Koppel je iPad aan een remote desktop
Nog altijd lekker aan het thuiswerken? Dan is de kans groot dat je al eens bent ingelogd op een remote desktop van de zaak. Ofwel: je werkt gewoon op je ‘eigen’ pc van je werk, maar dan van huis uit. Daarvoor is een remote desktop-app nodig. En die zijn er ook voor iPadOS en de iPad.
Voorafgaand aan dit artikel: we focussen ons op de iPad. Hoewel remote desktops ook onder iOS op de iPhone beschikbaar zijn, werkt het op ’t veel kleinere scherm van een smartphone natuurlijk een heel stuk minder prettig. Meer iets voor in geval van nood, dus installeer de genoemde apps daarvoor dan ook met een gerust hart op je iPhone.
Wat is een remote desktop?
Een remote desktop – ofwel een bureaublad op afstand – is precies dat wat de term omschrijft. Je logt via een speciaal daarvoor gemaakt programma in op – vaak – je Windows computer elders. Vervolgens bedien je Windows van op afstand zoals je gewend bent. Met name vanaf de iPad gewapend met de meest recente updates is dat dankzij muisondersteuning prima te doen.
Sterker nog: dankzij het hoge resolutie-scherm van dit apparaat ziet je Windows-omgeving er waarschijnlijk beter (scherper) uit dan ooit. Vooropgesteld dat je de correcte app gebruikt. Verder geldt dat je baas een remote desktop opgezet moet hebben om er überhaupt gebruik van te kunnen maken. J
e hebt dan ook inloggegevens nodig die van je bedrijf afkomstig zijn. Soms moet ook VPN gebruikt worden, wat het extra veilig maakt. Windows maakt trouwens standaard gebruik van het huiseigen RDP ofwel Remote Desktop Protocol om een systeem op afstand mee te bedienen. Er zijn ook andere protocollen, VNC is ongetwijfeld – na RDP – de bekendste.
RD Client van Microsoft
Laten we om te beginnen eens kijken naar de eigen RDP-app van Microsoft, RD Client geheten. Wat daarin in ieder geval opvalt is, dat het een app is die behoorlijk achterloopt op de feiten. Zo is er om te beginnen nog altijd geen ondersteuning voor een muis. An sich geen probleem als je daar toch geen gebruik van maakt. Het scherm fungeert als een virtuele touchpad, dus dan is er prima mee te leven. Maar juist een muis en een Bluetooth-toetsenbord (dat wel wordt ondersteund gelukkig) maken serieus werk op een Windows-systeem mogelijk. Kortom: een absoluut minpunt van deze app.
Verder geldt dat er ook geen hoge resoluties worden ondersteund. Dat heeft voor- maar vooral ook nadelen. Voordeel is dat de schermopbouw ook bij wat tragere internetverbindingen redelijk vlot zal verlopen. Nadeel is dat je op je iPad tegen een wat ‘wollig’ ogend geheel aan zit te kijken. Kortom: een basic app voor remote desktops, maar zeker niet de beste!
©PXimport
Remotix
Wat ons betreft is de grote winnaar betreffende remote desktop-apps zonder meer Remotix. Deze app is met een bedrag van €16,99 zeker niet gratis te noemen, maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Aan de technische kant ondersteunt de app zowel RDP als VNC. Ook is voorzien in volledige support voor de muis, zodat je lekker kunt slepen, links- en rechts klikken enzovoort.
Heb je eenmaal een verbinding gemaakt, dan merk je eigenlijk aan niets dat je op een iPad aan het werk bent. Het ‘voelt’ als Windows. Of macOS, want ook hiermee maakt Remotix desgewenst verbinding mee.
Prettig is dat het de Retina-resolutie van je iPad volledig ondersteunt. Kwestie van bij de verbindingsinstellingen van een systeem in ’t overzicht op het tandwieltje achter de verbinding te klikken. Scroll in het settingsvenstertje een stukje naar beneden en kies achter Desktop Size voor Autofit (Retina). Kies dan achter Desktop Scale een vergrotingsfactor (om te voorkomen dat je getrakteerd wordt op wel heel kleine priegelteksten); 175% of zelfs nog wat meer werkt op een iPad uitstekend.
Als je nu verbinding maakt met de remote desktop zie je Windows zoals je het (waarschijnlijk) nog nooit gezien hebt. Bij de huidige rappe breedbandverbindingen geldt dat je (ook in de settings per remote systeem aanpasbaar) de kwaliteit straffeloos flink op kunt schroeven.
Experimenteer dan ook gerust eens met de instellingen onder het kopje PERFORMANCE. Praktisch is tot slot dat het gebruik van Remotix vlot aanvoelt. En het kan zelfs nóg sneller door op je desktop de Remotix-pc of Mac-software te installeren. Daarmee zijn zelfs games te spelen, volgens de makers!
©PXimport
Jump
Een soortgelijke app als Remotix is Jump a €16,99. Inmiddels biedt deze app na de meest recente updates ook volledige ondersteuning voor de muis, alsmede Retina-resolutie. Kortom: een complete en indrukwekkend scherp ogende Windows-ervaring op afstand. Omdat Jump zowel RDP als VNC ondersteunt moet het wel heel gek lopen wil het maken van een verbinding op afstand niet lukken.
Het gebruik van Jump voelt ‘lekker’ aan, al geldt wel dat we het gevoel hebben dat de beeldopbouw in deze app in de standaardconfiguratie (ofwel via standaard RDP of VNC) nét iets langzamer verloopt dan bij Remotix. Maar wil je heel snelle beeldopbouw, dan is er wederom een huiseigen desktoptool beschikbaar die dat realiseert. Dit soort tools zal je werknemer echter liever niet installeren vanwege de veiligheid bijvoorbeeld.
Een van de andere aardige details van Jump is dat je het remote systeem op een andere monitor die op je iPad is aangesloten kunt gebruiken. Zo heb je én je iPad én een remote desktop gelijktijdig tot je beschikking.
©PXimport
Welke?
Wil je voor een habbekrats (lees: gratis) aan de slag en is muisondersteuning niet echt een pre voor jou, dan is de simpele RDP-app van Microsoft een aardige optie. Voor langduriger en meer serieus werk loop je echter al snel tegen limiteringen aan, waarbij de (relatief) lage schermresolutie het meest in het oog springt. Dat werkt gewoon niet echt lekker als je langer achter een scherm zit te werken.
De verschillen tussen Remotix en Jump zijn niet zo heel groot. Beiden zijn uitstekende apps waaraan je veel plezier zult beleven. Het is zaak om – desnoods in overleg met de systeembeheerder van je bedrijf – even heel goed te kijken naar de precieze mogelijkheden op technisch vlak die elk van beide apps te bieden heeft. Wellicht is de ene app net beter passend bij wat jou bedrijf heeft opgezet en om teleurstellingen te voorkomen is het dan wel zaak ’t correcte exemplaar te installeren.
Nog een tipje tot slot: de meeste remote desktop-apps ondersteunen kopieer-, knip- en plak-acties tussen iPadOS en de remote machine (en andersom). Ofwel: selecteer en kopieer bijvoorbeeld een stuk tekst op je iPad en plak dat in Word draaiend op de machine elders.