Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen

© Rens Blom

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen

Geplaatst: 3 maart 2024 - 09:32

Rens Blom

De OnePlus 12R is een nieuwe high-end smartphone, maar niet hét topmodel van OnePlus voor 2024. Dat is de OnePlus 12. Waarom dan ook een 12R? Omdat die honderden euro’s voordeliger is en daardoor technisch minder compleet is dan de 12. Maakt die combinatie van de telefoon een interessante keuze? Je leest het in deze OnePlus 12R-review.

7,5

OnePlus 12R

Pluspunten

Goed scherm

Accuduur en oplaadsnelheid

Royale specificaties

Fraai, onderscheidend ontwerp

Minpunten

Niet water- en stofdicht

Geen draadloos opladen

Benedengemiddeld updatebeleid

Minder sterke camera's

Conclusie

De OnePlus 12R zit qua prijs honderden euro’s onder de echte topsmartphones, en sluit daar enkele compromissen voor. Het toestel is niet volledig water- en stofdicht, kan niet draadloos opladen en heeft minder goede camera’s. Acceptabele bezuinigingen als je weet dat de 12R op alle andere vlakken ruimschoots zijn mannetje staat. Het is alleen erg jammer dat OnePlus deze interessante smartphone beperkt met een korter updatebeleid. Concurrerende telefoons krijgen twee tot drie jaar langer updates....
Lees meer

Eerst even over dat prijsverschil. De OnePlus 12R is in Nederland verkrijgbaar met 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit, voor een prijs vanaf 649 euro. Dat is 300 euro minder dan de goedkoopste versie van de OnePlus 12, die voor 949 euro 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit biedt. Een 16GB/512GB-model kost 1099 euro.

Met zijn prijs van 649 euro is de OnePlus 12R geen écht vlaggenschip, zo blijkt ook als we naar de concurrentie kijken. De 12R is qua prijs en specificaties geen directe concurrent van de Apple iPhone 15 Pro en Samsung Galaxy S24 Ultra, maar meer voor de iPhone 15 (vanaf 830 euro), Samsung Galaxy S24 (vanaf 849 euro) en Google Pixel 8 (vanaf 699 euro). Hoe presteert het OnePlus-toestel in vergelijking met die smartphones?

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-c-lNB7YLR16kXhRzQZCaWA

© Rens Blom

Fraai ontwerp, enorm scherm

Pak de OnePlus 12R uit de doos en het valt je direct op hoe groot deze smartphone is. Met zijn 6,78inch-scherm hoort dit toestel bij de grootste telefoons van dit moment. Wat betekent dat je hem lastig met één hand kunt bedienen. Het gewicht van 207 gram is ook niet mis, maar wel lager dan sommige concurrerende smartphones.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-IyAESpFHSneMhTIEvrOZXg

© Rens Blom

De OnePlus 12R is lastig met één hand te bedienen.

We vinden de OnePlus 12R een degelijke, glazen smartphone met een opvallend camera-eiland achterop, iets waar je (niet) enthousiast over kunt zijn. De door ons geteste blauwe versie trok de afgelopen weken meermaals de aandacht van mensen die benieuwd waren welk toestel wij gebruikten – zij vonden de kleur fraai. Wie blauw te heftig vindt, kan ook een zakelijkere zwarte uitvoering kopen.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-aiSfg0NiTtiILvm6Q29KGA

© Rens Blom

De OnePlus 12R in het blauw valt erg op.

De OnePlus 12R heeft twee tekortkomingen, namelijk dat de accu niet draadloos kan opladen en dat de smartphone alleen spatwaterbestendig is. Duidelijk bezuinigingen van OnePlus. Jammer, zeker aangezien belangrijke concurrerende telefoons deze tekortkomingen níet hebben.

Het enorme oled-scherm van de 12R imponeert met zijn kleuren en felheid. De verversingssnelheid (120 Hz) en resolutie (Full-HD) zijn gebruikelijk. Dat het scherm aan de zijkanten een kromming heeft, vinden we minder prettig bij het gebruik.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-WR-3xLAfQAaSIret7VHMEQ

© Rens Blom

Het scherm van de smartphone is indrukwekkend groot.

