Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend

© Wesley Akkerman

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend

Geplaatst: 29 april 2024 - 17:21

Aangepast: 2 mei 2024 - 12:26

Wesley Akkerman

De Motorola Edge 50 Pro is in veel opzichten een opvallende smartphone. Wat Motorola goed begrijpt is dat je met een uniek design de ogen op je gericht krijgt. De Moonlight Pearl die wij getest hebben is een speciale editie die inderdaad heel bijzonder aanvoelt.

8,0

Motorola Edge 50 Pro

Pluspunten

Prachtig scherm

Uniek ontwerp

Supersnel opgeladen

Nagenoeg kale Android-versie

Goed toestel voor dagelijks gebruik

Foto's die overdag gemaakt zijn

Minpunten

Karig updatebeleid

Camera's laten wat steken vallen

Conclusie

Als dagelijkse alleskunner stelt de Motorola Edge 50 Pro weinig teleur. De processor houdt het lang uit zonder warm te worden en je kunt hier prima op gamen. De accu gaat lang genoeg mee en vooral het scherm en het ontwerp trekken blikken naar zich toe. De camera laat wat te wensen over, maar voor sociale media moet dit prima zijn. Het updatebeleid is nog even karig als altijd, maar daarmee hebben we de grootste minpunten wel benoemd. Al met al is dit gewoon een fijn en opvallend toestel, dat met een beter updatebeleid langer had kunnen meegaan....
Lees meer

Uniek oogt de smartphone zeker. Met afgeronde randen, een gezandstraald aluminium frame en óf vegan leer óf een parelmoerafwerking handgemaakt in Italië, haal je een smartphone in huis die speciaal voor jou gemaakt lijkt te zijn. Tijdens het ontwerpen van de Motorola Edge 50 Pro heeft de fabrikant ook de doorn in het oog in de vorm van het camera-eiland aangepakt. Als we de 50 Pro vergelijken met de 40 Pro, dan valt op dat het water- en stofdichte design veel meer samenkomt en de complete toestelreeks het predicaat ‘budgetsmartphone’ achter zich laat.

De ene Pro is de andere niet

Dat kunnen we helaas niet zeggen over de concessies die gedaan zijn wat betreft de interne hardware. Daar waar het Pro-model van vorig jaar nog beschikte over een premium Snapdragon 8 Gen 2-processor, zien we dat de Pro voor 2024 het moet doen met een Snapdragon 7 Gen 3-cpu. Die laat in benchmarks een veel slechter resultaat zien (soms tot wel 75 procent minder). Begrijp ons niet verkeerd: de processor is niet slecht, zeker niet als je de Edge 50 Pro gewoon voor je dagelijkse taken wilt gebruiken. Maar de stap achteruit voelt heel vreemd.

Dat gigantische verschil valt gelukkig gemakkelijk te verklaren: dit is een marketingprobleem. Daar waar vorig jaar de Motorola Edge 40 Pro hét topmodel binnen de serie was, zien we dat die eer nu is weggelegd voor de Motorola Edge 50 Ultra (die eind mei op de markt verschijnt). Door de overeenkomende namen zijn we – en waarschijnlijk veel gebruikers met ons – geneigd beide Pro-toestellen naast elkaar te leggen. Maar dat is een beetje appels met peren vergelijken. Ja, qua design lijken ze op elkaar, maar qua specificaties zijn ze dat níet.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-T_aTR56pQK-SsIm3dDKqsg

© Wesley Akkerman

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-eGD6lXlRTbq3-A3b-1JzDw

© Wesley Akkerman

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-DM6xDsPQSMGbazT2v3DBEw

© Wesley Akkerman

De betere vergelijking

Leg je de 50 Pro naast de Motorola Edge 40, dan levert dat een veel waardevollere vergelijking op. Dan zien we dat beide smartphones qua prestaties redelijk gelijk opgaan, en dat het met het warm worden dit jaar gelukkig meevalt. De batterijduur is er met enkele procentpunten op vooruitgegaan. Met 4.500 mAh aan energie weet je zeker dat je anderhalve dag doorkomt. In de doos zit een oplader van 125 watt, waardoor je hem binnen twintig minuten volledig oplaadt. Dat is megasnel. En anders kun je draadloos opladen; dan ben je ongeveer driekwartier bezig.

Op heel veel vlakken heeft de 50 Pro wel de betere specificaties. Zo is er meer werkgeheugen aanwezig (12 versus 8 GB), is de bluetoothversie erop vooruitgegaan (5.4 vs. 5.2), heeft de camera nu drie keer optische zoom en kan het scherm bijna dertig procent helderder ingesteld worden. De pixeldichtheid (en scherpte) is hoger (446 vs. 402 pixels per inch), je kunt andere apparaten draadloos opladen (met reverse charging) en de processor is sneller en energiezuiniger dan voorheen. Kortom: de 50 Pro heeft flink wat noemenswaardige updates.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-dP_i2FVLSZ26fTGZKOrNzg

© Wesley Akkerman

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-eca44fuITaaMjslwnrY9uA

© Wesley Akkerman

Oogstrelend mooi display

Het design is niet het enige dat opvalt. Het riante plastic oled-scherm voorop is 6,7 inch groot en heeft een resolutie van 1.220 bij 2.712 pixels. Niet alleen is er ondersteuning voor HDR10+, ook zijn de kleuren mede gekalibreerd door Pantone (zie kader). De kleuren zijn oogstrelend mooi, fel en levendig en doen geen enkele content tekort. De verversingssnelheid van 144 Hertz en de Gorilla Glass Victus-bescherming zijn de kersen bovenop de taart.

Door die afwijkende resolutie kan het helaas zijn dat je zowel boven als onderin zwarte randen tegenkomt als je een video streamt via een populaire dienst. Ook links van het scherm zit een zwart deel (waar je de frontcamera aantreft), maar dit kun je oplossen. Binnen sommige videostreamers kun je gewoon een beetje inzoomen en dan maak je volop gebruik van de kwaliteiten van het display. De speakers klinken overigens prima, mede dankzij de ondersteuning voor Dolby Atmos. Een koptelefoon aansluiten is echter geen overbodige luxe.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-ciAgSOHLQiKkY6aDVSXPfQ

0,5x

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-X_U1yttCQ7urUWYN31mCRg

1x

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-dQ1g34OjT0eKKwYYBy3cMg

2x

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-DX6JtS0ZRYO1rAfviFg_ww

3x

Karig updatebeleid

Qua software kunnen we nooit helemaal enthousiast zijn als het om Motorola gaat. Want het updatebeleid stelt vaak teleur. Maar tegelijkertijd is de software vrij kaal en ontdaan van onnodige toevoegingen en een breed scala aan ongevraagde apps, en dat kunnen we dan weer wél waarderen. Motorola verrijkt Android desondanks met handige opties via Moto Actions, waardoor je letterlijk in een handomdraai dingen geregeld krijgt. Zo kun je heel snel de zaklamp activeren, screenshots maken of een specifiek onderdeel activeren (dat je zelf instelt).

Aan boord zit standaard Android 14. Helaas is het zo dat je maar drie Android-upgrades krijgt, en vier jaar aan beveiligingsupdates. Ook op de markt voor wat goedkopere toestellen (kun je minimaal 699 euro nog goedkoop noemen?) is dat karig. We snappen dat het onderhouden van toestellen geld kost, maar mensen doen gemiddeld langer met hun telefoons. Dus dan zou het fijn zijn als Motorola daar iets meer aandacht aan besteedt.

Nogmaals: aan de software zelf ligt het niet, net zomin als aan de hoeveelheid standaardapps die vooraf geïnstalleerd zijn. Dat valt reuze mee. Het is vooral het upgrade-beleid dat mager is.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-NumBM9wuSCmfQbRtj_6vbw

0,5x

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-NumBM9wuSCmfQbRtj_6vbw

1x

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-FGu8dTp4Qg6BYeCoMtaWoA

2x

Camera's en fotokwaliteit

Als we nog even kijken naar het camera-eiland achterop, dan treffen we daar de volgende opstelling aan. Een hoofdlens van vijftig megapixel, een telelens van tien megapixel en een groothoeklens van dertien megapixel. De eerste twee lenzen beschikken over optische beeldstabilisatie, terwijl de telelens tot drie keer optisch kan inzoomen. De selfiecamera is er een van vijftig megapixel; met een kijkhoek van 21 millimeter kan hij veel personen vastleggen. Opnemen kan in 4k op 30 fps, 1080p op 30, 60 en 120 fps (achterop) en 4k op 30 fps, 1080p op 30 en 60 fps (voorop).

De algemene indruk die de Motorola Edge 50 Pro achterlaat op dit vlak is positief. De hoofdlens maakt prachtige plaatjes, die kleurrijk en levendig ogen. Dat komt onder meer doordat Pantone ook hier een vinger in de pap heeft. Foto’s zouden daardoor realistisch moeten ogen, waarop vooral huidskleuren accuraat vastgelegd worden. In de praktijk is dat niet altijd zo, waardoor je soms net wat feller op de foto staat. Ook valt op dat details in de schaduwen wegvallen wanneer je wat inzoomt. Maar goed: dit is ook geen high-end cameramodule, dus het is het systeem vergeven.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-I8DVfNvPRNaQbKXLZyK2Qw

Portretmodus.

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend-BYkz_PcSQjGVcUs_cbEXYA

© Wesley Akkerman

Over het algemeen – en dit geldt voor alle lenzen – is het zo dat kleuren wat verzadigd overkomen en foto's soms wat onnatuurlijk kunnen ogen. Dit is vergelijkbaar met de algoritmes van Samsung. De beste foto’s maak je overdag, terwijl de hoofdlens en telelens ook in de avond acceptabele kiekjes produceren. Met de juiste lichtcondities kan de Motorola Edge 50 Pro een hoop doen. Maar zodra die condities gaan variëren, dan wankelt het systeem een beetje. Gebruik je je foto’s voornamelijk voor sociale media, dan heb je weinig te klagen.

Motorola Edge 50 Pro kopen?

Als dagelijkse alleskunner stelt de Motorola Edge 50 Pro weinig teleur. De processor houdt het lang uit zonder warm te worden en je kunt hier prima op gamen. De accu gaat lang genoeg mee en vooral het scherm en het ontwerp trekken blikken naar zich toe. De camera laat wat te wensen over, maar voor sociale media moet dit prima zijn. Het updatebeleid is nog even karig als altijd, maar daarmee hebben we de grootste minpunten wel benoemd. Al met al is dit gewoon een fijn en opvallend toestel, dat met een beter updatebeleid langer had kunnen meegaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten