Review OnePlus Nord 3 - Een aantrekkelijk alternatief
De OnePlus Nord 3 is de nieuwste smartphone binnen de midrangelijn van het Chinese merk. Binnen deze categorie vinden we recent uitgebrachte smartphones als de Samsung Galacy A54 5G en de uitstekende Pixel 7a. Hoe verhoudt de OnePlus Nord 3 zich ten opzichte van de concurrentie?
Binnen dit segment treffen we onder meer de Samsung Galaxy A54 5G en Google Pixel 7a aan. Dat zijn dan ook de voornaamste concurrenten van de OnePlus Nord 3. Qua camera presteert de Nord 3 beter dan de Galaxy A54, maar niet de Pixel 7a. De processor is in beide gevallen sneller, capabeler en energiezuiniger, waardoor je er een stuk beter op kunt gamen. En de accu gaat ook langer mee én is sneller op te laden, in vergelijking met beide toestellen. De software is wat rommelig, maar de ondersteuning is op min of meer gelijkwaardig niveau met Google. Dat maakt de OnePlus Nord 3 aantrekkelijk.
- Snelle processor
- Prachtig beeldscherm
- Bouwkwaliteit en design
- Hoofdcamera
- Prijs
- Overige camera's
- Cameraprestaties in de avond
- OxygenOS
- Automatisch verversingssnelheid
- Speakers
Met een prijs van minimaal 449 euro betaal je niet de hoofdprijs voor een smartphone. Voor dat bedrag haal je de versie met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte binnen. Wil je meer? Dat kan: voor 549 euro (en tijdelijk 499 euro) krijg je 16 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Beide versies worden vergezeld door de capabele en energiezuinige Dimensity 9000-processor van Mediatek, die betere prestaties levert dan de Google Tensor G2-chip van de Pixel 7a en de Exynos 1380 die we in de Samsung Galaxy A54 5G aantreffen (op papier en in de praktijk).
Lees ook: de beste smartphones die je nu kunt kopen
Fijne processor, goede accuduur
De processor wordt niet snel warm en kan best wat hebben. Tijdens het browsen, e-mailen en Whatsappen merken we daar echter weinig van. Pas na een half uur gamen merken we dat we een frame hier en daar beginnen te missen in games, terwijl dat bij vergelijkbare toestellen veel eerder gebeurt. Dan kan de boel een klein beetje stotteren. Het toestel wordt ook niet snel warm, maar mettertijd komt het er toch van. De accu van 5.000 mAh gaat gemakkelijk anderhalve dag mee (tenzij je veel gamet) en is binnen 40 minuten volledig opgeladen dankzij de 80watt-snellader.
Voor deze review is het belangrijk om te weten dat we het duurdere model getest hebben. Aangezien Android met 8 GB aan werkgeheugen vaak meer dan genoeg werkruimte heeft, zal de ervaring met het goedkopere toestel niet heel anders zijn. Op technisch vlak weet de OnePlus Nord 3 in elk geval ouderwets op z’n OnePlus’ te overtuigen. En het design liegt er ook niet om. De groene kleur heeft een glanzende glastextuur, terwijl grijs – de kleur van ons toestel – een matte textuurlaag heeft. Die voelt zacht en glad aan op je vingers en neemt geen vingerafdrukken op.
OnePlus Nord 3 is stijlvol en praktisch
Het stijlvolle omhulsel is dus erg praktisch en laat het toestel niet snel vies lijken. Bovendien is er een aluminium frame aanwezig, waardoor het apparaat tevens tegen een stootje kan. Binnen dat frame treffen we het riante en ontzettend kleurrijke oledscherm aan van 6,74 inch, met een resolutie van 1.240 bij 2.772 pixels. De maximale helderheid is 1.450 nits, waardoor je – ook in direct zonlicht – altijd goed ziet wat er gebeurt op het scherm.
Daarnaast is er ondersteuning voor beelden in 120 Hertz en kan het toestel schalen tussen vijf niveaus aan verversingsnelheid. Dat is geen echte dynamische technologie, zoals wel aanwezig is op de premium OnePlus-toestellen. Maar dat mag je op dit prijspunt ook niet verwachten. De OnePlus Nord 3 kan technisch gezien wisselen van 40 tot aan 120 Hertz, op basis van de content. Uit de praktijk blijkt dat het toestel de snelheid niet vaak verlaagt, of dat het weinig impact heeft, omdat de batterijduur bijna hetzelfde is wanneer je hem altijd op 120 Hertz ingesteld hebt. Hoe hoger de verversingsnelheid van het scherm, hoe meer druk dat legt op de accu. Daaraan kun je dus afmeten hoe goed het toestel daarmee omgaat.
Verder is het fijn om te zien dat de OnePlus Nord 3 beschikt over de juiste hdr-certificaten, waardoor je in elk geval kunt genieten van films en series in high dynamic range wanneer je de Netflix- of Amazon Prime Video-app opent. Helaas wordt het scherm niet bijgestaan door goede speakers. Ze missen een duidelijke baslaag en laten content dus niet echt tot zijn recht komen. Binnen de instellingen treffen we Dolby Atmos-technologie aan, maar dat mag niet baten. Daarom doe je er goed aan te investeren in een goede set voor je oren. Dan klinkt de audio wel enerverend.
Beter updatebeleid dan voorheen
Sinds het samengaan met de software-afdeling van zusterbedrijf Oppo is de OxygenOS-ervaring nooit meer hetzelfde geworden. Op de OnePlus 11 kwamen de Frankenstein-software voor het eerst tegen en sinds gebruikt het bedrijf hem voor al zijn toestellen. Het maakt dan niet uit of het een goedkoop, midrange of premium model is; je krijgt overal dezelfde software-ervaring. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij Samsung en Google en dat is – ondanks het karakter – een goede ontwikkeling. Zo hoef je namelijk niet diep in de buidel te tasten voor een premium software-ervaring.
En eerlijk is eerlijk, ook op het gebied van software doet de OnePlus Nord 3 het merk ouderwets eer aan. Die is lekker snel en reageert vrij soepel. Een aantal mogelijkheden staan gevoelsmatig nog steeds op een onlogische plek en de iOS-menukopie valt ook nog steeds niet in goede aarde, maar gelukkig kun je dingen snel vinden via de zoekbalk binnen de instellingen. Verder is het aantal vooraf geïnstalleerde apps minimaal en is het fijn om te zien dat er een beter updatebeleid is (ten opzichte van z’n voorganger). De Nord 3 krijgt drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Hoewel OnePlus wel een bedenkelijke reputatie heeft opgebouwd door het traag uitrollen van updates en zelfs het terugtrekken van updates vanwege bugs.
Camera presteert overdag prima
De OnePlus Nord 3 beschikt over drie cameralenzen. Wat we altijd een beetje vreemd vinden is hoe die gepositioneerd zijn. Als je snel een blik op de achterkant werpt, dan lijkt het alsof er twee grote lenzen aanwezig zijn, maar niets is minder waar. Wellicht heeft dit te maken met de mal waarmee OnePlus moet werken (de Oppo Reno A98 oogt namelijk identiek), maar het geeft een ietwat vertekend beeld. In die openingen zitten in elk geval een hoofdsensor van 50 megapixel (met optische beeldstabilisatie), een ultragroothoeklens van acht en een macrolens van twee megapixel.
Overdag, of met voldoende daglicht, maakt de hoofdcamera van de OnePlus Nord 3 prima foto’s. Het systeem legt fijne details goed vast en de kleuren zijn accuraat doch verzadigd. Ze zien er in elk geval mooi uit voor je sociale media. De portretmodus voegt een fijne laag aan wazigheid toe en in de avond presteert de smartphone ook goed. De beelden ogen gebalanceerd en laten flink wat details zien, ook in de schaduwgebieden. De hoofdcamera lijkt in elk geval een beste in zijn klasse te zijn. Beter dan de Pixel 7a is het niet, maar de kwaliteit van de hoofdcamera’s ontloopt elkaar niet veel.
Dat beeld vervaagt wanneer je de ultragroothoek- en macrolenzen in acht neemt. De eerstgenoemde legt veel koelere tonen vast en laat ook wat details vallen. Helemaal wanneer je wat (natuurlijk) licht onttrekt uit de foto’s, dan is het al snel gedaan met de pret. Dan ontstaat er al snel ruis en dat is enorm zonde. De macrolens is niet om over naar huis te schrijven. Kleuren worden nog wel redelijk vastgehouden, maar van details vastleggen is geen sprake. Voor de selfiecamera geldt ongeveer hetzelfde: goed in natuurlijk daglicht, maar de kwaliteit keldert snel zodra het donker wordt.
OnePlus Nord 3 kopen?
Binnen dit segment treffen we onder meer de Samsung Galaxy A54 5G en Google Pixel 7a aan. Dat zijn dan ook de voornaamste concurrenten van de OnePlus Nord 3. Qua camera presteert de Nord 3 beter dan de Samsung Galaxy A54 5G, maar niet de Pixel 7a. De processor is in beide gevallen sneller, capabeler en energiezuiniger, waardoor je er een stuk beter op kunt gamen. En de accu gaat ook langer mee én is sneller op te laden, in vergelijking met beide toestellen. De software is wat rommelig, maar de ondersteuning is op gelijkwaardig niveau met Google. Dat maakt de OnePlus Nord 3 aantrekkelijk.