ID.nl logo
Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Edge 50 Pro – In veel opzichten opvallend

De Motorola Edge 50 Pro is in veel opzichten een opvallende smartphone. Wat Motorola goed begrijpt is dat je met een uniek design de ogen op je gericht krijgt. De Moonlight Pearl die wij getest hebben is een speciale editie die inderdaad heel bijzonder aanvoelt.

Uitstekend
Conclusie

Als dagelijkse alleskunner stelt de Motorola Edge 50 Pro weinig teleur. De processor houdt het lang uit zonder warm te worden en je kunt hier prima op gamen. De accu gaat lang genoeg mee en vooral het scherm en het ontwerp trekken blikken naar zich toe. De camera laat wat te wensen over, maar voor sociale media moet dit prima zijn. Het updatebeleid is nog even karig als altijd, maar daarmee hebben we de grootste minpunten wel benoemd. Al met al is dit gewoon een fijn en opvallend toestel, dat met een beter updatebeleid langer had kunnen meegaan.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Uniek ontwerp
  • Supersnel opgeladen
  • Nagenoeg kale Android-versie
  • Goed toestel voor dagelijks gebruik
  • Foto's die overdag gemaakt zijn
  • Karig updatebeleid
  • Camera's laten wat steken vallen

Uniek oogt de smartphone zeker. Met afgeronde randen, een gezandstraald aluminium frame en óf vegan leer óf een parelmoerafwerking handgemaakt in Italië, haal je een smartphone in huis die speciaal voor jou gemaakt lijkt te zijn. Tijdens het ontwerpen van de Motorola Edge 50 Pro heeft de fabrikant ook de doorn in het oog in de vorm van het camera-eiland aangepakt. Als we de 50 Pro vergelijken met de 40 Pro, dan valt op dat het water- en stofdichte design veel meer samenkomt en de complete toestelreeks het predicaat ‘budgetsmartphone’ achter zich laat.

De ene Pro is de andere niet

Dat kunnen we helaas niet zeggen over de concessies die gedaan zijn wat betreft de interne hardware. Daar waar het Pro-model van vorig jaar nog beschikte over een premium Snapdragon 8 Gen 2-processor, zien we dat de Pro voor 2024 het moet doen met een Snapdragon 7 Gen 3-cpu. Die laat in benchmarks een veel slechter resultaat zien (soms tot wel 75 procent minder). Begrijp ons niet verkeerd: de processor is niet slecht, zeker niet als je de Edge 50 Pro gewoon voor je dagelijkse taken wilt gebruiken. Maar de stap achteruit voelt heel vreemd.

Dat gigantische verschil valt gelukkig gemakkelijk te verklaren: dit is een marketingprobleem. Daar waar vorig jaar de Motorola Edge 40 Pro hét topmodel binnen de serie was, zien we dat die eer nu is weggelegd voor de Motorola Edge 50 Ultra (die eind mei op de markt verschijnt). Door de overeenkomende namen zijn we – en waarschijnlijk veel gebruikers met ons – geneigd beide Pro-toestellen naast elkaar te leggen. Maar dat is een beetje appels met peren vergelijken. Ja, qua design lijken ze op elkaar, maar qua specificaties zijn ze dat níet.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De betere vergelijking

Leg je de 50 Pro naast de Motorola Edge 40, dan levert dat een veel waardevollere vergelijking op. Dan zien we dat beide smartphones qua prestaties redelijk gelijk opgaan, en dat het met het warm worden dit jaar gelukkig meevalt. De batterijduur is er met enkele procentpunten op vooruitgegaan. Met 4.500 mAh aan energie weet je zeker dat je anderhalve dag doorkomt. In de doos zit een oplader van 125 watt, waardoor je hem binnen twintig minuten volledig oplaadt. Dat is megasnel. En anders kun je draadloos opladen; dan ben je ongeveer driekwartier bezig.

Op heel veel vlakken heeft de 50 Pro wel de betere specificaties. Zo is er meer werkgeheugen aanwezig (12 versus 8 GB), is de bluetoothversie erop vooruitgegaan (5.4 vs. 5.2), heeft de camera nu drie keer optische zoom en kan het scherm bijna dertig procent helderder ingesteld worden. De pixeldichtheid (en scherpte) is hoger (446 vs. 402 pixels per inch), je kunt andere apparaten draadloos opladen (met reverse charging) en de processor is sneller en energiezuiniger dan voorheen. Kortom: de 50 Pro heeft flink wat noemenswaardige updates.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Oogstrelend mooi display

Het design is niet het enige dat opvalt. Het riante plastic oled-scherm voorop is 6,7 inch groot en heeft een resolutie van 1.220 bij 2.712 pixels. Niet alleen is er ondersteuning voor HDR10+, ook zijn de kleuren mede gekalibreerd door Pantone (zie kader). De kleuren zijn oogstrelend mooi, fel en levendig en doen geen enkele content tekort. De verversingssnelheid van 144 Hertz en de Gorilla Glass Victus-bescherming zijn de kersen bovenop de taart.

