De vierde versie van de internetbrowser van Google is al een tijdje verkrijgbaar. Op het gebied van plug-ins loopt Chrome 4 in op de koning van de browseruitbreidingen, Firefox. Hoog tijd voor een overzicht van de beste plug-ins voor Chrome!

In dit artikel gaan we ervan uit dat u beschikt over de nieuwste versie van Google Chrome. Is deze browser nog niet op uw computer geïnstalleerd? Ga dan eerst naar Google en klik rechtsboven op de knop Google Chrome downloaden. Klik in het volgende scherm op Accepteren en installeren. Binnen enkele minuten is Chrome gedownload en geïnstalleerd.

1. RSS

De plug-in RSS Subscription Extension zou eigenlijk overbodig moeten zijn. Want welke browser heeft tegenwoordig nog steeds geen standaardknop om u eenvoudig op rss-feeds te abonneren? Welnu: Google Chrome dus. Deze plug-in is dan ook afkomstig van Google zelf, dat de browser er in ieder geval weer helemaal up-to-date mee maakt. De plug-in detecteert automatisch of een website beschikt over een rss-feed. Alleen als dit het geval is, wordt in de adresbalk het bekende oranje rss-pictogram zichtbaar. Wanneer een website meerdere rss-feeds aanbiedt, kunt u, door op het pictogram te klikken, kiezen op welke rss-feed u zich wilt abonneren. Vervolgens kunt u aangeven met welk programma u rss-berichten wilt lezen. Standaard zijn vier feed-readers ingesteld: Google Reader, iGoogle, Bloglines en My Yahoo. Als u rss met een ander programma of met een andere online dienst leest, kan die uiteraard aan de lijst worden toegevoegd.

© PXimport

Deze rss-plug-in is onmisbaar en zou eigenlijk standaard al in Chrome moeten zitten.

2. YouTube (1)

Bekijkt u vaak video's op YouTube en wilt u ze het liefst in de hoogst mogelijke kwaliteit zien? Dan is Auto HD for YouTube erg handig. Nadat u deze plug-in installeert - wat slechts twee muisklikken kost - hebt er verder geen omkijken meer naar. Zodra u op YouTube een filmpje bekijkt waarvan meerdere kwaliteiten (resoluties) beschikbaar zijn, zal automatisch de hoogste kwaliteit worden gekozen. Zeker als u veel YouTube-video's in een volledig scherm op een moderne breedbeeldmonitor bekijkt, is deze plug-in een echte aanrader.

© PXimport

Met deze plug-in wordt op YouTube automatisch de hoogste resolutie gekozen.

3. YouTube (2)

Met YouTube Thumbs kunt u de miniaturen op YouTube 'animeren'. Houd uw muiscursor boven een afbeelding van een YouTube-video en de afbeelding wordt tot leven gewekt. Helaas werkt het niet zo fraai als wanneer u video's zoekt via bing, waarbij de video's écht afspelen. Maar om snel een indruk van een video op YouTube te krijgen zonder hem meteen te hoeven starten, is YouTube Thumbs een prima hulpmiddel.

© PXimport

YouTube Thumbs laat de miniaturen van video's bewegen.

4. Zoekresultaten

SearchPreview for Google zal misschien niet bij iedereen in de smaak vallen, maar voor mensen die erg 'beeldgeoriënteerd' zijn, kan het een handige toevoeging vormen. De naam van deze plug-in zegt eigenlijk al wat hij doet: SearchPreview for Google voegt voorvertoningen (screenshots) van websites toe aan de zoekresultaten van Google. Er moet wel bij worden gezegd dat de screenshots niet altijd even up-to-date zijn, maar ze geven een goede indruk van hoe websites eruit zien. Als u op zoek bent naar een bepaalde site en u weet niet meer wat de url is, maar nog wel hoe de site eruit ziet, dan kan deze plug-in tijd besparen tijdens het zoeken met Google.

© PXimport

SearchPreview for Google voegt miniaturen toe aan zoekresultaten in Google.

