ID.nl logo
Apple iPhone Xs: volg hier vanavond de Keynote
© PXimport
Huis

Apple iPhone Xs: volg hier vanavond de Keynote

Aanstaande woensdag kondigt Apple de nieuwe generatie iPhones aan, niet één, niet twee, maar in totaal drie, áls de geruchten kloppen. De iPhone Xs, iPhone Xs Plus en iPhone Xc lijken in aantocht. Wij zetten alle geruchten op een rijtje.

Het Apple-event waarbij (naar verwachting) de nieuwe iPhones en Apple Watch worden gepresenteerd vindt plaats op 12 september. De livestream start om 18:00, de presentatie begint om 19:00.

Wil je de livestream van Apple's Keynote meekijken? Dat kan via de site van Apple, door deze link te openen in VLC Media Player of op Twitter.

Vorig jaar bestond de iPhone tien jaar, en kwam Apple met de iPhone X (en twee edities van de iPhone 8). Dit jaar verwachten we een iPhone XI, waarvan inmiddels aannemelijk is dat het standaard model de iPhone Xs gaat heten. Maar wat kunnen we allemaal van dit toestel verwachten? We zetten de geruchten voor je op een rij, inclusief onze mening of ze plausibel zijn of niet. Een ding weten we inmiddels zeker, op 12 september zal Apple de nieuwe iPhones aankondigen op z'n peperdure en hypermoderne spaceship-campus.

Drie nieuwe telefoons

De verwachting is dat we dit jaar niet één, maar wederom maar liefst drie nieuwe telefoons van Apple zullen zien verschijnen. Het zou daarbij gaan om een ‘kleine’ versie met een display van 5,8-inch (Xs), een versie met een display van 6,1-inch (Xc) en een supergrote versie met een display van 6,5-inch (Xs Plus). Ter vergelijking, het huidige plus-model van Apple, de iPhone 8 Plus, heeft een display van ‘slechts’ 5,5-inch. Het display is zélfs grote dan het display van de splinternieuwe Samsung Galaxy Note 9, die het met een inch minder moet doen. Toch hoef je waarschijnlijk niet met een gigantisch apparaat in je broekzak rond te lopen, omdat de omvang van de smartphone zelf beperkt blijft doordat het display het gehele toestel bedekt.

©PXimport

Design

We bevinden ons officieel in een s-jaar, (het jaar waarin Apple geen nieuw cijfer voor z’n smartphones bedenkt, maar er simpelweg een s achter plakt). Dat zou betekenen dat er geen tot weinig veranderingen in het design van de iPhone zullen zijn. Dat is echter slechts deels waarheid. Apple heeft vorig jaar immers twee verschillende ontwerpen gelanceerd, en de verwachting is dat alle toestellen dit jaar het ontwerp van de iPhone X zullen hebben. Dat is dus geen grote verandering voor bezitters van de iPhone X, maar wel een gigantische verandering voor bezitters van een iPhone 8 of ouder, en dat zullen er toch veel meer zijn. Het 6,5 en 5,8-inch model zullen identiek zijn, het 6,1-inch model zal er iets anders uitzien, en dat heeft alles te maken met het display.

OLED-displays

Waar het 6,5 en 5,8-inch model namelijk zijn voorzien van hetzelfde OLED-display als de iPhone X, zal het 6,1-inch model het moeten doen met een LCD-display. Verwacht wordt dat Apple dit toestel in de markt zal zetten als budget-model, en het gevolg hiervan is dat de randen om het display iets dikker zullen zijn. Niets schokkends, maar wel anders. Ook de uitsparing bovenin, waarin de camera zich bevindt, zou een stukje dikker zijn dan bij de andere twee modellen. Daarbij is LCD natuurlijk kwalitatief iets minder dan OLED, maar daar komt het budget-principe ook om de hoek kijken.

Vaarwel Touch ID

De gehele overstap naar het design van de iPhone X met de OLED-displays, betekent ook dat we voorlopig afscheid nemen van Touch ID, dat nu plaats maakt voor Face ID. Apple schijnt te werken aan een technologie die Touch ID dwars door het beeldscherm mogelijk maakt, maar die verwachten we in de lichting van 2018 in ieder geval nog niet.

Dual-sim

De geruchten die we tot nu toe hebben besproken durven we vrijwel allemaal te bestempelen als waarheid. Waar we nog een beetje over twijfelen is de introductie van de dual-sim. De nieuwe iPhone-modellen (met uitzondering van het budgetmodel) zouden ruimte bieden voor maar liefst twee simkaartjes, zodat je met twee nummers tegelijk gebruik kunt maken van het toestel. Daar hoef je geen belangrijke zakenman voor te zijn, het kan ook ideaal zijn voor iedereen die naar het buitenland reist, daar een lokaal simkaartje aanschaft, maar ook op z’n Nederlandse nummer bereikbaar wil blijven. We neigen naar plausibel voor dit gerucht, maar met zekerheid durven we het niet te zeggen.

Drie kleuren

Het is elk jaar weer grappig om te zien hoe opgewonden mensen raken over de kleur van een iPhone, om het toestel vervolgens volledig weg te stoppen in een beschermhoesje. Toch blijft kleur een belangrijk selling item, en verwacht wordt dat we de Oled-versies van dit toestel dit jaar in drie kleuren kunnen aanschaffen, te weten wit, zwart en goud. Het 'budgetmodel' zoals de 6.1-inch versie van de iPhone steeds vaker wordt genoemd, zal volgens nieuwe geruchten beschikbaar zijn in drie kleuren, namelijk rood, wit en blauw (toch fijn dat Apple eindelijk de Nederlandse vlag eert). Het uitbrengen van nieuwe kleurstellingen voor een wat goedkoper model is niet helemaal nieuw, Apple deed het eerder met de release van de iPhone 5c, die in allerlei felle kleuren verkrijgbaar was. Of deze modellen écht dit uiterlijk zullen krijgen is natuurlijk nog even afwachten, de afbeeldingen verschenen vanuit het niets op Slashleaks, maar dit gerucht achten we zeer plausibel.

©PXimport

Hoe gaat ie heten?

Ironisch genoeg is de naamgeving van de iPhone ieder jaar lastiger te raden dan wat zich aan de binnenkant van het toestel bevindt. Vorig jaar heeft Apple de boel behoorlijk in de war geschopt, door zowel een iPhone 8 (en 8 Plus) uit te brengen, als een iPhone X (spreek uit, iPhone 10). Dit jaar lijkt Apple er nog een schepje bovenop te doen, want we zien steeds meer bewijzen verschijnen dat het model dit jaar de iPhone Xs zal gaan heten. Dat is op zich niet heel vreemd, aangezien we in een S-jaar leven op de Apple-tijdlijn, maar Xs doet toch vooral denken aan extra klein. Om de verwarring nog wat groter te maken zou Apple naar verluidt het grootste model de naam iPhone Xs Plus mee willen geven, of iPhone Xs Max. Daarnaast is er nog sprake van een instapmodel onder de naam iPhone Xc, zo blijkt uit deze gelekte foto van een interne presentatie van de nieuwe telefoons. Dit model zou als enige geen dualsim ondersteunen.

Wat gaat 'ie kosten?

Over de prijs van de nieuwe iPhones is natuurlijk nog minder bekend dan over de specs, maar er gloort wel zeer positief nieuws aan de horizon. In het afgelopen jaar zag Apple de omzet van de iPhone namelijk wel stijgen, maar dat kwam door de prijs van de iPhone X, niet door de hoeveelheid verkochte modellen. Sterker nog, Apple werd dit jaar keihard voorbijgestreefd door Chinese smartphonemakers zoals Huawei. Dit zou er dit jaar toe leiden dat Apple de prijs van de nieuwe toestellen verlaagt, om zo de groei van andere fabrikanten bij te kunnen benen. Zo zou het 'budgetmodel' (Xc) van 6,1 inch tussen de 699 en 740 dollar gaan kosten volgens marktanalysebureau TrendForce. Daarnaast zou de opvolger van de iPhone X (Xs) ook minder gaan kosten dan het huidige model, tussen de 899 en 949 dollar. Wil je de Plus-variant van de opvolger van de iPhone X, dan zou je 999 dollar moeten neertellen, en dat is dan weer gelijk aan wat de iPhone X nu kost. Of dat geldt voor het 256 GB-model, of het nieuwe, naar verluidt 512 GB-model is nog niet bekend, maar daarover weten we op 12 september meer.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.