Review Unihertz Jelly Star - Kleinste smartphone van nu
We zijn gewend geraakt aan grote smartphones. De zogenaamde 'koelkasten'. Maar hoe is het om met een smartphone te werken die het formaat heeft van je oude Nokiaatje? De Unihertz Jelly Star is een smartphone met het miniformaat van de oude mobiele telefoon. Of dat in praktijk werkbaar is lees je in deze Unihertz Jelly Star review.
De Unihertz Jelly Star heeft een duidelijk verkoopargument: het is de kleinste smartphone die je nu kunt kopen. En een met de nieuwste Android-versie, prima specificaties en een accu die gewoon een dag meegaat. Als een zo klein mogelijke smartphone waar je alles op kunt doen je aanspreekt, is de Jelly Star een logische én betaalbare keuze. Hopelijk vind je het scherm in de praktijk niet té klein, zoals ik dat vind. Wie geen hele kleine smartphone heeft, is beter af met een model van een bekend merk. Alleen al omdat die fabrikanten wél updates beloven.
- Uniek
- Prima specificaties
- Betaalbaar
- Waarschijnlijk té klein
- Geen updatebeleid
Eerst even over Unihertz, want die naam doet vermoedelijk geen belletje bij je rinkelen. Unihertz is een Chinese fabrikant van aparte smartphones, van hele kleine modellen zoals de nieuwe Jelly Star tot toestellen met een gigantische accu of juist een fysiek qwerty-toetsenbord zoals een BlackBerry. Unihertz verkoopt zijn smartphones via bekende kanalen als Amazon in Nederland. Houd er rekening mee dat je de Jelly Star niet bij een provider en dus ook niet in combinatie met een abonnement kunt bestellen. Een ander aandachtspunt is de prijs van de smartphone. Die wil Unihertz mij nog niet vertellen. De fabrikant verkoopt de Jelly Star op moment van schrijven voor een actieprijs van 155 euro, maar de uiteindelijke prijs komt hoger te liggen. Afgaande op de kortingspercentages verwacht ik een uiteindelijke verkoopprijs van ongeveer 210 euro.
Kleinste smartphone
Voor dat geld krijg je een smartphone met aardige specificaties, waarover straks meer. Ik begin namelijk liever met het opvallende uiterlijk van de Jelly Star. Het is heel wat jaren terug dat ik zo’n kleine telefoon in mijn handen had. De Jelly Star meet slechts 9,5 x 5 x 1,8 centimeter en past zo in elke (kinder)hand. Hij is wel twee keer zo dik als een gemiddelde smartphone.
Met 116 gram is hij wel een stuk lichter dan de gemiddelde smartphone (190 gram). Het compacte formaat en gewicht is te verklaren door het kleine scherm van slechts 3 inch en de kleine accucapaciteit van 2000 mAh. Veel smartphones hebben een scherm van 6,1 tot 6,7 inch en een accucapaciteit tussen de 4000 en 5000 mAh.
Scherm is (te) klein
In de praktijk betekent het dat de Jelly Star opvallend klein en licht is en je moeiteloos met één hand het hele scherm(pje) kunt bedienen. Alhoewel, moeiteloos? Het schermpje is zo klein dat ik juist moeite heb om dagelijkse activiteiten op een normale manier uit te voeren. Bellen is prima met zo’n kleine telefoon aan je oor, want je krijgt niet snel last van je hand of arm. En bij contactloos pinnen in de winkel maakt het ook niet uit hoe groot je smartphonescherm is.
Maar waar het (voor mij in ieder geval) wél uitmaakt, is typen. Het toetsenbordje van de Jelly Star is dusdanig klein dat ik er moeilijk op kan typen. De autocorrectie helpt wat, maar ik maak na een week gebruik nog steeds veel meer typfouten dan op een ‘normale’ smartphone. Vreemd vind ik dat niet, want zelfs mijn eerste smartphone, de Samsung Galaxy Ace uit 2011, had een groter scherm (van 3,5 inch) en dus groter toetsenbord.
Ook bij het lezen van tekst merk je dat het scherm van de Jelly Star echt klein is. WhatsApp-berichten, online artikelen, e-mails: de tekst is kleiner dan op je huidige smartphone en je moet veel vaker scrollen om een bericht te lezen. Er past namelijk simpelweg minder tekst op het schermpje.
Toen ik de Jelly Star gedurende de testweek regelmatig vergeleek met mijn huidige telefoon – de Google Pixel 7 Pro – viel het mij telkens op hoe prettig het was om een e-mail in één keer op het 6,7inch-scherm te lezen. Op de 3inch-Jelly Star zag ik maar een fractie, althans zo voelde het. De schermresolutie is met 480 x 854 pixels ook erg laag, waardoor het beeld niet zo scherp oogt. Maar omdat het scherm zo klein is, merk je dit minder. Een boeiende YouTube-video of Netflix-serie komt op het scherm van de Jelly Star echter niet lekker uit de verf, simpelweg omdat die videocontent gemaakt is met een groter en scherper scherm in het achterhoofd.
Accuduur
Waar ik dus al snel heimwee had naar een smartphone met een groter scherm, sta jij misschien wel te springen om een hele compacte smartphone. Laat ik daarom wat dieper ingaan op de andere kenmerken van de Unihertz Jelly Star. De accuduur bijvoorbeeld. Het toestel houdt het met zijn 2000mAh-accu probleemloos een lange dag vol, maar moet dan ’s nacht wel aan de oplader. Ik vind dat niet erg. De usb-c-poort van de telefoon zit – opvallend – niet aan de onderkant maar aan de rechterzijkant. De accu opladen duurt vrij lang, al is het fijn dat Unihertz een oplader meelevert.
Gebruikservaring
Qua gebruikservaring heb ik weinig te klagen. De Jelly Star is niet bijzonder rap, maar heeft een capabele MediaTek-processor. Je merkt af en toe wat visuele haperingen in de Android 13-software, maar dat lijkt aan een gebrek aan optimalisaties door Unihertz te liggen. Een tekort aan werkgeheugen kan het niet zijn, want de Jelly Star heeft liefst 8 GB werkgeheugen. Dat is evenveel als dure Android-smartphones en meer dan een Apple iPhone. Ook de opslagcapaciteit is met 256 GB bijzonder royaal, gelet op de verkoopprijs in ieder geval. Jammer is dat het opslaggeheugen van het type UFS 2.2 is en daarom vrij langzaam werkt. In de praktijk merk je dit gelukkig niet heel vaak.
Verwacht geen wonderen van de enkele 48megapixel-camera op de achterkant van de smartphone. Die werkt naar behoren maar valt kwalitatief niet op. Maar goed: je koopt de Jelly Star natuurlijk niet voor zijn cameraprestaties. Goed om te weten is dat de smartphone is voorzien van een prima vingerafdrukscanner onder die camera, een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en 4G-ondersteuning voor snel mobiel internet.
Géén updatebeleid
Bijzonder jammer is dat Unihertz geen updates garandeert voor de Jelly Star. Het bedrijf wil desgevraagd niet aangeven of de smartphone Android-versie-updates en/of beveiligingsupdates krijgt, alleen dat het softwareteam eventuele bugs zal oplossen. Voorgaande Unihertz-smartphones hebben verschillende updates ontvangen. Het feit dat de fabrikant zich niet committeert aan een updatebeleid, is een groot minpunt van de Jelly Star. Concurrerende smartphonemerken garanderen namelijk wel een bepaald aantal jaren updates voor hun toestellen.
Conclusie: Unihertz Jelly Star kopen?
De Unihertz Jelly Star heeft een duidelijk verkoopargument: het is de kleinste smartphone die je nu kunt kopen. En een met de nieuwste Android-versie, prima specificaties en een accu die gewoon een dag meegaat. Als een zo klein mogelijke smartphone waar je alles op kunt doen je aanspreekt, is de Jelly Star een logische én betaalbare keuze. Hopelijk vind je het scherm in de praktijk niet té klein, zoals ik dat vind. Wie geen hele kleine smartphone heeft, is beter af met een model van een bekend merk. Alleen al omdat die fabrikanten wél updates beloven.