Door die afwijkende resolutie kan het helaas zijn dat je zowel boven als onderin zwarte randen tegenkomt als je een video streamt via een populaire dienst. Ook links van het scherm zit een zwart deel (waar je de frontcamera aantreft), maar dit kun je oplossen. Binnen sommige videostreamers kun je gewoon een beetje inzoomen en dan maak je volop gebruik van de kwaliteiten van het display. De speakers klinken overigens prima, mede dankzij de ondersteuning voor Dolby Atmos. Een koptelefoon aansluiten is echter geen overbodige luxe.

Wat is Pantone? Pantone is een bedrijf dat een universeel kleursysteem van gemengde kleuren onderhoudt. Elke kleur heeft zijn eigen code en specificaties, waar andere bedrijven gebruik van kunnen maken. Hierdoor is het mogelijk dat je altijd dezelfde kleur krijgt wanneer je dit systeem gebruikt. Deze samenwerking geeft Motorola toegang tot unieke kleuren, die er altijd hetzelfde uitzien. Welke kleurcodering er precies gebruikt is, staat op het doosje waarin de Motorola geleverd wordt.

0,5x

1x

2x

3x

Karig updatebeleid

Qua software kunnen we nooit helemaal enthousiast zijn als het om Motorola gaat. Want het updatebeleid stelt vaak teleur. Maar tegelijkertijd is de software vrij kaal en ontdaan van onnodige toevoegingen en een breed scala aan ongevraagde apps, en dat kunnen we dan weer wél waarderen. Motorola verrijkt Android desondanks met handige opties via Moto Actions, waardoor je letterlijk in een handomdraai dingen geregeld krijgt. Zo kun je heel snel de zaklamp activeren, screenshots maken of een specifiek onderdeel activeren (dat je zelf instelt).

Aan boord zit standaard Android 14. Helaas is het zo dat je maar drie Android-upgrades krijgt, en vier jaar aan beveiligingsupdates. Ook op de markt voor wat goedkopere toestellen (kun je minimaal 699 euro nog goedkoop noemen?) is dat karig. We snappen dat het onderhouden van toestellen geld kost, maar mensen doen gemiddeld langer met hun telefoons. Dus dan zou het fijn zijn als Motorola daar iets meer aandacht aan besteedt.

Nogmaals: aan de software zelf ligt het niet, net zomin als aan de hoeveelheid standaardapps die vooraf geïnstalleerd zijn. Dat valt reuze mee. Het is vooral het upgrade-beleid dat mager is.

0,5x

1x

2x

Camera's en fotokwaliteit

Als we nog even kijken naar het camera-eiland achterop, dan treffen we daar de volgende opstelling aan. Een hoofdlens van vijftig megapixel, een telelens van tien megapixel en een groothoeklens van dertien megapixel. De eerste twee lenzen beschikken over optische beeldstabilisatie, terwijl de telelens tot drie keer optisch kan inzoomen. De selfiecamera is er een van vijftig megapixel; met een kijkhoek van 21 millimeter kan hij veel personen vastleggen. Opnemen kan in 4k op 30 fps, 1080p op 30, 60 en 120 fps (achterop) en 4k op 30 fps, 1080p op 30 en 60 fps (voorop).

De algemene indruk die de Motorola Edge 50 Pro achterlaat op dit vlak is positief. De hoofdlens maakt prachtige plaatjes, die kleurrijk en levendig ogen. Dat komt onder meer doordat Pantone ook hier een vinger in de pap heeft. Foto’s zouden daardoor realistisch moeten ogen, waarop vooral huidskleuren accuraat vastgelegd worden. In de praktijk is dat niet altijd zo, waardoor je soms net wat feller op de foto staat. Ook valt op dat details in de schaduwen wegvallen wanneer je wat inzoomt. Maar goed: dit is ook geen high-end cameramodule, dus het is het systeem vergeven.

Portretmodus.

©Wesley Akkerman

Over het algemeen – en dit geldt voor alle lenzen – is het zo dat kleuren wat verzadigd overkomen en foto's soms wat onnatuurlijk kunnen ogen. Dit is vergelijkbaar met de algoritmes van Samsung. De beste foto’s maak je overdag, terwijl de hoofdlens en telelens ook in de avond acceptabele kiekjes produceren. Met de juiste lichtcondities kan de Motorola Edge 50 Pro een hoop doen. Maar zodra die condities gaan variëren, dan wankelt het systeem een beetje. Gebruik je je foto’s voornamelijk voor sociale media, dan heb je weinig te klagen.

Motorola Edge 50 Pro kopen?

Als dagelijkse alleskunner stelt de Motorola Edge 50 Pro weinig teleur. De processor houdt het lang uit zonder warm te worden en je kunt hier prima op gamen. De accu gaat lang genoeg mee en vooral het scherm en het ontwerp trekken blikken naar zich toe. De camera laat wat te wensen over, maar voor sociale media moet dit prima zijn. Het updatebeleid is nog even karig als altijd, maar daarmee hebben we de grootste minpunten wel benoemd. Al met al is dit gewoon een fijn en opvallend toestel, dat met een beter updatebeleid langer had kunnen meegaan.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: