© CIDimport

Review: Sony Xperia XZ

Geplaatst: 2 december 2016 - 12:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:36

Redactie ID.nl

Tot dit jaar leek het erop alsof Sony tot in lengte der jaren door zou gaan met de Xperia Z-lijn van z’n smartphones. Niets bleek minder waar, want na de Z5 van vorig jaar is het bedrijf dit jaar overgestapt op X als aanduiding voor de high-end lijn.

De Xperia XZ is het topmodel van dit jaar. Qua design heeft Sony niet alles omgegooid, de Xperia XZ is nog altijd goed te herkennen als een Sony-toestel voor wie bekend is met de Xperia Z-modellen van de afgelopen jaren. De glazen achterkant is echter verleden tijd. Het toestel is nu – met uitzondering van het glazen paneel aan de voorzijde uiteraard – volledig vervaardigd uit plastic. Hij lijkt wel een beetje op de eerste Lumia-toestellen van Nokia, bijvoorbeeld de Lumia 800. Het toestel ligt verder prettig in de hand wat ons betreft, maar op basis van het commentaar dat we er gevraagd en ongevraagd op hebben gehad, vindt de meerderheid het wel een wat goedkoop ogende smartphone. De behuizing is nog wel steeds waterdicht.

Rechts georiënteerd

Voor de bediening van het toestel hoeft u niet aan de linkerkant te zoeken. Daar zit alleen het laatje voor nano-sim- en micro-sd-kaartje. Alle knoppen zitten rechts, waarbij de overigens uitstekend functionerende vingerafdruklezer in de aan/uit-knop zit verwerkt. De volumeknoppen zitten eronder en daar weer onder zit nog de speciale cameraknop. Druk hierop en de cameratoepassing start meteen, ook als het toestel in stand-by staat. De volumeknoppen fungeren daarnaast ook als zoomknoppen, wat verklaart waarom ze zo dicht bij de cameraknop zitten. Voor het aanpassen van het volume zitten ze bij normaal gebruik echter wel wat aan de lage kant, waardoor ze niet zo goed bereikbaar zijn. De usb-aansluiting is een nieuw type-c-model.

Beeld en geluid

Sony kiest er nog altijd voor om niet hoger te gaan dan full hd (1920x1080) op het ruim 13 centimeter (5,2 inch) grote scherm. Op een toestel van 700 euro is tegenwoordig 2560x1440 gangbaar. Over wat er merkbaar is van de hogere resolutie valt overigens te twisten. Full hd is naar onze mening weliswaar voldoende, maar dan steekt die hoge prijs toch wel. Het paneel zelf is geschikt voor een grotere kleurruimte dan Android standaard kan weergeven, waardoor de kleuren niet accuraat zijn. Sony zet op het gebied van geluid al sinds jaar en dag in op hires-audio, ook op haar smartphones. Ondersteuning voor verliesvrije formaten zoals flac is dan ook ingebouwd. De kwaliteit van de speakers van de Xperia XZ valt dan juist weer fors tegen. Die klinken erg pover, vergeleken met de meeste andere high-end-toestellen.

Prestaties

In deze smartphone heeft Sony de snelste Qualcomm-processor van dit moment gestopt. Hij heeft 3 gigabyte werkgeheugen en 32 gigabyte opslag, uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Uiteraard is er voorzien in lte 4g, dual-band wifi, bluetooth en nfc. De accu heeft een vrij forse capaciteit, maar heeft ons in de praktijk niet echt kunnen overtuigen. Slecht is de accuduur van dit toestel zeker niet, maar hij behoort ook niet tot de toppers op dit vlak. Gelukkig is de accu dankzij Quick Charge 3.0 weer razendsnel opgeladen. De camera is ten slotte van een uitstekend niveau. Met name overdag zijn de plaatjes zeer fraai. Bij mindere lichtomstandigheden legt Sony de nadruk op een zo hoog belicht mogelijk plaatje, wat de realiteit behoorlijk wat geweld aan doet. Aan de andere kant levert het wel een bruikbaar plaatje op waarop het object in ieder geval goed te zien is.

Conclusie

In het algemeen uitstekende smartphone, die iets te duur is voor het gebodene.

Pluspunten:
Krachtig, camera, ondersteuning hi-res-audio.
Minpunten:
Accuduur mag iets beter, speakers.

Adviesprijs: € 699,–

Voor meer informatie: www.sonymobile.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten