ID.nl logo
Op bezoek bij Xtorm, over de toekomst van powerbanks
© PXimport
Huis

Op bezoek bij Xtorm, over de toekomst van powerbanks

Het Nederlandse bedrijf Xtorm maakt en verkoopt al jaren powerbanks en andere accugerelateerde gadgets. Wie denkt dat die apparaten wel zijn uitontwikkeld, zit er flink naast. Aan technische uitdagingen. We gingen bij Xtorm op bezoek en spraken daar over de toekomst van mobiele opladers.

Aan de rand van het Utrechtse Houten, tussen een reusachtig Van der Valk-hotel en een Heinekenbrouwerij, vind je het kantoor van Telco Accessories. Dit Nederlandse bedrijf exploiteert de merken Xtorm en Gecko Covers, allebei actief in Europa. Xtorm verkoopt ongeveer een miljoen producten per jaar, vertelt Tim Schuurbiers, Head of Marketing & Product development, in een bijna lege kantoortuin. Normaliter lopen hier zo’n 25 mensen rond, maar op de dag van het interview (op twee meter afstand) werkt het merendeel nog thuis vanwege het coronavirus.

Xtorm maakt accessoires die je elektronica opladen, met een focus op gemak tijdens het reizen. Van kabels en draadloze opladers tot allerlei soorten powerbanks, bijvoorbeeld met een zonnepaneel of de mogelijkheid producten draadloos op te laden. Een powerbank bevat een lithium-ion-accucel met chemicaliën, die stroom levert voor de accu van je smartphone, tablet of andere gadgets. Dit proces verhoogt de temperatuur van de accucel. In de basis is elke powerbank hetzelfde, maar onafhankelijke tests wijzen uit dat er wel degelijk kwaliteitsverschillen bestaan tussen vergelijkbare modellen.

Schuurbiers ziet hiervoor twee aspecten: de kwaliteit van de accucel en de kwaliteit en nauwkeurigheid van de elektronica die de powerbank aanstuurt. Goede elektronica is erg belangrijk, legt hij uit. De printplaat van de powerbank mag bijvoorbeeld niet snel beschadigen, want dat kan kortsluiting opleveren. En als een powerbank warm wordt omdat je hem in de volle zon je smartphone laat opladen, moet een ingebouwde temperatuurmeter de output verlagen of de powerbank zelfs uitschakelen. Als dat niet gebeurt, kan de accucel oververhitten.

©PXimport

“In Europa zijn er strenge regels waaraan fabrikanten van powerbanks moeten voldoen”, zegt Schuurbiers. “Je hoeft daarom niet bijzonder voorzichtig om te gaan met een powerbank, want in principe moeten er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.”

Toch is hij voorstander van nog scherpere wetgeving voor powerbanks, bijvoorbeeld voor het vliegen. “De afwijking in de omzetting van het voltage van de powerbank naar het voltage van het andere apparaat mag van mij strakker. Op die manier wordt de powerbank minder warm, wat de kans op beschadigingen verkleint en de veiligheid dus ten goede komt.”

Usb power delivery en 100-watt

De powerbanks van Xtorm en concurrerende merken als Mophie, Anker en Belkin ondersteunen één of twee oplaadprotocollen: Qualcomm quick charge en usb power delivery (pd), allebei via usb-c. Quick charge bestaat al jaren en werkt alleen met gecertificeerde smartphones met een Qualcomm-processor, terwijl het relatief nieuwe usb-pd geschikt is voor allerlei soorten smartphones, tablets, laptops en andere gadgets, zoals de Nintendo Switch.

“Het is vrij ingewikkeld om een powerbank te maken die beide protocollen gebruikt, omdat je een krachtige accucel nodig hebt en de chipset goed moet regelen”, vertelt Schuurbiers. “We zijn een halfjaar bezig geweest met usb pd, maar kunnen die research en development nu gelukkig wel toepassen op nieuwe powerbanks.”

Het liefst zou Xtorm één standaard gebruiken. Niet alleen wordt het ontwikkelen een nieuwe powerbank iets eenvoudiger en goedkoper, het zou voor de consument ook duidelijker worden wat een powerbank precies kan. “Dat zou ons helpen bij onze missie: gemak bieden in plaats van frustratie. Onze voorkeur gaat uit naar usb-pd, want dit protocol is veelzijdig, krachtig en zit ook qua veiligheid goed in elkaar. Vooral de combinatie van snelladen en een groter apparaat opladen is erg handig.”

©PXimport

Usb-pd ondersteunt een maximale output van 100 watt, waarbij het niet uitmaakt of de stroom uit het stopcontact of een powerbank komt. 100 watt is meer dan genoeg om alle smartphones en tablets op maximale snelheid op te laden en is even krachtig als de originele oplader van de meeste laptops. Xtorm biedt op moment van schrijven een 26.000mAh-powerbank aan met een maximale output van 60 watt. “Die kun je gebruiken om je MacBook bij te laden, al gaat het iets langzamer dan je gewend bent”, verklaart Schuurbiers.

“Het voordeel van zo’n krachtige (100 watt, red.) powerbank is dat je de laptop net zo snel kunt opladen als via het stopcontact, want de MacBook gebruikt standaard een 90watt-netvoeding. We vinden een 100watt-powerbank op dit moment nog te warm worden, maar zijn er wel mee bezig en al best op weg.” Een 100Wh-batterij is overigens ook het maximum dat mee het vliegtuig in mag. Grotere powerbanks zijn uit veiligheidsoverwegingen verboden omdat een (grote) lithium-accucel lastig te blussen is als hij in brand staat.

Draadloze opladers

Xtorm ontwikkelt niet alleen krachtigere powerbanks met een hogere output via een usb-c-kabel. Het Nederlandse bedrijf maakt naar eigen zeggen ook vorderingen op het gebied van draadloze opladers. De krachtigste draadloze Xtorm-oplader biedt een maximale output van 15 watt en gebruikt hiervoor de welbekende Qi-standaard. Vrijwel alle smartphones die draadloos opladen ondersteunen, werken met dezelfde standaard.

Aanverwante accessoires als AirPods en Samsung-smartwatches, maar ook elektrische tandenborstels, laden op via de Qi-standaard. “We kijken naar draadloze opladers met een hogere output”, vertelt Schuurbiers. “Een hogere output betekent echter meer warmte, en die warmte moet ergens heen.” Diverse smartphonefabrikanten, waaronder OnePlus, Xiaomi en Huawei, verkopen al draadloze Qi-opladers met een output van 27 tot 30 watt. Die opladers bevatten een fysiek ventilatortje om het warmteprobleem op te lossen.

Is dat iets voor Xtorm? Schuurbiers schudt zijn hoofd. “Dat zou niet bij ons passen. Het is te gevoelig voor beschadiging en we willen geen irritant ventilatortje dat op de achtergrond zoemt.” De draadloze opladers van de genoemde telefoonmerken leveren hun hoge output alleen aan eigen toestellen. Andere apparatuur laadt aanzienlijk langzamer op. Schuurbiers vindt dat onhandig en niet aansluiten bij Xtorms missie: focussen op gebruiksgemak. Hij stelt dan ook dat Xtorm alleen draadloze opladers blijft uitbrengen die hun maximale output aan alle geschikte producten kunnen leveren.

©PXimport

De fabrikant laat ook weten geen moeite te steken in de ontwikkeling van een AirPower-achtig product, Apples oplaadmat die drie apparaten tegelijk op volle sterkte moest opladen maar na vertraging geschrapt werd vanwege technische problemen. “Is het echt nodig om je apparaat overal neer te kunnen leggen, in plaats van op een aangewezen oplaadspoel?”, vraagt de marketingmanager zich af. “Een product ontwikkelen met zoveel techniek erin is duur en de meerwaarde is beperkt, dus wij steken onze R&D liever in andere dingen.”

Eén van de zaken waar Xtorm zich mee bezighoudt, is het verbeteren van de efficiëntie van draadloos opladen. Zowel de draadloze oplader als het op te laden apparaat heeft een oplaadspoel. Door het product op het oplaadstation te leggen, wekken de twee spoelen een magnetisch energieveld op dat stroom levert aan de accu van je oordopjes, smartphone of smartwatch. Een vernuftig proces, maar de efficiëntie blijft steken op zestig tot zeventig procent.

“De efficiëntie is de afgelopen jaren iets verhoogd door de spoelen beter op elkaar aan te laten sluiten en het spoelmateriaal en de bekabeling te verbeteren”, legt Schuurbiers uit. “Hier is het meeste wel aan doorontwikkeld, dus je zult toch naar een hoger vermogen moeten.” Meerdere smartphonemerken hebben die stap dus al gezet, maar Xtorm werkt liever aan een open manier die industriebreed omarmd kan worden. Het liefst zonder ventilator. “Die warmte is een groot probleem waar veel mensen mee bezig zijn, maar ik zie dat niet binnen een jaar opgelost worden”, aldus Schuurbiers.

Milieubewust

Een ander probleem waar Xtorm en veel andere partijen zich over buigen, is de toekomst van de accu-industrie. Alle powerbanks en smartphoneaccu’s gebruiken een lithium-cel. Volgens Schuurbiers is de grondstof lithium nog voldoende aanwezig om de komende jaren op deze schaal accu’s te blijven maken. “Of we dat moeten willen, is een tweede, want het is geen geheim dat lithium niet de beste grondstof is. Er zijn alternatieven die mogelijk beter zijn, maar dan boks je heel erg op tegen de grootte van de batterijmarkt. De ontwikkelingen lopen zo ver achter en alternatieve batterijen zijn nog erg duur om te maken. Daarnaast moeten zulke accu’s nog compacter en stabieler in stroomafgifte worden.”

Schuurbiers geeft de lithium-ion-accu nog zes jaar en vervolgt: “Batterijen zijn niet per se goed voor het milieu, daar kunnen we eerlijk over zijn. Maar als je iets belastends voor het milieu maakt, kun je er in ieder geval voor zorgen dat je iets goeds maakt, zodat mensen niet binnen een paar jaar een nieuwe oplader hoeven te kopen.”

©PXimport

Xtorm en veel concurrerende powerbankleveranciers dragen financieel bij aan partijen die accu’s recyclen. “Lever je oude powerbank daarom apart in bij de milieubox of het batterij-inzamelpunt van de supermarkt”, aldus Schuurbiers. “De plastic behuizing krijgt een tweede leven en het lithium wordt apart behandeld, en gaat dus niet de lucht in als een verbrande brandstof.”

Voor de duidelijkheid: Xtorm bemoeit zich niet met het recycleproces. “We hebben er ooit over nagedacht om dit zelf te doen, maar dat blijft voorlopig een toekomstplan. Ik hoop dat we ooit kunnen realiseren dat je je oude powerbank naar een antwoordnummer kunt sturen, waarna hij uit elkaar gehaald en gerecycled wordt.”

Smartphone-accu's maken

Een andere bedrijfsactiviteit waar Xtorm welwillend tegenover staat, is het ontwikkelen van smartphoneaccu’s. Nu hebben veruit de meeste toestellen een geïntegreerde accu die niet te verwijderen is zonder de hele behuizing uit elkaar te halen. Een tijdrovende en dure klus die alleen voor specialistische reparateurs is weggelegd, waardoor veel mensen hun telefoon vervangen als de accu na een paar jaar versleten is.

De Europese Unie werkt aan een wetsvoorstel om smartphonefabrikanten te verplichten hun toestellen duurzamer te maken. Een eenvoudig verwisselbare telefoonaccu – zeven jaar geleden nog heel gangbaar – stimuleren of zelfs verplichten is één van de voorstellen waar EU-ambtenaren zich over buigen. Schuurbiers zou het ‘zeker toejuichen’, wat misschien vreemd klinkt, omdat mensen dan waarschijnlijk minder snel een powerbank kopen.

“Wij van Xtorm willen mensen energie geven, of dat nu via een powerbank, draadloze oplader, kabels of andere methode is”, verklaart de marketingmanager. “We zouden bijvoorbeeld verwisselbare smartphone-accu’s kunnen maken die makkelijk oplaadbaar zijn of meer capaciteit bieden.”

Wie denkt dat de wereld van mobiele opladers saai is, heeft het dus mis. Voor Xtorm en concurrenten liggen er nog genoeg technische uitdagingen. Van krachtigere usb-c-stekkers om laptops op volle sterkte op te laden en efficiëntere draadloze opladers tot een milieuvriendelijker alternatief voor de lithium-ion-accu en mogelijke verduurzamingsregels van de Europese Unie.

▼ Volgende artikel
Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?
© Proxima Studio - stock.adobe.com
Huis

Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?

Met slimme stekkers verander je je huis eenvoudig in een smart home: steek ze in een gewoon stopcontact, sluit er lampen of je televisietoestel op aan en regel via een app of met je stem bijvoorbeeld dat ze automatisch worden uitgeschakeld. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik doordat apparaten niet meer op stand-by blijven staan. Maar slimme stekkers gebruiken zélf ook stroom. Welke zijn zuinig genoeg om écht geld te besparen?

Energie besparen en slimme apparaten gaan uitstekend samen. In dit artikel lees je hoe je geld bespaart door gebruik te maken van de zuinigste slimme stekkers. • Slimme stekkers en stroomverbruik • De zuinigste slimme stekkers op een rij • Waar je op moet letten bij het kopen van slimme stekkers

Ook lezen: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt


Slimme stekker of slim stopcontact?

De termen slimme stekker en slim stopcontact worden door elkaar gebruikt. Dat is een beetje verwarrend, maar wel begrijpelijk: het is een apparaat met aan de ene kant een stekker (voor je 'domme' stopcontact) en aan de andere kant een slim stopcontact. In dit artikel hanteren we de benaming slimme stekker.


Zo bespaart een slimme stekker stroom

Een slimme stekker helpt je stroom besparen door apparaten automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld 's nachts. Zo verbruikt je televisie geen stroom meer in de stand-bymodus. Je kunt instellen dat alle apparatuur op vaste tijden uitschakelt, bijvoorbeeld zodra je gaat slapen. Je kunt ook met één druk op de knop alle lampen en andere apparaten uitschakelen, zodat je niets vergeet. Slimme stekkers uit een hogere prijsklasse bieden bovendien inzicht in je stroomverbruik. Daardoor kun je gerichter energie besparen.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Verbruik van een slimme stekker

Tegenover de besparing staat het eigen stroomverbruik van slimme stekkers. Dat begint bij zo'n 0,3 watt en loopt op tot 2 watt. Niet veel, maar ze staan wel 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. De zuinigste modellen verbruiken daardoor op jaarbasis 2,6 kWh (0,3 watt × 24 uur × 365 dagen ÷ 1000). Bij een stroomprijs van 0,30 euro per kWh komt dat neer op 0,79 euro per jaar. Een slimme stekker die 2 watt verbruikt kost op jaarbasis 5,26 euro. In een slim huis gebruik je al snel 10 slimme stekkers, waardoor je op jaarbasis aardig wat geld kunt besparen door de zuinigste modellen uit te kiezen.

Kies niet alleen op prijs, maar ook op verbruik Vergelijk je het jaarlijkse stroomverbruik met de aanschafprijs van een slimme stekker (meestal tussen de 5 en 35 euro), dan blijkt al snel dat vooral het stroomverbruik bepalend is voor de totale kosten op de lange termijn. Toch vermelden veel verkopers niets over het energieverbruik.

Denk aan de compatibiliteit

Alleen letten op het stroomverbruik van een slimme stekker is niet genoeg. Het is minstens zo belangrijk dat de stekker goed samenwerkt met jouw slimme netwerk. De meeste modellen werken met Google Home en Amazon Alexa, terwijl Apple HomeKit selectiever is. Check daarom altijd de productbeschrijving om zeker te weten dat de slimme stekker bij jou thuis werkt.

Slimme stekkers die samenwerken met

Google Assistant en met Alexa

Stroomverbruik en verbindingstype

Waar komt het grote verschil in stroomverbruik tussen slimme stekkers vandaan? Dat heeft alles te maken met de verbinding met je thuisnetwerk. De meeste stekkers gebruiken wifi om bereikbaar te blijven, zodat jij ze op afstand kunt bedienen. Maar wifi verbruikt relatief veel energie – het signaal is eigenlijk krachtiger dan nodig is voor dit soort toepassingen.

Een zuiniger alternatief is een hub die het wifisignaal omzet naar een lichter protocol, zoals Zigbee of Z-Wave. Die vormen een soort schakel tussen je netwerk en de slimme stekkers. Het grote voordeel: dit soort verbindingen verbruiken vaak minder dan 0,5 watt.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Zigbee en Z-Wave

De zuinige protocollen die gebruikt worden zijn Zigbee en Z-Wave en die werken allebei prima. Maar ze zijn niet verenigbaar met elkaar. Je zult dus één systeem moeten kiezen. Daarnaast heb je een centrale hub nodig om alles aan elkaar te koppelen. Dat is een kleine investering die zich, door de lagere stroomkosten, snel terugverdient.

Slimme stekkerVerbruik (watt)Protocol
TP-Link Tapo P1151 – 1,5Wifi
TP-Link Tapo P1000,5 – 1Wifi
Shelly Plug S0,9 – 1,5Wifi
Iqore Smart Plug1 – 2Wifi
Aqara Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Philips Hue Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
IKEA TRETAKTSmart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Samsung SmartThings Outlet0,5 – 1,5 WZigbee
Fibaro Wall Plug V20,5 – 1Z-Wave
Qubino Smart Plug0,5 – 1Z-Wave

Verbruik van hubs voor Zigbee en Z-Wave

Voor een compleet beeld moeten we ook kijken naar het stroomverbruik van een Zigbee- of Z-Wave-hub. Zigbee-hubs verbruiken doorgaans tussen de 0,5 en 3 watt. Sluit je meerdere slimme stekkers of andere apparaten aan, dan verdien je dat al snel terug ten opzichte van wifi. Z-Wave-hubs verbruiken wat meer, meestal tussen de 2 en 10 watt.

Ook qua veelzijdigheid zijn er verschillen. De Philips Hue Bridge (Zigbee) is bijvoorbeeld erg zuinig, met een verbruik tussen de 0,5 en 1 watt. Maar deze werkt uitsluitend met Philips Hue-apparaten.

Een slimme start is het halve werk

Zoals je ziet, zijn er heel wat factoren om rekening mee te houden. Breng daarom vooraf in kaart wat je nu nodig hebt én wat je in de toekomst verwacht te gebruiken. Zo voorkom je onnodige kosten en bespaar je op de lange termijn, vooral als je ook let op het energieverbruik per apparaat.


Nog meer energie besparen? ⤵️

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag
© Wesley Akkerman
Energie

Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag

De lucht om ons heen wordt steeds minder schoon – en dat is allang geen geheim meer. Tel daar gevoeligheid voor pollen bij op, plus schadelijke deeltjes en gassen die vrijkomen tijdens het koken, en je vraagt je af waarom niet iedereen een luchtreiniger zoals de Philips PureProtect Pro 4200 heeft.

Uitstekend
Conclusie

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.

Plus- en minpunten
  • Installatie zo gepiept
  • Maakt relatief weinig herrie
  • Rekent af met pollen
  • Gaat goed op in interieur
  • Veel opties binnen app
  • Filters snel te vervangen
  • Kinderslot
  • Kan soms wel veel lawaai maken
  • Gaat in Auto+ soms snel aan
  • Temperatuur- en vochtigheidsmetingen wijken af

Als je aan luchtreinigers denkt, dan denk je misschien niet meteen aan Philips. Ondanks de koppositie van Dyson (dat met de Purifier Big+Quiet Formaldehyde goed scoort) timmert de van oorsprong Nederlandse fabrikant al jaren stevig aan de weg in deze markt. De Philips PureProtect Pro 4200 Series Slimme luchtreiniger, zoals de hier besproken luchtreiniger voluit heet, is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Hij heeft een adviesprijs van 429,99 euro.

In de basis heeft de luchtreiniger een aantal uitstekende kwaliteiten. Denk dan aan een dubbel ventilatorontwerp, waardoor hij tot anderhalf keer krachtiger is dan in grootte vergelijkbare soortgenoten. En met een Clean Air Delivery Rate (CADR) van 600 m³/u kan hij grote ruimtes tot 156 vierkante meter aan; een kamer van 20 vierkante meter kan hij in minder dan vijf minuten reinigen. Last van pollen? Geen probleem – met een paar minuten is die ergernis weg.

©Wesley Akkerman

L2 betekent dat er een verhoging in de gaswaarde is.

Viervoudig filtersysteem

De Philips PureProtect Pro 4200 beschikt daarnaast over een viervoudig filtersysteem, bestaande uit een voorfilter, een HEPA NanoProtect-filter en twee actieve koolstoffilters. Gezamenlijk moeten die tot 99,97 procent van alle kleine deeltjes, zo klein als 0,003 micron, uit de lucht kunnen halen. Ook is het systeem in staat tot 99,99 procent van door de lucht zwevende virussen en bacteriën te filteren (waaronder het H1N1-griepvirus en SARS-CoV-2).

Hoewel bij ons (nog) geen hooikoorts geconstateerd is, hebben we wel gemerkt dat we minder niezen en minder vaak jeukende ogen hebben sinds we deze luchtreiniger testen. Enkele symptomen die met de allergie te maken hebben, zoals vermoeidheid en een verstopte neus, waren daarnaast veel minder aanwezig. Het is ook weer niet zo dat alle klachten compleet verdwenen – maar het idee dat de Philips-luchtreiniger werkt, staat hier in elk geval als een huis.

©Wesley Akkerman

Als de led-ring rood kleurt, dan maakt het apparaat ook veel lawaai.

Effectief en geruisloos

De Philips PureProtect Pro 4200 reageert razendsnel op veranderingen in huis. Tijdens het koken kan de luchtreiniger aanspringen om te voorkomen dat schadelijk deeltjes verder verspreid worden. Daarnaast is een open raam, zeker in de lente, genoeg om de boel op scherp te zetten. Schoonmaken, even een lekker luchtje (op jezelf of in huis) verstuiven of stoffen; dergelijke zaken triggeren de 4200 om de lucht te zuiveren. En dat doet het apparaat effectief en vaak geruisloos.

In de slaapmodus maakt de Philips PureProtect Pro 4200 slechts 15 dB(A) aan lawaai, waardoor je er tijdens het slapen geen last van hebt. Daarnaast hoor je het systeem alleen hard loeien als de luchtkwaliteit boven een bepaalde waarde komt. Dat gebeurt, toegegeven, al vrij snel, waardoor je soms wel even de tv wat harder zou moeten zetten. Het reinigen neemt echter weinig tijd in beslag, waardoor je er ook weer niet zo heel veel last van ondervindt.

Personalisatie-opties binnen de app

Daarnaast kun je binnen de app allerlei zaken personaliseren. Zo is er een Fresh Wake-up-functie, waarmee je de zuiveringssnelheid –en daarmee het geluid – langzaamaan laat toenemen. Ook kun je werken met schema's of een Fresh Bedtime-stand, waardoor (bepaalde) ruimtes in huis altijd schoon zijn. Zeker voor in een slaapkamer kan dit handig zijn, omdat de luchtkwaliteit de slaapkwaliteit beïnvloedt. Zulke appfuncties zijn wat ons betreft daarom meer dan welkom.

Verder kun je werken met een aantal standaard modi, waardoor de Philips PureProtect Pro 4200 constant op eenzelfde snelheid draait. Maar je kunt ook Auto+ gebruiken. Die stand zorgt ervoor dat de luchtreiniger automatisch van modus wisselt wanneer dat nodig is. Sta je te koken? Dan kan hij ineens de snelheid verhogen. We hebben wel gemerkt dat de reiniger soms snel aanspringt, bij een kleine waardevermeerdering. Dat zou Philips wellicht beter kunnen afstellen.

©Wesley Akkerman

Je kunt de verlichting uitschakelen.

Informatie over je huis en de buurt

Daarnaast biedt de app een inkijkje in de luchtkwaliteit in huis en de omgeving. Je kunt altijd controleren hoe het gesteld is met schadelijke, inhaleerbare deeltjes (PM2.5), gas, pollen, stofmijt, schimmel en schilfers (bijvoorbeeld van huisdieren) en de vochtigheid. Die data geeft de app weer in een handige grafiek. Het apparaat slaat veel data op – en zolang het aanstaat kun je terugscrollen om te zien hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde dag was.

De Dyson-concurrentie pakt daarnaast nog zaken als PM10, HCHO en vluchtige organische stoffen, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Verder valt op dat de metingen van de temperatuur en vochtigheid in huis afwijken van de Tado-thermostaat. We hebben beide producten onder elkaar gepositioneerd om eventuele variabelen te voorkomen die de uitslagen kunnen veranderen. Maar in dit geval toont de Philips een afwijking ten opzichte van de metingen van de Tado.

©Wesley Akkerman

Het oog wil ook wat

Omdat de Philips PureProtect Pro 4200 een product is dat je eigenlijk redelijk prominent in huis plaatst, wil het oog ook wat. De Dyson-apparaten vallen op en gaan daardoor mogelijk minder snel op in het interieur. Daar heeft de Philips-luchtreiniger veel minder last van. Ten eerste omdat hij een stuk kleiner is, en ten tweede vanwege het veel subtielere ontwerp. Bovenop zit led-verlichting, maar als je daar last van hebt, dan kun je die gewoon uitschakelen.

Verder is het installeren geen probleem. Je stopt de stekker in het stopcontact, downloadt de app en volgt de instructies op. Binnen tien minuten, inclusief het uitpakken, zou de 4200 al de eerste ronde gedaan kunnen hebben. Je kunt het systeem overigens ook bedienen met de aanraakgevoelige omgeving bovenop. Daar zit zelfs een kinderslot op, zodat eventueel aanwezig kroost niet zomaar allerlei opties aanpast. Ook aan de kleine dingen zijn dus gedacht.

©Wesley Akkerman

Tot slot valt op hoe gemakkelijk het onderhoud van de Philips PureProtect Pro 4200 is. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld het verwisselen van de filters. Je opent het deurtje voorop moeiteloos en schuift daarna het filter er met één hand uit. De vervanger schuif je er met dezelfde hoeveelheid moeite in en dan doe je het deurtje weer dicht. Gemakkelijker kan haast niet. Dit doet Philips beter dan Dyson, waarbij je net even wat meer handelingen moet verrichten.

Philips PureProtect Pro 4200 kopen?

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.