ID.nl logo
Motorola Edge 20 Pro – Niet jé-van-hét
© PXimport
Huis

Motorola Edge 20 Pro – Niet jé-van-hét

Het ontgaat niemand dat smartphones vandaag de dag naar elkaar groeien. Zeker met Android als besturingssysteem, maakt het tegenwoordig weinig uit welke telefoon je koopt – puur als we kijken naar interessante functies. De Motorola Edge 20 Pro heeft een troef in handen. Geen unieke, maar wel een goed uitgewerkte troef. Maakt dat de smartphone een interessante optie?

Wanneer de term ‘edge’ voorbijkomt, dan denk je wellicht aan een gebogen schermrand (de Samsung-marketing doet z’n werk goed). In het geval van Motorola is dat niet waar het om gaat. ‘Edge’ heeft in dit geval met ‘cutting-edge’ te maken, in het kader van technologie. De Motorola Edge 20 Pro heeft – volgens de fabrikant – de meest moderne ontwikkelingen binnen het IT-gebied meegekregen. Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar we kunnen alvast verklappen dat het apparaat modern aanvoelt. Het belangrijkste is echter: werkt hij ook goed en hoe bevalt hij?

©PXimport

Processor minder cutting-edge

Onder de motorkap is de nieuwe Motorola minder ‘cutting-edge’ dan je verwacht. In plaats van een Qualcomm Snapdragon 888, of andere high-end processor, zien we dat het bedrijf koos voor de Snapdragon 870. Dat is een update van het topmodel van vorig jaar. De processor is minder high-end, maar dat hoeft niet af te doen aan het idee van de smartphone. In de praktijk merk je er namelijk weinig van: het toestel is snel, reageert accuraat en vertoont geen noemenswaardiger kuren. Het toestel is verder verkrijgbaar in drie configuraties: 128 GB / 6 GB, 128 GB / 8 GB, 256 GB / 8 GB of 256 GB en 12 GB. Het geheugen is wel van modern niveau, namelijk UFS 3.1.

De telefoon heeft een relatief opmerkelijk design. Het toestel is behoorlijk breed en ligt daardoor niet altijd lekker in de hand. Bovendien bereik je de knoppen aan zijkant minder goed dan je zou willen, zeker wanneer je kleine handen hebt. Je verplaatst het toestel vaak meerdere keren wanneer je hem in één hand vasthoudt. Dat doe je voor de vingerafdrukscanner op de rechterkant en zeker ook voor de Google Assistent-knop aan de linker. Die zit opmerkelijk hoog, waardoor je hem niet tot amper gebruikt. Dat laatste geldt ook voor de volumeknoppen: ze zitten gewoon te hoog. De cameramodule steekt behoorlijk uit, waardoor de telefoon nooit recht op tafel ligt. En hem meenemen in je broekzak kan oncomfortabel zijn, zeker met een wat strakkere broek.

©PXimport

©PXimport

Geen koptelefoonaansluiting

Voorop zit een groot oled-scherm van 6,7 inch. Het display heeft een verversingsnelheid van 144 Hertz en een maximale resolutie van 2.400 bij 1.800 pixels. Dat levert een hoge pixeldichtheid op van 447 pixels per inch. De beelden ogen scherp, zeer vloeiend en ontzettend kleurrijk. In het midden van het scherm zit een frontcamera, die nog wel eens in de weg kan zitten van content. Zeker wanneer je een video horizontaal bekijkt. De enkele speaker onderop laat wat te wensen over voor de audiokwaliteit. Audio klinkt snel schel en afgemeten, maar voor het beluisteren van audioberichten op WhatsApp is het prima. Een tweede speaker bovenin, die op toestellen van de concurrenten zitten, had dat wat kunnen opvangen.

