ID.nl logo
Review Sony Xperia 5 V – fraaie camerasmartphone voor beperkt publiek
© Wesley Akkerman | ID.nl
Huis

Review Sony Xperia 5 V – fraaie camerasmartphone voor beperkt publiek

Hoewel Sony’s smartphones niet de meest populaire smartphones op de markt zijn, brengt de Japanse elektronicagigant toch ieder jaar verschillende modellen uit. Nadat we eerder de Sony Xperia 1 V en 10 V getest hebben, is het nu tijd voor de in september uitgekomen Sony Xperia 5 V.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep houden we een smartphone over met twee gezichten. Op het eerste gezicht doet het toestel weinig fout. De processor is snel, capabel en wordt gelukkig niet meer snel warm. Het scherm oogt fantastisch, de audiobeleving is van hoog niveau en de camerakwaliteit idem dito. Al staan daar wel duidelijke kanttekeningen bij, zeker als je vaak in de avond fotografeert. De prijs is echter het grootste struikelblok voor de Sony Xperia 5 V: 999 euro is gewoonweg ontzettend duur. Dan gaan de negatieve aspecten zwaarder meetellen. Ja, de accu gaat lekker lang mee, maar laadt helaas ook langzaam op (al is dat dan weer wel gezonder voor de batterij). Het updatebeleid is en blijft karig en beperkt en het formaat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het jammer dat er zo weinig opslagruimte is. Dit toestel zal niemand overhalen die nog niet geïnteresseerd was en is mogelijk alleen interessant voor de mensen die willen upgraden vanaf een Xperia 5 III of lager.

Plus- en minpunten
  • Efficiënte processor
  • Prachtig, langwerpig oled-scherm
  • Camerasysteem met voldoende licht
  • Koptelefoonaansluiting
  • Accuduur
  • Kale Android-ervaring
  • Camerasysteem met te weinig licht
  • Karig updatebeleid
  • Weinig opslagruimte
  • Langzaam laden
  • Beeldverhouding niet voor iedereen
  • Alles na 2x inzoomen digitaal

De Sony Xperia vijf vijf, dus. Of beter gezegd: Mark 5. Een toestelreeks met smartphones die veelal tussen wal en schip vallen. Want hoewel de Sony Xperia 5 V goedkoper is dan de Sony Xperia 1 V, is het verschil in specificaties en mogelijkheden best bescheiden. Het scherm is iets kleiner (waardoor het toestel wat compacter is), je krijgt minder werkgeheugen en opslagruimte en je mist een lens. De Xperia 1 V heeft een prijskaartje van 1.399 euro, terwijl de 5 V 999 euro kost.

Aangezien Sony met de Sony Xperia 10 V al een veel goedkoper alternatief aanbiedt, rijst bij ons de vraag: voor wie brengt Sony de Xperia 5 V dan uit? Toegegeven, met een korting van ruim 400 euro (zo zien we dat dan maar even) komt het toestel wellicht in het bereik van meer mensen. En consumenten die op zoek zijn naar een goede camera op hun smartphone hoeven dan minder diep in de buidel te tasten. Plus: dat compacte formaat past beter in een broekzak of handtas.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Specifieke doelgroep voor Sony Xperia 5 V

Het is niet zo dat Sony zomaar smartphones uitbrengt zonder daar over na te denken. Maar wat de Xperia-serie al jaren kenmerkt is dat die doelgroep beperkt is. Gezien de prijs moet het ook een behoorlijk vermogende doelgroep zijn, maar dan is het nog maar de vraag of het mensen zijn die geregeld nieuwe smartphones kopen. Aangezien de smartphonetak van het bedrijf jaar op jaar verlies draait, lijkt dat niet het geval te zijn. Daar komt bovenop dat de markt an sich nog steeds in mineur is.

Je zou dus verwachten dat fabrikanten met spannende updates aankomen voor hun smartphones, maar niets is minder waar. Dit is overigens geen sneer naar Sony – geen enkele smartphonefabrikant komt met echt innovatieve of vooruitstrevende functies voor zijn toestellen. Daarvoor zijn smartphones mogelijk te veel doorontwikkeld en de onderdelen te duur geworden. Maar goed, stel je dat je in de markt bent voor een nieuwe smartphone en de Xperia 5 V valt je op. Wat krijg je dan?

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

De lijn der verwachting

Ten opzichte van vorig jaar is er in elk geval bar weinig veranderd. Dat ligt – gezien de markt – geheel in de lijn der verwachting. Het design is nagenoeg onveranderd, op de compactere cameramodule na. Hoewel die technisch gezien verbeterd is, is-ie dus ook een stuk kleiner. Een belangrijk verschil is wel dat dit keer de beschermlaag Gorilla Glass Victus 2 zowel achterop als voorop zit. Ook is de matte afwerking fijn. Daardoor oogt het toestel strak en vallen vingerafdrukken vrijwel niet op.

Verder heeft het toestel het kenmerkende oled-display van 6,1 inch, met een schermindeling van 21:9. Films kijken op dit display is en blijft een genot. Niet alleen omdat de hdr-kleuren van het scherm spatten, maar ook omdat de meeste films in dat formaat opgenomen zijn. Daardoor heb je geen last van zwarte balken. Andere content (zoals series, foto’s en games) kunnen wel zwarte balken laten zien. De audiokwaliteit is over het algemeen respectabel, maar mist wat warmte en diepte.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

De audiojack blijft belangrijk

In tegenstelling tot veel andere smartphones blijft Sony een audiojack toevoegen aan de Xperia’s. Daardoor kun je bedraad naar muziek in hoge kwaliteit luisteren, dankzij de ondersteuning voor Sony’s ldac-formaat, DSEE Ultimate (voor het opschalen van muziek in mindere kwaliteit), Dolby Atmos en hi-res-audio. Bovendien ondersteunt dit toestel 360 Spatial Sound. Met een koptelefoon die deze formaten eveneens ondersteunt kom je hier dus volledig aan je trekken.

