ID.nl logo
Review Motorola Moto G30 - Vertrouwde kennismaking
© PXimport
Huis

Review Motorola Moto G30 - Vertrouwde kennismaking

De Motorola Moto G30 is een splinternieuwe budgetsmartphone met een grote accu, 90 Hz-scherm en opvallend veel opslaggeheugen. Hoe goed is de 179 euro kostende telefoon? Je leest het in deze Motorola Moto G30 review.

Aan Motorola-smartphones onder de 200 euro geen gebrek. De fabrikant verkoopt een aantal modellen in deze prijsklasse en introduceert er nu nóg een: de Moto G30. Dit 179 euro kostende toestel is te koop in de kleuren zwart en paars (getest) en verschijnt begin april in Nederland. Ik kon ‘m alvast twee weken uitproberen en in deze Motorola Moto G30 review lees je of de smartphone een slimme koop is. 

Ontwerp

Het ontwerp van de Moto G30 mag er zijn, vind ik. Het toestel is gemaakt van plastic maar komt stevig over, met knoppen die goed indrukken. De achterkant is mat afgewerkt en daarom ongevoelig voor vingerafdrukken en andere viezigheid. Het paarse model verkleurt door de lichtinval, wat ik zeker kan waarderen. Net als het feit dat de smartphone tegen een regenbui kan. Ook tof is dat Motorola een transparant hoesje meelevert dat de Moto G30 (ietwat) beschermt. De smartphone is met 197 gram best zwaar en ook niet de kleinste, maar ik kan hier prima mee leven. Het is echter geen toestel voor eenhandig gebruik.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Mijn voornaamste minpunt van het ontwerp is de plaatsing van de Google Assistent-knop, die de spraakassistent start. De knop is in de rechterbovenhoek geplaatst, ver boven de volumeknoppen. Daar kom je als rechtshandige gebruiker niet goed bij en als linkshandige al helemaal niet. Los daarvan kun je ook discussiëren over het nut van de knop – de aan- en uitknop kan namelijk hetzelfde. Ik vind de aparte knop daarom vooral een staaltje Google-marketing. 

Soepel scherm oogt minder scherp

Het scherm van de Moto G30 laat een gemengde indruk achter. Van het grote formaat – 6,5 inch – moet je houden. Ik ben eraan gewend en kan er goed mee overweg. Het lcd-paneel blinkt niet uit met zijn kleurweergave, maximale helderheid of contrast. Gezien de prijs is het allemaal wel oké. De hd-resolutie valt in negatieve zin op omdat het beeld niet zo scherp oogt. Veel concurrerende smartphones hebben een full-hd-display dat beduidend scherper oogt op dit formaat. Het verschil merk je vooral bij het lezen van tekst en bekijken van foto’s en video’s. 

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

Motorola’s bezuiniging op de schermresolutie is nog vreemder omdat de fabrikant wel een 90 Hz-scherm in de Moto G30 stopt. Veel vergelijkbare toestellen hebben een 60 Hz-scherm. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel keer per seconde het scherm zichzelf vernieuwt. Een hogere verversingssnelheid toont soepeler beeld, waardoor tekst rustiger wegleest en de smartphone sneller overkomt. De Moto G30 komt inderdaad wat vloeiender over dan een toestel als de Nokia 5.4. Het betere scherm komt alleen niet helemaal uit de verf en dat is te wijten aan de gebruikte processor. Die houdt het snelle scherm niet altijd bij en dat merk je aan een korte hapering bij het wisselen tussen apps of openen van meldingen. Niet heel storend, maar wel een beetje jammer.

In het scherm zit een inkeping voor de selfiecamera. Een prima oplossing, al hebben veel alternatieve smartphones inmiddels een nog minder opvallend cameragaatje in het scherm.

Fijne hardware

De Motorola Moto G30 heeft prima specificaties, zeker gezien zijn scherpe verkoopprijs. Het werkgeheugen meet 4 GB – gebruikelijk in dit prijssegment – en het opslaggeheugen is met 128 GB twee keer zo groot als van de meeste concurrenten. De gebruikte Snapdragon 662-processor zit ook in veel van die concurrerende toestellen, inclusief modellen van Motorola. De Moto G30 is even snel en – belangrijker – vlot genoeg voor populaire apps en eenvoudigere games. Je mag ervan uitgaan dat dit over twee jaar nog steeds het geval is. Toch was een krachtigere processor wenselijk geweest, want als gezegd hapert het 90 Hz-scherm soms.

©CIDimport

Verwacht geen wonderen van de vier cameralenzen op de achterkant. Met name de 2 megapixel macro-camera voelt nutteloos aan omdat zijn plaatjes van heel dichtbij vreemde kleuren tonen en de resolutie zo laag is. De 2 megapixel dieptesensor vervaagt de achtergrond van normale foto’s voor een portreteffect, wat aardig werkt. En hoewel de 8 megapixel groothoekcamera naar behoren werkt (hij maakt een foto waar meer op past), is de kwaliteit van die afbeelding merkbaar minder dan een foto uit de 64 megapixel primaire camera. Die schiet standaard 16 megapixel foto’s en combineert 4 pixels (64 : 4 = 16) voor betere resultaten. Met name in het donker, wanneer je de nachtmodus in de camera-app activeert. Foto’s ogen dan een stuk duidelijker, al kun je ze niet realistisch noemen. Voor een betaalbare smartphone zijn de fotoprestaties overdag en in het donker echter prima.

©CIDimport

Accuduur en opladen

Een ander pluspunt van de Moto G30 is zijn accuduur. De 5000 mAh-accu is groter dan gebruikelijk voor dit type smartphone en het hd-scherm verbruikt minder stroom dan de full-hd-schermen van de concurrentie. In de praktijk kan ik het toestel zorgeloos anderhalve dag gebruiken, en ik ben een intensieve gebruiker. Ik denk dat de meeste mensen prima twee dagen vooruit kunnen.

Opladen gaat via de usb-c-poort met maximaal 15 Watt. Dat is een gemiddelde snelheid voor een budgetsmartphone en betekent dat de accu binnen een paar uur weer vol is. Opvallend is dat Motorola een 20 Watt oplader meelevert. Waarom geen 15 Watt-model is mij onduidelijk.

Vind je een lange accuduur belangrijk? Dan zijn er vergelijkbaar geprijsde smartphones met een nog langere adem te koop. Denk aan de Motorola Moto G9 Power en Samsung Galaxy M21

©CIDimport

Prettige software genekt door updatebeleid

Op de Moto G30 is bij de release Android 11 geïnstalleerd. Dat is de meest recente versie die op moment van schrijven beschikbaar is. Motorola past de software nauwelijks aan en dat vind ik prettig omdat ik zo geen last heb van overbodige apps, onnodige visuele wijzigingen en reclames.

Motorola’s updatebeleid is helaas – al jaren – minder indrukwekkend. De fabrikant bevestigt in een vraaggesprek dat de Moto G30 één Android-update krijgt, naar versie 12. De meeste concurrerende toestellen krijgen later ook Android 13. Motorola stelt twee jaar beveiligingsupdates beschikbaar. Dat is minder lang dan bijvoorbeeld Nokia (drie jaar) en Samsung (vier jaar). Die toestellen zijn dus langer veilig te gebruiken dan de Moto G30. 

©CIDimport

Conclusie: Motorola Moto G30 kopen? 

De Motorola Moto G30 is een voordelige smartphone die een prima prijs-kwaliteitsverhouding biedt. Hij heeft een degelijk ontwerp, veel opslaggeheugen, een lange accuduur en gebruiksvriendelijke software. Wie een toestel voor de basiszaken zoekt, kan de Moto G30 zeker overwegen. Toch is de smartphone niet de beste keuze in zijn prijsklasse. Dat komt door het lagere resolutie hd-scherm en Motorola’s eenvoudige softwareondersteuning. Interessante alternatieven zijn de Poco M3 en Samsung Galaxy A31

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 179,- **Kleuren** Zwart, paars **OS** Android 11 **Scherm** 6,5 inch lcd (1600 x 720, 90 Hz) **Processor** 2 Ghz octacore (Snapdragon 662) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 13 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi 5, gps **Formaat** 16,5 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 197 gram **Website** [www.motorola.com/nl](https://www.motorola.com/nl/smartphones-moto-g-30/p)

Plus- en minpunten
  • Veel opslaggeheugen
  • Accuduur en opladen
  • Bijna stock-Android
  • Updatebeleid
  • Lage schermresolutie
  • Zinloze Google Assistent-knop
▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch