ID.nl logo
Motorola Edge 20 Pro – Niet jé-van-hét
© PXimport
Huis

Motorola Edge 20 Pro – Niet jé-van-hét

Het ontgaat niemand dat smartphones vandaag de dag naar elkaar groeien. Zeker met Android als besturingssysteem, maakt het tegenwoordig weinig uit welke telefoon je koopt – puur als we kijken naar interessante functies. De Motorola Edge 20 Pro heeft een troef in handen. Geen unieke, maar wel een goed uitgewerkte troef. Maakt dat de smartphone een interessante optie?

Wanneer de term ‘edge’ voorbijkomt, dan denk je wellicht aan een gebogen schermrand (de Samsung-marketing doet z’n werk goed). In het geval van Motorola is dat niet waar het om gaat. ‘Edge’ heeft in dit geval met ‘cutting-edge’ te maken, in het kader van technologie. De Motorola Edge 20 Pro heeft – volgens de fabrikant – de meest moderne ontwikkelingen binnen het IT-gebied meegekregen. Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar we kunnen alvast verklappen dat het apparaat modern aanvoelt. Het belangrijkste is echter: werkt hij ook goed en hoe bevalt hij?

©PXimport

Processor minder cutting-edge

Onder de motorkap is de nieuwe Motorola minder ‘cutting-edge’ dan je verwacht. In plaats van een Qualcomm Snapdragon 888, of andere high-end processor, zien we dat het bedrijf koos voor de Snapdragon 870. Dat is een update van het topmodel van vorig jaar. De processor is minder high-end, maar dat hoeft niet af te doen aan het idee van de smartphone. In de praktijk merk je er namelijk weinig van: het toestel is snel, reageert accuraat en vertoont geen noemenswaardiger kuren. Het toestel is verder verkrijgbaar in drie configuraties: 128 GB / 6 GB, 128 GB / 8 GB, 256 GB / 8 GB of 256 GB en 12 GB. Het geheugen is wel van modern niveau, namelijk UFS 3.1.

De telefoon heeft een relatief opmerkelijk design. Het toestel is behoorlijk breed en ligt daardoor niet altijd lekker in de hand. Bovendien bereik je de knoppen aan zijkant minder goed dan je zou willen, zeker wanneer je kleine handen hebt. Je verplaatst het toestel vaak meerdere keren wanneer je hem in één hand vasthoudt. Dat doe je voor de vingerafdrukscanner op de rechterkant en zeker ook voor de Google Assistent-knop aan de linker. Die zit opmerkelijk hoog, waardoor je hem niet tot amper gebruikt. Dat laatste geldt ook voor de volumeknoppen: ze zitten gewoon te hoog. De cameramodule steekt behoorlijk uit, waardoor de telefoon nooit recht op tafel ligt. En hem meenemen in je broekzak kan oncomfortabel zijn, zeker met een wat strakkere broek.

©PXimport

©PXimport

Geen koptelefoonaansluiting

Voorop zit een groot oled-scherm van 6,7 inch. Het display heeft een verversingsnelheid van 144 Hertz en een maximale resolutie van 2.400 bij 1.800 pixels. Dat levert een hoge pixeldichtheid op van 447 pixels per inch. De beelden ogen scherp, zeer vloeiend en ontzettend kleurrijk. In het midden van het scherm zit een frontcamera, die nog wel eens in de weg kan zitten van content. Zeker wanneer je een video horizontaal bekijkt. De enkele speaker onderop laat wat te wensen over voor de audiokwaliteit. Audio klinkt snel schel en afgemeten, maar voor het beluisteren van audioberichten op WhatsApp is het prima. Een tweede speaker bovenin, die op toestellen van de concurrenten zitten, had dat wat kunnen opvangen.

Ander opmerkelijk punt: er is geen koptelefoonaansluiting, terwijl Motorola juist veel toestellen met zo’n aansluiting uitbrengt. Het staat je vrij om gebruik te maken van de usb-c-poort onderop of de bluetoothverbinding (versie 5.1, ook niet de meest recente variant), waardoor je uiteraard met een adapter of via de draadloze verbinding een koptelefoon koppelt. De accu heeft een vermogen van 4.500 mAh en gaat daardoor met gemak een dag mee, afhankelijk van gebruik, natuurlijk. Maar houd er rekening mee dat het grote scherm en de hoge verversingssnelheid veel van de accu eisen. Het duurt ongeveer een uur voordat het toestel volledig opgeladen is. Niet ontzettend snel, maar ook niet langzaam te noemen. Chinese concurrenten kunnen dit echter een stuk sneller, vaak.

©PXimport

©PXimport

Android 11 en desktopmodus

De Motorola Edge 20 Pro wordt geleverd met Android 11. Het toestel kan rekenen op twee jaar aan software-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates. Dat is mooi, maar ook heel standaard. Op het apparaat tref je heel veel apps van Google aan en vrij weinig van Motorola. Gelukkig kun je veel apps uitschakelen of verwijderen. Aan de Android-ervaring sleutelt Motorola zelden, waardoor je dus kunt rekenen op een stockversie van het besturingssysteem. Wel voegt het bedrijf altijd Moto Actions toe. Met die handelingen zet je snel de zaklamp aan, krijg je informatie op je beeldscherm te zien wanneer je je telefoon oppakt en zo zijn er nog een aantal mogelijkheden. De functies zitten je nooit in de weg en zijn volledig optioneel – over het algemeen verrijken ze de ervaring alleen maar.

De fabrikant zet met dit toestel ook flink in op Ready For. Dat is een desktopomgeving voor je smartphone, die je activeert door gebruik te maken van de meegeleverde usb-c-naar-hdmi-kabel. Wanneer je je telefoon zo aansluit op een (ondersteunde) tv of monitor, dan opent de software-omgeving zich vanzelf. Vervolgens gebruik je de apps die al op je smartphone staan om bijvoorbeeld te werken. Maar je kunt ook op deze manier gamen of content bekijken. Het is een extra troef in handen van Motorola, maar hij is niet uniek. Samsung en Huawei bieden soortgelijke functies aan, maar Motorola brengt de optie nu naar de voorgrond door de benodigde kabel mee te leveren. Om er echt alles uit te halen, heb je wel een toetsenbord en muis nodig, natuurlijk.

Voor de desktopmodus gelden dezelfde kanttekeningen als voor vergelijkbare modi op concurrerende modellen. Niet iedereen ziet hier het nu van in en dat is niet erg. Zo’n modus is handig om achter de hand te hebben. Stel je dat je op een beurs of bij vrienden bent en je wil even snel iets voor elkaar krijgen met bestanden die alleen op je smartphone staan. Pak de kabel erbij, sluit wat accessoires aan (dat kan via bluetooth) en binnen enkele seconden ben je aan het werk. De omgeving zelf is overzichtelijk en lijkt op Windows met een Android-sausje eroverheen. Daarnaast is het tof om te zien dat je tevens het beeld van je smartphone kunt spiegelen, waardoor je die er dus niet bij hoeft te pakken wanneer je een bericht krijgt. Helaas kun je tijdens het werken je smartphone niet opladen, omdat de usb-c-poort onderop in gebruik is er geen draadloos laden is.

©PXimport

©PXimport

Camera valt redelijk tegen

De Motorola Edge 20 Pro heeft een opvallende cameramodule met grote sensoren. Eén sensor valt op, omdat die vierkant is. Het camera-eiland bestaat uit een 108-megapixelsensor, een zestien megapixelsensor met groothoeklens en een periscooplens van acht megapixel die tot vijf keer optisch inzoomt. Dat maakt de Edge 20 Pro een vreemde eend in de bijt, in positieve zin: die laatste camerasensor vind je namelijk vaker terug op echte high-end modellen. Over het algemeen laat de cameramodule een gemengde indruk achter qua kwaliteit. Het ligt er namelijk maar net aan met welke sensor je een foto maakt, bijvoorbeeld.

De periscoopcamera maakt bijvoorbeeld relatief mooie kiekjes dankzij de optische beeldstabilisatie en heeft ook een groot, dynamisch bereik. Maar qua kwaliteit komt de uitkomst niet in de buurt van bijvoorbeeld een toestel als de Samsung Galaxy S21 Ultra (wat natuurlijk ook een scheve vergelijking is, vanwege het prijsverschil). Daarnaast kun je tot vijftig keer inzoomen, maar dat raden we af. Je ziet nog wel ongeveer waar je een foto van nam, maar daar is ook alles mee gezegd. Die modus levert foto’s aan die veel te veel pixels laten zien, waardoor die vrijwel onbruikbaar is.

Daarnaast valt op hoe slecht de camera omgaat met foto’s die je met minder licht of in het donker maakt. Details vallen heel snel weg en dat terwijl de opening van de hoofdcamera groot genoeg is en de 108 megapixelcamera genoeg ruimte moet bieden voor dat soort omstandigheden. In de juiste omstandigheden (in een goed verlichte omgeving of overdag wanneer de zon schijnt) dan is er weinig op de kwaliteit aan te meten, mits je de hoofdsensor gebruikt. De groothoeklens maakt kleuren ietwat flets en minder dynamisch, namelijk. De selfiecamera voorop laat een positieve indruk achter.

©PXimport

©PXimport

Motorola Edge 20 Pro – conclusie

Wanneer je een toestel als ‘cutting-edge’ in de markt zet, dan is het nogal flauw om op allerlei slakken zout te leggen om maar aan te willen tonen dat een toestel dat vooral niet is. Maar bij de Motorola Edge 20 Pro doen we dat niet en komen we toch alle voorgaande punten van kritiek tegen. In het dagelijkse gebruik presteert het apparaat prima: hij is lekker snel, er is genoeg werk- en opslaggeheugen, Android is kaal en de softwaretoevoegingen zijn echte aanvullingen. De desktopmodus is goed uitgewerkt en stelt je in staat op toegankelijke wijze – mits je de juiste hardware tot je beschikking hebt – werk uit te voeren in verschillende situaties.

Maar we kunnen niet om het gebrek aan kwaliteit heen aangaande de camera. Ook in dit segment stelt het gevaarte teleur. Foto’s komen alleen goed uit de verf op het moment dat de omstandigheden ideaal zijn. Voor social media misschien prima, maar voor alles daarbuiten vrijwel niet. Daarnaast is het apparaat vrij breed en hoog, zijn de knoppen slecht bereikbaar en valt het toestel op audiogebied ook tegen. Toegegeven, De Motorola Edge 20 Pro is een compleet pakket, maar het is ook een ontzettend gemiddelde uitkomst wanneer je alles onder elkaar plaatst.

Met een prijs van ongeveer 700 euro kun je ook andere toestellen overwegen. Zo hebben we een overzicht geplaatst met daarin de beste toestellen tot 600 euro. De Realme GT is bijvoorbeeld een mooie telefoon die een fijne prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt, maar ook niet echt denderende camera’s heeft. Opvallend is ook hoe de OnePlus 8T snel in prijs zakt, waardoor je voor een relatief laag bedrag toch heel veel smartphone in huis haalt. En voor hetzelfde bedrag als de Motorola Edge 20 Pro haal je ook de Asus Zenfone 8 in huis, maar houdt dan ook rekening met een matig updatebeleid.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 699,99,- **Kleuren** Wit en blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,7 inch oled (2.400 x 1.800, 144 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 870 **RAM** 6 - 8 GB **Opslag** 128 - 256 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 108, 16 en 8 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.1, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,6 x 0,80 cm **Gewicht** 163 gram **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/smartphones-motorola-edge-20-pro/p)

Plus- en minpunten
  • Desktopmodus
  • 144 Hertz
  • Stock Android
  • Groot en log
  • Camerasysteem
  • Audio-opties
▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.