Als het gaat om mediaconsumptie, dan blinkt de Sony Xperia 5 V uit. Maar dat deden de voorgangers ook al. Sterker nog: qua scherm is er niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dan kan de processor wellicht soelaas bieden. De Snapdragon 8 Gen 2 is veel efficiënter dan z’n voorganger en perfect geschikt voor gaming en dagelijkse taken. Ook goed om te weten: deze cpu wordt niet net zo warm. Qua accuduur gaan de toestellen gelijk op; je maakt gemakkelijk twee dagen vol.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Weinig nutteloze apps

Ook voert Sony geen noemenswaardige updates door met betrekking tot de software. Die is nog altijd ontzettend schoon en strak. Een unieke functie binnen de Sony-software is nog altijd de Zijsensor, waarmee je snel apps opent, al dan niet in twee vensters. Door dat langwerpige scherm zijn sommige apps wellicht minder goed bereikbaar met één hand, en dankzij die sensor open je ze toch moeiteloos. Verder is het goed om te zien dat de fabrikant weinig nutteloos apps vooraf installeert.

Je krijgt te maken met het standaardaanbod aan Google-apps, evenals Facebook, LinkedIn en natuurlijk Sony’s eigen cameraprogramma’s. Dat heb je ook wel nog om alles uit het camerasysteem te halen (waar we straks dieper op ingaan). Helaas kun je de vooraf geïnstalleerde apps niet verwijderen, en alleen slechts uitschakelen. Dat blijft ons toch tegen het zere been, helemaal omdat je gewoon 1000 euro neertelt voor dit toestel. Dit is het premium segment: je zou dus zelf meer zeggenschap moeten hebben over de apps die je wel en niet wilt gebruiken.

Bovendien voldoet Sony ook niet echt aan de eisen van het premium segment als het gaat om het updatebeleid. Het is fijn om te zien dat we minimaal twee Android-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates krijgen, maar dat is in alle opzichten vrij karig. De Sony Xperia 5 V wordt geleverd met Android 13, terwijl Android 14 voor de deur staat. Nu is Sony niet de snelste updater op de markt, waardoor het gevoelsmatig wellicht meevalt. Maar concurrenten doen dit beter.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

16 mm, 24 mm en 48 mm

De camerabeleving staat echter altijd centraal voor Sony. Op dit goedkopere model zit dezelfde hoofdsensor als de Xperia 1 V. Die beschikt over 52 megapixel, waarvan 48 megapixel daadwerkelijk gebruikt wordt. Door middel van pixel binding produceert het systeem voornamelijk haarscherpe, kleurrijke en gedetailleerde 12 megapixelfoto’s. Bovendien kan de sensor zonder kwaliteitsverlies inzoomen (tot twee keer). Alles daarna gebeurt helaas digitaal.

Gecombineerd met de groothoeklens, eveneens van 12 megapixel, maakt het camerasysteem gebruik van drie brandpuntafstanden: 16 mm, 24 mm en 48 mm. Vorig jaar hadden we ook nog 60 mm, wat de Xperia 5 IV wel goed deed. Nu is er de optie tot 144 mm te gaan; maar alles tussen 48 en 144 mm gebeurt dus digitaal. Dan is de kans groot dat er artefacten ontstaan, helemaal wanneer je fotografeert in een omgeving met weinig (natuurlijk) licht, en dat is enorm zonde.

©Wesley Akkerman | ID.nl

Algemene fotokwaliteit 👌

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe goed de algemene fotokwaliteit is (overdag). De Sony Xperia 5 V legt kleinere details perfect vast. De autofocus doet wonderen, en verder ogen de beelden niet te scherp. Kleuren ogen natuurlijk en helder, terwijl de hdr-stand alles lekker laat knallen. Maar zodra het donker wordt, valt de smartphone door de mand. Daarmee lijkt de Xperia 5 V ontzettend veel op de Xperia 1 V, die vrijwel dezelfde voor- en nadelen heeft.

Tot slot is het zo dat Sony’s toestellen consumenten nog wel eens kunnen overweldigen met functies. De enkele camera- en de twee video-apps bieden professionele mogelijkheden, met termen die niet iedereen bekend zijn. Toegegeven, als je weet wat je doet maakt je er prachtige shots mee. Maar we zien weinig mensen daar echt gebruik van maken. Gelukkig werken de basismodi prima en kun je zelf andere camera-apps downloaden die de foto- en video-ervaring toegankelijk houden.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Sony Xperia 5 V kopen?

Onderaan de streep houden we een smartphone over met twee gezichten. Op het eerste gezicht doet het toestel weinig fout. De processor is snel, capabel en wordt gelukkig niet meer snel warm. Het scherm oogt fantastisch, de audiobeleving is van hoog niveau en de camerakwaliteit idem dito. Al staan daar wel duidelijke kanttekeningen bij, zeker als je vaak in de avond fotografeert. De prijs is echter het grootste struikelblok voor de Sony Xperia 5 V: 999 euro gewoonweg ontzettend duur.

Dan gaan de negatieve aspecten zwaarder meetellen. Ja, de accu gaat lekker lang mee, maar laadt helaas ook langzaam op (al is dat dan weer wel gezonder voor de batterij). Het updatebeleid is en blijft karig en beperkt en het formaat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het jammer dat er zo weinig opslagruimte is. Dit toestel zal niemand overhalen die nog niet geïnteresseerd was en is mogelijk alleen interessant voor de mensen die willen upgraden vanaf een Xperia 5 III of lager.

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.