Review Motorola Moto G54 5G - Zeer degelijk toestel voor fijn prijsje
Met de Motorola Moto G54 5G probeert de fabrikant een balans te vinden tussen functies, vorm en valeur. Het toestel heeft een adviesprijs vanaf 199 euro en is daarmee bijzonder betaalbaar. Uiteraard is er op bepaalde onderdelen bezuinigd, maar de vraag is dan altijd of dat heel erg is.
Nee, de Motorola Moto G54 is geen indrukwekkende smartphone. Maar dat hoeft ook niet als je er 199 euro voor betaalt. Dan moet de ervaring degelijk zijn en moet je ervan op aan kunnen dat je lang met het toestel doet. Zowel dagelijks als in de maanden erna. De grootste struikelblokken van dit toestel zijn het gebrek aan goede software-ondersteuning, het tegenvallende lcd-scherm, het lage ip-certificaat en het feit dat het toestel snel opwarmt. Echter, de resolutie is vrij hoog, de camera maakt knappe foto’s onder de juiste omstandigheden en de (accu)prestaties zijn zeer degelijk op dit prijspunt.
- Afwerking
- Camera bij voldoende licht
- Prestaties
- Accuduur
- Schermresolutie
- Software-support
- Camera zonder voldoende licht
- Helderheid lcd-scherm
- Ip-certificaat
- Warmt snel op
Nee, voor minder dan 200 euro mag je geen smartphone verwachten die premiumfuncties biedt. Maar je mag – eigenlijk zoals altijd – wel rekenen op een complete smartphone-ervaring. Met een lcd-scherm van 6,5 inch, een hoge resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz begin je in elk geval al goed. En met een flinke accu van 5.000 mAh weet je zeker dat je de dag wel doorkomt, en misschien ook nog wel een tweede dag. Waar we verder erg over te spreken zijn, is de 8 GB aan werkgeheugen en de 256 GB aan interne opslagruimte.
Qua specs hebben we dus – in elk geval op papier – weinig te klagen. En dat een toestel goedkoop is, wil overigens niet zeggen dat het er ook goedkoop uit moet zien. De versie die wij hebben getest, is matzwart en oogt van hoogwaardige kwaliteit (ook al is het toestel helemaal van kunststof gemaakt). De Motorola Moto G54 5G is opvallend licht en weegt nog geen 180 gram. Het enige nadeel dat we ondervinden aan het design, is de bereikbaarheid van de volumeknoppen. Die zitten net even te hoog om comfortabel in te drukken. Je moet het toestel fysiek verplaatsen om dat te kunnen doen.
Ook het ip52-certificaat stelt wat teleur. Het toestel is waterafstotend en niet geheel stofvrij. Wees dus op je hoede. Dit is echter geen vreemd gegeven binnen dit marktsegment.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Motorola Moto G54 in de praktijk
Als je de Motorola Moto G54 eenmaal in de praktijk gebruikt, zijn er een hoop dingen om van te houden. Zo kun je bijvoorbeeld de opslagruimte met een microSD-kaartje uitbreiden tot 1 TB. En als je dat niet doet, kun je een tweede simkaart plaatsen. Daarnaast kun je rekenen op Dolby Atmos-ondersteuning, een koptelefoonaansluiting en allerlei standaardzaken, zoals NFC voor draadloze betalingen. Verder kun je wisselen tussen 60 en 120 Hz (of dat automatisch laten regelen), waardoor je dus zelf in de hand hebt hoelang de accu het volhoudt gedurende de dag.
Hoewel er an sich niets mis is met het lcd-scherm, voelt het toch een beetje gedateerd aan. Veel goedkopere smartphones zijn inmiddels overgestapt op oledschermen, waarop kleuren veel beter tot hun recht komen. Echter, zonder direct vergelijkingsmateriaal heb je daar weinig last van. Wat wel roet in het eten kan gooien, is de maximale helderheid. Die valt wat donker uit. Ook weerspiegelt het scherm behoorlijk. Daardoor kan het soms lastig zijn om te zien wat je doet wanneer je overdag buiten loopt. Qua kleuren en warmte oogt alles verder prima, helemaal wanneer het wat donkerder wordt.
©Wesley Akkerman
Camera maakt degelijke foto’s
Net zoals bij andere onderdelen is het zo dat je moet onthouden dat de Motorola Moto G54 5G relatief goedkoop is. Dat betekent in dit geval dat de beelden van de camera niet overweldigend goed zijn, maar wel gewoon heel degelijk. Zo is er een hoofdcamera van 50 megapixel, een macrolens van 2 megapixel en een selfiecamera van 16 megapixel. Over het algemeen zijn de foto’s prima geschikt voor social media, en dat is meestal het belangrijkst voor een grote groep mensen. Dan ogen de foto’s relatief kleurrijk, gedetailleerd en scherp.
Dan gaan we uit van een situatie waarin er voldoende natuurlijk licht is, zoals zonlicht. Zodra de zon verdwijnt of achter het wolkendek blijft hangen, dan ogen beelden wat gesatureerd en onnatuurlijk. 's Avonds is de avondmodus een fijne steunpilaar. Die zorgt voor scherpe en kleurrijke foto’s, waarbij beelden minimaal overbelicht of onscherp lijken. De portretmodus van dit toestel vergt wat geduld, aangezien die veel tijd nodig heeft voor het wazig maken van de achtergrond. En dan nog kan dat weleens misgaan, waardoor foto’s er nogal onaantrekkelijk uit kunnen zien.
Dan kijken we nog even naar de zoommogelijkheden en de macrolens. Over die laatste kunnen we vrij kort zijn: daar heb je weinig tot niets aan. Ja, de kleuren ogen best netjes, maar de scherpte laat nogal te wensen over. Beelden ogen daardoor vrij hard en druk, hoewel de lens zich wel goed lijkt de focussen op een object. Verder kun je prima tot 2x inzoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies, maar alles daarna is een crime. De beelden ogen dan al snel korrelig en ontdaan van de juiste details, waardoor we dat niet aanbevelen. Jammer, maar het is niet anders met deze prijs.
Prestaties, software en updates
Het hele systeem, inclusief de camera’s, wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7020-processor. Eigenlijk hebben we weinig te klagen over de prestaties, gezien de prijs. Maar houdt er rekening mee dat als je net even te snel gaat en vaak van apps wisselt, dat het systeem je soms niet bijhoudt. Ook kan het toestel warm worden tijdens het gamen (of wanneer je lang actief bent), wat mettertijd vervelend aan kan voelen. De vingerafdrukscanner in de powerbutton werkt snel en accuraat, maar de gezichtsherkenning laat wat te wensen over als het net even te donker is.
Motorola-smartphones zijn doorgaans voorzien van redelijke kale software, en dat is ook het geval bij deze Moto G54 5G. Hier en daar heeft de fabrikant wat aanpassingen gedaan aan het systeem, bijvoorbeeld voor wat handige trucs, maar niets van die toevoegingen zit een comfortabel en toegankelijk gebruik in de weg. Middels verschillende handelingen kun je als eigenaar allerlei opties activeren. Zo kun je bijvoorbeeld twee keer schudden om de led-flitser te activeren. Dit soort functies zitten soms ook op andere toestellen, maar op die van Motorola voelt alles wat intuïtiever en toegankelijker aan.
Helaas is het wel zo dat Motorola de Moto G54 niet lang ondersteunt, en dat is doodzonde. Dat zorgt er namelijk voor dat de G54 niet lang meegaat. Helaas krijg je maar één grote Android-upgrade, namelijk die naar Android 14. Het toestel wordt geleverd met Android 13 en dat voelt een beetje karig aan, aangezien Android 14 reeds beschikbaar is. Verder is het zo dat er drie jaar aan beveiligingsupdates zijn. Dat is misschien nog een lichtpuntje, maar zorgt er niet voor dat het toestel echt aantrekkelijker wordt voor mensen die lang met hun smartphone (willen) doen.
Motorola Moto G54 5G kopen?
Nee, de Motorola Moto G54 is geen indrukwekkende smartphone. Maar dat hoeft ook niet als je er 199 euro voor betaalt. Dan moet de ervaring degelijk zijn en moet je ervan op aan kunnen dat je lang met het toestel doet. Zowel dagelijks als in de maanden erna. De grootste struikelblokken van dit toestel zijn het gebrek aan goede software-ondersteuning, het tegenvallende lcd-scherm, het lage ip-certificaat en het feit dat het toestel snel opwarmt. Echter, de resolutie is vrij hoog, de camera maakt knappe foto’s onder de juiste omstandigheden en de (accu)prestaties zijn zeer degelijk op dit prijspunt.