Review Sony Xperia 5 IV - Prijzige smartphone met kort updatebeleid
Sony is geen grote speler meer op het gebied van smartphones en komt sporadisch met nieuwe modellen. De Xperia 5 IV is het in september van dit jaar uitgebrachte nieuwste model, dat compacter is ten opzichte van de eerder uitgebrachte Xperia 10 IV en de Xperia 1 IV. Hoe presteert de nieuwe uitvoering?
Qua specificaties stelt de Xperia 5 IV niet teleur. Aan de ene kant hebben we een premiumtoestel getest. Maar aan de andere kant: de prijs is ook premium. En die prijs is een groot struikelblok, want we verwachten dan ook wel een beter ondersteuningsbeleid. Zoek je een telefoon die het maximale haalt uit het maken van 4K-video en HDR-foto’s, dan ben je aan het goede adres. Maar juist die mogelijkheden maken het dat de opslagruimte van 128 GB karig is; die had wat ons betreft voor de functies dat het biedt en de prijs dat het toestel kost, minstens twee keer zo groot mogen zijn. Prettig is de grote accucapaciteit, waardoor je langer zonder tussentijds opladen met je telefoon kunt doen. Jammer is wel dat het opladen niet heel snel gaat en dat je zelf nog een losse usb-c-kabel ergens vandaan moet halen. Voor deze prijs hadden we een iets completer product verwacht.
- Goede foto- en videomogelijkheden
- Handzaam en licht toestel
- Uitmuntend geluid
- Goede kwaliteit beeldscherm
- Relatief weinig opslagcapaciteit
- Warmteontwikkeling bij intensief gebruik
- Updatebeleid schiet tekort
De Sony Xperia 5 IV valt op door zijn slanke verschijning. Het toestel heeft een 21:9-beeldschermverhouding en een oled-display van 6.1 inch. De beeldschermverhouding heeft een resolutie van 2520x1080 en is ideaal voor het kijken van 4K-video’s, waarbij ondersteuning wordt geboden voor 4K-HDR-videobeelden met een verversingssnelheid van 120Hz. Het oled-scherm geeft kleuren mooi en helder weer. Dankzij het smallere ontwerp ligt de telefoon prettig in de hand, maar het is – als je dit formaat niet helemaal gewend bent – wel even wennen aan de bediening. Als je een wat breder toestel gewend bent, valt het op dat webpagina’s op de Sony in Chrome wat kleiner worden weergegeven in de breedte van het scherm. Een groot probleem is dat niet, maar zoals gezegd is het wel een omschakeling voor gebruikers die bredere telefoons gewend zijn. Voordeel van het formaat van de Xperia 5 IV is dan wel weer dat hij ietsje makkelijker in je broekzak past. Qua processor kiest Sony voor de Snapdragon 8 Gen 1-processor en 8 GB werkgeheugen. De telefoon is dualsim, waarvan één een eSim is, die je dus alleen softwarematig kunt instellen.
Behuizing
De schermzijde van het toestel is niet bezelvrij en het oled-scherm loopt niet af zoals we dat kennen van veel andere recente telefoons.. Links, rechts, boven en onder is er dus een dun randje aanwezig. De camera aan de schermkant is verwerkt in het bovenste randje en het beeldscherm loopt hier dus niet door. Aan de bovenzijde van de telefoon vinden we nog een ‘ouderwetse’ 3.5mm koptelefoonaansluiting, waardoor je het toestel dus via usb-c kunt blijven opladen terwijl je muziek luistert, alhoewel zowel een oplader als kabel niet in de doos worden meegeleverd. De Sony Xperia 5 IV is stevig behuisd.
De voorzijde is voorzien van het Corning Gorilla Glass Victus en is het toestel waterbestending tot de hoogste IPX8-standaard, wat in theorie betekent dat het toestel volledig waterdicht is en je er in theorie mee zou kunnen gaan zwemmen, maar dat raden we sowieso bij geen enkel toestel aan. De achterzijde van de Xperia 5 IV voelt eveneens stevig aan en is gemaakt van gehard plastic dat wat stroever is en er niet meteen voor zorgt dat de telefoon uit je hand glijdt. Het toestel weegt overigens maar 172 gram, dus ligt wat dat betreft ook prettig in de hand. De camera aan de achterzijde steekt ietsjes uit, waardoor het toestel niet helemaal vlak ligt als je hem op tafel legt.
Camera's
Sony probeert hard om mee te komen op cameragebied. In de Xperia 5 IV vinden we lenzen met een Zeiss Exmor RS-beeldsensor. De standaard Android camera-app is op deze Sony aangevuld door de Photo Pro- en Video Pro-app die respectievelijk zorgen voor het maken van foto’s en video’s. Je haalt met de apps het onderste uit de kan wat betreft de cameramogelijkheden. Met de Photo Pro-app kun je ook video’s maken, maar de Video Pro-app biedt net even wat meer functies.
Enige nadeel van de Video Pro-app is wel dat je deze alleen in de landscape-modus kunt gebruiken. Bij het maken van video’s heb je nog extra functies tot je beschikking, zoals het Slimme Wind-winter, waarmee je het hinderlijke geluid van wind in de microfoon weg kunt filteren.
Handig, want niets is zo storend als het geluid van wind waardoor je de andere geluiden of stemmen niet kunt horen. Bij gebruik van een camera-app op een telefoon kan het zijn dat het toestel wat warm wordt, dat is vrij normaal. Zowel de foto-als video-app op de Sony geven hier echter wel een waarschuwing voor, de temperatuur kan blijkbaar zo hoog oplopen dat je je handen kunt branden…
Helemaal onterecht is deze waarschuwing overigens niet, want tijdens het testen van de video-afspeelfuncties en het opnemen van 4K-video werd het toestel inderdaad flink warm.
De vier camera’s (drie aan de achterzijde en een aan de voorkant) hebben elk een resolutie van 12 megapixel. De fotokwaliteit is voldoende maar niet per se indrukwekkend. Het nemen van HDR-foto’s en video’s wordt vanzelfsprekend ondersteund. De zoomfunctie valt wel wat tegen: zonder kwaliteitsverlies kun je tot 2,5 keer hardwarematig inzoomen, ga je hoger, dan gebeurt dat softwarematig en is er duidelijk kwaliteitsverlies te zien. Speel je audio af, dan zul je versteld staan van de kwaliteit van de audio, die is namelijk overweldigend. En dat voor zo’n compacte telefoon waar je de speakers niet kunt zien zitten. Met extra instellingen voor Dolby Sound en 360 Reality Audio kun je het geluid nog verder naar eigen smaak aanpassen.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van het oledscherm van de Xperia 5 IV kun je zelf instellen. Af fabriek is deze ingesteld op de standaardmodus en kan automatisch op de betere zogeheten ‘Makermodus’ springen wanneer een app daarom vraagt, bijvoorbeeld bij het afspelen van video. Die Makersmodus kun je echter ook permanent maken via de instellingen. De Makermodus biedt een rijker contrast en scherper beeld dankzij HDR-functionaliteit.
Updatebeleid magertjes
Het updatebeleid qua ondersteuning voor toekomstige Android-versies is een belangrijk criterium waar we specifiek naar kijken bij telefoons. Helaas stelt Sony ons teleur als het op deze telefoon aankomt: er wordt voor maximaal drie jaar aan beveiligingsupdates beloofd en dat is voor een telefoon van dit kaliber en prijs (de adviesprijs is 1049 euro, maar inmiddels wel voor een lagere prijs te vinden) toch eigenlijk wel heel jammer. Uit de doos is de Xperia 5 IV voorzien van Android 12, en zou dus in theorie nog tot versie 14 bijgewerkt kunnen worden. Maar nieuwe beveiligingsupdates ontvang je na drie jaar dus niet.
Opslagcapaciteit
De door ons geteste Xperia 5 IV heeft een opslagcapaciteit van 128 GB, waarvan nog zo’n 107 GB over is voor al je video’s, foto’s en bestanden; de rest wordt door het besturingssysteem en de apps in beslag genomen. Je kunt de opslag uitbreiden met een extra los micro-sd-kaartje tot maximaal 1 TB, maar er zijn in Europa geen varianten van deze telefoon die standaard meer dan 128 GB opslagcapaciteit hebben; alleen de kleur kun je kiezen: zwart of groen. Voor de prijs van dit toestel hadden we wel meer opslagcapaciteit verwacht, want met een paar geschoten 4K-HDR-video’s is de standaard opslag zo vol.
Accu
Sony heeft altijd veel gedaan om telefoons langer met een volle accu mee te laten gaan. Mede dankzij extra functies zoals de Stamina-modus hielden Sony-toestellen het langer vol. De capaciteit van de accu is in de Xperia 5 IV met 5000 mAh flink te noemen en dat ondanks dat het toestel relatief dun is. Bij normaal gebruik kun je gerust twee dagen doen op een volle lading. Je kunt de Xperia 5 IV ook draadloos opladen, maar slechts met 30 Watt, waardoor je wel langer bezig bent om hem vol te krijgen. Wil je via een adapter opladen, dan moet je deze – net als een usb-c-kabel – zelf los kopen; er worden geen accessoires meegeleverd bij dit toestel. Wat wel een leuke feature is, is dat je een volle accu ook kunt gebruiken om andere accessoires draadloos op te laden. Via de functie Batterij delen ‘deel’ je de accu van de Sony en kun je er andere apparaten mee opladen.
Daarbij kun je instellen dat het opladen van een ander apparaat stopt, zodra de accu in de Sony een bepaald percentage aan stroom overheeft. Zo voorkom je dat je de Xperia 5 IV leeg wordt getrokken door een opladend apparaat.
Conclusie
Qua specificaties stelt de Xperia 5 IV niet teleur. Aan de ene kant hebben we een premiumtoestel getest. Maar aan de andere kant: de prijs is ook premium. En die prijs is een groot struikelblok, want we verwachten dan ook wel een beter ondersteuningsbeleid voor beveiligingsupdates.
Zoek je echter een telefoon die het maximale haalt uit het maken van 4K-video en HDR-foto’s, dan ben je aan het goede adres. Maar juist die mogelijkheden maken het dat de opslagruimte van 128 GB karig is; die had wat ons betreft voor de functies dat het biedt en de prijs dat het toestel kost, minstens twee keer zo groot mogen zijn. Prettig is de grote accucapaciteit, waardoor je langer zonder tussentijds opladen met je telefoon kunt doen. Jammer is wel dat het opladen niet heel snel gaat en dat je zelf nog een losse usb-c-kabel ergens vandaan moet halen. Voor deze prijs hadden we een iets completer product verwacht.