Fairphone 2 - Eerlijkheid duurt het langst
Hoewel smartphones ons leven op veel tereinen een stuk makkelijker hebben gemaakt, valt er nog een hoop te verbeteren. Op het gebied van productie, repareerbaarheid en duurzaamheid bijvoorbeeld. De Fairphone 2 probeert een lichtend voorbeeld te zijn voor deze industrie.
Zo'n twintig jaar terug was je pc na twee à drie jaar flink verouderd en aan vervanging toe. Deze tactiek is overgewaaid op mobiele telefoons en later smartphones. Handig voor fabrikanten, want zo houd je een stabiele inkomstenstroom op gang. Bovendien worden aan de andere kant kosten bespaard door laks om te gaan met updates (wat voor beveiligingsproblemen zorgt) en smartphones te maken in fabrieken die mensonterend met hun personeel omgaan, met grondstoffen die op een even mensonterende manier gewonnen worden. En dan hebben we het nog niet eens over de repareerbaarheid van de fragiele apparaten. De makers van de Fairphone laten zien hoe het óók kan, door een smartphone te verkopen die op een verantwoorde manier gemaakt wordt, maar ook op een makkelijke (en leuke) manier te repareren valt én lange tijd voorzien moet worden van updates voor het besturingssysteem Android. Lees ook: Project ARA komt in 2016
Modulair
Maar het is niet alleen maar ideologie bij de Fairphone 2. Het toestel is opvallend innovatief. Een paar jaar geleden maakte Project ARA naam, een concept waarbij een smartphone is opgebouwd uit modules, die je eenvoudig vervangt bij een defect, of om je toestel te upgraden. Project ARA maakt intussen deel uit van Google. Net als Project ARA, dat overigens net als de Fairphone uit Nederland komt, heeft de Fairphone 2 een grotendeels modulaire bouw. Het toestel is makkelijk open te maken, niet alleen om de accu te vervangen. Je kunt allerlei onderdelen, waaronder het scherm eenvoudig losmaken en identificeren middels icoontjes. De makers hebben een uitgebreide reparatiegids online staan en hebben een webwinkel ingericht waarin je alle onderdelen afzonderlijk kunt bestellen. Zo is het vervangen van een defect onderdeel (bijvoorbeeld het scherm) een makkelijk en leuk klusje. Website iFixit, die apparatuur beoordeeld op z'n repareerbaarheid gaf de Fairphone 2 dan ook een maximale score, een resultaat wat nog nooit eerder behaald is. Helaas zijn er (nog) geen onderdelen te koop om je Fairphone te upgraden.
©PXimport
Door de blauwe schuifjes om te zetten kun je het scherm loskoppelen.
Concessies
Een duurzame smartphone heeft echter wel concessies op andere vlakken. De specificaties zijn middelmatig en ook het scherm en de camera zijn geen hoogvliegers, terwijl de prijs begrijpelijkerwijs wel wat hoger ligt (525 euro). Een modulair toestel dat makkelijk open te maken is, heeft op zijn beurt weer als keerzijde dat het toestel bepaald geen sieraad is. Het toestel is dik en behoorlijk plastic, nu is dat ook te verklaren, alleen had de plastic kap wel iets beter afgewerkt mogen zijn. Wanneer je de kap terugplaatst sluiten de randjes niet helemaal lekker om het toestel af. Slordig, vooral in contrast als je de kap verwijdert en ziet hoe mooi afgewerkt de binnenkant is. Via twee schuifjes onderin kun je het hele schermpaneel losschuiven en overal staat aangegeven waar het onderdeel voor dient en hoe je het loshaalt.
Het toestel heeft wel alles aan boord voor een prima smartphone, die komende Android-updates technisch gezien wel aan moet kunnen, alhoewel dat natuurlijk ook afhankelijk is van de Android-ontwikkelaars zelf. Een Snapdragon quadcoreprocessor met 2GB aan RAM, 32 GB opslagruimte (natuurlijk uit te breiden met een geheugenkaart) en een batterij waarmee je de dag wel door kunt komen. Het schermpaneel heeft een Full-HD resolutie, maar oogt wat flets qua kleurweergave. De 8 megapixelcamera zal je compactcamera niet overbodig maken, wat de ontwikkelaars van de Fairphone onbedoeld wel weer vrolijk zal stemmen. Tenslotte is er een slot geplaatst voor een tweede simkaart, wat sommigen een tweede (zakelijke) telefoon in de jaszak bespaart.
©PXimport
Smartphone-anatomie, begrijpelijk voor iedereen met een schroevendraaier.
Android Onion
Wanneer je het toestel start licht de kamer blauw op, dankzij z'n blauwe icoontjes, achtergrond en accenten. De Fairphone draait geen schone versie van Android 5.0, maar in tegenstelling tot wat het helsblauwe licht in eerste instantie doet vermoeden is de skin (Onion genaamd) die over Android gelegd is tamelijk licht. Hierdoor blijft veel systeemcapaciteit bespaard, waardoor de smartphone soepel en stabiel draait maar ook klaar is voor wat zwaardere apps en toekomstige updates. Leuk is dat we in de instellingen ook de mogelijkheid vinden om een update terug te rollen. Draait een toekomstige update dus niet soepel genoeg, dan kun je altijd terug. Een handige optie, alhoewel je er natuurlijk wel rekening mee moet houden dat een update terugrollen niet
het veiligste idee is. Een duurzaam toestel moet softwarematig in ieder geval bijgehouden worden. De ontwikkelaars geven aan dat ze de Fairphone 2 in ieder geval vijf jaar van Android- en security-updates willen blijven voorzien.
Conclusie
Je weet dat je een Fairphone 2 niet koopt voor topspecs, design of een lage prijs. Daarom is er geen vergelijking te maken met andere smartphones, want die proberen allemaal wel op een van deze punten te scoren. Nee, met de Fairphone 2 koop je een toestel dat qua specificaties een lage middenklasser is en alleen schoonheid op een buitengewoon innovatieve manier van binnen kent. De ontwikkelaars willen de Fairphone als een duurzaam toestel in de markt zetten, waarmee je de komende jaren gebakken zit. Op hardwaregebied is ze dat zeker gelukt, maar op softwaregebied hebben ze nog de verantwoordelijkheid te nemen.
Fairphone 2 ----------- **Prijs:** € 525,- **OS:** Android 5.1 (Lollipop) **Scherm:** 5 inch LCD (1920 x 1080) **Processor:** 2,2 GHz quadcore (Snapdragon 801) **RAM:** 2GB **Opslag:** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 2420 mAh **Camera:** 8 megapixel (achter), 2 megapixel (voor) **Connectiviteit:** wifi, GPS, Bluetooth 4.0, LTE **Formaat:** 14,3 x 7,3 x 1,1 cm **Gewicht:** 168 gram **Website:** [www.fairphone.com](http://www.fairphone.com)
- Modulaire bouw
- Schone Android
- Duurzaam
- Design
- Scherm wat flets
- (Nog) niet te upgraden