ID.nl logo
Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 12R – Topsmartphone mist wat toeters en bellen

De OnePlus 12R is een nieuwe high-end smartphone, maar niet hét topmodel van OnePlus voor 2024. Dat is de OnePlus 12. Waarom dan ook een 12R? Omdat die honderden euro’s voordeliger is en daardoor technisch minder compleet is dan de 12. Maakt die combinatie van de telefoon een interessante keuze? Je leest het in deze OnePlus 12R-review.

Goed
Conclusie

De OnePlus 12R zit qua prijs honderden euro’s onder de echte topsmartphones, en sluit daar enkele compromissen voor. Het toestel is niet volledig water- en stofdicht, kan niet draadloos opladen en heeft minder goede camera’s. Acceptabele bezuinigingen als je weet dat de 12R op alle andere vlakken ruimschoots zijn mannetje staat. Het is alleen erg jammer dat OnePlus deze interessante smartphone beperkt met een korter updatebeleid. Concurrerende telefoons krijgen twee tot drie jaar langer updates.

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Accuduur en oplaadsnelheid
  • Royale specificaties
  • Fraai, onderscheidend ontwerp
  • Niet water- en stofdicht
  • Geen draadloos opladen
  • Benedengemiddeld updatebeleid
  • Minder sterke camera's

Eerst even over dat prijsverschil. De OnePlus 12R is in Nederland verkrijgbaar met 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit, voor een prijs vanaf 649 euro. Dat is 300 euro minder dan de goedkoopste versie van de OnePlus 12, die voor 949 euro 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit biedt. Een 16GB/512GB-model kost 1099 euro.

Met zijn prijs van 649 euro is de OnePlus 12R geen écht vlaggenschip, zo blijkt ook als we naar de concurrentie kijken. De 12R is qua prijs en specificaties geen directe concurrent van de Apple iPhone 15 Pro en Samsung Galaxy S24 Ultra, maar meer voor de iPhone 15 (vanaf 830 euro), Samsung Galaxy S24 (vanaf 849 euro) en Google Pixel 8 (vanaf 699 euro). Hoe presteert het OnePlus-toestel in vergelijking met die smartphones?

©Rens Blom

Fraai ontwerp, enorm scherm

Pak de OnePlus 12R uit de doos en het valt je direct op hoe groot deze smartphone is. Met zijn 6,78inch-scherm hoort dit toestel bij de grootste telefoons van dit moment. Wat betekent dat je hem lastig met één hand kunt bedienen. Het gewicht van 207 gram is ook niet mis, maar wel lager dan sommige concurrerende smartphones.

©Rens Blom

De OnePlus 12R is lastig met één hand te bedienen.

We vinden de OnePlus 12R een degelijke, glazen smartphone met een opvallend camera-eiland achterop, iets waar je (niet) enthousiast over kunt zijn. De door ons geteste blauwe versie trok de afgelopen weken meermaals de aandacht van mensen die benieuwd waren welk toestel wij gebruikten – zij vonden de kleur fraai. Wie blauw te heftig vindt, kan ook een zakelijkere zwarte uitvoering kopen.

©Rens Blom

De OnePlus 12R in het blauw valt erg op.

De OnePlus 12R heeft twee tekortkomingen, namelijk dat de accu niet draadloos kan opladen en dat de smartphone alleen spatwaterbestendig is. Duidelijk bezuinigingen van OnePlus. Jammer, zeker aangezien belangrijke concurrerende telefoons deze tekortkomingen níet hebben.

Het enorme oled-scherm van de 12R imponeert met zijn kleuren en felheid. De verversingssnelheid (120 Hz) en resolutie (Full-HD) zijn gebruikelijk. Dat het scherm aan de zijkanten een kromming heeft, vinden we minder prettig bij het gebruik.

©Rens Blom

Het scherm van de smartphone is indrukwekkend groot.

Slim gekozen specificaties

De specificaties van de OnePlus 12R zijn slim gekozen. Het toestel heeft niet de nieuwste, duurste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor, maar de 8 Gen 2 van vorig jaar. Die zit in de OnePlus 11 en vele andere topsmartphones en maakt van de 12R een heel snelle telefoon. Wat hierbij helpt, is het royale werkgeheugen van 16 GB; veel meer dan in de concurrentie zit. De opslagcapaciteit is met 256 GB ook lekker groot, en het dubbele van veel andere telefoons in deze prijsklasse. Houd er rekening mee dat je geen microSD-kaartje in de OnePlus 12R kunt stoppen. Andere bekende functies, zoals 5G-ondersteuning, zijn wel present.

Accu(duur) als grote troef

Een grote troef van de OnePlus 12R is zijn accuduur. De telefoon heeft een 5500mAh-accu, grofweg tien procent groter dan gebruikelijk voor dit type telefoon. En dat merk je: de OnePlus 12R gaat probleemloos een lange dag mee, ook als je het toestel intensiever belast op een 5G-verbinding. Het is lastig om de accu voor het slapengaan leeg te trekken.

©Rens Blom

OnePlus levert een heel krachtige oplader mee.

Helemaal mooi: het opladen via de usb-c-poort gaat supersnel. OnePlus levert een 100W-oplader mee, die slechts 27 minuten nodig heeft om de accu van nul naar honderd procent op te laden. Die oplaadsnelheid hoort bij de top.

Minder sterke camera's

Een compromis van de OnePlus 12R wordt gevormd door de camera’s. Met de 50megapixel-hoofdcamera kun je mooie foto’s en video’s schieten, ook bij minder licht. Maar die plaatjes leggen het qua detail en kleurechtheid af tegen foto’s van veel concurrenten. Dat geldt in nog grotere mate voor de 8megapixel-groothoekcamera.

Hieronder drie series foto's, te beginnen in het donker.

©Rens Blom

Drie foto's gemaakt om half zeven 's morgens. De middelste foto heeft relatief veel ruis.

Hieronder ook foto's met de normale camera, groothoekcamera en vijf keer zoom-functie.

©Rens Blom

Let op het kleurverschil van het witte/grijze gebouw op deze drie foto's.

©Rens Blom

De camera gaat ook via de zoom goed om met het licht in de toren.

Waarom OnePlus de 12R voorzien heeft van een 2megapixel-macrocamera, is ons volledig onduidelijk. Die camera produceert dusdanig matige foto’s dat je er vermoedelijk weinig mee gaat doen. Ook de 16megapixel-selfiecamera valt wat tegen, maar is wel prima bruikbaar.

Te kort updatebeleid

Jammer aan de OnePlus 12R is dat de fabrikant een kort updatebeleid garandeert. Té kort, naar onze mening. De smartphone, die uit de doos draait op Android 14, krijgt drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Dat is – en dat vinden we raar – korter dan de OnePlus 12, die vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates krijgt. Maar het is ook korter dan Apples iPhone 15, die zes jaar updates krijgt. De Samsung Galaxy S24 en Google Pixel 8 ontvangen zelfs zeven jaar updates. De OnePlus 12R kan qua specificaties vele jaren mee, maar is nu dus na vier jaar niet meer veilig te gebruiken. Dat is zonde.

©Rens Blom

OnePlus voegt wat apps en functies toe aan zijn softwareschil.

De softwareschil van OnePlus over Android 14 heen bevalt ons aardig, maar is visueel nogal ingrijpend. Het merk voegt wat apps en functies toe, maar past ook normaliter goed werkende Android-functies als de Niet-storen-modus aan op een zodanige manier dat ze niet meer logisch werken. Een onnodige tegenvaller.

Conclusie: OnePlus 12R kopen?

De OnePlus 12R zit qua prijs honderden euro’s onder de echte topsmartphones, en sluit daar enkele compromissen voor. Het toestel is niet volledig water- en stofdicht, kan niet draadloos opladen en heeft minder goede camera’s. Acceptabele bezuinigingen als je weet dat de 12R op alle andere vlakken ruimschoots zijn mannetje staat. Het is alleen erg jammer dat OnePlus deze interessante smartphone beperkt met een korter updatebeleid. Concurrerende telefoons krijgen twee tot drie jaar langer updates.

Lees ook: Review OnePlus Open - Hoe goed is goed genoeg?

▼ Volgende artikel
Rambox: één plek voor al je webapps
© ruppamax
Huis

Rambox: één plek voor al je webapps

Je gebruikt ongetwijfeld meerdere webapplicaties en diensten. Al deze afzonderlijke apps vlot gebruiken en beheren kan best lastig zijn. Rambox biedt de oplossing: één centrale werkruimte voor vele tientallen messaging- en kantoortoepassingen.

In dit artikel laten we zien hoe je je digitale werkruimte efficiënter organiseert met Rambox:

  • Installeer Rambox
  • Voeg webapps toe
  • Pas instellingen aan
  • Creëer werkruimtes om zakelijke en persoonlijke apps te scheiden
  • Gebruik profielen om met meerdere accounts in dezelfde app te werken

Lees ook: Python: zo bouw je er webapplicaties mee

Rambox positioneert zich als een ‘workspace simplifier’ en is ontworpen om je digitale werkruimte te vereenvoudigen door deze beter te organiseren. De gratis versie heeft enkele beperkingen, zoals gebruikelijk bij freemiumsoftware. Je kunt Rambox niet synchroniseren over meerdere apparaten, je kunt werkruimten niet aanpassen en je kunt niet meer dan twee exemplaren van dezelfde app gebruiken. Met deze beperkingen kunnen wij wel leven. Jij niet? Dan is de Pro-editie een overweging waard. Die kost ongeveer 6 euro per maand.

Ook handig: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Start

Rambox werkt op Windows 64 bit, macOS en Linux en is te downloaden via www.rambox.app. Voor gebruik moet je je registreren, dat kan ook met je Google- of Facebook-account. Na registratie krijg je dertig dagen gratis toegang tot de Pro-editie.

De installatie regel je met slechts een paar muisklikken, daarna start je de app op.

Log in met je Rambox-account en klik rechtsonder op Let’s start. Geef aan of je Rambox wilt gebruiken voor Business use, Personal use of Both. Klik op Next, selecteer het ecosysteem waar je voorkeur naar uitgaat (Google Workspace, Microsoft 365, Apple of Zoho) en druk op Continue. Als je geen specifieke suite wilt gebruiken, kies dan I prefer to start in blank. Dit laatste levert een lege werkruimte op, klaar om gevuld te worden.

Ben je verknocht aan een ecosysteem? Dan kun je dat hier meteen duidelijk maken.

Extra apps

Een nieuwe werkruimte voeg je toe via de plusknop linksboven. Er opent een dialoogvenster met een alfabetisch overzicht van alle ondersteunde standaardapps. Voorbeelden hiervan zijn Apple Music, Amazon Web Services, Bluesky, Gemini en Google Calendar. Ook erg populaire diensten, zoals Facebook, Instagram, Gmail, Google Drive, OneDrive en vele andere, ontbreken niet.

Voor snelle een toegang kun je de zoekbalk gebruiken of apps filteren op categorieën als Artificial Intelligence, Blogging & Writing, Educational, E-mail en nog zo’n twintig andere. Onderaan kun je per suite selecteren (Apple, Google, Microsoft of Zoho). Staat je gewenste webapp niet tussen het uitgebreide aanbod? Dan kun je via de knop +Add custom app (bovenaan) zelf de url invoeren. Zodra je een app selecteert, opent er een apart dialoogvenster waar je specifieke instellingen per app kunt aanpassen.

Aan apps geen gebrek in Rambox!

Appconfiguratie

Bij Options kun je alvast een vinkje plaatsen bij Enable app en eventueel ook bij andere opties, zoals Show app name in Tab, Allow sounds en Allow notifications. Je kunt als je dat wilt ook een teller activeren voor ongelezen posts of berichten. Profile staat standaard op Primary (verderop in dit artikel komen we nog terug op profielen).

Bij Spell checker stel je de taal bijvoorbeeld in op Dutch. Bij Link handling bepaal je hoe de app op links reageert. Onder Hibernate geef je aan na hoeveel tijd de app in slaapstand gaat om geheugen te besparen (standaard is dit vijftien minuten). Bij Advanced vind je gevorderde opties, zoals eigen code, user agents en proxyconfiguraties, maar daar gaan we nu niet verder op in. Bevestig je instellingen met Add (bovenaan).

Je kunt de belangrijkste instellingen per app vastleggen.

Werkruimte

De geselecteerde app verschijnt nu linksboven in het hoofdvenster. Selecteer de app en log in met het bijbehorende account (indien nodig). Na een succesvolle aanmelding zie je de (web)interface van de applicatie rechts in het hoofdvenster. Dit venster functioneert eigenlijk als een uitgekleed browservenster.

Wil je meer applicaties toevoegen, klik dan opnieuw op het plusknopje in het linkervenster. Als je zowel zakelijke als persoonlijke apps gebruikt, kan het handiger zijn om deze in aparte werkruimten te organiseren. Klik hiervoor op het plusknopje en kies Add workspace. Selecteer een geschikt pictogram (128 × 128 pixels) en geef een naam op.

Stel een uurbereik in waarin notificaties en geluiden zijn toegestaan, kies een lay-out en configureer enkele bekende opties voor het toevoegen van apps. Bevestig met Add, waarna (het pictogram van) je werkruimte zichtbaar wordt.

In het nieuwe venster kun je, volgens de gekozen lay-out, extra apps toevoegen. Gebruik opties zoals Split down, Split right, Remove tile, of versleep tegelranden om de lay-out verder te verfijnen. Overigens kun je, door met rechts op het pictogram van een app of werkruimte te klikken, altijd nog de eerder gemaakte instellingen aanpassen.

Breng apps onder in afzonderlijke werkruimtes voor een optimaal overzicht.

Profielen

Bij het toevoegen van apps en werkruimtes zie je de optie Profile, die standaard op Primary staat ingesteld. Deze instelling is belangrijk als je dezelfde app meerdere keren toevoegt, bijvoorbeeld in verschillende werkruimtes. Gebruik je hetzelfde profiel, dan deelt de app telkens dezelfde sessie en hoef je maar één keer in te loggen.

Wil je je liever met een ander ID bij dezelfde app aanmelden? Kies dan voor het profiel Private. Als je geen appgeschiedenis of cookies wilt opslaan, selecteer je Incognito. Je kunt ook via het plusknopje een eigen profiel aanmaken.

Profielen kunnen handig zijn als je apps meerdere keren (tegelijkertijd) wilt gebruiken.

Configuratie en meer

Linksonder in het hoofdvenster zie je enkele pictogrammen met handige functies. Klik op het puzzelstukje en vervolgens op het tandwiel om extensies toe te voegen, vooral voor wachtwoordbeheer, zoals 1Password, Bitwarden en Dashlane. Daarnaast is er een ingebouwde zoekfunctie en opent het klokicoon het notificatiecentrum. Met Clear all verwijder je alle meldingen, terwijl Start focus mode meldingen en geluiden tijdelijk onderdrukt. De duur hiervan is instelbaar via het horlogepictogram.

De profielknop biedt toegang tot extra instellingen. Hier kun je ingebouwde sneltoetsen (Shortcuts) in- of uitschakelen en via Settings algemene voorkeuren aanpassen. Denk aan thema’s (zes opties, waaronder Dark), de positie van apps, de standaard-downloadmap, de opstartmodus (zoals automatisch starten met Windows of in de taakbalk blijven), beveiliging (zoals wachtwoord- of Yubikey-vergrendeling) en meer. Met Default app setting stel je de standaard Link handling voor apps in. Bevestig je wijzigingen met Save.

Bekijk ook de instellingen die achter je profielknop zitten.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers
© Wesley Akkerman
Huis

Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers

Ze lijken terug van weggeweest: Android-tablets. Toegegeven, ze komen niet meer zo vaak uit als voorheen, maar fabrikanten als Samsung, OnePlus en Lenovo blijven in deze tablets investeren. De Yoga Tab Plus is met een prijskaartje van 799 euro een van de duurdere Lenovo-tablets van dit moment. Hoe brengt die het ervan af?

Uitstekend
Conclusie

De Lenovo Yoga Tablet Plus biedt een hoop zaken die we bij de concurrentie niet zien. Denk aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving. Daarnaast presteert het systeem heel goed en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen en zijn we slechts een paar nadelen tegengekomen die geen echte dealbreakers zijn.

Plus- en minpunten
  • Krachtige processor
  • Fantastische speakers
  • Goede bouwkwaliteit
  • Betaalbaar systeem
  • Software voor werk en entertainment
  • Wordt niet warm
  • Schermkwaliteit
  • Accuduur
  • Meegeleverde accessoires
  • Stylus schrijft fijn
  • Updatebeleid kan beter
  • Geen microSD-kaartsleuf
  • Niet de snelste oplader
  • Kickstand beschermt camera niet

De Lenovo Yoga Tab Plus zorgt ervoor dat je iets te kiezen hebt als het gaat om high-end Android-tablets voor werk en entertainment. Daar waar de OnePlus Pad 2 550 euro en de Samsung Galaxy Tab S10+ ruim 1100 euro kost, besteed je 799 euro aan de Yoga Tab Plus. Dat bedrag gaat niet alleen op aan de tablet: je haalt namelijk ook meteen een stylus, beschermende hoes en een toetsenbord in huis, waardoor je dus direct aan de slag kunt.

De concurrentie

Ter vergelijking: bij Samsung krijg je alleen een stylus en dien je het toetsenbord los te kopen. Een los keyboard kost nog eens 180 euro extra. En vooruit, vergeleken met het keyboard dat Lenovo meelevert, beschermt die het apparaat wel beter. De Samsung-variant gaat namelijk ook óver de cameramodule heen en biedt ruimte om de S Pen op te bergen. De beschermhoes voor de Lenovo bevestig je onder de cameramodule, waardoor het kan zijn dat die alsnog schade oploopt in je tas.

Als we de OnePlus Pad 2 erbij pakken, zien we dat er nog steeds aanbiedingen zijn waarmee je een gratis toetsenbordcover kunt scoren. Als je die los zou moeten kopen, kost dat nog eens 150 euro extra. De beschermhoes met ingebouwde kickstand (die hebben ze trouwens alle drie) gaat los voor 60 euro over de toonbank. Dan zou je dus uitkomen op zo'n 760 euro, een bedrag dat heel dicht bij de Yoga Tab Plus zit.

©Wesley Akkerman

Dezelfde processorprestaties

Als we kijken naar functionaliteit, prijs en prijs-kwaliteitverhouding dan vormen de Tab S10+ en Pad 2 de belangrijkste concurrenten voor de Lenovo Yoga Tab Plus. Natuurlijk zou je ook een aantal goedkopere tablets kunnen meenemen in zo'n vergelijking, maar voor deze recensie hebben we besloten het te houden op recente gelanceerde premium modellen. Dat schetst een goed beeld van de kwaliteit van de drie genoemde producten.

Zowel de Lenovo als de OnePlus beschikken over de Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is weliswaar een oudere chipset, maar die is nog steeds ontzettend capabel. De Samsung heeft een minder bekende Dimensity 9300+ aan boord, maar qua prestaties zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau. Je kunt moeiteloos moderne games spelen en veel taken tegelijkertijd uitvoeren. Het systeem loopt niet vast, heeft geen last van throttling en wordt niet heet of zelfs ook maar warm.

©Wesley Akkerman

Technisch gezien de beste

Daarnaast wordt de Lenovo Yoga Tab Plus met 16 GB werkgeheugen geleverd, terwijl de Pad 2 en Tab S10+ op 12 GB blijven steken. Nu hebben we nog niet meegemaakt dat we het verschil tussen 12 en 16 GB merkten, maar hebben er dan ook niet al te zware taken op uitgevoerd. Voornamelijk werkgerelateerde zaken, hier en daar een game, dagelijks wat video's en zo'n beetje de hele dag door muziek luisteren. Maar mocht je toch meer RAM nodig hebben, dan vind je die dus bij Lenovo.

Qua opslagruimte presteert de Lenovo niet slecht. Je hebt 256 GB tot je beschikking, maar er is helaas geen mogelijkheid om dat uit te breiden via een microSD-kaart. Datzelfde geldt voor de OnePlus Pad 2. Bij Samsung krijg je niet alleen het dubbele aan opslagruimte, ook kun je daar wel degelijk zo'n extra opslagkaartje gebruiken. De Yoga Tab Plus beschikt over het snelste type geheugen (UFS 4.0), maar zonder direct vergelijkingsmateriaal merk je dat niet op.

©Wesley Akkerman

Heb je amoled echt nodig?

Net als de OnePlus Pad 2 beschikt de Lenovo Yoga Tab Plus over een IPS-lcd-scherm. En ja, het amoledscherm van de Tab S10+ is beter. De responstijd is lager (handig voor gamers) en de kleuren zijn veel levendiger en dieper. De resolutie is op alle drie de schermen vergelijkbaar, waardoor je aanvankelijk geen verschillen opmerkt. De Pad 2 heeft technisch gezien de hoogste pixeldichtheid, maar het verschil is praktisch verwaarloosbaar.

Of je een amoledscherm echt nodig hebt, kun je natuurlijk betwisten. De kleuren ogen natuurgetrouw en lekker rijk. De maximale helderheid zou wel iets hoger mogen op de Lenovo, maar over het algemeen is die niet slecht. Zowel binnen als buiten zie je goed wat er gebeurt en kun je tekst prima lezen. Vermijd wel de meest zonnige momenten, want dan merk je dat het apparaat tegen z'n grens loopt (maar daar hebben de concurrenten ook last van).

©Wesley Akkerman

Een beeldscherm om van te smullen

Een van de dingen waar we het meest tevreden over zijn, is het feit dat het display een antireflecterende laag heeft. Daardoor zit je bijna nooit tegen je eigen gezicht aan te kijken. Tenminste, niet als je de tablet binnen gebruikt. Buiten is het een ander verhaal; dan zie je jezelf nog wel eens. Ook wanneer het scherm zwarte balken of delen heeft, kan het zijn dat je iets van een reflectie spot. Maar de Samsung en OnePlus hebben die laag helemaal niet.

Verder doet de verversingssnelheid van 144 Hertz wonderen. Dankzij die hoge frequentie komen een hoop Android-games goed tot hun recht. Bovendien is scrollen een genot: alleen de Pad 2 zit op hetzelfde niveau. De zwartwaarden liggen helaas wat lager dan je zou willen en ogen wat grijzig. Maar we vermoeden dat dit het resultaat is van onze ervaring met oled; anders valt het minder op.

©Wesley Akkerman

Geluid en batterij

Van de speakers zijn we echt onder de indruk. We zeggen niet dat je helemaal zonder bluetoothspeaker of oortjes uit de voeten kunt, maar we hebben geen moment vervelende audio ervaren. We hebben gewoon muziek kunnen luisteren; de audio klinkt warm en vol, met hier en daar een wat blikkerige afwerking. Video's kijken, vooral waarin veel gesproken wordt, is eveneens geen straf. Alles is prima verstaanbaar en prettig hoorbaar.

Met een vermogen van meer dan 10.000 mAh houdt de Lenovo Yoga Tab Plus het daarnaast langer uit dan de concurrentie. Zeker wanneer je hem gewoon een paar dagen laat liggen zonder hem te gebruiken: dat kost hem hooguit een paar procent van de accuduur. Verder kun je hier moeiteloos een dag op werken zonder de oplader nodig te hebben. Opladen gaat met 45 watt niet ontiegelijk snel, maar over het algemeen hebben we niets te klagen met twee uur oplaadtijd.

©Wesley Akkerman

Android en software-opties

De Lenovo Yoga Tab Plus draait op Android 14, met daaroverheen ZenUI. Het systeem heeft veel weg van iPadOS en Chrome OS, met onderaan een dock waar je snelkoppelingen naar je favoriete apps kunt plaatsen. Verder gaat het systeem soepel om met een muis en toetsenbord. Maar als je liever een wat traditionelere Android-ervaring hebt, kun je allerlei opties uitschakelen, waardoor het zakelijke karakter verdwijnt. Dan houd je een inmiddels bekende Android-ervaring over.

Je kunt apps in vensters openen, meerdere vensters naast elkaar draaien en een indeling van twee of drie apps selecteren. Dan deelt Android het scherm op in twee of drie delen, wat multitasking vergemakkelijkt. En hoewel het updatebeleid met drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates vrij mager oogt, is dat voor Lenovo juist riant te noemen. Het merk komt vaak niet verder dan twee om drie. Alleen Samsung scoort momenteel beter op dit gebied.

©Wesley Akkerman

Accessoires

Nog even over die meegeleverde accessoires: vooral de stylus in dit pakket valt op. Als je begint met schrijven, voelt en klinkt dat net alsof je met een potlood werkt. De digitale pen trilt heel subtiel, waardoor het lijkt alsof je op papier schrijft. Daarnaast klínkt het schrijven ook bijzonder overtuigend. Tel daarbij op dat de pen solide en best groot is, en je houdt een veel betere ervaring over dan bijvoorbeeld met de S Pen van Samsung.

Ook over het toetsenbord zijn we overwegend positief. Het typen gaat lekker: de knoppen hebben een korte travel, waardoor ze aanvoelen als die van een volwaardig keyboard. Het enige probleem waar we weleens tegenaan lopen, is het feit dat het trackpad tijdens het tikken op onze polsen reageert. Dan kan het zijn dat de muis ineens beweegt en je per ongeluk iets selecteert. Dat kan mettertijd frustrerend zijn.

©Wesley Akkerman

Lenovo Yoga Tablet Plus kopen?

Aanvankelijk vroegen we ons een beetje af wat nu precies de positie van de Lenovo Yoga Tablet Plus is en waarom deze tablet nodig is. Qua prijs zit-ie tussen twee concurrerende modellen in en qua specs doen ze alle drie niet voor elkaar onder. Maar de Lenovo biedt een hoop dingen die we elders niet tegenkomen. Denk dan aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving.

Daarnaast presteert het systeem uitstekend en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen, en zijn we slechts een paar minder goede eigenschappen tegengekomen die bovendien geen echte dealbreakers zijn. Lenovo lijkt daarmee een nieuwe sweet spot te hebben gevonden – zeker als je hem in de aanbieding treft!