Review Oppo A58 – Budgetsmartphone met nodige compromissen
De Oppo A58 is een smartphone met een flitsend ontwerp, groot scherm en lage verkoopprijs. Maakt dat ‘m een goede koop of kun je beter een ander toestel onder de 200 euro kiezen? Je leest het in deze Oppo A58 review.
De Oppo A58 is een smartphone die een prima gebruikservaring en drie jaar updates biedt voor nog geen 200 euro. Houd er wel rekening mee dat je de nodige compromissen moet sluiten waar je nu en later erg in gaat hebben. Onze voorkeur gaat daarom uit naar de even dure Motorola Moto G54, die ook drie jaar updates krijgt, maar betere specificaties biedt.
- Duidelijk scherm
- Lange accuduur, snel opladen
- Kan tegen een regenbui
- Matige camera
- Geen 5G en wifi 6
- Minder compleet dan sommige concurrenten
Voor de Oppo A58 betaal je een adviesprijs van 249 euro, maar (web)winkels kozen direct voor lagere prijzen. Je betaalt daarom tientallen euro’s minder voor de smartphone. De eveneens nieuwe Oppo A38 met iets minder goede specificaties debuteerde voor 219 euro, maar is ook snel in prijs gezakt en zit momenteel een paar tientjes onder de A58. Wij ontvingen van Oppo een A58 voor een tweeweekse test.
Ontwerp en scherm
De Oppo A58 is een grote smartphone, wat komt door het 6,72inch-scherm. Je bedient dat scherm lastig met één hand, maar los daarvan ligt de telefoon prettig in de hand. Hij is namelijk relatief licht (192 gram). De kunststof behuizing voelt degelijk genoeg aan, is goed bestand tegen vingerafdrukken en heeft een snelle en accurate vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop op de rechterzijkant. Prettig is de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting op de onderkant, naast de usb-c-poort. Ook de luidsprekers zijn prima voor een budgetsmartphone. En we zijn blij met de IP54-certificering, die duidelijk maakt dat de Oppo A58 geen schade oploopt door een regenbui. Helemaal waterdicht is de telefoon echter niet, dus laat hem niet in het toilet of zwembad vallen.
©Rens Blom
Het grote lcd-display toont prima kleuren en gebruikt een scherpe Full-HD-resolutie. Tot zover prima, maar jammer van de 60Hz-verversingssnelheid. Die kennen we vooral van budgettelefoons van een paar jaar terug. Tegenwoordig hebben veel toestellen een 90- of 120H-scherm, waardoor het beeld zich vaker per seconde ververst en het scherm vloeiender oogt.
©Rens Blom
Prestaties en camera's
De specificaties van de Oppo A58 zijn eenvoudig, wat past bij de scherpe verkoopprijs. Onder de motorkap draait een instapprocessor van MediaTek samen met 6 GB werkgeheugen. Een combinatie die vlot genoeg is om populaire apps als WhatsApp en Facebook te draaien, maar gamen bijvoorbeeld is op deze telefoon geen aanrader.
Ook bij het algemeen gebruik van de smartphone voel je dat hij niet zo snel is. We zijn wel blij met de ruime opslagcapaciteit (128 GB). Vervelende bezuinigingen vinden we het gebrek aan ondersteuning voor wifi 6 en 5G-internet. De Motorola Moto G54 ontbeert ook wifi 6, maar kan wél overweg met snel 5G en is zo meer toekomstbestendig.
©Rens Blom
Ook aan de camera’s merk je dat de Oppo A58 een budgetsmartphone is. De fraaie slogan ‘Innovative AI camera’ onder de dubbele camera op de achterkant had naar onze mening beter weggelaten kunnen worden. De foto’s van die 50megapixel-camera zijn namelijk niets meer dan acceptabel. Met name in het donker heeft de camera het lastig. De tweede cameralens is enkel een 2megapixel-portretcamera om een scherpte-diepte-effect aan een foto toe te voegen. Die doet weinig en verpest vooral de achtergrond door 'm veel te wit te maken.
Een groothoeklens had ons nuttiger geleken, maar ontbreekt. En de zoom-functie die in de camera-app zit, maakt enkel een uitsnede van een genomen foto. Van echte zoom is dus geen sprake en dat zie je terug in de kwaliteit.
©Rens Blom
©Rens Blom
Accuduur en opladen
In de Oppo A58 zit een 5000mAh-accu, wat een gebruikelijke capaciteit is voor dit type smartphone. Dat merk je ook in de praktijk. Je kunt de Oppo A58 zonder zorgen een lange dag gebruiken. Pas bij het slapengaan of de volgende ochtend heb je de oplader nodig. De prettige accuduur is ook te danken aan de eenvoudigere specificaties, die minder stroom verbruiken. We vinden het netjes dat Oppo de goedkope telefoon levert met een usb-c-kabel en oplaadadapter. Steeds meer merken schrappen de oplaadadapter, maar de Oppo A58 kun je dus meteen opladen. Helemaal fijn is dat het opladen met 33 watt lekker snel gaat. Je hebt zo’n vijf kwartier nodig om de accu van 0 naar 100 procent op te laden.
©Rens Blom
Software
Uit de doos draait de Oppo A58 op Android 13. Dat is jammer, want versie 14 is in het najaar door Google uitgebracht. Oppo brengt Android 14 via een update naar de A58, maar wanneer is onbekend. Jammer is dat Oppo Android 14 als een update telt. Aangezien die versie al maanden oud is en op de telefoon had kunnen staan, vinden we het makkelijk om dit een update te noemen.
Beveiligingsupdates verschijnen drie jaar lang. Dat is redelijk gebruik in dit prijssegment, dus tot zover niets geks. Een langer updatebeleid zou wenselijk zijn omdat je het toestel dan ook langer veilig kunt gebruiken. We snappen echter dat de software-ondersteuning geld kost en daarom een logisch bezuinigingsonderdeel is op een goedkope smartphone. Met die gegarandeerde drie jaar zijn we daarom quasi tevreden.
©Rens Blom
De ColorOS-schil van Oppo die over Android heen ligt, vinden wij persoonlijk nogal druk overkomen. We zijn ook niet enthousiast over Oppo’s verzoek om bij de installatie van de A58 allerlei commerciële apps mee te installeren. Gelukkig kun je die apps weigeren. Maar ook als je die apps niet installeert, vind je bij het eerste gebruik apps als Booking.com, Netflix, Spotify, TikTok, Facebook, LinkedIn en de game Lords Mobile op het toestel. Daar houden we niet van: als we die apps willen, installeren we ze zelf wel. Gelukkig kun je deze apps handmatig verwijderen.
Conclusie: Oppo A58 kopen?
De Oppo A58 is een smartphone die een prima gebruikservaring en drie jaar updates biedt voor nog geen tweehonderd euro. Houd er wel rekening mee dat je de nodige compromissen moet sluiten waar je nu en later erg in gaat hebben. Onze voorkeur gaat daarom uit naar de even dure Motorola Moto G54, die ook drie jaar updates krijgt maar betere specificaties biedt.
Als het budget wat groter is... 👇🏻
Betaalbaar én goed!
De populairste smartphones tot 700 euro
Powered by Kieskeurig.nl