Slim gekozen specificaties

De specificaties van de OnePlus 12R zijn slim gekozen. Het toestel heeft niet de nieuwste, duurste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor, maar de 8 Gen 2 van vorig jaar. Die zit in de OnePlus 11 en vele andere topsmartphones en maakt van de 12R een heel snelle telefoon. Wat hierbij helpt, is het royale werkgeheugen van 16 GB; veel meer dan in de concurrentie zit. De opslagcapaciteit is met 256 GB ook lekker groot, en het dubbele van veel andere telefoons in deze prijsklasse. Houd er rekening mee dat je geen microSD-kaartje in de OnePlus 12R kunt stoppen. Andere bekende functies, zoals 5G-ondersteuning, zijn wel present.

Accu(duur) als grote troef

Een grote troef van de OnePlus 12R is zijn accuduur. De telefoon heeft een 5500mAh-accu, grofweg tien procent groter dan gebruikelijk voor dit type telefoon. En dat merk je: de OnePlus 12R gaat probleemloos een lange dag mee, ook als je het toestel intensiever belast op een 5G-verbinding. Het is lastig om de accu voor het slapengaan leeg te trekken.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-Ex0cMZGhS7G8_kq01K5CbA

© Rens Blom

OnePlus levert een heel krachtige oplader mee.

Helemaal mooi: het opladen via de usb-c-poort gaat supersnel. OnePlus levert een 100W-oplader mee, die slechts 27 minuten nodig heeft om de accu van nul naar honderd procent op te laden. Die oplaadsnelheid hoort bij de top.

Minder sterke camera's

Een compromis van de OnePlus 12R wordt gevormd door de camera’s. Met de 50megapixel-hoofdcamera kun je mooie foto’s en video’s schieten, ook bij minder licht. Maar die plaatjes leggen het qua detail en kleurechtheid af tegen foto’s van veel concurrenten. Dat geldt in nog grotere mate voor de 8megapixel-groothoekcamera.

Hieronder drie series foto's, te beginnen in het donker.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-JPsOZvdaQDy3d1NQ_6wVdQ

© Rens Blom

Drie foto's gemaakt om half zeven 's morgens. De middelste foto heeft relatief veel ruis.

Hieronder ook foto's met de normale camera, groothoekcamera en vijf keer zoom-functie.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-eg8Igqr2SlGoobZRWYEHQw

© Rens Blom

Let op het kleurverschil van het witte/grijze gebouw op deze drie foto's.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-OWSqc5n1R3m6HlwYu9fheA

© Rens Blom

De camera gaat ook via de zoom goed om met het licht in de toren.

Waarom OnePlus de 12R voorzien heeft van een 2megapixel-macrocamera, is ons volledig onduidelijk. Die camera produceert dusdanig matige foto’s dat je er vermoedelijk weinig mee gaat doen. Ook de 16megapixel-selfiecamera valt wat tegen, maar is wel prima bruikbaar.

Te kort updatebeleid

Jammer aan de OnePlus 12R is dat de fabrikant een kort updatebeleid garandeert. Té kort, naar onze mening. De smartphone, die uit de doos draait op Android 14, krijgt drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Dat is – en dat vinden we raar – korter dan de OnePlus 12, die vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates krijgt. Maar het is ook korter dan Apples iPhone 15, die zes jaar updates krijgt. De Samsung Galaxy S24 en Google Pixel 8 ontvangen zelfs zeven jaar updates. De OnePlus 12R kan qua specificaties vele jaren mee, maar is nu dus na vier jaar niet meer veilig te gebruiken. Dat is zonde.

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen-Aeh-pMhXQyCx-Iy9Knvemw

© Rens Blom

OnePlus voegt wat apps en functies toe aan zijn softwareschil.

De softwareschil van OnePlus over Android 14 heen bevalt ons aardig, maar is visueel nogal ingrijpend. Het merk voegt wat apps en functies toe, maar past ook normaliter goed werkende Android-functies als de Niet-storen-modus aan op een zodanige manier dat ze niet meer logisch werken. Een onnodige tegenvaller.

Conclusie: OnePlus 12R kopen?

De OnePlus 12R zit qua prijs honderden euro’s onder de echte topsmartphones, en sluit daar enkele compromissen voor. Het toestel is niet volledig water- en stofdicht, kan niet draadloos opladen en heeft minder goede camera’s. Acceptabele bezuinigingen als je weet dat de 12R op alle andere vlakken ruimschoots zijn mannetje staat. Het is alleen erg jammer dat OnePlus deze interessante smartphone beperkt met een korter updatebeleid. Concurrerende telefoons krijgen twee tot drie jaar langer updates.

Lees ook: Review OnePlus Open - Hoe goed is goed genoeg?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten