ID.nl logo
Nokia is dood. Leve Nokia.
© CIDimport
Huis

Nokia is dood. Leve Nokia.

Stephen Elop bracht Microsoft naar Nokia. De Finnen moeten daar zo langzamerhand toch vreselijk veel spijt van hebben?

Toen Nokia besloot MeeGo aan de wilgen te hangen en afscheid te nemen van Symbian ten faveure van Windows Phone 7, duurde het even voor ik onder woorden kon brengen wat dat bij me opriep. Uiteindelijk koos ik voor 'verslagenheid'; ik heb een groot zwak voor Nokia, omdat die rare Finnen jarenlang telefoons maakten die wat mij betreft ver boven de massa uitstaken. Onverwoestbaar, volledig intuïtief - ik heb ze jarenlang met veel plezier gebruikt. Maar Nokia werd groot, en als je in die wereld groot wordt, kunnen er rare dingen gebeuren.

Lees ook:

Nokia blijft lyrisch over Windows Phone 7

Wat Nokia te doen staat

De verlosser van Nokia

De echte klap kwam voor mij met de komst van Stephen Elop in 2010. Elop was niet alleen de eerste niet-Fin aan het hoofd van Nokia, hij kreeg een jaarsalaris van 1,4 miljoen dollar en een extra 'tekenbonus' van 6 miljoen dollar "ter compensatie van gederfde inkomsten bij zijn vorige werkgever". Die vorige werkgever was Microsoft.

Nokia zat op dat moment vast. Hoewel geen ander merk ook maar in de buurt kwam van het aantal telefoons dat zij op dat moment hadden uitgeleverd, lukte het ze niet te bedenken hoe ze die voorsprong moesten vasthouden. Het succes van Apple met hun iPhone had ze overvallen. Traditioneel waren smartphones voor Nokia iets voor het puur zakelijke segment; hun Communicator-serie was niet bestemd voor huis-, tuin- en keukengebruik. Voor gewone gebruikers moet je het simpel houden, dachten de Finnen. De iPhone zette die hele filosofie op zijn kop. Wat te doen?

Het grootste probleem was het besturingssysteem. Symbian was in feite een dinosaurus. Voortgekomen uit EPOC, het platform van de ooit zo grote PDA-pionier Psion, leek het niet de ideale kandidaat voor een revolutie - zeker niet toen Google met Android op de proppen kwam, dat zich met het open source Linux als basis razendsnel begon te ontwikkelen. Nokia probeerde iets soortgelijks te doen met Maemo (door het samen met Intels Moblin om te toveren in MeeGo), maar weigerde tegelijkertijd Symbian te laten vallen. Maar uiteindelijk lukte het met geen van beide platforms een overtuigend alternatief te vinden om mee te kunnen in de inmiddels al geheel door iOS en Android geclaimde smartphone-markt.

Er moest iets gebeuren...

Er was nog een speler die al een tijdje met argusogen de ongekende ontwikkelingen op de smartphone-markt aan het volgen was, niet in staat om daar een waardig alternatief tegenover te zetten. En juist uit die partij recruteerde Nokia zijn nieuwe leider. Elop kwam, Symbian ging overboord, en Nokia verbond zich aan Windows Phone 7.

Vanaf het begin werd er zeer sceptisch over gesproken. Microsoft mag dan het bedrijf zijn achter het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, het is geen partij die zich qua uitstraling en klasse kan meten met Apple, noch qua flexibiliteit en creativiteit met Google. Windows Mobile was een kansloos besturingssysteem gebleken, en er was weinig vertrouwen dat Windows Phone 7 daar nog enige verandering in zou kunnen brengen. De enige reden voor Nokia's keuze leek, in mijn ogen, Stephen Elop.

Toch was er ook wel reden tot optimisme. Voorstanders wezen erop dat Nokia een gigantische 'installed base' had in met name Azië en Europa, en dat al die fervente Nokia-gebruikers in de loop der jaren hun merk opmerkelijk trouw waren gebleven. Bovendien had Microsoft voor Windows Phone 7 een troef achter de hand: de Metro-interface, die direct gekoppeld moet worden aan Windows 8, het nieuwe OS voor de desktop. Die twee zaken samen zouden toch, in theorie, de concurrentie met iOS en Android moeten aankunnen?

...maar niet dit

Ik praat nogal eens met mensen die graag experimenteren met nieuwe gadgets, en iedereen die de nieuwe Nokia-toestellen met Windows Phone 7 heeft mogen vasthouden is het er over eens: het is niet eens zo slecht. Eigenlijk is het zelfs best wel goed. De hardware is mooi en snel, en de Metro-interface praktisch en intuïtief.

Maar niemand koopt het, want het voegt niets toe. Het design is aardig, maar niet beter dan dat van Apple, en zelfs niet beter dan dat van concurrenten als Samsung, HTC en Sony - zeker niet nu die ontdekt hebben dat ze niet moeten inzetten op middenklasse-telefoons, maar gewoon voor topklasse moeten gaan: de nieuwe Android 4 toestellen (Google Nexus, HTC One X, Sony Xperia S en straks de Samsung Galaxy S3) zijn allemaal peperdure luxe-apparaten - en de prijs maakt voor gebruikers weinig uit, want ze krijgen ze toch gratis bij een abonnement.

Windows Phone 7 werkt en heeft heus wat slimme kanten, maar is uiteindelijk toch vrij beperkt: iOS heeft nog steeds een beter uitstraling, en Android geeft je meer vrijheid.

Het is gewoon te weinig en te laat. Nokia is al de helft van zijn beurswaarde kwijt sinds de aankondiging dat het met Microsoft in zee ging. Vorige week gaf Nokia een winstwaarschuwing. De smartphone-verkoop is gehalveerd. De nieuwe Lumia-toestellen met Windows Phone 7 redden het niet. De operators willen er niet aan. Zelfs in Azië nemen gebruikers massaal afscheid van Nokia, om over te stappen naar met name Android.

Meltemi

Is dit dan het einde van Nokia? Misschien - maar misschien ook niet. Hoewel het erop lijkt dat Nokia zijn kop in de strop van Microsoft heeft gestoken, hebben ze toch ergens op de achtergrond nog wat ijzertjes in het vuur. Symbian is afgeschreven - dat is nu van Accenture, en Nokia heeft er geen vat meer op. Maar MeeGo leeft nog. Volgens Netbooknews.com werkt Nokia zelfs aan twee MeeGo smartphones voor de onderkant van de markt.

De reden is simpel: Windows Phone 7 is te duur om er een low-end internettelefoon mee uit te rusten (de systeemeisen zijn fors, en het systeem zelf is bepaald niet gratis). Maar MeeGo heeft nog steeds potentieel. Het heeft dezelfde open-source basis als Android, en zou eenvoudig gebruik moeten kunnen maken van alle apps die nu al voor Android zijn ontwikkeld. Het mag dan misschien lijken alsof Nokia zijn hele ziel en zaligheid aan Microsoft heeft overgeleverd, het heeft voor zichzelf wel degelijk een ontsnappingsclausule ingebouwd.

Mijn voorspelling: over niet al te lange tijd vliegt Elop de laan uit en gaat de bezem stevig door de tent. De Lumia-reeks zal heus niet zomaar worden afgeschoten, maar de vuren onder MeeGo (inmiddels stiekem al hernoemd naar Meltemi) worden opnieuw opgestookt. En dan zal een nieuw en afgeslankt Nokia gaan doen wat het jaren geleden al had moeten doen: een gezond open-source systeem gebruiken als basis voor echte Finse telefoons met een unieke, eigen Nokia uitstraling.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch