ID.nl logo
Motorola Moto E6s – Voor als je geen smartphone wil
© PXimport
Huis

Motorola Moto E6s – Voor als je geen smartphone wil

Met een verkoopadvies van 99,99 euro betaal je bijna niets voor de nieuwste budgetsmartphone van Motorola. Het toestel heeft wel degelijk wat te bieden, maar is dit ook de meest verstandige keuze? Of kun je toch beter het dubbele betalen voor een ander model?

Het design van de Motorola Moto E6s is behoorlijk basic. Maar in dit geval is dat niet erg, want de telefoon oogt erg strak. De plastic, matte achterkant heeft een koel gradiënt effect en loopt over van een donkere naar een lichte kleur. Helaas trekt de achterkant wel veel vingerafdrukken aan. Een probleem dat uitvergroot wordt door het feit dat de (overigens snelle) vingerafdrukscanner daar geplaatst is. De powerkknop rechts heeft wat reliëf, waardoor je hem moeiteloos op de tast vindt.

Het scherm voorop is omringd door dikke randen. Helemaal de kin is niet meer van deze tijd. De notch bovenin stoort niet zoals je misschien verwacht en zit de ervaring niet in de weg. De Motorola Moto E6s ligt verder lekker in de hand, voelt stevig aan en de knoppen zijn goed bereikbaar. Het is een simpel en effectief, ietwat gedateerd design. Maar je kunt ook niet alles verwachten van een telefoon die 100 euro kost. Efficiëntie heeft nog nooit schoonheidsprijzen gewonnen.

©PXimport

Niet de snelste

Het moge duidelijk zijn dat je niet de snelste smartphone in huis haalt met de Motorola Moto E6s. Desondanks is er een octacore-processor aanwezig, die vergezeld wordt door 2 GB aan werkgeheugen. Echt multitasken zit er niet in voor het toestel. Wanneer je namelijk te veel apps open heb staan, dan merk je dat het systeem traag wordt. Gebruik je één of twee apps per keer, dan is er niet zo veel aan de hand en voldoet de E6s aan de basale verwachtingen.

©PXimport

Minder tof is de slechts 32 GB aan opslagruimte. Besturingssysteem Android gebruikt daar al 11 GB van, waardoor er dus bar weinig overblijft voor je eigen apps, foto’s en andere bestanden. Na het overzettend van je account merk je dat het geheugen bijna vol zit. Soms moet je sommige apps daarom even laten voor wat ze zijn. En anders moet je ervoor zorgen dat je een goede cloudopslagdienst hebt, waar je direct je foto’s en video’s naar kunt verplaatsen.

Gelukkig is er een micro-sd-kaart waarmee je het geheugen kunt uitbreiden tot 256 GB. Dat is al een hele verbetering. En het mooie is: je hoeft daar niets voor in te leveren. Daar waar andere smartphones vaak dual-sim of één simkaart en een micro-sd-kaart aanbieden, zien we dat de Motorola Moto E6s ruimte heeft voor alle drie. Dat, samen met de vingerafdrukscanner, zien we helemaal niet vaak in dit prijssegment en maakt de telefoon net een beetje waardevoller.

©PXimport

De accu van 3000 mAh zorgt ervoor dat je met gemak de dag doorkomt. Android is energiezuinig en het toestel doet verder geen rare dingen, waardoor het een betrouwbare metgezel is. Opladen gaat wel wat traag en kan tot drie uur in beslag nemen, maar dat is niet vreemd in dit segment. Ook is het fijn om te zien dat er een koptelefoonaansluiting op zit. Helaas moet je het wel zonder kompas en gyroscoop doen; dat betekent dat bijvoorbeeld Google Maps niet je kijkrichting kan presenteren.

Verder missen we nog de nfc-chip. Daardoor kun je bluetoothapparaten minder snel koppelen en is het ook niet mogelijk mobiele betalingen te verrichten. Het 6,1 inch scherm met zijn resolutie van 1560 bij 720 heeft een pixeldichtheid van 282. Dat is redelijk hoog voor een goedkoop toestel. Het houdt in dat beelden er desondanks redelijk scherp uitzien. Ook de kleuren komen goed uit de verf. Wel heeft het scherm last van ghosting (achtergebleven frames) tijdens het scrollen.

©PXimport

Android 9

Op de Motorola Moto E6s treffen we Android 9 aan. Het is altijd jammer om te zien dat telefoons nu nog steeds gedateerde software hebben (dit jaar verschijnt Android 11 al), maar voor toestellen zo goedkoop als deze hoef je niet anders te verwachten. Gelukkig is het wel de stockversie van Android, waardoor je niet geconfronteerd wordt met onnodige toevoegingen. Google levert wel een complete suite aan apps mee, maar Motorola zelf slechts drie. Eén daarvan is de Facebook-app.

