ID.nl logo
Review Oppo A58 – Budgetsmartphone met nodige compromissen
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A58 – Budgetsmartphone met nodige compromissen

De Oppo A58 is een smartphone met een flitsend ontwerp, groot scherm en lage verkoopprijs. Maakt dat ‘m een goede koop of kun je beter een ander toestel onder de 200 euro kiezen? Je leest het in deze Oppo A58 review.

Oké
Conclusie

De Oppo A58 is een smartphone die een prima gebruikservaring en drie jaar updates biedt voor nog geen 200 euro. Houd er wel rekening mee dat je de nodige compromissen moet sluiten waar je nu en later erg in gaat hebben. Onze voorkeur gaat daarom uit naar de even dure Motorola Moto G54, die ook drie jaar updates krijgt, maar betere specificaties biedt.

Plus- en minpunten
  • Duidelijk scherm
  • Lange accuduur, snel opladen
  • Kan tegen een regenbui
  • Matige camera
  • Geen 5G en wifi 6
  • Minder compleet dan sommige concurrenten

Voor de Oppo A58 betaal je een adviesprijs van 249 euro, maar (web)winkels kozen direct voor lagere prijzen. Je betaalt daarom tientallen euro’s minder voor de smartphone. De eveneens nieuwe Oppo A38 met iets minder goede specificaties debuteerde voor 219 euro, maar is ook snel in prijs gezakt en zit momenteel een paar tientjes onder de A58. Wij ontvingen van Oppo een A58 voor een tweeweekse test.

Ontwerp en scherm

De Oppo A58 is een grote smartphone, wat komt door het 6,72inch-scherm. Je bedient dat scherm lastig met één hand, maar los daarvan ligt de telefoon prettig in de hand. Hij is namelijk relatief licht (192 gram). De kunststof behuizing voelt degelijk genoeg aan, is goed bestand tegen vingerafdrukken en heeft een snelle en accurate vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop op de rechterzijkant. Prettig is de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting op de onderkant, naast de usb-c-poort. Ook de luidsprekers zijn prima voor een budgetsmartphone. En we zijn blij met de IP54-certificering, die duidelijk maakt dat de Oppo A58 geen schade oploopt door een regenbui. Helemaal waterdicht is de telefoon echter niet, dus laat hem niet in het toilet of zwembad vallen.

©Rens Blom

De Oppo A58 ziet er fraai uit voor een goedkope telefoon.

Het grote lcd-display toont prima kleuren en gebruikt een scherpe Full-HD-resolutie. Tot zover prima, maar jammer van de 60Hz-verversingssnelheid. Die kennen we vooral van budgettelefoons van een paar jaar terug. Tegenwoordig hebben veel toestellen een 90- of 120H-scherm, waardoor het beeld zich vaker per seconde ververst en het scherm vloeiender oogt.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A58 is groot, maar niet groots.

Prestaties en camera's

De specificaties van de Oppo A58 zijn eenvoudig, wat past bij de scherpe verkoopprijs. Onder de motorkap draait een instapprocessor van MediaTek samen met 6 GB werkgeheugen. Een combinatie die vlot genoeg is om populaire apps als WhatsApp en Facebook te draaien, maar gamen bijvoorbeeld is op deze telefoon geen aanrader.

Ook bij het algemeen gebruik van de smartphone voel je dat hij niet zo snel is. We zijn wel blij met de ruime opslagcapaciteit (128 GB). Vervelende bezuinigingen vinden we het gebrek aan ondersteuning voor wifi 6 en 5G-internet. De Motorola Moto G54 ontbeert ook wifi 6, maar kan wél overweg met snel 5G en is zo meer toekomstbestendig.

©Rens Blom

De Oppo A58 heeft twee camera's op de achterkant.

Ook aan de camera’s merk je dat de Oppo A58 een budgetsmartphone is. De fraaie slogan ‘Innovative AI camera’ onder de dubbele camera op de achterkant had naar onze mening beter weggelaten kunnen worden. De foto’s van die 50megapixel-camera zijn namelijk niets meer dan acceptabel. Met name in het donker heeft de camera het lastig. De tweede cameralens is enkel een 2megapixel-portretcamera om een scherpte-diepte-effect aan een foto toe te voegen. Die doet weinig en verpest vooral de achtergrond door 'm veel te wit te maken.

Een groothoeklens had ons nuttiger geleken, maar ontbreekt. En de zoom-functie die in de camera-app zit, maakt enkel een uitsnede van een genomen foto. Van echte zoom is dus geen sprake en dat zie je terug in de kwaliteit.

©Rens Blom

De portretmodus (rechts) doet weinig.

©Rens Blom

Hier nog twee vergelijkingen tussen de normale cameramodus en portretstand (allebei rechts).

Accuduur en opladen

In de Oppo A58 zit een 5000mAh-accu, wat een gebruikelijke capaciteit is voor dit type smartphone. Dat merk je ook in de praktijk. Je kunt de Oppo A58 zonder zorgen een lange dag gebruiken. Pas bij het slapengaan of de volgende ochtend heb je de oplader nodig. De prettige accuduur is ook te danken aan de eenvoudigere specificaties, die minder stroom verbruiken. We vinden het netjes dat Oppo de goedkope telefoon levert met een usb-c-kabel en oplaadadapter. Steeds meer merken schrappen de oplaadadapter, maar de Oppo A58 kun je dus meteen opladen. Helemaal fijn is dat het opladen met 33 watt lekker snel gaat. Je hebt zo’n vijf kwartier nodig om de accu van 0 naar 100 procent op te laden.

©Rens Blom

Netjes is dat Oppo de betaalbare telefoon met een (snelle) oplaadadapter levert.

Software

Uit de doos draait de Oppo A58 op Android 13. Dat is jammer, want versie 14 is in het najaar door Google uitgebracht. Oppo brengt Android 14 via een update naar de A58, maar wanneer is onbekend. Jammer is dat Oppo Android 14 als een update telt. Aangezien die versie al maanden oud is en op de telefoon had kunnen staan, vinden we het makkelijk om dit een update te noemen.

Beveiligingsupdates verschijnen drie jaar lang. Dat is redelijk gebruik in dit prijssegment, dus tot zover niets geks. Een langer updatebeleid zou wenselijk zijn omdat je het toestel dan ook langer veilig kunt gebruiken. We snappen echter dat de software-ondersteuning geld kost en daarom een logisch bezuinigingsonderdeel is op een goedkope smartphone. Met die gegarandeerde drie jaar zijn we daarom quasi tevreden.

©Rens Blom

De software is erg druk en probeert je veel apps aan te smeren. Zelfs bij het weigeren krijg je ongevraagd apps.

De ColorOS-schil van Oppo die over Android heen ligt, vinden wij persoonlijk nogal druk overkomen. We zijn ook niet enthousiast over Oppo’s verzoek om bij de installatie van de A58 allerlei commerciële apps mee te installeren. Gelukkig kun je die apps weigeren. Maar ook als je die apps niet installeert, vind je bij het eerste gebruik apps als Booking.com, Netflix, Spotify, TikTok, Facebook, LinkedIn en de game Lords Mobile op het toestel. Daar houden we niet van: als we die apps willen, installeren we ze zelf wel. Gelukkig kun je deze apps handmatig verwijderen.

Conclusie: Oppo A58 kopen?

De Oppo A58 is een smartphone die een prima gebruikservaring en drie jaar updates biedt voor nog geen tweehonderd euro. Houd er wel rekening mee dat je de nodige compromissen moet sluiten waar je nu en later erg in gaat hebben. Onze voorkeur gaat daarom uit naar de even dure Motorola Moto G54, die ook drie jaar updates krijgt maar betere specificaties biedt.

Als het budget wat groter is... 👇🏻

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?
© pollard
Huis

Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?

We klikken, streamen en scrollen alsof het niets is, maar achter die ogenschijnlijk onschuldige handelingen schuilt een wereld aan dataverkeer die zelden privé blijft. Elke keer dat je online gaat, laat je digitale sporen achter: voor je internetprovider, adverteerders en zelfs nieuwsgierige hackers. Een VPN is dé manier om weer grip te krijgen op je eigen internetgebruik. Hoe dat precies werkt en waarom het niet alleen slim, maar eigenlijk onmisbaar is? Je leest het hier.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Kape Technologies

Een VPN was ooit het domein van technerds en mensen die je ook wel gekscherend 'paranoïde' noemde. Maar anno 2025 is het een onmisbare tool geworden voor iedereen die waarde hecht aan privacy, vrijheid en gemak online. Of je nu veilig wilt internetten in een café, toegang zoekt tot je favoriete series in het buitenland of gewoon liever niet gevolgd wordt op het web: een VPN geeft je de controle terug. Maar wat is een VPN precies? En welke aanbieder past het best bij jouw online leven?

Wat is een VPN en hoe werkt het?

Misschien denk je: ik heb toch niets te verbergen? Maar online privacy draait niet om geheimzinnigheid, het draait om controle. Met een VPN bepaal jij wie er meekijkt — en wie niet. Zo'n VPN, oftewel Virtual Private Network, creëert een beveiligde, versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Je dataverkeer loopt via een externe server, waardoor je IP-adres wordt afgeschermd. Voor websites, apps en nieuwsgierige derden lijk je daardoor iemand anders, ergens anders. Dat betekent niet alleen meer privacy, maar ook bescherming tegen meekijkers en toegang tot content die normaal gesproken buiten je bereik ligt.

Waarom gebruiken steeds meer mensen een VPN?

In de eerste plaats omdat online privacy steeds schaarser wordt. Zonder VPN kan je internetprovider precies zien welke websites je bezoekt en wat je daar doet. Veel mensen vinden dat geen prettig idee. Een VPN versleutelt je internetverkeer, zodat niemand – zelfs je provider niet – nog kan volgen wat je online uitspookt. Ook op openbare wifi-netwerken, zoals die op vliegvelden en in koffiebars, is dat geen overbodige luxe. Daar liggen je gegevens vaak letterlijk op straat en kan een kwaadwillende eenvoudig meekijken. Een VPN voorkomt dat.

©maglara

Even internetbankieren vanaf een idyllisch Thais strandje? Met een VPN is dat geen probleem.

Daarnaast biedt een VPN vrijheid. Je kunt digitale grenzen omzeilen en zelf bepalen vanuit welk land je 'online' lijkt te zijn. Dat is handig als je op vakantie bent en je Nederlandse series wilt blijven kijken, of als je toegang zoekt tot Amerikaanse content op Netflix, Disney+ of Amazon Prime. Ook gamers en sportliefhebbers profiteren ervan: je kunt bijvoorbeeld Formule 1-streams kijken vanuit een regio waar ze goedkoper of vrij beschikbaar zijn. Over prijzen gesproken: het aanpassen van je virtuele locatie levert soms ook financieel voordeel op. Vliegtickets, software of hotels zijn in het ene land goedkoper dan in het andere. Met een VPN kun je eenvoudig de voordeligste optie vinden.

Welke VPN past bij jou?

Er zijn volop aanbieders, maar drie diensten springen eruit qua prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksgemak: CyberGhost VPN, Private Internet Access (PIA) en ExpressVPN. Elk met een unieke invalshoek, en via onderstaande links profiteer je bovendien van tijdelijke interessante aanbiedingen.

ExpressVPN is de premium keuze onder de VPN's. Deze dienst blinkt uit in snelheid, stabiliteit en gebruiksgemak. De apps zijn beschikbaar op werkelijk elk denkbaar apparaat – van smartphones en laptops tot routers en smart-tv's – en draaien op supersnelle 10Gbps-servers in 105 landen. Dankzij het zelf ontwikkelde Lightway-protocol is de verbinding niet alleen razendsnel, maar ook uiterst betrouwbaar en veilig. ExpressVPN biedt bovendien extra's zoals een ingebouwde wachtwoordmanager, bescherming tegen trackers en advertenties en zelfs een gratis eSIM voor internationaal mobiel internet. Wie voor een tweejarig abonnement kiest, krijgt nu tijdelijk vier maanden gratis.

Claim je voordeel bij ExpressVPN

Ongelofelijke topdeal: nu tijdelijk 4 maanden gratis!

CyberGhost VPN is een uitstekende keuze voor wie gemak en veelzijdigheid zoekt. Met één klik activeer je bescherming op maximaal zeven apparaten tegelijk, en dankzij een indrukwekkend servernetwerk in honderd landen is er altijd een snelle verbinding beschikbaar. Of je nu wilt streamen, torrenten of gewoon veilig wilt kunnen surfen: CyberGhost doet het allemaal. De app is intuïtief, biedt geavanceerde privacy-instellingen en beschermt je ook tegen advertenties, trackers en malware. Je krijgt bovendien toegang tot geoptimaliseerde servers voor Netflix, Disney+ en meer. Als extra zekerheid geldt een 45 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Probeer CyberGhost VPN

De nr. 1 VPN in Nederland: nu 2 maanden gratis!

Private Internet Access (of kortweg PIA) richt zich op de privacybewuste gebruiker die graag grip houdt op de instellingen. De software is volledig opensource en heeft meermaals in de rechtbank bewezen géén gebruikslogs bij te houden. Je kunt alles aanpassen: van protocollen tot split tunneling en netwerkregels. PIA werkt uitstekend samen met grote streamingdiensten en ondersteunt P2P op al zijn servers. Eén abonnement beschermt bovendien ongelimiteerd veel apparaten, wat het extra aantrekkelijk maakt voor huishoudens met veel schermen.

Start nu met PIA VPN

En ook PIA krijg je nu 2 maanden gratis - wees er snel bij!

Dit is hét moment om een VPN te nemen

Of je nu vooral online streamt, veel reist, werkt met gevoelige informatie of gewoon je privacy belangrijk vindt: een VPN is een investering in je digitale vrijheid. Dankzij de tijdelijke kortingen op CyberGhost VPN, PIA VPN en ExpressVPN is dit hét moment om in te stappen. Kies de provider die bij jou past, klik op de link en surf voortaan veiliger, vrijer en slimmer.

▼ Volgende artikel
Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd

Een opgeruimde keuken is niet alleen prettiger werken, maar ook makkelijker schoon te houden. Maar je kent het wel: voor je het weet staat het aanrecht vol spullen, kan je rommella niet eens meer dicht en zoek je tevergeefs naar die ene handige dunschiller of citroenpers. Tijd voor orde. Moeilijk? Welnee: gewoon een kwestie van logisch indelen, op tijd opruimen en af en toe kritisch kijken naar wat je echt gebruikt. Moet lukken met deze 8 tips!

8 tips voor een opgerumde keuken
  1. Soort bij soort: groeperen = overzicht
  2. Deel je voorraadkastjes logisch in
  3. Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt
  4. Haal het aanrecht leeg
  5. Weinig ruimte? Hang spullen op
  6. Reorganiseer je rommella
  7. Ruim op tijdens het koken
  8. Houd één kastje leeg

Lees ook: Zo deel je je keuken handig en logisch in

Tip 1: Soort bij soort: groeperen = overzicht

Een opgeruimde keuken begint met ... inderdaad, opruimen. Begin met alles uit de kastjes te halen. Maak de planken schoon en groepeer daarna wat bij elkaar hoort: pannen bij pannen, glazen bij glazen, servies bij servies. Zo zie je meteen wat je dubbel hebt, wat eigenlijk nooit gebruikt wordt en wat misschien wel weg kan. Spullen die al een jaar ongebruikt in de kast liggen, kun je net zo goed naar de kringloop brengen. Wat overblijft, zijn de spullen die je echt gebruikt – én extra ruimte in je kastjes!

Tip 2: Deel je voorraadkastjes logisch in

Met losse zakjes, open verpakkingen en allerlei blikken wordt het al snel een rommeltje in je voorraadkast. Dat kan handiger. Doe droge voedingswaren als pasta, rijst en bloem in voorraadpotten, het liefst transparante. Eventueel kun je er nog een etiket op plakken als niet meteen duidelijk is wat wat is (bijvoorbeeld omdat je meerder soorten bloem in huis hebt). Zet verder de producten die je vaak gebruikt vooraan en (als je een hoge kast hebt) op ooghoogte. Wat je minder vaak gebruikt, zet je meer naar boven of naar achter.

Kijk ook naar de houdbaarheidsdatum, vooral bij spullen die in zakjes of flessen zitten (denk: maaltijdmixen, sausjes, enzovoorts). Zet wat het eerste op moet vooraan. Vul je je voorraad aan, zet dan de nieuwe spullen achter de spullen die je al een tijdje in de kast hebt staan. Zo pak je telkens die dingen die het eerste op moeten, en dat scheelt verspilling!

©Didecs

Tip 3: Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt

Een gourmetstel of fondueset heb je misschien één keer per jaar nodig. Die hoeft dus niet in de keuken te staan. Berg deze apparaten weg, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Alleen de apparaten die je vaak gebruikt (denk: koffiezetapparaat, waterkoker, eventueel airfryer) laat je staan. Zo houd je werkruimte over en blijft het aanrecht overzichtelijk. Heb je een wat grotere keuken met voldoende kastruimte? Dan kun je apparaten die je niet heel regelmatig gebruikt misschien ook daar in kwijt.

Tip 4: Haal het aanrecht leeg

Hoe minder er op het aanrecht staat, hoe makkelijker je werkt én schoonmaakt. Zet apparaten die je niet dagelijks gebruikt in een kast (zie ook Tip 3) en haal ze pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. Denk aan de blender, het tosti-ijzer of de keukenmachine. Alles wat wel mag blijven staan, geef je een vaste plek.

Tip 5: Weinig ruimte? Hang spullen op

Is de kastruimte beperkt? Kijk dan omhoog. Met een wijnglazenrek onder een plank maak je ruimte vrij in de kast én het ziet er gezellig uit. Ook handig: een magneetstrip voor je messen of haken aan een stang voor keukengerei. Zo benut je loze ruimte en houd je het aanrecht leeg.

Tip 6: Reorganiseer je rommella

De beruchte rommella kan prima blijven, zolang je maar weet wat erin ligt. Haal alles eruit, maak de lade schoon en bekijk alle spullen nauwkeurig. Ook hier geldt: eerst opruimen. Die half opgebrande kaarsjes voor op een verjaardagstaart, heb je die echt nodig? Vier bijna lege doosjes lucifers, kun je daar niet één vol doosje van maken? En wat moet je eigenlijk met drie kurkentrekkers en vier flesopeners?

Als je een schifting hebt gemaakt tussen houden en weggooien of naar de kringloop, sorteer je alle overblijvende spullen op categorie. Een la-organizer helpt om het netjes te houden. Heb je geen la-organizer? Je kunt spullen ook op grootte in de la leggen (van klein naar groot), dat helpt ook al om de boel overzichtelijker te maken.

©ID.nl

Tip 7: Ruim op tijdens het koken

Niets zo vervelend als na een heerlijke maaltijd de bende in de keuken nog moeten opruimen. Door tijdens het koken alvast op te ruimen, voorkom je een berg afwas achteraf. Gebruikte snijplanken, kommetjes en spatels? Meteen in de vaatwasser. Lege verpakkingen? Weg ermee. Kruiden en olie terug in het kastje. Als je pannen staan te pruttelen, maak je alvast wat schoon. Het kost allemaal nauwelijks moeite, maar zorgt er wel voor dat je keuken (én je humeur) opgeruimd blijven.

Tip 8: Houd standaard één kastje leeg

Staat er ineens onaangekondigd bezoek op de stoep? Eén leeg kastje in de keuken zorgt ervoor dat je binnen 30 seconden alles opgeruimd hebt – in ieder geval voor het oog. Je hebt dan namelijk voldoende ruimte om alles wat rondslingert snel uit het zicht te zetten. Kastje dicht, keuken netjes.

Nieuwe keuken?

Bovenstaande tips gelden voor bestaande keukens. Ga je een nieuwe keuken kopen, zorg dan dat je vooraf goed nadenkt over de benodigde opbergruimte. En net zoals je bij tijd die je nodig denkt te hebben voor klussen altijd minstens de helft optelt, kies je in je keukenontwerp bij voorkeur voor ook wat meer ruimte dan je denkt te gaan gebruiken. Kijk ook meteen naar mogelijkheden om je laden te organiseren en naar ophangsystemen voor glazen en keukengerei. Daarmee maak je het jezelf later, als de keuken eenmaal in gebruik is, een stuk makkelijker!