, dan kun je gaan voor de Gameboy Advance-emulator van dezelfde ontwikkelaar, John GBA (1,99 euro) of het uitstekende GBA.emu van Robert Broglia (3,99 euro). Deze emulators zijn qua mogelijkheden vergelijkbaar en ondersteunen allebei externe controllers. Heb je nog een Wii- of bluetooth-controller liggen, dan kun je die koppelen om je games te besturen. Dat kan ook met een usb-gamepad of -keyboard, al kost het wat meer moeite om ze te verbinden als je geen volwaardige usb-poort tot je beschikking hebt. Een analoge controller is niettemin een goede optie voor spellen die je reflexen op de proef stellen. Onder meer Razer en Mad Catz maken controllers voor Android, vaak met een handige houder om je telefoon in te klikken.

©PXimport

Terug naar de 90’s

De jaren 90 waren een geweldige tijd voor handhelds én consoles, met een aantal fantastische systemen en tientallen, zo niet honderden, gedenkwaardige games. Aan het begin van het decennium maakten vooral SNES (met spellen als Star Fox, Super Mario (Kart) en Zelda) en Sega Mega Drive (met onder andere Sonic, Golden Axe en Battletoads) de dienst uit. Al die klassiekers zijn ook onderweg speelbaar met de gratis emulators Snes9x EX+ en gGens(MD). Ze zijn compatibel met de meeste Android-versies, al heb je wel een vrij krachtige smartphone nodig om games soepel te spelen. Mode 7-rendering, in sommige SNES-games gebruikt voor simpele 3D-effecten, wordt door de emulator niet altijd goed weergegeven. Ook gGens(MD) heeft soms moeite met geavanceerdere Mega Drive-spellen, maar over het algemeen kun je praktisch al je favoriete spellen van deze platforms emuleren.

Saga Saturn

Halverwege de jaren 90 was het de beurt aan de vijfde generatie spelcomputers met de Sega Saturn, Sony PlayStation en Nintendo 64. Waar op eerdere systemen al werd geëxperimenteerd met 3D, stapten deze consoles vrijwel volledig over op de derde dimensie. De Saturn was een uitzondering, met een groot aantal shooters en vechtspellen in 2D. De spelcomputer wist buiten Japan nooit potten te breken en de productie werd slechts drie jaar na de release stopgezet. Dat was vooral te wijten aan de concurrentie van Sony en het beperkte spelaanbod. De spelcomputer was berucht vanwege het feit dat het enorm lastig was om op te programmeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor de Saturn nauwelijks emulators beschikbaar zijn, laat staan voor Android en iOS.

©PXimport

PlayStation en N64

Dat is een ander verhaal voor de PlayStation en N64. De beste opties zijn respectievelijk FPse for Android (2,79 euro) en MegaN64 (gratis en reclamevrij). Beide emulators ondersteunen vrijwel alle games, al draaien die niet altijd even soepel. Mario Kart 64 en GoldenEye zijn weliswaar speelbaar, maar hebben soms last van haperend geluid. Gebruik je een recente smartphone of tablet, dan werkt MegaN64 in de meeste gevallen prima. Hetzelfde geldt voor FPse for Android, die voor gebruik wel vereist dat je de BIOS van de PlayStation downloadt. Op de website Loveroms vind je het juiste bestand dat je in dezelfde map als je roms kunt plaatsen. Vervolgens hoef je alleen nog de app te starten en een game in te laden. Net als bij MegaN64 kun je kiezen voor virtuele knoppen of een analoge (bluetooth-)controller. In het eerste geval worden de twaalf toetsen en het pookje van de PlayStation-controller verspreid over het scherm, wat redelijk werkt als je een Android-toestel hebt met een scherm groter dan 5 inch.

©PXimport

Android-emulator voor je pc

Het aanbod emulators voor Android is groot, maar wist je dat je ook je favoriete Android -games kunt emuleren op je pc? De beste optie voor Windows is Remix OS Player, dat gebaseerd is op Android 6.0 Marshmallow en eenvoudig werkt. Na installatie heb je volledige toegang tot de Play Store en kun je naar hartenlust apps downloaden en spelen. Handig is dat je meerdere vensters naast elkaar kunt gebruiken, zodat je tijdens een potje Clash of Clans kunt chatten over je vorderingen. Daarnaast kun je in de Windows-achtige interface gemakkelijk bestanden aanmaken, verplaatsen en snelkoppelingen maken op het bureaublad. In principe is het programma net zo uitgebreid als het Android-besturingssysteem Remix OS, met het voordeel dat je het niet apart hoeft te booten. Houd wel rekening met de minimale systeemeisen: Windows 7, een Core i3-processor, 4 GB RAM en 8 GB opslagruimte. Een Mac-versie is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar wel in aantocht.

©PXimport

Enorm aanbod

Het gaat te ver om in dit artikel alle beschikbare emulators afzonderlijk te bespreken. Het aanbod is gigantisch en praktisch elke spelcomputer en handheld is wel te emuleren. Zo zijn er voor Android een handjevol uitstekende PSP-emulators (tip: PPSSPP) en apps voor het spelen van Dreamcast (Reicast) en zelfs Nintendo DS-games (DraStic DS Emulator). De DS is vrij lastig te emuleren, vanwege de aanwezigheid van twee schermen op de handheld.

Ook modernere consoles als de PS2 en GameCube zijn te emuleren, maar daarvoor heb je krachtige hardware en flink wat schijfruimte nodig. De meeste van dit soort emulators voor smartphones blijken in de praktijk niet te werken, waardoor je aangewezen bent tot je pc. Is dat erg? Wat ons betreft niet, want er zijn ontelbaar veel andere retrosystemen en -games beschikbaar die zeer de moeite waard zijn om te (her)ontdekken met je smartphone.

▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!