Samsung Galaxy S6 edge+ - Schoonheid in het groot
De Galaxy S6 edge is de mooiste smartphone die ik tot nu toe gezien heb en ook het scherm is fantastisch. De edge+-variant is een slag groter en dat biedt meer van dat goede, mits je met het formaat overweg kunt.
En dat formaat, dat is geen kattenpis. Het scherm is 5,7 inch groot (14,5 cm), maar door zijn afgebogen schermranden is hij ongeveer even groot als de OnePlus One en een slagje kleiner dan de iPhone 6(s) Plus. Beide toestellen hebben een kleiner scherm van 5,5 inch. Maar desondanks heb je er alsnog een flinke broekzak voor nodig. Zelf had ik er geen problemen mee, maar dat is natuurlijk iets persoonlijks en omdat ik zelf een OnePlus One bezit hoefde ik niet aan het formaat te wennen. Lees ook: de beste smartphones van 2015
Grote voordelen van de (kleinere) Galaxy S6 edge die ik eerder dit jaar testte zijn de camera die zich met de beste meet, het scherm en de bouwkwaliteit. Prettig aan de edge+ is dat er meer van de laatste twee pluspunten is. Het Super Amoledscherm is helder, contrastrijk en heeft levendige kleuren. Bovendien zorgt de resolutie van 2560x1440 voor haarscherp beeld. Persoonlijk verkies ik het scherm boven die van de iPhone of andere Android-concurrenten.
©PXimport
Het gebogen scherm maakt edge-smartphones een juweel om te zien.
Enkel met edge
Het toestel zelf is van glas en metaal en is ondanks zijn stevige bouwkwaliteit opvallend licht. Maar daar zijn wel concessies voor gedaan: er is geen geheugenkaartslot meer en de batterij is niet vervangbaar. Het grotere formaat komt er alleen in edge-variant, waarbij de schermranden afgebogen zijn. Dit is wat het toestel zo mooi maakt, maar praktisch biedt het niet heel veel. Je kunt meldingen tonen, een nachtklokje, wat snelkoppelingen, et cetera. Wat vooral handig is als je het toestel op z'n scherm op tafel ligt. Het probleem waar ik tegenaan liep bij het testen van de gewone S6 edge is dat mijn vingers het afgebogen scherm raken wanneer ik hem vasthoudt. Hierdoor reageerde het toestel vaak vreemd. Samsung heeft er gelukkig rekening mee gehouden en dit probleem met een update verholpen. Het maakt niet meer uit als je vingers per ongeluk de zijkant van het scherm raken als je het toestel gebruikt. Maar over het algemeen kan ik toch concluderen dat zo'n edge-scherm heel mooi is, maar qua functionaliteit eigenlijk bar weinig toevoegt.
©PXimport
Aan de verlichting van het edge-scherm zie je wanneer je een berichtje hebt, zelfs wanneer het toestel op de voorkant ligt.
Qua specs heeft de S6 edge+ vrijwel hetzelfde aan boord. De camera is hetzelfde gebleven en kwam uitstekend uit onze test van eerder dit jaar. Maar de foto's van de camera komen door het grotere schermformaat wel beter tot zijn recht. Verder vinden we dezelfde octacore-processer en 32GB werkgeheugen in het toestel terug. Het werkgeheugen is opgeschaald naar 4GB en een grotere smartphone betekent ook meer ruimte voor een grotere accu. Dat is het geval, en in praktijk is de accuduur ook prima. Anderhalve tot twee dagen is bij normaal gebruik haalbaar en de meegeleverde oplader laadt het toestel binnen een kwartier voldoende op om uren door te kunnen. Hoe dat snelladen de accucapaciteit op lange termijn beïnvloedt is echter lastig te testen.
Andere onderdelen zoals de vingerafdrukscanner zijn aanwezig en werken vlot en eenvoudig. De hartslagmeter zit ook weer op de achterkant van het toestel. Deze werkt redelijk accuraat, maar blijft een wat overbodige toevoeging. Vooral als je tijdens het sporten je hartslag wilt meten moet je eerst stoppen, je toestel pakken, ontgrendelen, de app starten en een halve minuut je vinger op de sensor leggen voor een momentopname. Tsja. Bovendien is deze gekoppeld aan de S Health app van Samsung. Je kunt hem niet gebruiken in combinatie met andere apps of wearables.
TouchWiz
Er is al veel gezegd en geschreven over TouchWiz, de skin die Samsung over Android heen legt, Android 5.1 in dit geval. En over het algemeen niet al te positief. Ook van mijn kant. Nu heeft Samsung besloten wat minder rommel en overbodige functies in te bouwen. Inmiddels is het instellingenscherm eindelijk weer overzichtelijk zonder tabbladen. Maar qua bloatware heeft TouchWiz nog een bijzonder lange opruimweg te gaan. Zo vind je een enorme zwik Microsoft-apps op het toestel, een tweede applicatiewinkel van Samsung zelf, privacy-minachtende apps zoals Facebook, Messenger en Instagram en meer. Deze zijn gelukkig te deïnstalleren. Kwalijkst is nog de Smart Manager, waarin je voor Android overbodige functionaliteit terugvindt als een proces-killer en een virusscanner van respectievelijk Clean Master en McAfee. Deze app is bovendien niet uit te schakelen en dient dus alleen portemonnee van Samsung.
©PXimport
De bouwkwaliteit is indrukwekkend.
Dan is er tenslotte nog een punt dat ik nog moet aanstippen: de prijs. De Galaxy S6 edge+ kost 799 euro. Dat is buitensporig veel geld voor een smartphone. Bovendien is er geen platte variant beschikbaar zonder edge-scherm, wat wel het geval is bij de gewone Galaxy S6 en honderd euro minder kostte. Versies met meer opslaggeheugen zijn overigens ook niet beschikbaar.
Conclusie
De Galaxy S6 edge+ biedt meer van het goede dat de S6 edge heeft. Het scherm is enorm, maar ook enorm fijn. Het toestel is mooi en krachtig en heeft alles aan boord om de komende jaren door te komen. Alleen is 799 euro daar teveel geld voor.
Samsung Galaxy S6 edge+ ----------------------- **Prijs:** € 799,- **Kleuren:** Zwart, goud **OS:** Android 5.1 **Scherm:** 5,7 inch Super Amoled (2560 x 1440) **Processor:** 2,1 GHz octacore (Exynos 7420) **RAM:** 4GB **Opslag:** 32 GB (niet uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 16MP (achter) 5MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps **Formaat:** 15,4 x 7,6 x 0,7 cm **Gewicht:** 153 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, hartslagmeter
- Ontwerp en bouwkwaliteit
- Scherm
- Camera
- Accu
- Prijs
- Geen geheugenkaart
- Geen verwisselbare batterij
- Smart Manager