©PXimport

De software biedt enkele gebaren aan waarmee je snel functies activeert. Je checkt je notificaties door het toestel op te pakken, drukt twee keer op de powerknop voor het activeren van de camera en kan via de vingerafdrukscanner het snelle menu omlaag trekken. Verder is het opvallend dat wanneer het donkere apparaatthema geactiveerd is, alleen het snelle menu donkergrijs wordt. De rest van de interface is nog steeds wit, waardoor dat dus een beetje een wassen neus is.

Door Android navigeren gaat over het algemeen redelijk vlot, maar je hoeft geen vloeiende bewegingen te verwachten. Zoals gezegd heeft het scherm last van ghosting. Combineer dat met het feit dat het systeem nog wel eens stottert en je hebt een ervaring die niet altijd vlekkeloos is. Het zit de ervaring nooit écht in de weg, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je dit toestel op het oog hebt. De hardware helpt gewoon niet en is in dit geval vrij mager.

©PXimport

Cameraprestaties

Achterop treffen we twee camera’s aan die beschikken over 13 megapixel. Ook is er nog een dieptesensor aanwezig, met een maximale resolutie van 2 megapixel. De cameramodules kunnen samenwerken voor het maken van een foto en kan ook prima diepte weergeven. Autofocus is helaas niet zo heel snel en neemt z’n tijd, waardoor sommige fotomomenten misschien al voorbij zijn. En hoewel HDR ondersteund wordt, is het bereik van het kleurenspectrum toch beperkt.

De camera-app is op zich prima, overzichtelijk en biedt genoeg functies aan. Zo is er een Google Lens-integratie (waarmee je meer over je omgeving te weten kunt komen), evenals AI-scenedetectie. Beide onderdelen werken goed en zijn optioneel, dus zitten je niet in de weg als je er last van zou hebben. Helaas is het zo dat foto’s over het algemeen een beetje wazig uit de verf komen, vooral wanneer je objecten in de verte vastlegt. Close-upsshots leggen veel meer details vast.

©PXimport

Daarnaast lijkt de camera op de Motorola Moto E6s niet altijd goed om te kunnen gaan met lichtbronnen. De ene keer lijkt iets overbelicht terwijl het de andere keer juist heel donker is. Maar wanneer het donker is, dan zie je de camera pas echt worstelen. Het kan soms een paar seconden duren voordat de foto gemaakt is. Desondanks ogen de kleuren op foto’s en in video’s vaak wel mooi, ook al vallen details weg en is het kleurenbereik dus niet ontzettend breed te noemen.

De frontcamera beschikt over 5 megapixel en presteert gemiddeld. Hoewel er een HDR-functie is, merken we dat het niet altijd wat uithaalt, helaas. Zo kan de lens niet altijd goed overweg met lichtbronnen en doet de flits van het scherm in het donker, voor de nodige selfies, weinig voor het resultaat op de foto. Ook moet de telefoon het zonder enige vorm van videostabilisatie doen, maar kunnen we wel opnemen in 1080p. De resultaten variëren dus stevig in kwaliteit.

©PXimport

Motorola Moto E6s kopen, of niet?

Voor 100 euro kun je het veel slechter treffen op de smartphonemarkt. Maar voor 100 tot 150 euro meer kan het ook veel en veel beter zijn. Het is daarom moeilijk de smartphone aan te bevelen. Er is weinig werk- en opslaggeheugen, je moet flink inleveren op camerakwaliteit en ook de software voelt niet razendsnel aan. Dat zijn allerlei dingen die je mag verwachten in het segment, dus daarom kunnen we er niet al te zwaar aan tillen. Maar je moet het wel weten voordat je hem aanschaft.

Er zijn gelukkig ook positieve kanten. Je krijgt toegang tot stock Android, weinig extra apps die vanuit de fabrikant geleverd worden en kunt met gemak de dag doorkomen op een volle accu. En als je weinig met je telefoon doet, misschien wel twee. De Motorola Moto E6s is er voor de mensen die een telefoon uit noodzaak nemen, omdat ze overal bereikbaar moeten zijn en ondertussen toch wat apps willen gebruiken, zoals WhatsApp. Koopjesjagers kunnen beter naar alternatieven kijken.

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** € 99,99 **OS** OS Android 9 **Kleuren** Blauw **Scherm** 6,1 inch lcd (1560 x 720) **Processor** 2 Ghz octacore (MediaTek Helio P22) **RAM** 2GB **Opslag** 32GB **Batterij** 3000 mAh **Camera** 13 en 13 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,5 x 7,3 x 0,85 cm **Gewicht** 160 gram **Overig** vingerafdrukscanner achterkant, micro-usb, nanosim

Plus- en minpunten
  • Stock Android
  • Prima design
  • Weinig extra apps
  • Lange accuduur
  • Telefoon is traag
  • Geen ip-certificaat
  • Weinig geheugen
  • Cameraprestaties
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: