ID.nl logo
Review OnePlus Nord 3 - Een aantrekkelijk alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus Nord 3 - Een aantrekkelijk alternatief

De OnePlus Nord 3 is de nieuwste smartphone binnen de midrangelijn van het Chinese merk. Binnen deze categorie vinden we recent uitgebrachte smartphones als de Samsung Galacy A54 5G en de uitstekende Pixel 7a. Hoe verhoudt de OnePlus Nord 3 zich ten opzichte van de concurrentie?

Uitstekend
Conclusie

Binnen dit segment treffen we onder meer de Samsung Galaxy A54 5G en Google Pixel 7a aan. Dat zijn dan ook de voornaamste concurrenten van de OnePlus Nord 3. Qua camera presteert de Nord 3 beter dan de Galaxy A54, maar niet de Pixel 7a. De processor is in beide gevallen sneller, capabeler en energiezuiniger, waardoor je er een stuk beter op kunt gamen. En de accu gaat ook langer mee én is sneller op te laden, in vergelijking met beide toestellen. De software is wat rommelig, maar de ondersteuning is op min of meer gelijkwaardig niveau met Google. Dat maakt de OnePlus Nord 3 aantrekkelijk.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Prachtig beeldscherm
  • Bouwkwaliteit en design
  • Hoofdcamera
  • Prijs
  • Overige camera's
  • Cameraprestaties in de avond
  • OxygenOS
  • Automatisch verversingssnelheid
  • Speakers

Met een prijs van minimaal 449 euro betaal je niet de hoofdprijs voor een smartphone. Voor dat bedrag haal je de versie met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte binnen. Wil je meer? Dat kan: voor 549 euro (en tijdelijk 499 euro) krijg je 16 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Beide versies worden vergezeld door de capabele en energiezuinige Dimensity 9000-processor van Mediatek, die betere prestaties levert dan de Google Tensor G2-chip van de Pixel 7a en de Exynos 1380 die we in de Samsung Galaxy A54 5G aantreffen (op papier en in de praktijk).

Lees ook: de beste smartphones die je nu kunt kopen

Fijne processor, goede accuduur

De processor wordt niet snel warm en kan best wat hebben. Tijdens het browsen, e-mailen en Whatsappen merken we daar echter weinig van. Pas na een half uur gamen merken we dat we een frame hier en daar beginnen te missen in games, terwijl dat bij vergelijkbare toestellen veel eerder gebeurt. Dan kan de boel een klein beetje stotteren. Het toestel wordt ook niet snel warm, maar mettertijd komt het er toch van. De accu van 5.000 mAh gaat gemakkelijk anderhalve dag mee (tenzij je veel gamet) en is binnen 40 minuten volledig opgeladen dankzij de 80watt-snellader.

Voor deze review is het belangrijk om te weten dat we het duurdere model getest hebben. Aangezien Android met 8 GB aan werkgeheugen vaak meer dan genoeg werkruimte heeft, zal de ervaring met het goedkopere toestel niet heel anders zijn. Op technisch vlak weet de OnePlus Nord 3 in elk geval ouderwets op z’n OnePlus’ te overtuigen. En het design liegt er ook niet om. De groene kleur heeft een glanzende glastextuur, terwijl grijs – de kleur van ons toestel – een matte textuurlaag heeft. Die voelt zacht en glad aan op je vingers en neemt geen vingerafdrukken op.

OnePlus Nord 3 is stijlvol en praktisch

Het stijlvolle omhulsel is dus erg praktisch en laat het toestel niet snel vies lijken. Bovendien is er een aluminium frame aanwezig, waardoor het apparaat tevens tegen een stootje kan. Binnen dat frame treffen we het riante en ontzettend kleurrijke oledscherm aan van 6,74 inch, met een resolutie van 1.240 bij 2.772 pixels. De maximale helderheid is 1.450 nits, waardoor je – ook in direct zonlicht – altijd goed ziet wat er gebeurt op het scherm.

Daarnaast is er ondersteuning voor beelden in 120 Hertz en kan het toestel schalen tussen vijf niveaus aan verversingsnelheid. Dat is geen echte dynamische technologie, zoals wel aanwezig is op de premium OnePlus-toestellen. Maar dat mag je op dit prijspunt ook niet verwachten. De OnePlus Nord 3 kan technisch gezien wisselen van 40 tot aan 120 Hertz, op basis van de content. Uit de praktijk blijkt dat het toestel de snelheid niet vaak verlaagt, of dat het weinig impact heeft, omdat de batterijduur bijna hetzelfde is wanneer je hem altijd op 120 Hertz ingesteld hebt. Hoe hoger de verversingsnelheid van het scherm, hoe meer druk dat legt op de accu. Daaraan kun je dus afmeten hoe goed het toestel daarmee omgaat.

Verder is het fijn om te zien dat de OnePlus Nord 3 beschikt over de juiste hdr-certificaten, waardoor je in elk geval kunt genieten van films en series in high dynamic range wanneer je de Netflix- of Amazon Prime Video-app opent. Helaas wordt het scherm niet bijgestaan door goede speakers. Ze missen een duidelijke baslaag en laten content dus niet echt tot zijn recht komen. Binnen de instellingen treffen we Dolby Atmos-technologie aan, maar dat mag niet baten. Daarom doe je er goed aan te investeren in een goede set voor je oren. Dan klinkt de audio wel enerverend.

Beter updatebeleid dan voorheen

Sinds het samengaan met de software-afdeling van zusterbedrijf Oppo is de OxygenOS-ervaring nooit meer hetzelfde geworden. Op de OnePlus 11 kwamen de Frankenstein-software voor het eerst tegen en sinds gebruikt het bedrijf hem voor al zijn toestellen. Het maakt dan niet uit of het een goedkoop, midrange of premium model is; je krijgt overal dezelfde software-ervaring. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij Samsung en Google en dat is – ondanks het karakter – een goede ontwikkeling. Zo hoef je namelijk niet diep in de buidel te tasten voor een premium software-ervaring.

En eerlijk is eerlijk, ook op het gebied van software doet de OnePlus Nord 3 het merk ouderwets eer aan. Die is lekker snel en reageert vrij soepel. Een aantal mogelijkheden staan gevoelsmatig nog steeds op een onlogische plek en de iOS-menukopie valt ook nog steeds niet in goede aarde, maar gelukkig kun je dingen snel vinden via de zoekbalk binnen de instellingen. Verder is het aantal vooraf geïnstalleerde apps minimaal en is het fijn om te zien dat er een beter updatebeleid is (ten opzichte van z’n voorganger). De Nord 3 krijgt drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Hoewel OnePlus wel een bedenkelijke reputatie heeft opgebouwd door het traag uitrollen van updates en zelfs het terugtrekken van updates vanwege bugs.

Camera presteert overdag prima

De OnePlus Nord 3 beschikt over drie cameralenzen. Wat we altijd een beetje vreemd vinden is hoe die gepositioneerd zijn. Als je snel een blik op de achterkant werpt, dan lijkt het alsof er twee grote lenzen aanwezig zijn, maar niets is minder waar. Wellicht heeft dit te maken met de mal waarmee OnePlus moet werken (de Oppo Reno A98 oogt namelijk identiek), maar het geeft een ietwat vertekend beeld. In die openingen zitten in elk geval een hoofdsensor van 50 megapixel (met optische beeldstabilisatie), een ultragroothoeklens van acht en een macrolens van twee megapixel.

Overdag, of met voldoende daglicht, maakt de hoofdcamera van de OnePlus Nord 3 prima foto’s. Het systeem legt fijne details goed vast en de kleuren zijn accuraat doch verzadigd. Ze zien er in elk geval mooi uit voor je sociale media. De portretmodus voegt een fijne laag aan wazigheid toe en in de avond presteert de smartphone ook goed. De beelden ogen gebalanceerd en laten flink wat details zien, ook in de schaduwgebieden. De hoofdcamera lijkt in elk geval een beste in zijn klasse te zijn. Beter dan de Pixel 7a is het niet, maar de kwaliteit van de hoofdcamera’s ontloopt elkaar niet veel.

Dat beeld vervaagt wanneer je de ultragroothoek- en macrolenzen in acht neemt. De eerstgenoemde legt veel koelere tonen vast en laat ook wat details vallen. Helemaal wanneer je wat (natuurlijk) licht onttrekt uit de foto’s, dan is het al snel gedaan met de pret. Dan ontstaat er al snel ruis en dat is enorm zonde. De macrolens is niet om over naar huis te schrijven. Kleuren worden nog wel redelijk vastgehouden, maar van details vastleggen is geen sprake. Voor de selfiecamera geldt ongeveer hetzelfde: goed in natuurlijk daglicht, maar de kwaliteit keldert snel zodra het donker wordt.

OnePlus Nord 3 kopen?

Binnen dit segment treffen we onder meer de Samsung Galaxy A54 5G en Google Pixel 7a aan. Dat zijn dan ook de voornaamste concurrenten van de OnePlus Nord 3. Qua camera presteert de Nord 3 beter dan de Samsung Galaxy A54 5G, maar niet de Pixel 7a. De processor is in beide gevallen sneller, capabeler en energiezuiniger, waardoor je er een stuk beter op kunt gamen. En de accu gaat ook langer mee én is sneller op te laden, in vergelijking met beide toestellen. De software is wat rommelig, maar de ondersteuning is op gelijkwaardig niveau met Google. Dat maakt de OnePlus Nord 3 aantrekkelijk.

▼ Volgende artikel
Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?
© Igor Kardasov
Huis

Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?

Als je een nieuwe laptop zoekt, begint de keuze vaak bij het besturingssysteem. De drie populairste zijn Windows, MacOS en ChromeOS. Elk heeft unieke eigenschappen en sterke punten. Welke het beste bij jou past? Dat ontdek je hier, want we vergelijken ze voor je!

We belichten de sterke kanten van Windows, MacOS en ChromeOS en geven aan wanneer een ander besturingssysteem wellicht beter bij je past. In de tabel onderaan vind je bovendien welk OS het meest geschikt is voor verschillende doelgroepen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten

Kijken we naar de populariteit van deze drie besturingssystemen in Nederland, dan is Windows de absolute koploper: maar liefst 74,3 procent van alle computers draait op dit OS. Mac-gebruikers zijn goed voor 19,37 procent, terwijl ChromeOS 2,34 procent noteert. Dit zijn de meest recente beschikbare cijfers (oktober 2024) die door het toonaangevende Statcounter GlobalStats zijn verzameld. We gaan deze besturingssystemen dan ook in volgorde van populariteit af.

Windows: veelzijdige alleskunner

Windows is en veelzijdig besturingssysteem dat bijna overal mee werkt en voor iedereen wat te bieden heeft. De meest recente versie (november 2024) is Windows 11.

©diy13 - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Compatibiliteit

Windows is compatibel met een heel veel software, van bedrijfsmatige applicaties tot games. Of je nu werkt met Microsoft Office, grafische programma's zoals Adobe Photoshop, of de nieuwste games wilt spelen: (bijna) alles werkt onder Windows.

Hardwarekeuze

Er zijn enorm veel laptops die draaien op Windows, van budgetvriendelijke modellen tot high-end machines. Dit betekent dat je gemakkelijk een laptop kunt vinden die aan jouw specificaties en budget voldoet.

Flexibiliteit

Windows biedt veel mogelijkheden om het systeem naar eigen wens aan te passen. Van het uiterlijk tot geavanceerde systeeminstellingen: het meeste kun je zelf configureren.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Kan té ingewikkeld zijn

Hoewel Windows gebruiksvriendelijk is, kunnen de vele opties en instellingen voor sommige mensen wat te veel van het goede zijn. Als je een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker systeem zoekt, kun je misschien beter kiezen voor MacOS of ChromeOS.

Het kan veiliger

Windows biedt solide beveiligingsopties, maar blijft een populair doelwit voor malware. MacOS staat bekend om zijn sterke beveiliging, terwijl ChromeOS dankzij de sandbox-architectuur vrijwel immuun is voor virussen.

Windows-laptop kopen?

Bekijk & vergelijk

MacOS: voor creatievelingen en digitale makers

MacOS staat bekend om zijn gebruiksgemak en soepele samenwerking met andere Apple-apparaten. De meest recente versie (november 2024) is macOS 15 Sequoia.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Gebruikerservaring

MacOS staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Alles werkt naadloos samen. Ben je aan dit systeem gewend, dan wil je al snel niets anders meer.

Integratie

Als je al andere Apple-apparaten hebt, zoals een iPhone of iPad, is de integratie met MacOS uitstekend. Je kunt eenvoudig bestanden delen, en functies zoals Handoff (waarbij je begint te werken op een apparaat en naadloos kunt verdergaan op een ander apparaat) en Universal Clipboard maken het werken tussen apparaten soepel.

Stabiliteit en prestaties

MacOS is geoptimaliseerd voor de hardware van Apple. Daardoor is het systeem stabiel en presteert het goed. Dit is vooral merkbaar bij veeleisende taken zoals videobewerking en grafische vormgeving.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Prijs

MacBooks zijn over het algemeen duurder dan vergelijkbare Windows- of ChromeOS-laptops. Als je wat minder te besteden hebt, is een Windows- of Chromebook een meer betaalbare optie.

Softwarebeperkingen

Hoewel de meeste populaire software beschikbaar is voor MacOS, zijn sommige niche-applicaties en games dat niet. Als je specifieke software nodig hebt die alleen op Windows draait, is een Windows-laptop een betere keuze.

Ook interessant: Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading

MacBook kopen?

Bekijk & vergelijk

ChromeOS: Snel en simpel

Chrome OS is snel, simpel en veilig, perfect voor wie vooral online werkt en een betaalbare laptop zoekt. De meest recente versie (november 2024) is ChromeOS 129.

✅ Sterke kanten

Snelheid en eenvoud

ChromeOS is ontworpen om snel en eenvoudig te zijn. Het start binnen enkele seconden op en is direct klaar voor gebruik. Het is ideaal als je vooral online en in de cloud werkt.

Veiligheid

ChromeOS richt zich sterk op veiligheid: dankzij de sandbox-architectuur en regelmatige automatische updates is het vrijwel immuun voor virussen en malware.

Kosten

Chromebooks zijn over het algemeen goedkoper dan Windows- en MacOS-laptops. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor studenten en mensen met een beperkt budget.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Minder mogelijkheden

ChromeOS is voornamelijk gericht op webgebaseerde applicaties en biedt minder ondersteuning voor traditionele desktopsoftware. Als je veel werkt met gespecialiseerde software of games, is een Windows- of MacOS-laptop beter geschikt.

Offline werken relatief beperkt

Hoewel je steeds meer offline kunt doen met ChromeOS, blijft het systeem het best functioneren met een stabiele internetverbinding. Voor intensief offline werk zijn Windows en MacOS betere keuzes.

Nieuwe versies en updates

Op zoek naar een nieuw besturingssysteem? Dan is het handig om te weten hoe vaak er grote updates verschijnen. Zo krijg je inzicht in de snelheid van ontwikkeling, de mate van ondersteuning en hoe vaak je met veranderingen te maken krijgt.

Windows brengt elke 5-6 jaar een grote versie uit, met tussentijdse feature-updates die elke zes maanden nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Daarnaast heeft Windows een maandelijkse updatecyclus, bekend als Patch Tuesday, voor beveiligingsupdates en bugfixes. Apple lanceert jaarlijks een grote update voor macOS, meestal in september of oktober, met tussendoor kleinere updates voor bugfixes en beveiliging. ChromeOS hanteert een uniek model met updates elke zes weken, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingspatches ontvangt.

Chromebook kopen?

Bekijk & vergelijk

Conclusie

De keuze voor een besturingssysteem hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Windows biedt veelzijdigheid en werkt met een breed scala aan software en hardware. MacOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze integratie met andere Apple-apparaten en stabiliteit. ChromeOS is ideaal voor wie een snelle, eenvoudige en veilige webgebaseerde ervaring zoekt.

Bij het kiezen van een laptop is het dus belangrijk om na te denken over hoe je hem wilt gebruiken en wat voor jou het zwaarst weegt. Of je nu een gamer bent, een creatieve professional, een student of gewoon een betrouwbare laptop zoekt voor dagelijks gebruik, er is altijd een besturingssysteem dat bij je past.

Welk besturingssysteem voor wie?

DoelgroepWindowsMacOSChromeOS
GamersZeer geschikt (breed scala aan games)Minder geschikt (beperkt aantal games)Niet geschikt (weinig ondersteuning)
KantoorwerkZeer geschiktZeer geschiktGeschikt (vooral webgebaseerd werk)
VideobewerkingGeschiktZeer geschikt (optimalisatie en software)Minder geschikt
Grafisch ontwerpGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
StudentenZeer geschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
ScholierenGeschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
Content creatorsGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
Budgetbewuste gebruikersGeschikt (veel opties in lagere prijsklasse)Minder geschikt (hoge startprijs)Zeer geschikt (meestal goedkoper)
Privacy en veiligheidGeschikt (met goede beveiligingsmaatregelen)Zeer geschiktZeer geschikt

▼ Volgende artikel
Review Sony Linkbuds Open – Blijven niet lekker zitten
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony Linkbuds Open – Blijven niet lekker zitten

De Sony Linkbuds Open is een setje open oordoppen. Dat betekent dat ze de gehoorgang niet volledig afsluiten tijdens het luisteren en je dus goed in verbinding blijft met de omgeving. Het setje is te koop voor 179 euro.

Oké
Conclusie

Meer dan twee jaar na de lancering waarderen we het idee achter de Sony Linkbuds Open nog steeds even veel als het oorspronkelijke model. Je blijft daadwerkelijk meer in contact met je omgeving, en hoeft daarvoor de oordoppen niet uit te doen. Helaas betekent dat wel dat je hiervoor inlevert op draagcomfort en geluidskwaliteit. We stellen niet dat Sony geen enkele verbetering op die vlakken doorgevoerd heeft, maar die zijn wat ons betreft nog niet voldoende om te kunnen zeggen dat we massaal aan de Linkbuds Open moeten gaan. Want op dat niveau zit die set nog niet.

Plus- en minpunten
  • Open ontwerp
  • Verbeteringen
  • App
  • Draagcomfort
  • Geluidskwaliteit
  • Blijven niet zitten

Meer dan twee jaar geleden introduceerde Sony de Linkbuds-oordopjes. Destijds een nieuw concept, maar inmiddels hebben we met de Open een opvolger te pakken. Net zoals bij de eerste generatie is dit een set oordoppen die een open ring combineert met een bolletje aan technologie. Die open ring is voorzien van een speakertje en plaats je in de gehoorgang. In tegenstelling tot het gros van de normale oordoppen sluit die je oor niet af en kun je dus nog steeds goed horen wat er om je heen gebeurt. Dat is in veel situaties een handige optie.

Aan het ringetje zit onder meer een kleine bol vast. Daarin zit alle technologie gehuisvest. Omdat het bolletje wat onpraktisch aan de buitenkant hangt, heeft Sony speciale siliconen vleugeltjes toegevoegd die leunen op de binnenrand van je oor. Dat zou moeten voorkomen dat de oordoppen uitvallen, maar niets is minder waar. Als je een beetje meebeweegt op de muziek, praat of gaapt, bukt of naar beneden kijkt, dan komen de dopjes los en vallen ze uit. Hier zijn ze daarom geregeld onder de kast beland; we hebben het niet aangedurfd ermee te fietsen.

🎵Ook interessant: Review Nothing Ear (open) – Geeft muziek de ruimte

©Wesley Akkerman

Oncomfortabel, ongemakkelijk, ongewoon

Bovendien zitten de Sony Linkbuds Open gewoon niet lekker. We zeggen het maar zoals het is. Oncomfortabel, ongemakkelijk, ongewoon. Je moet ze redelijk strak in de opening van je oor duwen om enigszins het idee te krijgen dat ze vastzitten, en dan nog is het een kwestie van tijd voordat ze uitvallen. Na verloop van tijd begint je gehoorgang pijn te doen, omdat er om de speaker zelf geen zachte rand of siliconen ring zit. We waarderen het idee achter de Linkbuds Open enorm, ook in 2022 al, maar op dit vlak heeft Sony geen verbetering doorgevoerd.

De oortjes zelf zijn bovendien niet officieel waterdicht (maar Sony claimt wel dat ze tegen spatwater kunnen) en het doosje oogt eerder vies dan chic. We testen de witte versie, die een marmerachtig ontwerp heeft. Aanvankelijk dachten we dat het oplaaddoosje vies uit de verpakking kwam. En elke keer dat we het doosje pakken, betrappen we onszelf op de wens het schoon te willen maken. Opladen gebeurt via usb-c (en is geen draadloos opladen) en de accu gaat met slechts acht tot dertien uur niet lang mee. We zijn beter gewend van Sony.

©Wesley Akkerman

Geen Sony-oortjes

Vanwege het open ontwerp moet je er daarnaast rekening mee houden dat de Sony-oortjes niet klinken als Sony-oortjes. Het Japanse elektronicabedrijf, dat ooit begon als producent van audioapparaten, heeft een betere staat van dienst dan de geluidskwaliteit van de Sony Linkbuds Open. Het speelt het setje echt parten dat er geen ondersteuning is voor audiocodecs van betere kwaliteit. Zo is er alleen sbc, aac en lc3, en moeten de oortjes het zonder ldac doen (de Linkbuds Fit beschikken daar wel over). Daardoor klinkt de muziek kwalitatief minder goed.

We voegen eraan toe dat open oordopjes zelden echt uitblinken in audiokwaliteit, maar van Sony mag je meer verwachten. Ze klinken meer als een setje van onder de 100 euro, maar voor de Open betaal je nu toch echt 179 euro. Sony heeft de driver in de ring aangepast en de oordoppen voorzien van de Integrated Processor V2-chip, waardoor ze beter klinken dan de voorganger. Maar als we het setje puur beoordelen op prijs, dan is de ervaring ondermaats. Dit keer ligt er meer nadruk op de baslaag en dat is prima, maar de lat ligt hiervoor niet erg hoog.

©Wesley Akkerman

Maak gebruik van de middelen

Nemen we iets meer afstand van de prijs en houden we wat meer rekening met het open ontwerp, dan valt op dat de Sony Linkbuds Open redelijk gebalanceerd klinken. Niet helemaal, want de Open leunt hevig op de hogere tonen, waardoor die, als je de equalizer niet inzet, de overhand kunnen nemen. De equalizer in de app kan de ervaring echt veel beter maken, dus maak vooral gebruik van de tools binnen de Sound Connect-app. Je hebt toegang tot vooraf ingestelde presets, maar als je wilt kun je ook een persoonlijk profiel aanmaken.

Voor de adviesprijs krijg je verder wel een complete set oordopjes. De Sony Linkbuds Open zijn voorzien van allerlei extra's en handige opties. Denk dan aan multipoint (waarmee je verbinding maakt met twee apparaten) en automatische pauzestand voor wanneer je begint te praten. Je hebt verder toegang tot een spraakassistent en kunt telefoongesprekken aannemen of weigeren met hoofdbewegingen. Tot slot kun je muziek in Sony's eigen 360 Reality Audio beluisteren. Als het gaat om extra opties, dan doet deze set van 200 euro niet onder voor duurdere producten.

©Wesley Akkerman

Sony Linkbuds Open kopen?

Meer dan twee jaar na de lancering waarderen we het idee achter de Sony Linkbuds Open nog steeds even veel als het oorspronkelijke model. Je blijft daadwerkelijk meer in contact met je omgeving, en hoeft daarvoor de oordoppen niet uit te doen. Helaas betekent dat wel dat je hiervoor inlevert op draagcomfort en geluidskwaliteit. We stellen niet dat Sony geen enkele verbetering op die vlakken doorgevoerd heeft, maar die zijn wat ons betreft nog niet voldoende om te kunnen zeggen dat we massaal aan de Linkbuds Open moeten gaan. Want op dat niveau zit die set nog niet.