Plug-ins toevoegen

Als u in de adresbalk van de browser chrome://extensions/ invoert en op Enter drukt, ziet u alle geïnstalleerde plug-ins. Standaard is Chrome niet voorzien van plug-ins, maar het toevoegen is een fluitje van een cent. Als u op de link bladeren in de galerij klikt (of de url https://chrome.google.com/extensions in de adresbalk invult), komt u op een pagina waarop alle beschikbare plug-ins zijn te vinden. Wilt u alleen de Nederlandse extensies bekijken, dan kunt u dit rechtsboven aangeven. Selecteer daar Nederlands in het uitvouwmenu achter Show items in:. Het installeren van een plug-in is met twee keer klikken gebeurd. Hebt u een plug-in gevonden die u aan Chrome toe wilt voegen, dan klikt u op Install en vervolgens op Installeren. Dat is alles! Elke plug-in heeft zijn eigen uiterlijk en werking. Sommige plug-ins voegen een extra knop toe aan de menubalk (meestal achter de adresbalk), van andere plug-ins merkt u pas iets als u een bepaalde website bezoekt of wanneer u bijvoorbeeld tekst op een website selecteert. Opties van plug-ins kunt u meestal aanpassen door met uw rechtermuisknop op het pictogram van de plug-in te klikken en te kiezen voor Opties. Als een plug-in geen eigen knop heeft, dan kunt u de opties aanpassen door naar de pagina met geïnstalleerde extensies te gaan. Klik op het pictogram met de Engelse sleutel (bahco) en daarna op Extensies.

© PXimport

Inmiddels zijn duizenden plug-ins voor Google Chrome beschikbaar.

5. Foto's

Slideshow is een fantastische plug-in die we iedereen aan zouden willen raden. Wanneer u een collectie foto's bekijkt op Flickr, Picasa, Facebook of Google-Afbeeldingen, zorgt Slideshow ervoor dat onderin beeld een balk verschijnt met de miniaturen van de foto's op de betreffende pagina. Ook ziet u een klein pictogram in de adresbalk, dat eruitziet als een stapeltje foto's. Klikt u op dit pictogram of op een van de miniaturen onderin de browser, dan worden de foto's in een slideshow weergegeven. Een fraaie en erg leuke uitbreiding voor Google Chrome!

© PXimport

De plug-in Slideshow voegt een fraaie slideshow-optie toe aan diensten als Flickr.

6. Tabbladen (1)

VerticalTabs voegt een extra knop aan de menubalk in Chrome toe. Wanneer u hierop klikt, ziet u alle in dat venster geopende tabbladen in menuvorm. Dit kan handig zijn als u erg veel tabbladen open hebt staan, waardoor de tabjes zo klein zijn dat u ze niet meer eenvoudig herkent. Zeker met een kleine monitor is dit al snel het geval. Met VerticalTabs kunt u eenvoudig door de openstaande tabbladen bladeren en snel de juiste website terugvinden. Erg handig, al kunt u er natuurlijk ook gewoon op letten dat u niet teveel tabbladen tegelijk opent.

© PXimport

Hebt u vaak veel tabbladen tegelijk geopend? Dan is VerticalTabs een handige Chrome-uitbreiding.

7. Tabbladen (2)

In Chrome is het standaard niet mogelijk om nieuwe tabbladen automatisch te openen, iets wat bij de meeste andere browsers wel kan worden ingesteld. Dit gemis lost u op met de kleine plug-in Tabs to the front. Dankzij deze software wordt een nieuw tabblad automatisch naar de voorgrond gehaald als u er een link in opent. Simpel, effectief en voor velen een eind aan een kleine bron van ergernis. De kans is aanwezig dat in een volgende versie van Chrome deze mogelijkheid standaard wordt ingebouwd. Maar zolang dit nog niet is gebeurd, hebt u in elk geval een work-around. Tabs to the front

© PXimport

Deze plug-in doet niets meer en niets minder dan nieuwe tabbladen naar voren halen.

8. Twitter

Voor de doorgewinterde twitteraar is Chrowety een interessante plug-in. Chrowety voegt uitgebreide Twitter-mogelijkheden toe aan uw browser. Na installatie voegt de plug-in een extra knop aan uw menubalk toe. Klik hierop om u aan te melden met uw Twitter-account en -wachtwoord en u hebt voortaan snel toegang tot uw Twitter-tijdlijn. Alles wat u via twitter.com kunt doen, kan ook via Chrowety. Daarbij kunt u via het instellingenscherm (klik op het pictogram met het wieltje) Chrowety volledig naar wens aanpassen. Van de ververstijd van uw tweets, het uiterlijk van het pop-upvenster en de lettergrootte, tot of u meldingen op uw bureaublad wilt ontvangen en welke url-verkorter u wilt gebruiken. Chrowety is een erg gebruiksvriendelijke en fraai vormgegeven toevoeging, waarmee u zonder extra software altijd op de hoogte kunt blijven van de berichten van uw Twitter-vrienden.

© PXimport

Chrowety is een erg handige en fraaie plug-in voor de doorgewinterde twitteraar.

9. Wikipedia

Voor iedereen die regelmatig iets opzoekt op Wikipedia, is Mini Wiki Browser een handige uitbreiding. Ook deze plug-in voegt een extra knop toe aan de menubalk van Chrome. Als u hierop klikt, krijgt u een klein schermpje waarin u direct op Wikipedia kunt zoeken. In de instellingen kunt u kiezen welke taalversie u wilt gebruiken. Ook kunt u ook nog een secundaire taal selecteren, voor het geval er in de Nederlandse Wikipedia bijvoorbeeld niets wordt gevonden. Met een enkele klik wisselt u tussen de gekozen talen en alles wordt fraai in een klein pop-upschermpje weergegeven. Met de navigatieknoppen bladert u snel vooruit en achteruit door de zoekgeschiedenis. Wilt u de Wikipedia-pagina toch in een eigen tabblad openen, dan is ook dit met één druk op de knop geregeld.

© PXimport

Met deze plug-in kunt u snel even iets op Wikipedia opzoeken.

10. Euro's

Winkelt u regelmatig online op buitenlandse websites als eBay, dan komt Chrome Currency Converter daarbij van pas. Alle bedragen die op een website staan, worden na het laden van de webpagina omgezet in euro's. Na het converteren ziet u heel even de bedragen geel oplichten. Door in de adresbalk op het pictogram met de munt te klik ken, wisselt u tussen de originele bedragen en de geconverteerde bedragen. Dit pictogram is overigens alleen zichtbaar als er bedragen zijn omgezet. Als u van een enkele prijs het originele bedrag wilt zien, dan houdt u simpelweg even de muiscursor op dat bedrag. De koersen zijn behoorlijk up-to-date, ze worden namelijk ieder uur bijgewerkt. Standaard wordt het euroteken áchter het bedrag geplaatst, maar via de instellingen kunt u dit aanpassen. Daar kunt u ook nog bij aangeven of u de bedragen wilt afronden. Tot slot hebt u dankzij Chrome Currency Converter altijd een snelle converter bij de hand: druk tegelijkertijd de toetsen Ctrl+Shift+Alt+C in en u kunt snel even een bedrag omzetten in een andere munteenheid.

© PXimport

Chrome Currency Converter zet de prijzen op elke website automatisch om in euro's.

11. Gmail

Hebt u een Gmail-account en leest en schrijft u uw mail meestal online, dus via de website? Kijk dan eens naar Google Mail Checker Plus. Met deze toevoeging krijgt u er een handig pictogram (in de vorm van een envelopje) bij in uw menubalk. Zodra u nieuwe mail ontvangt, beweegt het pictogram eventjes en hoort u een geluidje. Als u vervolgens op het pictogram klikt, krijgt u een voorvertoning van de nieuwe mail te zien. Als u op een van de mailtjes klikt, wordt hij geopend in Gmail. Maar u kunt berichten ook direct in de voorvertoning lezen, verwijderen, archiveren en markeren als spam. Deze plug-in kan veel tijd besparen!

© PXimport

Middels Google Mail Checker Plus krijgt u snel toegang tot uw Gmail-box.

12. Url's inkorten

De nieuwe dienst goo.gl biedt net als bijvoorbeeld bit.ly en is.gd een handige en snelle manier om lange website-url's in te korten. Vooral dankzij de enorme populariteit van Twitter, dat 'slechts' boodschappen van maximaal 140 karakters toestaat, zijn dit soort diensten als kool gegroeid. Met de goo.gl Shortener plug-in kunt u met een enkele druk op de knop het webadres dat u bezoekt inkorten. Het ingekorte adres kan vervolgens worden gedeeld via bijvoorbeeld Twitter, Facebook of Gmail. Deze diensten moet u wel eenmalig selecteren en inschakelen via het instellingenscherm van goo.gl. Daarvoor klikt u met uw rechtermuisknop op het pictogram achter de adresbalk en kiest u voor Opties. De dienst goo.gl is, u had het vast al geraden, afkomstig van Google. goo.gl Shortener

© PXimport

Met twee muisklikken kort u een url in en deelt u hem via uw sociale netwerk of via e-mail.

13. Google Maps

Select To Get Maps is een handige toevoeging die u een aantal veel voorkomende handelingen bespaart. Hoe vaak hebt u niet een adres gekopieerd en geplakt in Google Kaarten? Met deze kleine plug-in hoeft u alleen maar een adres te selecteren, om een klein menuutje te laten verschijnen. Klik vervolgens op een van de opties Show on Map of Get Directions. Beide opties openen Google Maps in een nieuw tabblad, waarna u de locatie kunt zien of, in het tweede geval, meteen uw vertrekadres kunt invullen om een routebeschrijving te krijgen.

© PXimport

Selecteer een adres op een website en met één klik ziet u de locatie op Google Maps.

14. Weersverwachting

Snel even kijken of het droog blijft, doet u natuurlijk via buienradar. Met deze plug-in hoeft u maar een enkele keer te klikken om toegang tot deze populaire weersite te krijgen. Klik met rechts op het pictogram naast de adresbalk, als u meer opties wenst. Zo kunt u kiezen voor een uitgebreid buienradarscherm inclusief een meerdaagse weersverwachting, of juist alleen voor de radar. Standaard toont het pictogram het huidige weerbeeld, en het wordt iedere tien minuten automatisch aangepast aan het weer. Desgewenst kunt u dit onderdeel uitschakelen en uit een van de tientallen andere pictogrammen kiezen. Zo krijgt u bijvoorbeeld altijd een zonnetje in beeld.

© PXimport

Met deze plug-in voor Buienradar kunt u altijd even snel zien wat het weer wordt.

15. Online video

Turn Off the Lights is geen plug-in van een milieuorganisatie, maar bedoelt om het 'licht uit te doen' op websites waarop u video's bekijkt. De gehele achtergrond wordt door deze toevoeging gedimd en donkerder gemaakt. Zo wordt u niet onnodig afgeleid en kunt u zich beter concentreren op het filmpje dat u bekijkt. U kunt het niveau van verdonkering met een schuifje aanpassen, zelfs tot de achtergrond helemaal zwart is! Ook kunt u het dimmen automatisch laten inschakelen als u bijvoorbeeld op YouTube of Vimeo een video bekijkt. Beide opties regelt u in het scherm met de instellingen. Als u klaar bent met het bekijken van de video, hoeft u maar ergens op de pagina te klikken om het licht weer aan te doen!

© PXimport

Verduister de achtergrond van een webpagina als online een video bekijkt!

16. Banners

Wie kent Adblock bekend van Firefox niet? Gelukkig is deze plug-in er ook voor Chrome. Er kan natuurlijk over worden getwist of het eerlijk is om uitgevers van content waar u niet voor betaalt ook nog hun advertentie-inkomsten te ontnemen. Maar sommige sites zijn zo behangen met schreeuwerige advertenties, dat het alleszins redelijk is dat internetters er een hekel aan krijgen. Hoe dan ook: AdBlock bestaat nu eenmaal en ook voor Chrome is het een prima werkende plug-in. De meeste advertenties worden er standaard mee geblokkeerd. Mocht er toch nog een tussendoor glippen, dan kunt door op Ctrl+Shift+K (van Kill!) te klikken de boosdoener heel eenvoudig aanwijzen. Middels een schuifje kunt u vervolgens ook deze laatste banner laten verdwijnen.

© PXimport

Advertentieloos surfen dankzij AdBlock. Is er toch nog een tussendoor geglipt? Dan kunt u hem eenvoudig 'killen'.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten