MWC 2018: Eerste indruk van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+
Tijdens Mobile World Congres (MWC) liet Samsung de Galaxy S9 en Galaxy S9+ voor het eerst officieel aan de wereld zien. Wij kregen de mogelijkheid de smartphones vast uit te proberen.
Wie de Samsung Galaxy S9 in handen heeft zou die best eens kunnen verwarren met de Galaxy S8. De toestellen zijn nagenoeg identiek, al zijn er een paar subtiele verschillen. Dat maakt de S9 weinig verrassend, maar wel erg goed. De grootste verandering zit in de camera, maar buiten dat is de S9 vooral meer van hetzelfde, maar dan net ietsje beter.
Die buitenkant is, zoals we gewend zijn, erg aantrekkelijk. Een strakke behuizing, de zijkanten die over de randen heen vallen, het voelt allemaal zo premium aan dat je meteen voelt dat je hier iets heel goeds in handen hebt. We hadden eerlijk gezegd ook niet anders verwacht.
Vingerafdrukscanner
Het grootste verschil in uiterlijk zit in de vingerafdrukscanner, die nu net onder de camera op de achterkant is geplaatst. Dat is een fijne plek, in ieder geval een betere dan náást de camera waar hij op de S8 zat.
Misschien wel de beste verrassing is het behoud van de koptelefoonpoort, en dat zegt ook wel wat over de staat van mobiele telefoons.
-
Hoofdtelefoonpoort
Misschien wel de beste verrassing is het behoud van de koptelefoonpoort, en dat zegt ook wel wat over de staat van mobiele telefoons. Samsung gaat gelukkig niet mee met de trend die Apple gezet heeft en blindelings gevolgd wordt door veel andere fabrikanten. De koptelefoonpoort is gewoon aanwezig: wat ons betreft een prima ontwikkeling!
Van de andere kant is het veelzeggend voor de smartphone-industrie dat uitgerekend het behouden van een jarenoude standaard één van de beste aspecten van een telefoon is. Buiten dat is het vooral de camera waar de S9 in uitblinkt.
Diafragma
De S9 is de eerste smartphone met een dynamisch diafragma, dat zelfs in het donker automatisch de juiste grootte kiest. Hiermee pakt de lens altijd genoeg licht, of je nu overdag of ’s avonds je foto schiet. Je kunt er de scherptediepte ook handmatig instellen, met als resultaat dat je altijd de perfecte lichtinval hebt. Dat ziet er op het eerste gezicht erg indrukwekkend uit, al moeten we dat uiteraard nog wat uitgebreider gaan testen voor we er een beter oordeel over kunnen vellen.
Samsung zet met de telefoon duidelijk in op de 'selfie-generatie'. Het bedrijf dreunt een rits cijfers op die je al snel vergeet: 10 miljard uur aan video's per dag geüpload, en miljard selfies gedeeld... Waarschijnlijk hebben we ze ook verkeerd onthouden, maar dat die cijfers indrukwekkend hoog zijn is wel duidelijk.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Animoji
De camera is daar dan ook op gemaakt. Die heeft een selfiemodus waarmee je direct een 'animoji' van jezelf kunt maken - inderdaad, precies zoals Apple... Of je daar behoefte aan hebt is maar de vraag, maar het werkt in ieder geval goed. Ook de ingebouwde filters (á la Snapchat) herkennen je gezicht meteen en toveren snel een virtuele bril of een gek digitaal hoedje op je hoofd.
Ook als je niet veel om de camera geeft heb je met de S9 een goed toestel. We verwachten niet veel anders van een toestel van 849 euro (Galaxy S9) en 949 euro (Galaxy S9+, die groter is en over een dubbele camera beschikt), maar nog steeds zijn de snelheid van het OS, de strakke afwerking en de scherpte van het display indrukwekkend. Dit is gewoon, zoals altijd, één van de beste toestellen die je kunt kopen. Daar is weinig op aan te merken.
Bixby
Tegenover alle goede toevoegingen (de headphone-poort en het micro-sd-slot) staat wel het ontbreken van slimme assistent Bixby, die nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is. Je kunt de assistent wel al gebruiken in het Engels, maar voorlopig moet je nog even wachten voor je je afspraken gewoon in het Nederlands kunt maken. Intussen is de storende fysieke Bixbyknop aan de zijkant wel gebleven.
Kopen?
De grote vraag is natuurlijk of je de S9 moet kopen. Dat is nog lastig te zeggen na zo’n korte eerste indruk, maar als je een goed werkende S8 hebt (of zelfs nog een goede S7) dan lijkt het weinig zin te hebben om te upgraden. Daarvoor zitten er te weinig nieuwe features op de S9, en zijn de oude modellen nog goed genoeg. Bovendien is de S9 50 euro duurder dan de S8, een flinke investering voor een marginaal beter toestel.