Ander opmerkelijk punt: er is geen koptelefoonaansluiting, terwijl Motorola juist veel toestellen met zo’n aansluiting uitbrengt. Het staat je vrij om gebruik te maken van de usb-c-poort onderop of de bluetoothverbinding (versie 5.1, ook niet de meest recente variant), waardoor je uiteraard met een adapter of via de draadloze verbinding een koptelefoon koppelt. De accu heeft een vermogen van 4.500 mAh en gaat daardoor met gemak een dag mee, afhankelijk van gebruik, natuurlijk. Maar houd er rekening mee dat het grote scherm en de hoge verversingssnelheid veel van de accu eisen. Het duurt ongeveer een uur voordat het toestel volledig opgeladen is. Niet ontzettend snel, maar ook niet langzaam te noemen. Chinese concurrenten kunnen dit echter een stuk sneller, vaak.

©PXimport

©PXimport

Android 11 en desktopmodus

De Motorola Edge 20 Pro wordt geleverd met Android 11. Het toestel kan rekenen op twee jaar aan software-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates. Dat is mooi, maar ook heel standaard. Op het apparaat tref je heel veel apps van Google aan en vrij weinig van Motorola. Gelukkig kun je veel apps uitschakelen of verwijderen. Aan de Android-ervaring sleutelt Motorola zelden, waardoor je dus kunt rekenen op een stockversie van het besturingssysteem. Wel voegt het bedrijf altijd Moto Actions toe. Met die handelingen zet je snel de zaklamp aan, krijg je informatie op je beeldscherm te zien wanneer je je telefoon oppakt en zo zijn er nog een aantal mogelijkheden. De functies zitten je nooit in de weg en zijn volledig optioneel – over het algemeen verrijken ze de ervaring alleen maar.

De fabrikant zet met dit toestel ook flink in op Ready For. Dat is een desktopomgeving voor je smartphone, die je activeert door gebruik te maken van de meegeleverde usb-c-naar-hdmi-kabel. Wanneer je je telefoon zo aansluit op een (ondersteunde) tv of monitor, dan opent de software-omgeving zich vanzelf. Vervolgens gebruik je de apps die al op je smartphone staan om bijvoorbeeld te werken. Maar je kunt ook op deze manier gamen of content bekijken. Het is een extra troef in handen van Motorola, maar hij is niet uniek. Samsung en Huawei bieden soortgelijke functies aan, maar Motorola brengt de optie nu naar de voorgrond door de benodigde kabel mee te leveren. Om er echt alles uit te halen, heb je wel een toetsenbord en muis nodig, natuurlijk.

Voor de desktopmodus gelden dezelfde kanttekeningen als voor vergelijkbare modi op concurrerende modellen. Niet iedereen ziet hier het nu van in en dat is niet erg. Zo’n modus is handig om achter de hand te hebben. Stel je dat je op een beurs of bij vrienden bent en je wil even snel iets voor elkaar krijgen met bestanden die alleen op je smartphone staan. Pak de kabel erbij, sluit wat accessoires aan (dat kan via bluetooth) en binnen enkele seconden ben je aan het werk. De omgeving zelf is overzichtelijk en lijkt op Windows met een Android-sausje eroverheen. Daarnaast is het tof om te zien dat je tevens het beeld van je smartphone kunt spiegelen, waardoor je die er dus niet bij hoeft te pakken wanneer je een bericht krijgt. Helaas kun je tijdens het werken je smartphone niet opladen, omdat de usb-c-poort onderop in gebruik is er geen draadloos laden is.

©PXimport

©PXimport

Camera valt redelijk tegen

De Motorola Edge 20 Pro heeft een opvallende cameramodule met grote sensoren. Eén sensor valt op, omdat die vierkant is. Het camera-eiland bestaat uit een 108-megapixelsensor, een zestien megapixelsensor met groothoeklens en een periscooplens van acht megapixel die tot vijf keer optisch inzoomt. Dat maakt de Edge 20 Pro een vreemde eend in de bijt, in positieve zin: die laatste camerasensor vind je namelijk vaker terug op echte high-end modellen. Over het algemeen laat de cameramodule een gemengde indruk achter qua kwaliteit. Het ligt er namelijk maar net aan met welke sensor je een foto maakt, bijvoorbeeld.

De periscoopcamera maakt bijvoorbeeld relatief mooie kiekjes dankzij de optische beeldstabilisatie en heeft ook een groot, dynamisch bereik. Maar qua kwaliteit komt de uitkomst niet in de buurt van bijvoorbeeld een toestel als de Samsung Galaxy S21 Ultra (wat natuurlijk ook een scheve vergelijking is, vanwege het prijsverschil). Daarnaast kun je tot vijftig keer inzoomen, maar dat raden we af. Je ziet nog wel ongeveer waar je een foto van nam, maar daar is ook alles mee gezegd. Die modus levert foto’s aan die veel te veel pixels laten zien, waardoor die vrijwel onbruikbaar is.

Daarnaast valt op hoe slecht de camera omgaat met foto’s die je met minder licht of in het donker maakt. Details vallen heel snel weg en dat terwijl de opening van de hoofdcamera groot genoeg is en de 108 megapixelcamera genoeg ruimte moet bieden voor dat soort omstandigheden. In de juiste omstandigheden (in een goed verlichte omgeving of overdag wanneer de zon schijnt) dan is er weinig op de kwaliteit aan te meten, mits je de hoofdsensor gebruikt. De groothoeklens maakt kleuren ietwat flets en minder dynamisch, namelijk. De selfiecamera voorop laat een positieve indruk achter.

©PXimport

©PXimport

Motorola Edge 20 Pro – conclusie

Wanneer je een toestel als ‘cutting-edge’ in de markt zet, dan is het nogal flauw om op allerlei slakken zout te leggen om maar aan te willen tonen dat een toestel dat vooral niet is. Maar bij de Motorola Edge 20 Pro doen we dat niet en komen we toch alle voorgaande punten van kritiek tegen. In het dagelijkse gebruik presteert het apparaat prima: hij is lekker snel, er is genoeg werk- en opslaggeheugen, Android is kaal en de softwaretoevoegingen zijn echte aanvullingen. De desktopmodus is goed uitgewerkt en stelt je in staat op toegankelijke wijze – mits je de juiste hardware tot je beschikking hebt – werk uit te voeren in verschillende situaties.

Maar we kunnen niet om het gebrek aan kwaliteit heen aangaande de camera. Ook in dit segment stelt het gevaarte teleur. Foto’s komen alleen goed uit de verf op het moment dat de omstandigheden ideaal zijn. Voor social media misschien prima, maar voor alles daarbuiten vrijwel niet. Daarnaast is het apparaat vrij breed en hoog, zijn de knoppen slecht bereikbaar en valt het toestel op audiogebied ook tegen. Toegegeven, De Motorola Edge 20 Pro is een compleet pakket, maar het is ook een ontzettend gemiddelde uitkomst wanneer je alles onder elkaar plaatst.

Met een prijs van ongeveer 700 euro kun je ook andere toestellen overwegen. Zo hebben we een overzicht geplaatst met daarin de beste toestellen tot 600 euro. De Realme GT is bijvoorbeeld een mooie telefoon die een fijne prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt, maar ook niet echt denderende camera’s heeft. Opvallend is ook hoe de OnePlus 8T snel in prijs zakt, waardoor je voor een relatief laag bedrag toch heel veel smartphone in huis haalt. En voor hetzelfde bedrag als de Motorola Edge 20 Pro haal je ook de Asus Zenfone 8 in huis, maar houdt dan ook rekening met een matig updatebeleid.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 699,99,- **Kleuren** Wit en blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,7 inch oled (2.400 x 1.800, 144 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 870 **RAM** 6 - 8 GB **Opslag** 128 - 256 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 108, 16 en 8 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.1, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,6 x 0,80 cm **Gewicht** 163 gram **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/smartphones-motorola-edge-20-pro/p)

Plus- en minpunten
  • Desktopmodus
  • 144 Hertz
  • Stock Android
  • Groot en log
  • Camerasysteem
  • Audio-opties
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: